Και επίσημα πλέον ο Ντιέγκο Μαραντόνα ανέλαβε πόστο στην FIFA και ο Νίκος Στρατής εξηγεί στο Kingsport.gr, γιατί ο πρόεδρος Τζάνι Ινφαντίνο δεν τον υπολογίζει για απλό …πρεσβευτή της διεθνούς ομοσπονδίας, αλλά για …πολλά περισσότερα. Οι σχέσεις “αγάπης και μίσους” FIFA και “Pibe d’Oro” έχουν περάσει πια σε …άλλο επίπεδο…
Πλησιάζει ένας χρόνος από την αλλαγή σελίδας στην FIFA και την 26η Φεβρουαρίου 2016 όταν ο Τζάνι Ινφαντίνο κέρδιζε τις εκλογές της παγκόσμιας ομοσπονδίας στην Ζυρίχη και καθόταν αναπαυτικά στην θέση του προέδρου. Ο Ιταλοελβετός δικηγόρος ανέλαβε να αναβαθμίσει το προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο και να το κάνει πιο προσιτό σε χώρες που ως τώρα βλέπαμε μόνο στις …ειδήσεις. “Μάνι μάνι” οι πρώτες σκέψεις έγιναν γνωστές στις 10 Ιανουαρίου όταν ανακοίνωνε μουντιάλ με 48 ομάδες το 2026 και αρκετές ακόμα καινοτομίες που έρχονται …προσεχώς.
Την περασμένη Παρασκευή ο Ινφαντίνο ανακοίνωσε την συνεργασία με τον επι σειρά …δεκαετιών πολέμιο της FIFA Ντιέγκο Μαραντόνα αποκαλύπτοντας μάλιστα πως ο “Pibe d’Oro” ήταν εκείνος που του έδωσε την ιδέα για 48 ομάδες σε τελική φάση μουντιάλ. Όχι ότι μας …έπεισε (είναι πολλά τα …λεφτά που θα κερδίσει η ΦΙΦΑ από την αύξηση των ομάδων και μοιάζει πολύ …ρομαντικό να έχει γίνει πράξη επειδή το πρότεινε ο Μαραντόνα) αλλά σημασία έχει ότι η συνεργασία της παγκόσμιας ομοσπονδίας με τον Αργεντινό “θρύλο” που αναλαμβάνει ρόλο πρεσβευτή είναι άλλο ένας τέλος εποχής και αλλαγή δεδομένων για έναν άνθρωπο που πάντα λογιζόταν ως “μαύρο πρόβατο” από την ΦΙΦΑ.
Σχέση …αγάπης και μίσους!
«Είναι επίσημο! Επιτέλους μπορώ να εκπληρώσω ένα από τα όνειρα της ζωής μου, να εργαστώ με μία καθαρή και διαφανή FIFA, μαζί με ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο» τόνισε ο Μαραντόνα ευχαριστώντας τον Ινφαντίνο. Η εποχή του …ψυχρού πολέμου έχει πια τελειώσει. Είχε αρχίσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν ο ήρωας της Αργεντινής το 1986 στο μουντιάλ του Μεξικού, δίχαζε με τις δηλώσεις του την Ιταλία στο “Italia 90” με αφορμή τον ημιτελικό Αργεντινή – Ιταλία στη Νάπολι (η “Albiceleste” προκρίθηκε στα πέναλτι με τον Μαραντόνα να παίζει σαν στο …σπίτι του καθώς ήταν ήδη τοπικός ήρωας πανηγυρίζοντας στο “Σαν Πάολο” τα δύο πρωταθλήματα της ιστορίας της Νάπολι!) προκαλώντας την οργή της Ιταλικής κοινής γνώμης αλλά και της Καμόρα, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα συνελήφθη ντοπέ στο μουντιάλ των ΗΠΑ με τον Ελβετό τότε πρόεδρο και ισχυρό άνδρα της FIFA Σεπ Μπλάτερ να τον αποβάλει από την διοργάνωση. Έκτοτε οι αναφορές του στην διεθνή ομοσπονδία ήταν από επικριτικές μέχρι υβριστικά επιθετικές την ώρα που το αντίπαλο διαχρονικά δέος (και άσπονδος “εχθρός” του) Πελέ “σουλατσάριζε” στα μεγάλα σαλόνια …περίπου ως το αγαπημένο παιδί των εκάστοτε διοργανωτών.
