Μανώλης Βασιλειάδης στο Kingsport.gr: ”Οι διαφορές των ελληνικών με των ξένων ομάδων δεν είναι μόνο στην φυσική κατάσταση!”

Ο προπονητής ποδοσφαίρου και φυσικής κατάστασης, Μανώλης Βασιλειάδης μιλάει στο Kingsport.gr  και στον Αντώνη Μουστάκα για την εμπειρία του στο γαλλικό πρωτάθλημα, για το ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη των Λοριάν και Μονπελιέ και για τις διακρίσεις του στον κλασικό αθλητισμό.

Ακόμα, τονίζει τις διαφορές που υπάρχουν στις ελληνικές με τις ομάδες του εξωτερικού, για το πώς αντιμετωπίσανε οι Γάλλοι έναν Έλληνα προπονητή και αποκαλύπτει τις φιλοδοξίες του και αν θα δεχόταν να εργαστεί σε ελληνική ομάδα.

Επίσης, μας μιλάει για την εμπειρία του και για το πως αποφάσισε να ασχοληθεί ως προπονητής σε άτομα με ειδικές ικανοτήτες.

Περισσότερα στη συνέντευξή του στο Kingsport.gr:

Πόσα χρόνια είστε στον χώρο του ποδοσφαίρου; Ασχολείστε μόνο με την αντρική ομάδα ή και με τις ακαδημίες;

«Βρίσκομαι στον χώρο του ποδοσφαίρου περίπου 13 χρόνια και κυρίως ασχολούμαι με αντρικές ομάδες, έχοντας κάνει και ένα πέρασμα από aακαδημίες, στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό αντίστοιχα».

Πως αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τον χώρο του ποδοσφαίρου, αφού για πολλά χρόνια ήσασταν στον χώρο του κλασικού αθλητισμού και μάλιστα με αρκετές διακρίσεις ;

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρξα αθλητής υψηλού επιπέδου στο αγώνισμα των 400μ με την ομάδα του πειραϊκού Συνδέσμου με αρκετές διακρίσεις, ωρίμασα μέσα στους στίβους ασχολήθηκα και προπονητικά, αλλά με το πέρασμα των χρόνων και σε συνδυασμό με τις σπουδές μου, αφοσιώθηκα σε μεγάλο βαθμό στο άθλημα του ποδοσφαίρου και ειδικότερα στην φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Επίσης, το απρόοπτο των καταστάσεων που βγαίνουν μέσα από το ποδόσφαιρο ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που με επηρέασε στο να ασχοληθώ».

Ποιες διαφορές υπάρχουν στην εκγύμναση ποδοσφαιριστών και Αθλητών στίβου;

«Η προπόνηση είναι εντελώς διαφορετική. Οι απαιτήσεις κάθε αθλήματος είναι διαφορετικές και υπάρχει πλέον εξειδίκευση για κάθε άθλημα. Τα παλαιότερα χρόνια εφαρμοζόταν προπόνηση στίβου στο ποδόσφαιρο με αρκετούς προπονητές Φ.Κ να χρησιμοποιούν ασκήσεις κλασικού αθλητισμού που δεν είχαν σχέση με το άθλημα του ποδοσφαίρου. Στα πλαίσια της γενικής φυσικής κατάστασης υπήρχε αποτέλεσμα, εξειδικευμένα στο ποδόσφαιρο λίγα αποτελέσματα. Πλέον η τάση αυτή έχει αλλάξει και αναζητούμε ρεαλισμό παιχνιδιού».

Ποια είναι η γνώμη σας για τις εργομετρικές εξετάσεις;

«Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας και κυρίως γνώση της κατάστασης που βρίσκεται ο κάθε παίκτης – πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένο Εργοφυσιολόγο και σε συνεργασία με τον προπονητή φυσική κατάσταση που θα εκτελέσει το πρόγραμμα εκγύμνασης να εκτελεστούν όλοι οι παράμετροι της φυσική κατάσταση. Πλέον αρχίζουν και γίνονται και εξετάσεις τέστ μέσα στο γήπεδο (Τεστ Πεδίου) που είναι εξειδικευμένες για το ποδόσφαιρο».

