Σέντρα στο ισπανικό πρωτάθλημα.
Η φετινή La Liga ξεκινά με αρκετά ερωτηματικά όπως θα καταφέρει η Ρεάλ να κατακτήσει “back to back” τίτλους μετά από 15 ολόκληρα χρόνια (2006-08); Θα μείνει η Μπαρτσελόνα για τέταρτη διαδοχική σεζόν μακριά από την κορυφή, κάτι που έχει να συμβεί από τις αρχές του αιώνα (1999-2004); Θα μπορέσει κάποια άλλη ομάδα να μπει «σφήνα» στους δύο μεγάλους αντιπάλους, όπως έκανε πριν μία διετία η Ατλέτικο;
Το πρωτάθλημα ξεκινά στην Παμπλόνα, με την αναμέτρηση της Οσασούνα με τη Σεβίλη. Η Οσασούνα με τον Αρασάτε που συνεχίζει για 5η χρονιά θα προσπαθήσει να μπει με το δεξί στις υποχρεώσεις της. Δεν… ξοδεύτηκε έφερε λίγους παίκτες και καλούς, τον τερματοφύλακα Αϊτόρ Φερνάντεθ από τη Λεβάντε, τους Ρούμπεν Πένια (δεξιός μπακ), Μόι Γκόμεθ (αριστερός μπακ-χαφ) από τη Βιγιαρεάλ, ενώ σημαντική θεωρείται και η παραμονή του αριστερού μπακ Μανού Σάντσεθ, του οποίου επεκτάθηκε ο δανεισμός από την Αλτέτικο Μαδρίτης, για ένα επιπλέον χρόνο. Από τους αποχωρήσαντες, σημαντικότερος ήταν ο αμυντικός χαφ Όιερ (25/1), που πήγε στην ΑΕΚ Λάρνακας. Έδωσε 7 φιλικά, στα πιο σημαντικά κέρδισε τις Ουέσκα (4-3, 23/7), Φέγενορντ (2-1, 31/7), Μιρανδές (2-1, 5/8) κι έχασε από Σοσιεδάδ (1-0, 27/7), Γκρόνινγκεν (2-1, 30/7). Την πρεμιέρα χάνουν οι Κίκε Σαβέριο και Ρουμπέν Γκαρθία. Από τους νεοφερμένους, μόνο ο Μόι Γκόμεθ διεκδικεί θέση στο αρχικό σχήμα. Στην κορυφή της επίθεσης θα βρεθεί ο μόνιμος σκόρερ της, Μπούντιμιρ, που την τελευταία διετία έχει σημειώσει 19 γκολ στο πρωτάθλημα.
Η Σεβίλλη με τον Λοπετέγκι για τρίτη χρονιά θα προσπαθήσει να κάνει την υπέρβαση. Οι «ανδαλουσιάνοι» μετρούν αρκετές απώλειες, με κυριότερες αυτές των δύο βασικών της στόπερ, Ντιέγκο Κάρλος (Άστον Βίλα) και Κουντέ (Μπαρτσελόνα). Παρελθόν αποτελούν και οι Ογκούστινσον (αριστερός μπακ), Μαρσιάλ (επιθετικός). Προστέθηκαν στο ρόστερ οι Τέλες (αριστερός μπακ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μαρκάο (στόπερ, Γαλατασαράι), Ίσκο (μέσος, Ρεάλ Μαδρίτης), ειδικά από τον τελευταίο, υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, να δώσει πνοή στο δημιουργικό παιχνίδι της Σεβίλλης.
