Με αφορμή την πρόσφατη διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλλου συλλόγων στο Κατάρ όπου η Liverpool ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια νικώντας στον τελικό του “Khalifa International Stadium” της Ντόχα την Βραζιλιάνικη Flamengo, ο Νίκος Στρατής παρουσιάζει στο Kingsport.gr τη ραγδαία ανάπτυξη της ασιατικής χώρας στο ποδοσφαιρικό και όχι μόνο πεδίο αλλά και την γενικότερη κοινωνική πρόοδο μίας χώρας που ήδη έχει μπει σε ρυθμούς μουντιάλ 2022…
Έστω κι αν ακόμα βρισκόμαστε τρία (παρά …κάτι) χρόνια πριν το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη, το πρώτο …χειμερινό μουντιάλ της ιστορίας (21 Νοεμβρίου ως 18 Δεκεμβρίου 2022), το Κατάρ ετοιμάζεται «πυρετωδώς» για το μεγάλο γεγονός κυνηγώντας το ένα test event μετά το άλλο. Πρόσφατα φιλοξένησε για πρώτη φορά το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων με τη συμμετοχή επτά ομάδων από όλο τον κόσμο με την Λίβερπουλ να κατακτά το τρόπαιο νικώντας με 1-0 την πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής Φλαμένγκο. Μάλιστα η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει δώσει και την επόμενη διοργάνωση του FIFA Club’s World Cup στο Κατάρ στην τελευταία έκδοση της διοργάνωσης όπως την γνωρίζαμε μέχρι τώρα, καθώς ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Τζάνι Ινφαντίνο έχει εξαγγείλει εδώ και μία διετία τα μεγαλεπήβολα σχέδια του για παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων με 24 ομάδες που το 2021 σύμφωνα με την ατζέντα θα διεξαχθεί στην Κίνα. Όμως μιλώντας για τελευταία έκδοση διοργάνωσης ΦΙΦΑ, το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και το 2022 και κατά …σύμπτωση και πάλι στο Κατάρ! Δεν θα είναι μόνο το πρώτο μουντιάλ της ιστορίας που θα διεξαχθεί χειμώνα (και μάλιστα ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα εθνικής εορτής για τη χώρα που γιορτάζει την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς στα τέλη του 19ου αιώνα) αλλά παράλληλα και το τελευταίο με 32 ομάδες καθώς το επόμενο του 2026 στην Αμερική (συνδιοργάνωση από ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό) θα είναι το πρώτο στο οποίο θα συμμετέχουν 48 αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα! Σα να λέμε δηλαδή ότι η ΦΙΦΑ έχρισε το Κατάρ ως υπεύθυνο να… παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα εποχή και τη νέα τάξη πραγμάτων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο!
Στην πρόσφατη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου συλλόγων το «στρείδι» (παραδοσιακό σύμβολο της χώρας του Κατάρ) υποδέχτηκε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Το μόνο στάδιο που φιλοξένησε αγώνες του τουρνουά και θα έχουμε την ευκαιρία να το …θαυμάσουμε και στο μουντιάλ του 2022 είναι το γνωστό σε εκείνους που παρακολουθούν τα διεθνή ποδοσφαιρικά δρώμενα “Khalifa International Stadium‘‘ (έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές σημαντικά φιλικά στο παρελθόν μεταξύ αυτών και το Βραζιλία – Αργεντινή). Και λέμε στάδιο γιατί είναι ακριβώς τέτοιο έχοντας μάλιστα την ευκαιρία να υποδεχτεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και τους κορυφαίους αθλητές στίβου του πλανήτη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της IAAF. Στη διοργάνωση εκείνη βέβαια είχε προκαλέσει αρνητική εντύπωση η εικόνα με τα πολλά άδεια καθίσματα καθώς η ανάπτυξη του στίβου όχι μόνο στο Κατάρ αλλά γενικά στις ασιατικές χώρες και ειδικά σε αυτές του κόλπου, είναι ακόμα σε ιδιαιτέρως πρώιμο στάδιο αλλά με θετική προοπτική για το μέλλον. Στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά αφού σημειώθηκε sold out τόσο στον ημιτελικό της Λίβερπουλ με τη Μεξικανική Μοντερέι (2-1 στο φινάλε για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ) όσο και στον τελικό όπου οι πρωταθλητές Ευρώπης έφτασαν μέχρι την παράταση για να κάμψουν με το γκολ του Ρομπέρτο Φιρμίνο την αντίσταση της ποιοτικής νικήτριας του φετινού Κόπα Λιμπερταδόρες Φλαμένγκο του πορτογάλου «σοφού» της προπονητικής Ζόρζε Ζεσούς. Οι εκτιμήσεις των διοργανωτών υποστήριξαν ότι περίπου 6.000 άγγλοι οπαδοί των «ρεντς»(κατά άλλες πηγές ήταν περισσότεροι από 8000) ταξίδεψαν στην Ντόχα την ώρα που πάνω από 15000 φίλοι της Φλαμένγκο έκαναν το πολυδάπανο ταξίδι στο Κατάρ αλλά επέστρεψαν στην πατρίδα τους χωρίς το παγκόσμιο στέμμα.
