Τo Kingsport.gr τιμάει την Ημέρα της Γυναικάς και 7 κορυφαίες αθλήτριες καταθέτουν την άποψή τους
8 Μαρτίου. Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ημέρα μνήμης για τους διαρκείς αγώνες των γυναικών για ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, αλλά και ημέρα περισυλλογής και δράσης για έναν καλύτερο και πιο ισότιμο κόσμο.
Η τήρηση της ημέρας αυτής, έγινε για πρώτη φορά το 1909. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ένα χρόνο μετά, ενώ από το 1975 καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και ο αθλητισμός. Ένας χώρος, ο οποίος παρόλο που δυστυχώς θεωρείται ανδροκρατούμενος σε όλα τα επίπεδα, οι γυναίκες συνεχώς ξεπερνούν όλο και περισσότερα εμπόδια και κατακτούν περισσότερες κορυφές, αγωνιστικές και μη. Ωστόσο, δυστυχώς, ακόμη δεν έχουν φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άνδρες αθλητές. Ενώ οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πολύ περισσότερες. Ο αθλητισμός ωστόσο, βοηθά στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία εν γένει.
Το Kingsport.gr τιμώντας την 8η Μαρτίου, ζήτησε από 7 κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες την άποψή τους για τη θέση της γυναίκας στον αθλητισμό και την κοινωνία γενικότερα, αλλά και για το κίνημα #metoo.
Ιωάννα Χαμαλίδου – Διεθνής Ποδοσφαιρίστρια (Άρης Λεμεσού)
Η γυναίκα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην διαμόρφωση της κοινωνίας. Πρώτα απ’ όλα σαν μητέρα δίνει τις βάσεις για την ανατροφή των παιδιών. Είναι ουσιαστικά το πρότυπο που ακολουθούμε από μωρά. Βράχος σε κάθε μας δυσκολία. Η σύγχρονη γυναίκα πλέον εργάζεται και θέτει ίδιους στόχους προς επίτευξη με τους άνδρες, τόσο στον εργασιακό τομέα όσο και στον αθλητισμό δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Υπάρχει πολύ ποιότητα, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η ανάλογη προβολή.
#metoo: Το #metoo είναι ένα κίνημα που ήρθε να ταράξει τα δήθεν ήρεμα νερά της πατριαρχίας. Με πρωτοπόρο μια αθλήτρια τη κ. Σοφία Μπεκατώρου, που άνοιξε ξανά τις πληγές της για το καλό των επόμενων γενιών. Για να μας δείξει πως ο κόσμος μας δεν είναι όπως φαίνεται.
Σταυριανή Βιντσιλαίου – Διεθνής Μπασκετμπολίστρια (Εσπερίδες Καλλιθέας)
Η γυναίκας του σήμερα στην κοινωνία έχει ένα ρόλο πολυδιάστατο, η σύγχρονη γυναίκα καλείται, να είναι μορφωμένη χειραφετημένη να φροντίζει εξ ολοκλήρου τα οικιακά, διότι αυτός είναι ο κοινωνικός ρόλος που της έχει επιδοθεί, παρ’ ότι εργάζεται το ίδιο αν όχι περισσότερο από έναν άντρα, και να είναι έτοιμη να σταθεί σε μια κοινωνία που “διατείνεται” πως η πολυπόθητη ισότητα έχει επέλθει, κάτι βέβαια το οποίο δεν ισχύει αν δούμε τις μισθολογικές διακρίσεις που ακόμη υφίστανται και τις υψηλόβαθμες θέσεις που καταλαμβάνονται από ανθρώπους γένους θηλυκού, οι οποίες είναι ελάχιστες.
#metoo: Ένα κίνημα το οποίο ανέδειξε ζητήματα τα οποία κρύβονταν επί αιώνες κάτω από το χαλί και υπερτόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας. Δηλαδή η παγιωμένη αντίληψη της ευθύνης του θύματος, είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας αμφισβητείται για πρώτη φορά και αποδίδει τις ευθύνες εκεί που έπρεπε να αποδοθούν εξ αρχής δηλαδή στον θύτη. Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του κινήματος metoo είναι η ενδυνάμωση της φωνής των θυμάτων αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο να μπορεί να αναγνωρίζει τους φταίχτες και να μην υποθάλπει κανέναν όση “δύναμη” και αν έχει.