Η πρωταθλήτρια (Ισπανίας και Ευρώπης) Ρεαλ Μαδρίτης έχει τον κορμό της άθικτο με λιγοστές, αλλά σημαντικές, προσθήκες. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι έχει την πείρα, την ομοιογένεια και την μοναδική ικανότητα διαχείρισης καταστάσεων, που της επιτρέπει να παίρνει το μάξιμουμ ακόμη κι όταν δεν πιάνει καλή απόδοση. Η απόκτηση του -ελεύθερου- Αντόνιο Ρούντιγκερ από την Τσέλσι «δένει» ακόμη περισσότερο το κέντρο της άμυνας και δίνει τη δυνατότητα στον Αντσελότι να απελευθερώσει τον Νταβίντ Αλάμπα, ενώ ο Ορελιάν Τσουαμενί που μετακόμισε στη Μαδρίτη από το Μονακό και προσθέτει άλλο ένα «λιθαράκι» στον «κορμό» της επόμενης ημέρας, δίπλα στους Βινίσιους, Καμαβινγκά, Βαλβέρδε και Ροντρίγκο. Ο διακαής πόθος του Φλορεντίνο Πέρεθ, ο Κιλιάν Μπαπέ, έμεινε τελικά στην Παρί Σεν Ζερμέν κι έτσι ο Καρίμ Μπενζεμά θα σηκώσει και φέτος το βάρος του σκοραρίσματος. Οι αντοχές του Γάλλου φορ, όπως και των Λούκα Μόντριτς, Τόνι Κρόος και Κασεμίρο, θα κρίνουν πολλά για τη φετινή πορεία των «μερένγκες», που πανηγύρισαν ήδη το Σούπερ Καπ Ευρώπης, νικώντας την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στο Ελσίνκι, και θα ξεκινήσουν τις υποχρεώσεις τους στο πρωτάθλημα την Κυριακή, στην έδρα της νεοφώτιστης Αλμερία.
Η περσινή μεταβατική και -εν πολλοίς- τραυματική χρονιά ανήκει στο παρελθόν για την Μπαρτσελόνα, η οποία ελπίζει να κάνει ένα καινούρια ξεκίνημα, επιστρέφοντας στις θεμελιώδεις αρχές της. Το σύνθημα δόθηκε, άλλωστε, από τα μέσα της περασμένης σεζόν, με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Τσάβι και την προώθηση παικτών από τη Μασία. Επειδή, όμως, το έλλειμμα ποιότητας ήταν εμφανές, οι «μπλαουγκράνα» ήταν η πλέον δραστήρια ισπανική ομάδα στο μεταγραφικό «παζάρι», ολοκληρώνοντας ως τώρα πέντε μεταγραφές… ενδεκάδας. Σημαντικότερη εξ αυτών ήταν φυσικά η απόκτηση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από την Μπάγερν, που θα δώσει το εύκολο γκολ και θα «ξεκλειδώσει» τις αντίπαλες άμυνες. Εκτός από τον Πολωνό αρχι-σκόρερ, αποκτήθηκαν ο Ζιλ Κουντέ από τη Σεβίλλη, ο Ραφίνια από τη Λιντς, ο Φρανκ Κεσιέ από τη Μίλαν και ο Αντρέας Κρίστιανσεν από την Τσέλσι (οι δύο τελευταίοι ως ελεύθεροι), ενώ η Μπαρτσελόνα βρίσκεται κοντά σε ακόμη δύο «ηχηρές» προσθήκες, του Μπερνάρντο Σίλβα από τη Μάντσεστερ Σίτι και του Μάρκος Αλόνσο από την Τσέλσι. Επειδή, όμως, τα οικονομικά προβλήματα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους «Καταλανούς», υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες αν θα μπορέσουν να δηλωθούν έγκαιρα όλοι οι νεοαποκτηθέντες και σημείο-«κλειδί» ίσως αποτελέσει η διαφαινόμενη πώληση του Φρένκι Ντε Γιονγκ, αλλά και των Ντεπάι και Ομπαμεγιάνγκ. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Τσάβι προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα ενόψει της σαββατιάτικης (13/8) πρεμιέρας με τη Ράγιο Βαγεκάνο στο «Καμπ Νου».
Από τον θρίαμβο της περιόδου 2020-21, η Ατλέτικο «προσγειώθηκε» απότομα πέρυσι, όπου όχι απλά δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αλλά κινδύνεψε να μείνει ακόμη και εκτός τετράδας. Πολλοί θεώρησαν ότι η κακή περσινή παρουσία των «ροχιμπλάνκος» θα έδινε το έναυσμα για ριζικές αλλαγές, αλλά τελικά συνέβη το εντελώς αντίθετο. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε παραμένει ακλόνητος, οι αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό ήταν ελάχιστες και οι «ερυθρόλευκοι» της Μαδρίτης θα συνεχίσουν με την ίδια συνταγή. Η αποχώρηση του Λουίς Σουάρες ήταν απολύτως αναμενόμενη και δεν προκάλεσε αίσθηση, σε αντίθεση με την επιλογή της Ατλέτικο να μην κάνει κίνηση για τον αντικαταστάτη του. Ο Άλβαρο Μοράτα, που επέστρεψε μετά από διετή δανεισμό στη Γιουβέντους, έπαιξε κανονικά στα φιλικά (και μάλιστα έκανε χατ-τρικ απέναντι στην τέως ομάδα του!), αλλά είναι αμφίβολο αν θα βρίσκεται στο ρόστερ και μετά την 31η Αυγούστου, αφού ο «Τσόλο» δεν δείχνει να «καίγεται» για την παραμονή του και η διοίκηση περιμένει προτάσεις που θα την ικανοποιούν. Ουσιαστικά, οι μόνες προσθήκες για τους «ροχιμπλάνκος» ήταν του Αργεντινού Ναχουέλ Μολίνα από την Ουντινέζε, ο οποίος έρχεται να καλύψει (με καθυστέρηση έξι μηνών) το κενό που άφησε ο Κίεραν Τρίπιερ στο δεξί άκρο της άμυνας, και του πολύπειρου Βέλγου αμυντικού χαφ, Άξελ Βίτσελ, τον οποίο πάντως ο Σιμεόνε χρησιμοποιεί ως τώρα περισσότερο ως σέντερ μπακ. Η Ατλέτικο ξεκινά τη χρονιά κάτω από τα… ραντάρ, αλλά έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι αυτός ο ρόλος τη βολεύει. Αν ο Ζοάο Φέλιξ κάνει -επιτέλους- το παραπάνω βήμα και ο Αντουάν Γκριεζμάν ξαναβρεί τον καλό εαυτό του, δεν αποκλείεται οι «κολτσονέρος» να επιφυλάξουν και πάλι εκπλήξεις. Η πρεμιέρα τους φέρνει αντιμέτωπους με τη γειτονική Χετάφε, τη Δευτέρα (15/8) στο «Αλφόνσο Πέρεθ».
Την τέταρτη θέση και το συνεπαγόμενο εισιτήριο για το Champions League φιλοδοξούν να διεκδικήσουν αρκετές ομάδες. Η Σοσιεδάδ υπό τις οδηγίες του Ιμανόλ Αλγουαθίλ παίζει τα τελευταία χρόνια πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, αναδεικνύει παίκτες από τις ακαδημίες, αλλά «κάτι» της λείπει. Ίσως αυτό το «κάτι» να καλυφθεί με τις προσθήκες του νεαρού και ταλαντούχου Ιάπωνα, Τακεφούσα Κούμπο, που ανήκε στη Ρεάλ και έπαιζε δανεικός στη Μαγιόρκα, ή του Μπράις Μέντεθ από τη Θέλτα. Η Μπέτις υπό τις οδηγίες του πολύπειρου Μανουέλ Πελεγκρίνι κάνει σταθερά βήματα προόδου και φέτος παρουσιάζεται ενισχυμένη με τις προσθήκες των Βραζιλιάνων Γουίλιαν Ζοσέ (από τη Σοσιεδάδ), Λουίζ Φελίπε (από τη Λάτσιο) και Λουίς Ενρίκε (από τη Φλουμινένσε). Ο Ουνάι Εμερι οδήγησε τη Βιγιαρεάλ σε δύο σπουδαίες ευρωπαϊκές πορείες, με την κατάκτηση του Europa League το 2021 και την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League πέρυσι, αλλά εντός των συνόρων δεν έχει καταφέρει να πετύχει την υπέρβαση, ίσως γιατί τα δύο… καρπούζια είναι δύσκολα. Αξιόμαχη θα εμφανιστεί, όπως πάντα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο, ενώ, αντίθετα, η Βαλένθια συνεχίζει να κινείται στα… χαμηλά, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της ανοιχτής ρήξης των φιλάθλων της με τη διοίκηση, που βάθυνε ακόμη περισσότερο με την πρόσληψη του Τζενάρο Γκατούζο στην τεχνική ηγεσία.
Το πρόγραμμα της πρεμιέρας του ισπανικού πρωταθλήματος:
Οσασούνα-Σεβίλη 12/8
Θέλτα-Εσπανιόλ 13/8
Βαγιαδολίδ-Βιγιαρεάλ 13/8
Μπαρτσελόνα-Ράγιο Βαγεκάνο 13/8
Κάντιθ-Σοσιεδάδ 14/8
Βαλένθια-Τζιρόνα 14/8
Αλμερία-Ρεάλ Μαδρίτης 14/8
Αθλέτικ Μπιλμπάο-Μαγιόρκα 15/8
Χετάφε-Ατλέτικο Μαδρίτης 15/8
Μπέτις-Ελτσε 15/8