Η Εβίνα Μάλτση, η πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών, μίλησε αποκλειστικά στο Kingsport.gr και στον Στέλιο Καλογερά.
Η αθλήτρια θρύλος του γυναικείου μπάσκετ μίλησε για την νέα πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε στη δική της καθημερινότητα και στο πως αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ μας εξήγησε πως περνάει τη νέα αυτή κατάσταση ένας αθλητής και τι πρέπει να κάνει για να επανέλθει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Ακόμα, σχολίασε και τη στάση των διοργανώσεων απέναντι στους αθλητές, ενώ τέλος έστειλε το δικό της μήνυμα τόσο στους αθλητές όσο και στους συμπολίτες μας.
Αναλυτικά, η αποκλειστική συνέντευξή της στο Kingsport.gr:
«Έχω κλείσει την τηλεόραση, για να μην ψυχοπλακώνομαι»
Πως βιώνεις την πρωτόγνωρη κατάσταση με τη νέα πανδημία, τον κορωνοϊό;
«Καταρχάς με υπευθυνότητα και πειθαρχία, μένοντας μέσα. Αποφεύγω να έρθω σε επαφή με κόσμο προστατεύοντας εμένα και τους γύρω μου και διατηρώ την ψυχραιμία μου. Άλλωστε για μένα το να μένω σπίτι είναι μια πολύ γνώριμη κατάσταση από την θητεία μου στο εξωτερικό».
Τι κάνεις στην καθημερινότητα σου, ώστε να ισορροπήσεις τη σωματική αλλά και τη ψυχολογική κατάσταση σου;
«Πρώτα από όλα έχω κλείσει την τηλεόραση, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο στον εαυτό μου να αγχώνεται και να ψυχοπλάκωνεται. Απολαμβάνω τον χρόνο με τον εαυτό μου στο σπίτι, κάνοντας πράγματα που δεν προλάβαινα να κάνω πριν. Κοιμάμαι όσο μου χρειάζεται, δεν έχω το άγχος που είχα πριν να προλάβω, διαβάζω, μαγειρεύω, το οποίο ήταν κάτι που σιωπηρά δεν έκανα πριν. Επίσης ξεκίνησα μια ξένη γλώσσα μέσω Ίντερνετ, επικοινωνώ με τους δικούς μου καθημερινά, γυμνάζομαι για να μην αφήσω το σώμα να «σκουριάσει» και ομολογώ πως κάποιες μέρες δεν μου φτάνει ο χρόνος για να κάνω όσα θέλω, αλλά δεν πιέζομαι».
«Η κατάσταση αυτή για τους αθλητές, είναι πολύ κοντά σ’ αυτή που βιώνουν όταν είναι τραυματίες»
Πόσο δύσκολο είναι για έναν αθλητή, ο οποίος δεν μπορεί από τη φύση του «να κάτσει σπίτι», να αντιμετωπίσει την κατάσταση;
«Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο για έναν αθλητή να μην μπορεί να προπονηθεί και να αγωνιστεί στο άθλημα του. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία να πρέπει να περιορίσει την προπόνηση του μέσα στο σπίτι. Υπάρχει άγχος και εκνευρισμός κυρίως για το άγνωστο αλλά οι αθλητές ως γνωστόν είναι πειθαρχημένοι. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ κοντά σ’ αυτή που βιώνουν όταν είναι τραυματίες. Όταν αναγκαστικά για ένα διάστημα πρέπει να μείνουν σπίτι και να μην κάνουν προπόνηση. Μόνο που αυτήν την φορά είναι υγιής και μπορούν να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους δουλεύοντας στο σώμα τους αλλά και στο μυαλό τους. Είναι και αυτή μια δοκιμασία από την οποία πρέπει να βγούνε πιο δυνατοί. Άλλωστε όλοι αυτήν την περίοδο γυμνάζονται με όσα μέσα διαθέτουν. Πρέπει να επιβληθούν στον εαυτό τους όπως τόσες άλλες φορές».
Θεωρείς ότι θα κάνει κακό στην φυσική κατάσταση των παικτών η παύση των προπονήσεων και των αγωνιστικών υποχρεώσεων;
«Σίγουρα θα επηρεάσει η διακοπή την φυσική και αγωνιστική κατάσταση την αθλητών. Ακόμα και αν γυμνάζονται καθημερινά, η προπόνηση που κάνουν δεν είναι ίδια με αυτήν που τους θέλει μέσα στο γήπεδο. Θα χρειαστούν 3-4 εβδομάδες σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης για να επανέλθουν».
