Η μορφή των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων από τη σεζόν 2024-25

Το Kingsport.gr παρουσιάζει τη μορφή των Champions League, Europa League και Conference League από τη σεζόν 2024-25.

Με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2024-25, τα πάντα αλλάζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το φορμάτ διεξαγωγής και των τριών διοργανώσεων της UEFA, Champions League, Europa League, Conference League αλλάζουν.

Και εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, αλλάζει και η ταυτότητα: Το UEFA Europa Conference League, μετονομάζεται στο πιο απλό… UEFA Conference League. Κάτι που αφενός «ανεξαρτητοποιεί» ακόμη περισσότερο τη διοργάνωση, η οποία όταν ξεκίνησε ήταν σαν το… «μικρό αδερφάκι» του Europa League (μάλιστα έχουν τον ίδιο ύμνο). Και αφετέρου η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θέλει να του δώσει ακόμη μεγαλύτερη αίγλη και αναγνωρισιμότητα, απλοποιώντας το όνομα.

Υπάρχει λόγος που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο. Δεν μένει ποτέ στάσιμο. Από το 1955 που ξεκίνησε η πρώτη διοργάνωση, γνωστή ως Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, η UEFA εξελίσσει και προσαρμόζει συνεχώς το UEFA Champions League για να συμβαδίζει με τις ευρύτερες αλλαγές στο παιχνίδι.

Για να διασφαλίσει ότι το νέο φορμάτ μετά το 2024 θα προσφέρει το καλύτερο για τους συλλόγους, τους παίκτες και τους φιλάθλους, η UEFA στήριξε το σχεδιασμό της σε εκτενείς διαβουλεύσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα. Η τελική μορφή, η λίστα πρόσβασης και το ημερολόγιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συλλόγων εγκρίθηκαν στις 10 Μαΐου 2022, μετά την απόφαση της UEFA στις 19 Απριλίου 2021 να εισαγάγει μια νέα μορφή διεξαγωγής των τριών διασυλλογικών διοργανώσεων.

 

Το βίντεο της UEFA για το νέο Champions League:

Η παρουσίαση της UEFA, όπως παρουσιάστηκε στην ενημέρωση που διεξήχθη σε συνεργασία με την ελληνική Super League:

Πάμε να δούμε το νέο φορμάτ:

Στο UEFA Champions League και στο UEFA Europa League

Στο Champions League και στο Europa League, στην πρώτη φάση (που έως τώρα ήταν οι όμιλοι) θα λάβουν μέρος 36 ομάδες, από 32 που ήταν μέχρι σήμερα. Μέχρι σήμερα, οι ομάδες χωρίζονταν σε 8 ομίλους των τεσσάρων.

Καθεμιά από τις 36 ομάδες θα δίνει 8 αγώνες (4 εντός έδρας, 4 εκτός έδρας), εναντίον 8 διαφορετικών αντιπάλων σε μορφή πρωταθλήματος (έναντι των 6 διπλών αγώνων εναντίον 3 ομάδων που ίσχυε ως τώρα) και με συγκέντρωση βαθμών.

Αυτό δίνει την ευκαιρία στους συλλόγους να δοκιμαστούν απέναντι σε ένα ευρύτερο φάσμα αντιπάλων, ενώ αυξάνει και την προοπτική των φιλάθλων να δουν κορυφαίες ομάδες να κοντράρονται σε νωρίτερες φάσεις στη διοργάνωση.

Συγκεκριμένα, οι 36 ομάδες θα χωρίζονται σε 4 γκρουπ δυναμικότητας των 9 ομάδων έκαστο. Κάθε ομάδα θα παίζει με δύο αντιπάλους από κάθε ένα από αυτά τα γκρουπ. Με μία ομάδα θα παίζει εντός έδρας και με την άλλη εκτός έδρας (σε αντίθεση με αυτά που ίσχυαν ως τώρα, η κάθε ομάδα θα παίζει και με ομάδες από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας με αυτή). Έτσι, σε σύνολο 4 γκρουπ, κάθε ομάδα συνολικά θα παίξει με 8 αντιπάλους.

Οι ομάδες θα συγκεντρώνουν βαθμούς και μετά την ολοκλήρωση όλων των αγώνων και αφού βγει η τελική κατάταξη, οι ομάδες θα συνεχίζουν ως εξής: Οι πρώτες 8 ομάδες στην κατάταξη θα προκρίνονται απευθείας στα νοκ άουτ (στους «16»).