Ποιες είναι οι διαφορές των γαλλικών ομάδων με των ελληνικών, όσον αφορά στην φυσική κατάσταση;

«Οι διαφορές δεν είναι μόνο στην φυσική κατάσταση, αλλά γενικότερα στην οργάνωση και λειτουργία των προπονήσεων. Δίνεται μεγάλο βάρος γενικότερα στην εκγύμναση των παικτών, η ποιότητα των παικτών είναι διαφορετική, αλλά και οι συνθήκες – περιβάλλον αντίστοιχα βρίσκονται σε πραγματικό υψηλό επίπεδο».

Οι ελληνικές ομάδες γιατί υστερούν σε μεγάλο βαθμό σε φυσική κατάσταση, σε σχέση με του εξωτερικού; Που οφείλεται αυτό;

«Δεν υστερούν μόνο σε φυσική κατάσταση οι ελληνικές ομάδες, το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρατηρείται είναι κυρίως σε ελλείψεις τεχνικό-τακτικής φύσεως, όπως και ελλείψεις  δυναμικότητας και ανταγωνισμού του ελληνικού πρωταθλήματος, όπου μας οδηγεί σε χαμηλότερο ρυθμό και λιγότερο θέαμα. Είναι εύκολο να κατηγορούν όλοι την ΦΚ για την έλλειψη μη επιθυμητών αποτελεσμάτων, το πρόβλημα δεν είναι μόνο σε αυτόν τον τομέα».

Oι γαλλικές ομάδες δίνουν βάση κυρίως στην φυσική κατάσταση;

«Η πλειοψηφία των γαλλικών ομάδων δίνουν μεγάλη βάση στην φυσική κατάσταση, αλλά με την έλευση ξένων προπονητών έχουν αρχίσει και επηρεάζονται και από άλλα μοντέλα προπόνησης και παιχνιδιού. Η γαλλική σχολή επιμόρφωσης προπονητών εδώ και αρκετά χρόνια, τόνιζε την σημασία της φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο και άφηνε σε 2η στάδιο την τακτική».

Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει στην καριέρα σας;

«Σίγουρα ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα …δυσκολίες αρκετές, αλλά η άνοδος δεν περιέχει μόνο τύχη. Σε αυτό με βοήθησε πολύ και η ενασχόλησή μου με τον κλασικό αθλητισμό και σε συνδυασμό με την γνώση και την εμπειρία, έμαθα να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες κατά -μέτωπο».

Πως αντιμετωπίσανε οι Γάλλοι έναν Έλληνα προπονητή;

«Στην αρχή ήταν λίγο επιφυλακτικοί και λογικό ήταν, αφού έπρεπε να εντάξουν έναν Έλληνα στην ομάδα τους που προέρχεται από χαμηλότερης δυναμικότητας πρωτάθλημα – στο γεγονός αυτό βοήθησε και η προϋπηρεσία που είχα σε προηγούμενη γαλλική ομάδα, καθώς και η γαλλική μου υπηκοότητα».

Εάν έρθει πρόταση από ελληνική ομάδα θα αφήνατε την Γαλλία;

«Εξαρτάται την ομάδα και τους στόχους. Σίγουρα ομάδα που θα αγωνίζεται και στην Ευρώπη Champions League ή Europa League θα αποτελούσε επιπλέον κίνητρο. Εξάλλου μέχρι την επόμενη αγωνιστική περίοδο, πολλά γίνονται».

Ποια θεωρείτε ως καλύτερη γυμναστική για την φυσική κατάσταση των παικτών;

«Το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί πολύ. Το επίπεδο ΦΚ πρέπει να είναι σε υψηλά επίπεδα. Η καλύτερη προπόνηση κατά την ταπεινή μου άποψη, πρέπει να έχει σχέση με τον αγώνα. Να είναι ρεαλιστική και να περιέχει τεχνικοτακτικά στοιχεία χωρίς να παραβλέψουμε τους κανόνες της φυσικής κατάστασης. Θα πρέπει να γίνονται συνδυαστικά και ο ρόλος του προπονητή φυσικής κατάστασης να αναβαθμιστεί – θα πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στον προπονητή και να υπάρχει συνεργασία και αλληλεπίδραση. Αρά μιλάμε για έναν συνδυασμό που περιλαμβάνει στοιχεία Φυσικής Κατάστασης – Τεχνικής – Τακτικής».