Ζέστη, Fan Zone και …μπύρα!
Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι υπάρχει και η οργανωτική για να μην πούμε και η …τουριστική διάσταση της υπόθεσης! Η πρωτεύουσα Ντόχα φιλοξένησε λοιπόν εκείνες τις ημέρες όπως γίνεται αντιληπτό χιλιάδες …ποδοσφαιρικούς τουρίστες δίνοντας ένα απολύτως επιτυχημένο τεστ. Με μία μεγάλη ιδιαιτερότητα πάντως που συζητείται ήδη ενόψει του μουντιάλ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας η διάθεση αλκοόλ απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους κλπ. Όμως έστω κι αν μιλάμε για μία συντηρητική κοινωνία και κουλτούρα, είναι αναγκασμένη να προσαρμοστεί στα δεδομένα. Οι διοργανωτές είχαν δημιουργήσει ευρύχωρες και πραγματικά υπέροχες Fan Zone που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλάθλους. Πολλοί Άγγλοι φίλοι της Λίβερπουλ μάλιστα δήλωναν στα μέσα ενημέρωσης πως ήταν καλύτερες κι από τις αντίστοιχες σε Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη στους πρόσφατους τελικούς του Champions League και του UEFA Super Cup. Σε αυτές τις πραγματικά εντυπωσιακές Fan Zone λοιπόν η πώληση αλκοόλ επετράπη από τους διοργανωτές. Αλκοόλ και μπύρα φυσικά (περίπου 15 ευρώ η μία, άλλο ένα ζήτημα που θέλει διόρθωση ώστε στο μουντιάλ ο τιμές να γίνουν πιο προσιτές) μπορούσε κανείς να προμηθευτεί και σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία και το ίδιο θα ισχύει και στη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου του 2022. «Το αλκοόλ δεν είναι μέρος της κουλτούρας μας, είμαστε μία συντηρητική κοινωνία! Είναι όμως μέρος της φιλοξενίας μας» δήλωνε στα μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του μουντιάλ του Κατάρ, Hassan Al Thawadi.
Επιπλέον θετικά σχόλια απέσπασαν οι Καταριανοί και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ζέστης. Οι θερμοκρασίες εν μέσω Δεκεμβρίου ήταν ανάμεσα σε 20 και 25 βαθμούς Κελσίου (!) καθώς άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε το μουντιάλ να γίνει χειμώνα (καλοκαίρι το θερμόμετρο εκτοξεύεται στους 50 β.!). Οι διοργανωτές ωστόσο είχαν φροντίσει ώστε να υπάρχει κλιματισμός σε κάθε λειτουργικό χώρο των σταδίων ώστε να μην ταλαιπωρήσει τις αποστολές των ομάδων η …χειμερινή ζέστη της χώρας. Συμπληρωματικά να αναφέρουμε εδώ ότι τον Φεβρουάριο είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στη Ντόχα και ο τελικός του Αφρικανικού σούπερ Καπ ανάμεσα στην τυνησιακή Εσπεράνς και την Αιγυπτιακή Ζάμαλεκ (η οποία έχει εξαγγείλει ότι προτίθεται να μην κατεβεί για πολιτικούς λόγους). Μάλιστα το αντίστοιχο περσινό Ράζα Καζαμπλάνκα (Μαρόκο) – Εσπεράνς 2-1 είχε γίνει πάλι στο Κατάρ (Αλ Ραγιάν) στο πλαίσιο της τριετούς συμφωνίας με την Αφρικανική ομοσπονδία.