Οι επόμενες 16 ομάδες, δηλαδή αυτές που θα τερματίσουν από την 9η έως την 24η θέση θα παίζουν μεταξύ τους διπλούς νοκ άουτ αγώνες (οι ομάδες των θέσεων 9-16 θα παίξουν με τις ομάδες των θέσεων 17-24, με τις πρώτες να έχουν τον επαναληπτικό στην έδρα τους), με τις 8 που θα προκύπτουν, να συμπληρώνουν τη φάση των «16». Τα ζευγάρια θα καθορίζονται με κλήρωση, με βάση και την κατάταξη των ομάδων.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις τελευταίες 12 θέσεις (από την 25η έως την 36η) αποχαιρετούν την Ευρώπη, μιας και δεν θα μεταφέρονται στην επόμενη τη τάξει διοργάνωση.

Από εκεί και πέρα, στις νοκ άουτ φάσεις («16», προημιτελικά, ημιτελικά και τελικό), δεν αλλάζει τίποτα και θα συνεχίσουν να διεξάγονται με τον γνωστό τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα. Δηλαδή διπλοί νοκ άουτ αγώνες, με μονό τον τελικό.

Οι αγώνες θα συνεχίσουν να είναι μεσοβδόμαδοι, με τον τελικό του Champions League να συνεχίσει να γίνεται Σάββατο.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι καταργείται η μεταφορά στην επόμενη διοργάνωση. Ο τρίτος δηλαδή του Champions League που συνέχιζε στο Europa League και αντίστοιχα από το Europa League στο Conference League, πλέον παύει να ισχύει (θα υπάρχει μόνο στα προκριματικά). Στα προκριματικά, όποια ομάδα αποκλείεται θα πηγαίνει στην επόμενη φάση της επόμενης διοργάνωσης (από το Champions League στο Europa League και από το Europa League στο Conference League. Εξαίρεση οι ομάδες που θα αποκλειστούν από τον πρώτο προκριματικό του Champions League, που θα μεταφερθούν στο Conference League).

Με βάση τον προγραμματισμό της UEFA, η φάση αυτή θα ξεκινά τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο. Επιπλέον, κάθε μία από τις τρεις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA θα έχει μία αποκλειστική εβδομάδα διεξαγωγής της αγωνιστικής, στη διάρκεια της οποίας δεν θα προγραμματίζονται αγώνες των άλλων δύο διοργανώσεων.

Ανακοινώθηκε επίσης το πώς θα διανεμηθούν οι επιπλέον τέσσερις ομάδες (από 32 σε 36), ενώ εισάγεται και κανονισμός με wild cards, για να αγωνιστούν δύο ομάδες που δεν κέρδισαν το εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματός τους.

Έτσι λοιπόν, οι επιπλέον τέσσερις ομάδες θα είναι:

-Μία θέση για τον σύλλογο που τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα της χώρας στην πέμπτη θέση στην κατάταξη των χωρών της UEFA.

-Μία θέση θα έναν εγχώριο πρωταθλητή, επεκτείνοντας από τέσσερις σε πέντε τον αριθμό των συλλόγων που προκρίνονται μέσω του λεγόμενου «Champions Path».

-Οι δύο τελευταίες θέσεις θα πάνε στις χώρες οι οποίες την προηγούμενη σεζόν είχαν τις καλύτερες επιδόσεις (δηλαδή συνολικός αριθμός βαθμών διά τον αριθμό των συμμετεχουσών ομάδων).

Οι δύο χώρες αυτές, θα κερδίσουν ένα επιπλέον εισιτήριο, για την ομάδα που θα τερματίσει αμέσως κάτω από εκείνες που θα βγουν (ούτως ή άλλως) στο Champions League. Δεν έχει να κάνει με την εκάστοτε κατάταξη των χωρών ή των ομάδων, αλλά με τον συντελεστή που θα προκύψει από τους βαθμούς διά τις ομάδες.

Στο UEFA Conference League

Στο UEFA Conference League (που πλέον φεύγει από το όνομα το Europa), οι ομάδες και εκεί αυξάνονται σε 36 από 32.

