Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, οι πρώτοι που κατακτούν ευρωπαϊκό τίτλο.
Ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης 29 προς Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 έφτασε στην κορυφαία στιγμή της ιστορίας του και στην κορυφαία στιγμή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, όντας η πρώτη ομάδα της χώρας μας που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο.
Εκτός όμως από την πρωτιά του Ολυμπιακού, οι Έλληνες παίκτες του ρόστερ του (για την ακρίβεια όσοι ήταν δηλωμένοι στην ευρωπαϊκή λίστα), έγιναν οι πρώτοι Έλληνες που κατακτούν συλλογικό ευρωπαϊκό τίτλο. Καθώς από τους 16 που έπαιξαν ευρωπαϊκούς τελικούς (ή ήταν σε ομάδες) στο παρελθόν, κανένας εξ αυτών δεν το είχε καταφέρει.
Οι Έλληνες του Ολυμπιακού που μπήκαν πρώτοι σε αυτή τη λίστα είναι: Κωνσταντίνος Τζολάκης, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Παναγιώτης Ρέτσος, Ανδρέας Ντόη, Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, Κώστας Φορτούνης, Γιώργος Μασούρας, Θανάσης Παπαδούδης, Απόστολος Αποστολόπουλος, Ισίδωρος Κουτσίδης, Βασίλης Πρεκατές, Χρήστος Λιάτσος, Αναστάσιος Σαπουντζής, Αναστάσιος Τσέλιος, Χαράλαμπος Κωστούλας, Γιάννης Καρακούτης (περιλαμβάνονται και εκείνοι της λίστας Β).
Φυσικά στη λίστα αυτή υπάρχουν οι παίκτες της Κ19 του Ολυμπιακού που κατέκτησαν το UEFA Youth League: Οι Άντζελο Σίνα (μετέπειτα επέλεξε την αλβανική υπηκοότητα, ωστόσο στη διοργάνωση έπαιξε καταγεγραμμένος ως Έλληνας), Αλέξανδρος Έξαρχος, Γιώργος Κουράκλης, Ισίδωρος Κουτσίδης, Κωνσταντίνος Κωστούλας, Κωνσταντίνος Τανούλης, Ηλίας Παναγάκος, Νεκτάριος Αλαφάκης, Αργύρης Λιατσικούρας, Θανάσης Κουτσογούλας, Χρήστος Μουζακίτης, Αντώνης Παπακανέλλος, Σταύρος Πνευμονίδης, Πασχάλης Τουφάκης, Νίκος Λώλης, Βασίλης Πρεκατές, Αντώνης Δάμα, Χαράλαμπος Κωστούλας, Χρήστος Γατόπουλος.
Στις δύο ομάδες υπάρχουν 3 κοινοί: οι Ισίδωρος Κουτσίδης, Βασίλης Πρεκατές και Χαράλαμπος Κωστούλας.
Οι προηγούμενοι που έπαιξαν σε τελικούς αλλά δεν κατέκτησαν τον τίτλο, ήταν στην εποχή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου είχαν συμμετάσχει οι 11 του Παναθηναϊκού στον τελικό του 1971 που ηττήθηκαν 2-0 από τον Άγιαξ και ήταν οι: Τάκης Οικονομόπουλος, Γιάννης Τομαράς, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Ελευθεράκης, Άνθιμος Καψής, Αριστείδης Καμάρας, Φραγκίσκος Σούρπης, Χάρης Γραμμός, Αντώνης Αντωνιάδης, Μίμης Δομάζος και Τότης Φυλακούρης.
Αργότερα, στο Champions League πλέον, ο επόμενος ήταν ο Άκης Ζήκος, ο οποίος είχε παίξει με τη Μονακό κόντρα στην Πόρτο το 2004 (επικράτησε η Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο με 3-0) και αγωνίστηκε σε όλο τον αγώνα.
Στη συνέχεια υπήρξαν τρεις ακόμη συμμετοχές, σε τελικούς Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και Γιουρόπα Λιγκ. Στον τελικό του 2009 αγωνίστηκε ο Αλέξανδρος Τζιόλης με τη φανέλα της Βέρντερ Βρέμης και ηττήθηκε στην παράταση με 2-1 από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο ίδιος πέρασε στο ματς στο 103’.
Το 2018 ο Κώστας Μήτρογλου με τη Μαρσέιγ, στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ που ηττήθηκε με 3-0 από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Έλληνας φορ πέρασε στο ματς στο 74ο λεπτό.
Ένα χρόνο μετά, το 2019 ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος με την Άρσεναλ στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από την Τσέλσι με 4-1. Αγωνίστηκε και στα 90′.
Και το 2022 ο Κώστας Τσιμίκας έγινε ο 16ος που ήταν σε ομάδα που έπαιξε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και δεύτερος σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Συγκεκριμένα ήταν στην αποστολή της Λίβερπουλ, απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο, ο Έλληνας αριστερός αμυντικός έμεινε στον πάγκο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ενώ οι Ισπανοί επικράτησαν με 1-0.
Ωστόσο, από εκείνους τους 16 που αγωνίστηκαν (11 του Παναθηναϊκού+5 στη συνέχεια), κανένας δεν έφυγε νικητής. Οι πρώτοι που το έκαναν ήταν οι 16 Έλληνες του Ολυμπιακού, αλλά και οι 19 της ομάδας εφήβων (με τους 3 κοινούς).
Αυτά όσον αφορά τους κύριους ευρωπαϊκούς τίτλους, μιας και ο Κώστας Λουμπούτης είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ιντερτότο με τη φανέλα της Περούτζια το 2003, ο Στάθης Ταυλαρίδης τον ίδιο τίτλο με τη Λιλ το 2004, αλλά και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης το Διηπειρωτικό Κύπελλο με την Πόρτο το 2004.