Με VAR το Μουντιάλ της Ρωσίας

Στο ετήσιο συνέδριο της επιτροπής ανάπτυξης της FIFA που διεξάγεται σήμερα (03 Μαρτίου) στη Ζυρίχη θα ανακοινωθεί επίσημα από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου η εφαρμογή της τεχνολογίας Video Assistant Referee (το περίφημο VAR) για πρώτη φορά σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου.

Ο Τζάνι Ινφαντίνο αναμένεται να ανακοινώσει την συγκεκριμένη εξέλιξη-σταθμό για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο καθώς άλλωστε ο πρόεδρος της FIFA  είναι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της εν λόγω τεχνολογίας την οποία ήδη εφαρμόζουν μεγάλα εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης όπως το Ιταλικό και το Γερμανικό ενώ του χρόνου αναμένεται να μπει και σε Ισπανία (ανακοινώθηκε επίσημα πριν λίγες ώρες) και Αγγλία (όπου ήδη έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του στο λιγκ καπ και το κύπελλο). Ήδη έχει γίνει η προεργασία από τις 22 Ιανουαρίου στις εργασίες του αρμοδίου οργάνου όταν με προεδρεύοντα τον Κροάτη αναπληρωτή γενικό γραμματέα της  FIFA  Ζβόνιμιρ Μπόμπαν (μέλος της Κροατίας που βγήκε 3η στο μουντιάλ της Γαλλίας το 1998 αλλά και πρωταθλητής Ευρώπης 1994 με τη Μίλαν στην πλούσια ποδοσφαιρική του καριέρα) σηζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει με τον εμπορικό διευθυντή της διεθνούς ομοσπονδίας Φιλιπ Λε Φλοχ να παραδέχεται στο Associated Press ότι είμαστε κοντά στην εποχή του VAR στο παγκόσμιο κύπελλο και κατα τα φαινόμενα σήμερα επικυρώνεται και επισήμως.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB) που έχει επί της ουσίας ενσωματωθεί στην παγκόσμια ομοσπονδία,  αποτελείται από οκτώ μέλη αφού δικαίωμα τεσσάρων ψήφων έχει η  FIFA  και από μία ακόμα η κάθε ομοσπονδία της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρειος Ιρλανδία). Για να περάσει η πρόταση για την επισημοποίηση του VAR απαιτούνται τα τρία τέταρτα (έξι ψήφοι), που σημαίνει πως η ΦΙΦΑ είναι …απολύτως απαραίτητη για να περάσει μία απόφαση και μία καινοτομία στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου αλλά και από μόνη της δεν αρκεί αν δεν συναινέσουν δύο τουλάχιστον ακόμα Βρετανικές Ομοσπονδίες. Η ΙFAB ιδρύθηκε το 1886 (δεκαοκτώ χρόνια πριν τη  FIFA!) από τις Βρετανικές ομοσπονδίες που άρχισαν να αναζητούν έναν επίσημο τρόπο να συμφωνήσουν στους κανόνες ώστε να γίνονται διεθνείς αγώνες.

 

Από τον …Ανρί στον Λαμπάρντ!

Η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη …παθούσα των τελευταίων τελικών φάσεων παγκοσμίου κυπέλλου (φυσικά και μεγάλη ευνοημένη στον τελικό του ’66)  και αναφέρομαι στο …περιβόητο ματς με τη Γερμανία στο Μπλουμφοντέιν το 2010 όπου τα “λιοντάρια” του Φάμπιο Καπέλο συνετρίβησαν με 4-1 από την ομάδα του Γιοακίμ Λεβ, στο 2-1 όμως ακυρώθηκε το πεντακάθαρο γκολ του Λαμπάρντ που φαινόταν δια …γυμνού οφθαλμού! Και η Βόρειος Ιρλανδία έχει παράπονα από την απουσία τεχνολογίας που θα διορθώνει τέτοιου είδους λάθη καθώς τον περασμένο Νοέμβριο γνώρισε άδικη εντός έδρας ήττα από την Ελβετία στα μπαράζ του μουντιάλ με τον Κόρι Έβανς να μην βρίσκει ποτέ τη μπάλα με το χέρι αλλά τον Ρουμάνο Οβίντιου Χατσεγκάν να καταλογίζει το πέναλτι που έδωσε στο πρώτο ματς του Μπέλφαστ το αρχικό πλεονέκτημα στους Ελβετούς που τελικά προκρίθηκαν στο μουντιάλ της Ρωσίας. Αντίστοιχα το χέρι του Τιερί Ανρί στα μπαράζ Γαλλία – ΕΪΡΕ το 2009 ουδέποτε έγινε αντιληπτό από τον Σουηδό Μάρτιν Χάνσον με τους “τρικολόρ” του Ραϊμόν Ντομενέκ να αποκλείουν τους Νοτιοϊρλανδούς του …ωρυόμενου Τζοβάνι Τραπατόνι. Και …πολλά πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα…

Υπέρμαχοι …εναντίον παραπονούμενων

Η τεχνολογία VAR εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την παγκόσμια ομοσπονδία δοκιμαστικά στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων τον Δεκέμβριο του 2016 ενώ και το κύπελλο Συνομοσπονδιών της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2017 ήταν άλλο ένα ιδιαίτερα κομβικό test event της νέας και συνεχώς εξαπλωμένης τεχνολογίας.

Τον περασμένο Ιανουάριο το Πανεπιστήμιο του Λέουβεν δημοσιοποίησε έρευνα σχετικά με την εφαρμογή του VAR στα πρωταθλήματα της Πορτογαλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών (MLS) χαρακτηρίζοντας τη νέα τεχνολογία “ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα” έστω κι αν παραμένει ένα ποσοστό 5% διαιτητικών λαθών που δεν διορθώνονται με τη χρήση του VAR. Σε άλλα πρωταθλήματα όμως όπως η Bundesliga και η Serie A το σχετικό νούμερο σχεδόν διπλασιάζεται και δημιουργεί έντονες αμφιβολίες και μερικές φορές και αντιδράσεις.

Για αυτό και πρόσφατα ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν υποστήριξε πως “το VAR έχει προοπτική αλλά δεν υπάρχει λόγος βιασύνης στην εφαρμογή του στα κύπελλα Ευρώπης”. Η αντίστοιχη άποψη του παλιού Ελβετού διαιτητή και τώρα επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της  FIFA  Μάσιμο Μπουζάκα ανήκει στο …απέναντι στρατόπεδο: “Ουδείς αλάνθαστος και τίποτα δεν λειτουργεί τέλεια από την αρχή” ενώ ο τεχνικός διευθυντής της IFAB (εκ των κορυφαίων ρέφερι της εποχής του στην Αγγλία) Ντέιβιντ Έλερεϊ υπερθεματίζει: “Προτιμώ να βλέπω μία ανάκληση απόφασης ανά τρία ή τέσσερα ματς παρά το ανάποδο!”. Εδώ που τα λέμε δύσκολα θα του φέρουμε αντίρρηση…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