Η μεγάλη ώρα του τελικού του Euro Under 21 που διεξάγεται στην Πολωνία έφτασε και ο Νίκος Στρατής αναλύει στο Κingsport.gr τους δύο φιναλίστ (Γερμανία-Ισπανία), αλλά και τις παραμέτρους μίας διοργάνωσης, στην οποία για πρώτη φορά βλέπουμε την καινοτομία που υιοθέτησε η UEFA για δυνατότητα τέταρτης αλλαγής ποδοσφαιριστή στην διάρκεια της παράτασης!
Στον τελικό της Παρασκευής στην Κρακοβία ανάμεσα στην Γερμανία και την Ισπανία, θα αναδειχτεί ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης σε επίπεδο εθνικών ομάδων των ελπίδων. Δύο ιδιαίτερα ταλαντούχες και φιλόδοξες ομάδες διεκδικούν το στέμμα και την σκυτάλη από την προηγούμενη πρωταθλήτρια (2015) Σουηδία.
Η τυπικά γηπεδούχος του τελικού του «Γιόζεφ Πιλσούτσκι», Γερμανία (μία φορά νικήτρια του θεσμού το 2009) αποτελείται αποκλειστικά από παίκτες της bundesliga. Αποκλεισιτκά είπα; Xμμμ όχι ακριβώς! Με μία πιο προσεκτική ματιά θα δεί κανείς πως ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Οδυσσέας Βλαχοδήμος βρίσκεται στο ρόστερ της ομάδας του Στέφαν Κουντζ. Κάτω από τα δοκάρια όμως βρίσκεται σταθερά ο Γιούλιαν Πόλερσμπεκ που πήγε στην Πολωνία ως παίκτης της Καϊζερσλάουερν και θα …γυρίσει ως πορτιέρε του Αμβούργου! Ο νεαρός κίπερ δίκαια ψηφίστηκε MVP του ημιτελικού με την Αγγλία, όχι μόνο για τις αποκρούσεις στην διαδικασία των πέναλτι στις εκτελέσεις των Ρέντμοντ και Άμπρααμ αλλά για την συνολική του απόδοση μέσα στον αγώνα όπου ήταν καταπληκτικός! Ο επιθετικός της Λειψίας Ντάβι Ζέλκε (θεωρητικά αμφίβολος για τον τελικό λόγω ενοχλήσεων), ο χαφ της Βόλφσμπουργκ (και αρχηγος) Μαξ Άρνολντ, ο φορ της Σάλκε Μαξ Μάιερ, ο Σερζ Γκνάμπρι (τον πήρε πρόσφατα η Μπάγερν) αλλά και οι εξαιρετικοί Ναντιέμ Αμίρι και Ζέρεμι Τόλιαν της Χόφενχαϊμ είναι εκείνοι που ξεχώρισαν στο τουρνουά σε αντίθεση με τον Μαχμούντ Νταούντ της Μπορούσια Ντόρτμουντ που τελευταία έχει βγάλει κούραση και δεν αγωνίστηκε στον ημιτελικό με τους Άγγλους. Τα “μικρά πάντσερ” στην τρέχουσα διοργάνωση έχουν σημειώσει επτά γκολ κι έχουν σημειώσει τρία τερματίζοντας δεύτεροι στον όμιλο τους ( νίκες 2-0 με Τσεχία και 3-0 με Δανία αλλά και ήττα 1-0 από Ιταλία) για να φτάσουν μέχρι τον ημιτελικό όπου μετά το 2-2 στα 120′ χρειάστηκε τις αποκρούσεις του Πόλερσμπεκ για να φτάσει στο μεγάλο ραντεβού της Παρασκευής.
Προπονητής είναι ο παλιός διεθνής επιθετικός Στέφαν Κουντζ ο οποίος ευτύχησε να ξαναποκλείσει τους Αγγλους σε ημιτελικά Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το 1996 ως παίκτης είχε σκοράρει στον ημιτελικό του “Γουέμπλεϊ” απέναντι στα “λιοντάρια” του Τέρι Βέναμπλς με την ομάδα του Μπέρτι Φογκτς να περνάει στα …πέναλτι (!) και να κατακτά το κύπελλο στον τελικό κόντρα στην Τσεχία με …ανέλπιστο ήρωα τον Όλιβερ Μπίρχοφ!
Με ρόστερ …dream team!
Πάμε τώρα και στην Ισπανία (τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης σε επίπεδο ελπίδων – 1986, 1998, 2011,2013), την για πολλούς …dream team του τρέχοντας τουρνουά. Η ομάδα του Αλμερτ Θελάδες επέστρεψε σε τελική φάση καθώς ήταν η μεγάλη απούσα από το Euro 2015 στα γήπεδα της Τσεχίας (είχε μείνει έξω από την Σερβία) και συμμετέχει σε τελικό για τρίτη φορά στις τρεις πρόσφατες διοργανώσεις που έχει πάρει μέρος! Με μεγάλα αστέρια τους …Μαδριλένους Μάρκο Ασένσιο (Ρεάλ) και Σαούλ Νίγκεθ (Ατλέτικο) πάει …τρένο στην διοργάνωση της Πολωνίας έχοντας την καλύτερη επίθεση (12 γκολ, πέντε από τον Σαούλ και τρία από τον Ασένσιο) αλλά και την καλύτερη άμυνα με μόλις δύο μακρινά σουτ που δέχτηκε από τον Μπρούμα της Πορτογαλίας και τον Μπερναρντέσκι της Ιταλίας. Στους ομίλους νίκησε εύκολη 5-0 τα Σκόπια, 3-1 την Πορτογαλία και 1-0 την Σερβία όπου ο Θελάδες έβαλε την δεύτερη ομάδα. Μην σας …μπερδεύει το γεγονός πως κόντρα στους Σέρβους σκόραρε ο Ντένις Σουάρεθ της Μπαρσελόνα. Είναι αναπληρωματικός (!) πίσω από τον Σαούλ αλλά και τον απίστευτο πλέι-μέικερ της Ρεάλ Μπέτις , Ντάνι Θεμπάγιος (κάνει τρομερό τουρνουά) αλλά και τον συνεπή στα καθήκοντα του “εξαριού” Μάρκος Γιορέντε της Ντεπορτίβο Αλαβές.