Θεωρείς ότι είναι σωστή η σκέψη να διακοπούν τα πρωταθλήματα ή πιστεύεις ότι πρέπει να συνεχιστούν όποτε το επιτρέψουν οι καταστάσεις;
«Οι αθλητές θέλουμε να τελειώνουν οι σεζόν στο γήπεδο. Να υπάρχει πρωταθλητής. Η κατάσταση όμως που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σίγουρα αν όλο αυτό τελειώσει γρήγορα ίσως να μπορούσε να υπάρξει συνέχεια. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι να υπάρχει ασφάλεια, για όλους. Η υγεία άλλωστε είναι πάνω από όλα. Αν φτάσουμε π.χ. στον Σεπτέμβριο είναι πολλοί οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο. Δεν μπορώ να δω πως θα παίζεται τότε η φετινή σεζόν. Πότε δηλαδή θα ξεκινήσει η επόμενη; Είναι πολλά που πρέπει να εξεταστούν με προσοχή και φυσικά βλέποντας και κάνοντας γιατί είναι θέμα υγείας. Θεωρώ πως πρέπει να ξεχαστούν τα σενάρια για έναρξη των πρωταθλημάτων μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός από τότε που θα πάψει η απαγόρευση. Όπως είπα και παραπάνω είναι ακριβώς σαν να είναι τραυματίες και θα χρειαστούν ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων για να μπουν σε αγωνιστική κατάσταση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μέσα σε αυτό το διάστημα δεν δουλεύουν το σώμα τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο».
«Δεν μπορεί να την πληρώσουν μόνο οι παίχτες»
Συμφωνείς με την μείωση των συμβολαίων στους αθλητές, λόγω την οικονομικής αποδυνάμωσης των ομάδων, εξαιτίας του νέου ιού;
«Θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί το όλο θέμα από όλες τις πλευρές. Όχι, δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση η μη καταβολή των δεδουλευμένων. Φυσικά από εκεί και ύστερα πρέπει να δουν οι αρμόδιοι και πως μπορεί να πληγεί ένας σύλλογος οικονομικά. Πιθανόν να πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση η οποία θα είναι η καλύτερη δυνατή για όλους. Πρέπει να εξετάζονται τα συμβόλαια των παικτών, τα έσοδα του συλλόγου και όλοι οι παράμετροι και μετά να παρθεί μια απόφαση. Ξαναλέω όμως πάντα με γνώμονα το καλό όλων. Δεν μπορεί να την πληρώσουν μόνο οι παίκτες».
Θα καταφέρουν οι ομάδες να «ανακάμψουν» οικονομικά, όταν τελειώσει όλο αυτό; Που πιστεύεις πρέπει να εστιάσουν για να το καταφέρουν αυτό;
«Οι ομάδες πρέπει να δουλέψουν και να επικεντρωθούν ακριβώς πάνω σε αυτό. Θα έπρεπε ήδη να έχουν κάποιο σχέδιο πάνω σε αυτό. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να παραμείνουν οι χορηγοί. Ίσως κάποιες ομάδες να μην τα καταφέρουν. Είναι λογικό όπως σε κάθε οικονομική κρίση ο αθλητισμός να μην εξαιρείται».
Η μετάθεση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων, μπορεί να επηρεάσει τον αγωνιστικό σχεδιασμό της εθνικής ομάδας των γυναικών;
«Δεν θεωρώ ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εθνική μας ομάδα, ίσα ίσα στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα κορίτσια κερδίζουν έναν χρόνο για την επίσημη μεγάλη διοργάνωση, καθώς το Πανευρωπαϊκό του 2021 θα πάει για το 2022. Οι επόμενες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις ήταν τα παράθυρα, οι οποίες θα είναι εμβόλιμες αγωνιστικές στην κανονική διάρκεια των πρωταθλημάτων τους και οι κοπέλες θα είναι ήδη σε φόρμα. Πάντως, δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει αυτό την ομάδα».
Η συμβουλή σου στους παίκτες, ώστε να επιστρέψουν στα παρκέ αλώβητοι από αυτή τη δοκιμασία;
«Να εστιάσουν στα θετικά. Η προπόνηση δεν σταματάει ποτέ και γίνεται με κάθε μέσο. Να βάλουν στοίχημα μα τον εαυτό τους να βγουν καλύτεροι μέσα από όλο αυτό! Είναι και αυτό μια μορφή προπόνησης – πρόκλησης».
«Όλοι μαζί μπορούμε να βγούμε νικητές. Θα τα καταφέρουμε!»
Ποιο είναι το μήνυμα σου στους συμπολίτες μας, οι οποίοι περνάνε μία πολύ δύσκολη περίοδο;
«Να παραμείνουμε ενωμένοι και πειθαρχημένοι εστιάζοντας στα θετικά. Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Όλοι μαζί μπορούμε να βγούμε νικητές. Θα τα καταφέρουμε!»
** Φωτογραφίες αρχείου