Τι συνθήκες βρήκατε στις Λοριάν και Μονπελιέ;

«Και στις 2 ομάδες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για κάποιον επαγγελματία που θέλει να δουλέψει στο υψηλό επίπεδο. Διαφορετικές σε φιλοσοφία, αλλά επαγγελματικό περιβάλλον από όλες τις πλευρές. Χρειάστηκα λίγο χρόνο προσαρμογής λόγω της μετάβασης, αλλά στην συνέχεια δεν είχα πρόβλημα στο καινούριο χώρο εργασίας και σε αυτό συμβάλλουν οι συνάδελφοι. Υπάρχει έντονα το αίσθημα της συνεργασίας – ευγένειας , κάποιος που δεν συνεργάζεται και δεν συμμετέχει περιθωριοποιείται».

Ποια ήταν η θέση σας στις συγκεκριμένες ομάδες;

«Και στις 2 ομάδες ήμουν μέλος των προπονητικών team. Είχα διαφορετικές αρμοδιότητες  – στην Λοριάν ήμουν συνεργάτης του προπονητού φυσικής κατάστασης και παράλληλα βοηθός προπονητή και ασχολήθηκα με ατομικές αναλύσεις παικτών. Στην Μονπελιέ ήμουν υπεύθυνος επιθετικής τακτικής της ομάδας, σε συνδυασμό με την φυσική κατάσταση».

Από την εμπειρία σας, ποια ομάδα θεωρείτε ότι διαθέτει την καλύτερη φυσική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο;

«Δεν είναι μόνο μία ομάδα που έχει υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, στο υψηλό επίπεδο αρκετές βρίσκονται πολύ ψηλά, αλλά συνδυάζουν και άλλα στοιχεία που κάνουν την φυσική κατάσταση να ξεχωρίζει. Ο σχηματισμός, η τακτική, η δυναμικότητα του πρωταθλήματος και σε συνδυασμό με την φυσική κατάσταση έχουμε καταπληκτικά αποτελέσματα. Όσο η φυσική κατάσταση περιλαμβάνει ρεαλιστικά στοιχεία ποδοσφαίρου, τόσο ανεβαίνει και η ποιότητα της ομάδας. Μας προσφέρουν γνώση, αλλά και πληροφορίες και τα GPS που καταγράφουν τα πάντα και πλέον αξιολογούμε κατάλληλα όλες τις παραμέτρους της φυσικής κατάστασης».

Είστε προπονητής και σε άτομα με ειδικές ικανότητες. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε και με αυτόν τον τομέα, πως είναι η εμπειρία να συνεργάζεστε μαζί τους;

«Ασχολήθηκα στα πρώτα μου προπονητικά χρόνια και ήταν μία εμπειρία μοναδική και μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον. Η επικοινωνία ήταν το μυστικό της επιτυχίας, αλλά και οι ευαισθησίες που ανακαλύπτουμε μέσα από την ενασχόληση, με έκανε να δω την ζωή γενικότερα με διαφορετικό μάτι».

Ποια είναι η γνώμη των Γάλλων για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Πείτε μας και την δική σας άποψη;

«Οι Γάλλοι επιμένουν πολύ στην ποιότητα του δικού τους πρωταθλήματος. Υπάρχουν αρκετοί Γάλλοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι παίκτες πρώτης γραμμής για το γαλλικό. Δυστυχώς το δικό μας πρωτάθλημα είναι χαμηλότερης ποιότητας, σε σχέση με αρκετά πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Θα πρέπει να υπάρξει γενικότερα βελτίωση και συνεργασία από όλους τους φορείς , ΕΠΟ – SUPERLEAGUE – ΟΜΑΔΕΣ  να προστατέψουν και να βελτιώσουν το προϊόν για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να βρεθεί και η χώρα μας στις ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ευρώπης».

Ποιες φιλοδοξίες έχετε για το μέλλον; Υπάρχει κάποια ομάδα που θέλετε να πάτε;

«Με ενδιαφέρει το υψηλό επίπεδο – όνειρό μου είναι να δουλέψω σε ομάδα που έχει όραμα για το ποδόσφαιρο και θέλει να εξελιχθεί με καινούριες τάσεις που θα οδηγήσουν το ίδιο το ποδόσφαιρο μακριά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