Ελένη Σωτηρέλη – Διεθνής Αθλήτρια Υδατοσφαίρισης (Εθνικός Πειραιώς)
Η 8η Μαρτίου, παγκοσμίως καθιερωμένη ως «Ημέρα της Γυναίκας», μας δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να γιορτάσουμε την αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων, αλλά και να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα της ύπαρξης της. Το έργο της γυναίκας είναι πολυδιάστατο, καθώς καλείται να υπηρετήσει μια σειρά από απαιτητικούς ρόλους, τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και ως σύζυγος και μητέρα, με αποτέλεσμα οι δικές της ανάγκες να έρχονται συχνά σε δεύτερη μοίρα. Μολονότι μια τόσο φορτική καθημερινότητα περιορίζει σημαντικά τον προσωπικό της χρόνο, εκείνη εξακολουθεί να είναι πανταχού παρούσα για τα παιδιά της, παρέχοντας φροντίδα και ηθική ανατροφή. Για εμένα η γυναίκα είναι δύναμη και έμπνευση, μια αφανής ηρωίδα που εκτελεί ένα σπουδαίο έργο.
#metoo: Αναφορικά με το κίνημα #metoo, στηρίζω όλα τα θύματα, παράλληλα θαυμάζοντας το θάρρος και την τόλμη που επέδειξαν, μιας και μόνο εύκολη δε θα μπορούσε να είναι η καταγγελία ενός τόσο σκληρού περιστατικού. Επίσης, όσοι απόρησαν γιατί τα θύματα καθυστέρησαν τις καταγγελίες τους, καλό θα ήταν να αναλογιστούν τη ντροπή και το φόβο που βίωσαν, καθώς και το χρόνο που ίσως χρειάζεται κανείς ώστε να συνειδητοποιήσει το τι του έχει συμβεί προτού το καταδικάσει. Προτρέπω κάθε μάρτυρα ενός τέτοιου συμβάντος να μιλήσει. Ας μείνουμε στην ουσία. Καμία μορφή βίας δε χωράει στην κοινωνία μας.
Ευαγγελία Ψάρρα – Ολυμπιονίκης Τοξοβολίας
Είναι η ημέρα που θυμίζει πως οι γυναίκες αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για να ακουστεί η άποψή τους, διεκδικώντας ίση μεταχείριση διώχνοντας από πάνω τους μια ταυτότητα που λανθασμένα τους δόθηκε από την κοινωνία.
#metoo: Το metoo είναι το κίνημα που ένωσε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παγκοσμίως. Μέσω αυτού επιτέλους τα θύματα άρχισαν να μη φοβούνται, να βρίσκουν το θάρρος να καταγγέλλουν τους δράστες. Ο κόσμος αλλάζει, μαζικά πια υπάρχουν εκδηλώσεις υποστήριξης στα θύματα και οδηγεί και την κοινωνία να λάβει μέτρα και να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος τέτοιες πράξεις. Είμαι πάντα με την πλευρά του θύματος.
Ξένια Κακουράτου – Αθλήτρια Βόλεϊ (Λαμία)
Γυναίκα. Μια λέξη, πολλαπλοί ρόλοι. Γυναίκα, η μητέρα, η αδερφή, η σύζυγος, η νοικοκυρά, η εργαζόμενη. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς την πολύπλευρη προσφορά της γυναίκας τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Στο σήμερα, με τις συνεχόμενες αλλαγές σε εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, επιβάλλεται η ουσιαστική χειραφέτηση των γυναικών, κυρίως στις συνειδήσεις μας. Σπάζοντας στερεότυπα και οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Στο πέρασμα των χρονων τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό και η θέση της γυναίκας ακόμη περισσότερο όμως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έχουμε ακόμη ως κοινωνία δρόμο να διανύσουμε. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις γυναίκες που μέσα από τόσους πολλούς ρόλους που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας μέσα σε μια καθημερινότητα εύχομαι να μην ξεχνάμε τον σημαντικότερο. Γυναίκα-εαυτό!
#metoo: Για το κίνημα metoo δεν θα ήθελα να επικεντρωθώ αποκλειστικά μόνο στο ότι έχει να κάνει με το γυναικείο φύλο. Είναι ένα κίνημα που πρέπει να εστιάσουμε στον άνθρωπο. Προκύπτει από τη βάση των ανθρώπων που έχουν τραύματα, που έχουν κακοποιηθεί, παρενοχληθεί, χτυπηθεί ακόμη και δολοφονηθεί. Πρέπει να εστιάσουμε σ αυτούς τους ανθρώπους που βρήκαν την δύναμη να μιλήσουν γι’ αυτούς και τα τραύματα τους και να τους αγκαλιάσουμε. Ήταν αναγκαίο επιτέλους να συμβεί κάτι τέτοιο για να μπουν κάποια όρια και να υπάρξει μια διαφάνεια. Επίσης όταν κάτι ξεκινάει στο εξωτερικό, συνήθως παίρνει κάποιο χρόνο ώστε να το φιλτράρουμε και να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε με την ίδια σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και μέσα από ένα τόσο σημαντικό κίνημα να αντιληφθούμε την ουσία και το πόσο αναγκαία είναι για την κοινωνία μας.