Προϊστορία στο …κόκκινο!
Έξι φορές στο παρελθόν έχουν συναντηθεί σε επίπεδο ελπίδων οι δύο ομάδες με τη “φούρια ρόχα” να έχει τέσσερις νίκες και μία μόλις ήττα. Επίσης τις δύο προηγούμενες φορές που οι δυο τους συναντήθηκαν σε τελική φάση, στο τέλος πανηγύρισαν το κύπελλο: Το 2009 η Γερμανία υπό τις οδηγίες του μεγάλου Χορστ Χρούμπες και τους Νόιερ, Χούμελζ, Εζίλ, Κεντίρα κλπ αναδείχτηκε ισόπαλη 0-0 στους ομίλους με την Ισπανία στο Γκέτεμποργκ και στην συνέχεια έφτασε μέχρι τον τελικό όπου θριάμβευσε επι της Αγγλίας (4-0!). Το 2013 στο Ισραήλ με ένα γκολ του Αλβαρο Μοράτα η Ισπανία του Γιουλεν Λοπετέγκι νίκησε 1-0 τη Γερμανία στη Νετάνια, ενώ στον τελικό εκείνου του τουρνουά νίκησε σχετικά εύκολα με 4-2 το “θύμα” της στον πρόσφατο ημιτελικό, Ιταλία.
Υπάρχει και ο προημιτελικός του 1982 (σε διπλά παιχνίδια τότε) όπου η Ισπανία νίκησε με 1-0 στην Τενερίφη με την (ακόμα Δυτική) Γερμανία να ανατρέπει στη ρεβάνς με τα γκολ του Ρούντι Φέλερ και Πιοτρ Λιτμπάρσκι, για να χάσει όμωψς τελικά το τρόπαιο από τους Αγγλους.
Και οι δύο φετινοί φιναλίστ διαθέτουν στο δυναμικό τους παίκτες που είναι ήδη πρωταθλητές Ευρώπης με τις εθνικές ομάδες των νέων. Η Γερμανία το 2014 στο Euro U19 που διεξήχθη στην Ουγγαρία πήρε το τρόπαιο νικώντας με 1-0 την Πορτογαλία στο τελικό με πρωταγωνιστές τους Ντάβι Ζέλκε (MVP), Νίκλας Σταρκ, Μαρκ Ολιβερ Κεμπφ και Λεβίν Οζτουνάλι. Ενα χρόνο μετά στον τελικό της Κατερίνης η Ισπανία ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στον ίδιο θεσμό νικώντας με 2-0 τους Ρώσους έχοντας στο ρόστερ τους Ασένσιο (MVP), Μερέ, Θεμπάγιος, Μαγιοράλ, Ρόντρι, Μερίνο και Βαγέχο. Η Ισπανία το 2012 στο αντίστοιχο Euro της Εσθονίας είχε νικήσει στον τελικό την Ελλάδα του Κώστα Τσάνα (Σταφυλίδης, Κουρμπέλης, Γιαννιώτας, Μαυρίας, Διούδης κλπ) έχοντας προπονητή τον νυν ομοσπονδιακο των ανδρών Γιουλεν Λοπετέγκι αλλά και τους τωρινούς αστέρες της ελπίδων Ντεουλοφέου, Κέπα, Γιόνι Κάστρο και Ντένις Σουάρεθ. Ο εξτρέμ της Έβερτον Ζεράρ Ντεουλοφέου θα πρέπει να έχει …βαρεθεί να σηκώνει κύπελλα μικρών εθνικών ομάδων καθώς ήταν πρωταθλητής Ευρώπης νέων και το 2011 (Ισπανία – Τσεχία 3-2) αλλά και με την U17 το 2010 (Ισπανία – Αγγλία 2-1).
Επίσης, ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Οδυσσέας Βλαχοδήμος, όταν ακόμα αγωνιζόταν στους νέους της Στουτγκάρδης είχε κερδίσει θέση βασικού στην U17 της Γερμανίας χάνοντας όμως στον τελικό του Νόβισαντ της Σερβίας με 5-2 από την Ολλανδία!
Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο βλέπουμε την καινοτομία της UEFA για δυνατότητα τέταρτης αλλαγής ποδοσφαιριστή στην διάρκεια της παράτασης (έχει ήδη εφαρμοστεί και σε γυναικείες διοργανώσεις ενώ θα το δούμε και στο αντίστοιχο Euro των νέων (U19) στη Γεωργία! Επίσης στις ίδιες διοργανώσεις εφαρμόζεται πλέον το σύστημα “ΑΒΒΑ” στη διαδικασία των πέναλτι (μετά τα πέντε πρώτα χτυπήματα, η πρώτη ομάδα εκτελεί μία φορά και μετά αμφότεροι δύο σερί εκτελέσεις), καινοτομίες που αποφασίστηκαν στο κογκρέσο της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που διεξήχθη τον περασμένο χειμώνα στο Κάρντιφ και τις οποίες έχει ήση εισάγει η FIFA αρχής γενομένης από το παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ιαπωνία…