Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Αντβέρπ και το Kingsport.gr θυμάται τις προηγούμενες φορές που οι “ερυθρόλευκοι” αντιμετώπισαν ομάδα από το Βέλγιο.
Την Αντβέρπ αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός και είναι η πέμπτη φορά που παίζει κόντρα σε βελγική ομάδα.
Η Αντβέρπ ωστόσο είναι… “σημαδιακή” ομάδα, μιας και εκεί αγωνίστηκε ο Γιώργος Σιδέρης τη σεζόν 1970-71, αποτελώντας την πρώτη μεταγραφή Έλληνα παίκτη του Ολυμπιακού στο εξωτερικό και ενός από τους πρώτους Έλληνες που πήραν μεταγραφή σε άλλη χώρα.
Στις προηγούμενες τέσσερις φορές μετρά δύο προκρίσεις (από όμιλο) και δύο αποκλεισμούς (σε νοκ άουτ), ενώ σε οκτώ παιχνίδια έχei 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 3 ήττες (με την τρίτη ήττα να είναι στην παράταση, ενώ στο 90λεπτο νικούσαν οι «ερυθρόλευκοι).
Η αρχή έγινε το 1974 στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Ολυμπιακός προερχόταν από την μεγάλη πρόκριση επί της Σέλτικ στον προηγούμενο γύρο και κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Άντερλεχτ. Στον πρώτο αγώνα στο Βέλγιο, ηττήθηκε με 5-1 (σκόρερ ο Μίλτον Βιέρα), σκορ που με πρώτη ματιά φαινόταν απαγορευτικό. Και όμως, στη ρεβάνς που έγινε στην Πάτρα (λόγω τιμωρίας του Καραϊσκάκης), ένας καταιγιστικός Ολυμπιακός επικράτησε με 3-0 (με χατ τρικ του Μάικ Γαλάκου). Ωστόσο θα μπορούσε να είχε πάρει την πρόκριση, αλλά ο Ούγγρος διαιτητής Κάρολι Παλοτάι ακύρωσε άλλα τρία (κανονικά) γκολ των Πειραωτών, ενώ «έκλεισε τα μάτια» και σε τρία πέναλτι, αφήνοντας τον Ολυμπιακό εκτός συνέχειας.
Χρειάστηκε να περάσουν 36 χρόνια για να ξανασυναντήσει βελγική ομάδα σε επίσημο ματς ο Ολυμπιακός και ήταν η Σταντάρ Λιέγης. Εκεί, οι ¨ερυθρόλευκοι” νίκησαν με 2-1 στο “Καραϊσκάκης” και απέσπασε ισοπαλία 0-0 στο Βέλγιο. Δυο αποτελέσματα που τον έφεραν στη δεύτερη θέση του ομίλου και στους “16” του θεσμού.
Τη σεζόν 2013-14 συνάντησε και πάλι την Άντερλεχτ. Εκεί όμως η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Στο πρώτο παιχνίδι (της 2ης αγωνιστικής) στο Βέλγιο, οι Πειραιώτες επικράτησαν με 0-3 με χατ τρικ του Κώστα Μήτρογλου. Την 6η αγωνιστική την υποδέχθηκαν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», νίκησαν με 3-1 με σκόρερ τους Χαβιέ Σαβιόλα (δις) και Τσόρι Ντομίνγκες και πήραν την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης.
Τελευταία φορά πριν τη φετινή, ήταν και πάλι η Άντερλεχτ, στη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ το 2015-16. Εκεί ο Ολυμπιακός δεν ήταν τυχερός. Στο Βέλγιο ηττήθηκε με 1-0, στο «Καραϊσκάκη» προηγήθηκε με το ίδιο σκορ με τον Κώστα Μήτρογλου και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί οι Βέλγοι εκμεταλλεύτηκαν την κούραση των Πειραιωτών, πήραν τη νίκη με 1-2 και μαζί την πρόκριση.
Αναλυτικά:
1974-75 Β’ γύρος Κυπέλλου Πρωταθλητριών
23/10/1974 Άντερλεχτ-Ολυμπιακός 5-1
06/11/1974 Ολυμπιακός-Άντερλεχτ 3-0
2009-10 Φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ
20/10/2009 Ολυμπιακός-Σταντάρ Λιέγης 2-1
04/11/2009 Σταντάρ Λιέγης-Ολυμπιακός 1-0
2013-14 Φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ
2/10/2013 Άντερλεχτ-Ολυμπιακός 0-3
10/12/2013 Ολυμπιακός-Άντερλεχτ 3-1
2015-16 Φάση «32» Γιουρόπα Λιγκ
18/2/2016 Άντερλεχτ-Ολυμπιακός 1-0
25/2/2016 Ολυμπιακός-Άντερλεχτ 1-2 (παρ)
Για την Αντβέρπ θα είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει ελληνική ομάδα.