Γεωργία Βασιλοπούλου – Διεθνής Αθλήτρια Συγχρονισμένης Κολύμβησης
Η ημέρα της γυναίκας ίσως είναι η πιο σημαντική ημέρα για το γυναικείο φύλο. Είναι μια γιορτή, η οποία ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία, χτίζοντας γερά θεμέλια έτσι ώστε τον 21ο αιώνα να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει ουσιαστικά. Πλέον, έχει την δυνατότητα να εργάζεται και να βγάζει τα δικά της χρήματα. Προτεραιότητα δεν είναι πάντα η απόκτηση οικογένειας, αλλά η οικονομική ανεξαρτησία και η επαγγελματική καταξίωση. Η σημερινή γυναίκα ασχολείται με τον εαυτό της και όχι μόνο με το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών, καθώς είναι ικανή να προσφέρει στο κοινό ταμείο του ζευγαριού. Η γυναίκα της σύγχρονης εποχής καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους. Μητέρα, σύντροφος, νοικοκυρά και από την άλλη εργαζόμενη. Η γυναίκα αποτελεί όχι μόνο την σπονδυλική στήλη της κοινωνίας, αλλά την σπονδυλική στήλη της ζωής, δηλαδή την ίδια την ζωή. Και ζωή σημαίνει δημιουργία. Και δημιουργία χωρίς την αγάπη και τον έρωτα είναι αδιανόητη. Η γυναίκα είναι εκείνη που δίνει την ηθική ανατροφή στον άνθρωπο και την κατεύθυνση προς το καλό ή το κακό. Από την γυναίκα-μητέρα παίρνει ο άνθρωπος τις αρετές της διαγωγής του, που τον συνοδεύουν σ’ όλη του την ζωή. Η γυναίκα-μητέρα είναι το παράδειγμα το οποίο έχουν τα παιδιά μπροστά στα μάτια τους και το οποίο παρατηρούν και μιμούνται. Η γυναίκα-μητέρα είναι ο μαγνήτης όλων των καρδιών.
#metoo: Όσον αφορά για το κίνημα #metoo έχω να πω πως Αναμφισβήτητα έφερε τεράστιες αλλαγές και ανατροπές στην σύγχρονη κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες. Έδωσε φωνή στις γυναίκες όλου του κόσμου, να μιλήσουν ανοιχτά για όλες τις μορφές βίας που είχαν υποστεί και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Η αξία του κινήματος #MeToo συνοψίζεται στο ότι δίνει, επιτέλους, φωνή στα ίδια τα θύματα και στήριξη μέσα από την αλληλοκατανόηση. Δίνει δύναμη μετατρέποντας το ατομικό δράμα σε εμφανές τμήμα μιας ευρύτερης πρακτικής: το προσωπικό γίνεται πολιτικό και, έτσι, δυνάμει απελευθερωτικό. Ας βιαστούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα διευκολύνουν να σπάσει η σιωπή, ώστε οι ατομικές εμπειρίες να γίνουν κομμάτι της συλλογικής μας συνείδησης.
Κατερίνα Δίβαρη – Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας- Ιστιοσανίδας
Πιστεύω ότι καθημερινά θα έπρεπε να είναι η “ημέρα της γυναίκας”, η “ημέρα της μητέρας”, η “ημέρα του πατέρα”, η “ημέρα των καλύτερων μας φίλων, των κατοικίδιων μας” θα έπρεπε καθημερινά να εκτιμάμε πράγματα τα οποία θεωρούμε δεδομένα και μας τα υπενθυμίζουν αυτές οι “ημέρες”. Θαυμάζω πολύ όλες τις γυναίκες και συγκεκριμένα την μητέρα μου και την γιαγιά μου και προσπαθώ να τους δείχνω την αγάπη μου καθημερινά. Η γυναίκα μπορεί να δώσει ζωή και αυτό θεωρώ ότι είναι κάτι αξιοθαύμαστο και μαγικό. Οι γυναίκες δείχνουν καθημερινά πόσο δυνατές είναι και πως εξελίσσονται καθημερινά.
#metoo: Πιστεύω ότι εν έτη 2022 πρέπει και έχει το δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος να μιλάει ανοιχτά. Το #metoo είναι ένα κίνημα, το οποίο έχει βοηθήσει στο να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων, με τη δημοσιοποίηση περιστατικών διαφόρων ειδών κακοποίησης. Στέκομαι και εγώ δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει περάσει δύσκολα και θεωρώ ότι πρέπει να ενδυναμώνουμε την προσπάθεια τέτοιου είδους κοινωνικών κινημάτων, για ένα καλύτερο αύριο.