Oι αντιπαραθέσεις του Μαραντόνα με τα …πολιτικά πρόσωπα του ποδοσφαίρου δεν σταμάτησαν εκεί: Ήρθε σε κόντρα το ’96 με τον ισχυρό άνδρα της Μπόκα (και νυν πρόεδρο της Αργεντινής) Μαουρίσιο Μάκρι που ουσιαστικά σήμανε και το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του αλλά και με τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας της Αργεντινής Χούλιο Γροντόνα (δεν είναι πια εν ζωή) έστω κι αν στο μουντιάλ του 2010 ήταν ο εκλέκτορας της εθνικής που απογοήτευσε στο τουρνουά της Νοτίου Αφρικής. Λίγους μήνες νωρίτερα βέβαια ήταν και πάλι …αναφερόμενος από την διεθνή ομοσπονδία που του είχε απαγορεύσει την παρουσία στην κλήρωση του “Αφρικανικού” μουντιάλ (Δεκ. 2009) λόγω απαξιωτικών δηλώσεων εναντίον της FIFA.
Άρχισαν τα …όργανα!
Η νέα εποχή του ποδοσφαίρου ωστόσο υπαγορεύει …άλλα πράγματα και αυτό το γνωρίζει καλά ο Ινφαντίνο. Βάζοντας περισσότερους “παίκτες” στο …παιχνίδι που λέγεται παγκόσμιο κύπελλο (και …έπεται και το παγκόσμιο συλλόγων!) θέλει κάθε δυνατή βοήθεια στο πλευρό της. Ο νέος πρόεδρος ήξερε ότι η αύξηση των ομάδων δεν θα έβρισκε σύμφωνες τις ισχυρές χώρες του παγκόσμιου σποδοσφαίρου. Ο “Ντιεγκίτο” είναι ακόμα ένας σύμμαχος σε αυτή τη “μάχη”. Πολύ περισσότερο σε μία εποχή που οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί …πράκτορες κάνουν “κόσκινο” τις διαδικασίες επιλογής των μουντιάλ του 2018 (Ρωσία) και 2022 (Κατάρ) αλλά και πολλά άλλα σκάνδαλα που έμελλε να είναι και η “ταφόπλακα” για πρώην αξιωματούχους του ποδοσφαίρου (Μπλάτερ, Πλατινί, Βάλκ κλπ). Ο Ινφαντίνο νοιάζεται για την υστεροφημία του όσο και για το ίδιο το ποδόσφαιρο και ανθρώπους σαν τον Μαραντόνα δεν τους θέλεις απέναντι σου. Ίσα ίσα τον …συγκεκριμένο τον θέλεις στο δικό σου στρατόπεδο.
Ήδη τα όργανα έχουν αρχίσει: Απευθυνόμενος στα μέσα της πατρίδας του ο Μαραντόνα έκανε λόγο και για τις εκλογές της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Αργεντινής στις 16 Μαρτίου. Η “χώρα του ταγκό” από το 2014 (όταν και απεβίωσε ο Χούλιο Γροντόνα) δεν έχει καταφέρει να εκλέξει διάδοχο με τον πρόεδρο της Μπελγράνο Αρμάντο Πέρες να έχει οριστεί από την FIFA – σε συνεργασία με την εγχώρια ομοσπονδία – ως επικαφαλής της προσωρινής επιτροπής ομαλοποίησης (κατάσταση παρόμοια με την Ελληνική!) μέχρι να διορθωθεί το καταστατικό και να γίνουν οι εκλογές. Ο Μαραντόνα έχει υπονοήσει ανοικτά πως η προσωρινή διοικούσα χαίρει της στήριξης του προέδρου της χώρας (και παλιού ισχυρού άνδρα της Μπόκα Τζούνιορς που έχει …προηγούμενα με τον Ντιέγκο) Μαουρίσιο Μάκρι και δηλώνει πως έχει την εντολή από τον Ινφαντίνο να στηρίξει τον ισχυρό άνδρα της Βέλες, Ραούλ Γκάμες. Με λίγα λόγια …to be continued!