Πρωταθλητές με άρωμα …Catalunya!
Το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων αλλά και το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου δεν ήταν τα μόνα γεγονότα που διαφήμισαν θετικά τη χώρα του Κατάρ μέσα στο 2019. Οι Καταριανοί μπορούν να …υπερηφανεύονται και να αποκαλούνται πρωταθλητές Ασίας καθώς με απόλυτα πανηγυρικό και πειστικό τρόπο κατέκτησαν το κύπελλο υπό τις οδηγίες του Ισπανού προπονητή Φέλιξ Σάντσεθ. Ο 45χρονος Καταλανός αποδείχτηκε απολύτως κατάλληλος και αντιπροσωπευτικός στο να βοηθήσει και να αναδείξει την ραγδαία ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στο Κατάρ καθώς πριν από 14 χρόνια πήρε την απόφαση να αφήσει την γενέτειρα του Βαρκελώνη προκειμένου να εργαστεί σε μία από τις πιο ξακουστές και πλέον ανεπτυγμένες ανά τον κόσμο ακαδημίες ποδοσφαίρου: Την Aspire Academy της πρωτεύουσας Ντόχα από την οποία κάθε χρόνο πολλά ταλέντα φεύγουν για να εκπληρώσουν το όνειρο τους σε επαγγελματικούς συλλόγους του πλανήτη. Εν συνεχεία πήρε …προαγωγή για τις μικρές εθνικές ομάδες (πρώτα της νέων με την οποία κατέκτησε το Ασιατικό κύπελλο U19 και μετά την Ολυμπιακή ομάδα του Κατάρ) μέχρι να αναλάβει την …κανονική εθνική και να την ανεβάσει τελικά στην κορυφή της Ασιατικής ηπείρου. Και μάλιστα μέσα στο …άντρο των ανταγωνιστών του Κατάρ, το Αμπου Ντάμπι! Προτού νικήσει στον τελικό με 3-1 το φαβορί Ιαπωνία, είχε επικρατήσει των οικοδεσποτών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων του Αλμπέρτο Τζακερόνι και στον προημιτελικό της Νοτίου Κορέας του Σρέτσκο Κάτανετς! Επιτυχία που τόνωσε το …εθνικό φρόνημα των Καταριανών, ενώ μέσω του εδώ και δύο χρόνια ακήρυχτου «ψυχρού» πολέμου και του «εμπάργκο» στις διπλωματικές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες του κόλπου. Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι αυτής της πρωτόγνωρης για τη χώρα επιτυχίας τα εύσημα πήρε πρωτίστως ο σούπερ ευέλικτος τακτικά με εναλλαγές ανάμεσα σε σχήματα 3-5-2 και 4-4-2, Φέλιξ Σάντσεθ, αλλά και οι αστέρες της εθνικής Αμπντουλαζίζ Χατέμ της Αλ Ραγιάν, Αλμέζ Αλί Αλ Ντουχαϊλ και Ακραμ Αφίφ της Αλ Σαντ (οι δύο τελευταίοι πρωτοστάτησαν στην κατάκτηση του Ασιατικού νέων το 2014 μαζί με τον Σάντσεθ). Λίγους μήνες αργότερα και ως επίσημοι πρωταθλητές Ασίας έλαβαν μέρος και στο Copa America της Βραζιλίας (είχαν λάβει επίσημη πρόσκληση από την CONMEBOL) όπου σε ένα πού δύσκολο όμιλο κατάφεραν να πάρουν ισοπαλία 2-2 από την Παραγουάη (επέστρεψαν από 0-2) και να ηττηθούν από Κολομβία και Αργεντινή.
Με το Κατάρ και την προετοιμασία της χώρας για το 2022 θα ασχοληθούμε σύντομα και σε νέο αφιέρωμα μας, καθώς μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται με νομοθεσία του κράτους να θεσπιστεί ο κατώτατος μισθός («πονεμένη» ιστορία και στην Ελλάδα!) και παράλληλα να καταργηθεί ο εργασιακός νόμος που ισχύει σε όλες της χώρες του κόλπου, το περίφημο «Kafala System» το οποίο επιτρέπει στους εργοδότες να έχουν στην κατοχή τους τα διαβατήρια και τα διεθνή έγγραφα των αλλοδαπών υπαλλήλων, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις…