Λευκαρίτης: “Να υπάρχει σταθερότητα στην Ελληνική ομοσπονδία”

Ο μέχρι πέρσι β’ αντιπρόεδρος της UEFA Μάριος Λευκαρίτης μίλησε τόσο για τα προβλήματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ, όσο και για το ενδεχόμενο GREXIT ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κωστάκη Κουτσοκούμνη που απεβίωσε πρόσφατα,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ART FM…

Ο γεννημένος στη Λεμεσό (28 Νοεμβρίου 1946) Μάριος Λευκαρίτης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που έχει αναδείξει ο Ελλαδικός χώρος στο ποδόσφαιρο. Στη δεκαετία του ’70 είχε διατελέσει μέλος της διοίκησης του Απόλλωνα Λεμεσού, εν συνεχεία πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (και μέλος της την πενταετία 1985-1991) από το 1991 ως το 2001. Από το 1996 ήταν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA (από την οποία έφυγε ως β’ αντιπρόεδρος) και από το 2007 στο συμβούλιο της FIFA, αποχωρώντας από τα δύο αξιώματα το 2017 κι έκτοτε είναι επίτιμο μέλος και στις δύο διεθνείς ομοσπονδίες τις οποίες υπηρέτησε και ως πρόεδρος και ειδικός σύμβουλος τριών επιτροπών. Δραστηριοποιείται ακόμα επαγγελματικά στην Κύπρο στον χώρο του εμπορίου πετρελαίου…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΛΕΥΚΑΡΙΤΗ

Κ.Λευκαρίτη ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από την πρόσφατη απώλεια του κ.Κουτσοκούμνη (σ.σ απεβίωσε τον περασμένο μήνα μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο)

«Ο Κωστάκης ήταν για 17 χρόνια πρόεδρος της Κυπριακής ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Ανέλαβε μετά από μένα το 2001 και απεβίωσε ως ενεργός πρόεδρος της ΚΟΠ ενώ με είχε διαδεχθεί και στο Συμβούλιο της FIFA (σ.σ. πρώην εκτελεστική επιτροπή). Πραγματικά μία σοβαρή απώλεια για το ποδόσφαιρο. Ηταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, συμπαθής σε όλους, όχι μόνο στον Κυπριακό χώρο αλλα διεθνώς».

Πώς βλέπετε την κατάσταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με το φάσμα και το ενδεχόμενο της αποβολής από τα διεθνή δρώμενα να είναι υπαρκτό;

«Είναι σίγουρα δυσάρεστο. Για να φτάσει η FIFA στο σημείο να βάζει στο τραπέζι σενάριο αποβολής, αυτό από μόνο του σημαίνει πως το θέμα μόνο απλό δεν είναι. Θα πρέπει να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, ακόμα και την περίπτωση της τρίμηνης αποβολής που αυτομάτως και πρακτικά θα σημαίνει αποκλεισμό των Ελληνικών ομάδων από τα κύπελλα Ευρώπης τη νέα σεζόν. Υπάρχουν και σε άλλες χώρες κατά καιρούς προβλήματα και …παρατράγουδα απλά δεν βγαίνουν προς τα έξω. Η Ελλάδα πρόσφατα και το Ισραήλ παλιότερα είχαν τα σημαντικότερα προβλήματα σε ότι αφορά στις περιπτώσεις που θυμάμαι σε σχέση με την FIFA η οποία έχει πάνω από 200 χώρες-μέλη (σ.σ 211), περισσότερες και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών! Έχουμε δει πολλά σε χώρες όπως πχ να υπάρχουν δύο ομοσπονδίες επειδή δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους! Αυτό φυσικά δεν επιτρέπεται από τη διεθνή ομοσπονδία και τους κανονισμούς…»

Εσείς και στην Κύπρο έχετε βιώσει προβλήματα όπως κι εμείς στην Ελλάδα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως υπάρχουν μεν ομοιότητες με επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς και έκτροπα σε σημαντικά ματς, ακόμα και τελικούς κυπέλλου Κύπρου, όμως πρέπει να επισημάνω και τις διαφορές: Στην Κύπρο παρά τα προβλήματα μας, δεν είχαμε θέματα παρεμβάσεων ή κόντρας της πολιτείας με την Ομοσπονδία. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και αλληλοβοήθεια κι όχι αντιπαράθεση. Η ομοσπονδία έχει ανάγκη την βοήθεια του κράτους, των υπουργείων και γενικά της πολιτείας, να επιβάλουν την τάξη, να νομοθετούν κλπ,  Εσείς έχετε περισσότερο δομικά και οργανωτικά προβλήματα ενώ και τα περσινά επεισόδια στον τελικό κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στο Βόλο ήταν μία μαύρη σελίδα για την Ελλάδα και ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Αυτά εννοείται πως δεν βοηθούν ώστε να βγαίνει μία θετική εικόνα προς τα έξω, δυστυχώς…»

Τί θα συμβουλεύατε εσείς στην προκειμένη περίπτωση;

«Θα έλεγα πως το σωστό είναι να υπάρχει μία συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια στην Ομοσπονδία, όχι μόνο στον πρόεδρο ή τον γενικό γραμματέα αλλά γενικά σε όλο το ΔΣ και τα μέλη. Να μην αλλάζουν τα πρόσωπα από ένα λάθος …σφύριγμα του διαιτητή! Και παράλληλα να συμμετέχουν σε διεθνείς επιτροπές, συμβούλια και δραστηριότητες UEFA και FIFA. Δεν λέω οτι αυτό δεν συμβαίνει αλλά θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα. Και τα πρόσωπα να μένουν στα πόστα τους για πολλά χρόνια».

Σχετικά με τη νέα τάξη πραγμάτων στα κύπελλα Ευρώπης την τριετία 2018-2021 τί έχετε να πείτε;

«Ήμουν παρών στο Μονακό όταν υπό την προεδρία του Ισπανού Ανχελ Μαρία Βιγιάρ (σ.σ εκτελούσε τότε χρέη προέδρου μετά την τιμωρία του Μισέλ Πλατινί και πριν την εκλογή του Σλοβένου Αλεκσάντερ Τσεφερίν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2016) πάρθηκε η απόφαση οι τέσσερις κορυφαίες χώρες του UEFA Ranking (σ.σ.  Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία) να βγάζουν από τους χρόνου από τέσσερις ομάδες στους ομίλους, χωρίς προκριματικά. Αρχικά ήμουν αντίθετος με αυτό, στη συνέχεια όμως και με την ανάπτυξη των επιχειρημάτων το είδα θετικά. Αυτές οι τέσσερις χώρες είναι οι πιο δυνατές αγωνιστικά και δικαιούνται να είναι και οικονομικά. “Προσφέρουν” στις διοργανώσεις ομάδες υψηλού επιπέδου και πρέπει να επιβραβεύονται γι’ αυτό, άλλωστε έχουν ήδη φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμεία της Ομοσπονδίας. Και το 1992 όταν ψηφίστηκε η θέσπιση του Champions League, στην αρχή “σοκαρίστηκα”! Τότε ήμουν ακόμα πρόεδρος της ΚΟΠ, δεν είχα πόστο ακόμα στην UEFA. Αποδείχτηκε ωστόσο εκ των υστέρων πως οι …εμπνευστές της ιδέας είχαν δίκιο καθώς …απογείωσαν το προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο και τα κύπελλα Ευρώπης”»

(Την παραπάνω συνέντευξη παραχώρησε ο κ.Λευκαρίτης στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΡΤ FM 90.6 και τους δημοσιογράφους Νίκο Στρατή και Νίκο Αβραμίδη)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