Κάθε ομάδα θα δίνει στην πρώτη φάση του έξι αγώνες (όχι οκτώ όπως στις άλλες δύο διοργανώσεις) με την ίδια μορφή: τρεις εντός και τρεις εκτός έδρας, εναντίον έξι διαφορετικών αντιπάλων.

Συγκεκριμένα, οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε έξι γκρουπ δυναμικότητας των έξι ομάδων. Με τη διαφορά ότι εδώ κάθε ομάδα θα παίζει με μόνο έναν αντίπαλο από κάθε ένα από τα έξι γκρουπ (συμπεριλαμβανομένου και του δικού της).

Η φάση αυτή θα διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, το ίδιο διάστημα δηλαδή που διεξάγεται και τώρα.

Με την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, η πρόκριση θα είναι όπως και στις άλλες δύο διοργανώσεις: Οι πρώτοι 8 περνούν απευθείας στα νοκ άουτ και εκείνες από την 9η έως την 24η θέση θα παίξουν διπλούς αγώνες, με τους νικητές να προκρίνονται.

Στα νοκ άουτ καταργείται ο πρώτος γύρος-πλέι οφ (μετά τους ομίλους) και θα υπάρχει απευθείας η φάση των «16», τα προημιτελικά και τα ημιτελικά, στα οποία δεν αλλάζει κάτι, με τους αγώνες να είναι διπλοί νοκ άουτ και τον τελικό, μονό αγώνα.

 

Η κατανομή των ομάδων στο Champions League και το Europa League

Η κατανομή των ομάδων στο Conference League

 

Οι ημερομηνίες

Οι ελληνικές ομάδες

Τη σεζόν 2024-25 η Ελλάδα (που βρίσκεται στην 20ή θέση) θα βγάλει 4 ομάδες στην Ευρώπη ως εξής: Ο πρωταθλητής θα παίξει στον 2ο προκριματικό του Champions League. Ο Κυπελλούχος θα παίξει στον 1ο προκριματικό του Europa League. Οι επόμενες δύο ομάδες του πρωταθλήματος θα ξεκινήσουν από τον 2ο προκριματικό του Coference League.

Εάν η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο βρίσκεται εντός της πρώτης τριάδας του πρωταθλήματος, τότε τα εισιτήρια του Conference League πηγαίνουν στις ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η και 4η θέση. Εάν ο Κυπελλούχος βρίσκεται εκτός της πρώτης τριάδας, τότε τα εισιτήρια του Conference League πηγαίνουν στις ομάδες που θα τερματίσουν στην 2η και 3η θέση.

 

Η κατάταξη των χωρών

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να δούμε πώς προκύπτει η βαθμολογία των χωρών και την τρέχουσα βαθμολογία. Αυτή προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τις πέντε προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους. Συγκεκριμένα, η βαθμολογία των χωρών στο τέλος κάθε χρονιάς (με υπολογισμένη την αντίστοιχη πενταετία), κρίνουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της μεθεπόμενης σεζόν. Για παράδειγμα, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της σεζόν 2024-25, θα κριθούν με βάση την πενταετία 2018-19 έως 2022-23.

Για την παρουσία των ομάδων κάθε χώρας (αριθμός ομάδων, σε ποια διοργάνωση και από ποια φάση θα παίξουν) λαμβάνεται υπόψη η συνολική βαθμολογία κάθε χώρας. Υπάρχει και η βαθμολογία των συλλόγων, η οποία κατατάσσει τις ομάδες στα γκρουπ δυναμικότητας κάθε διοργάνωσης.

Οι βαθμοί δίνονται ως εξής:

2 – Κάθε νίκη στη φάση των ομίλων κάθε διοργάνωσης (UCL, UEL, UECL)
1 – Κάθε νίκη στους προκριματικούς γύρους και τα play-off κάθε διοργάνωσης (UCL, UEL, UECL)
1 – Κάθε ισοπαλία στη φάση των ομίλων κάθε διοργάνωσης (UCL, UEL, UECL)
0,5 – Κάθε ισοπαλία στους προκριματικούς γύρους και τα play-off κάθε διοργάνωσης (UCL, UEL, UECL)
4 – Μπόνους παρουσίας στους ομίλους του UEFA Champions League
4 – Μπόνους παρουσίας στους «16» του UEFA Champions League
4 – Πρώτη θέση στον όμιλο του UEFA Europa League
2 – Δεύτερη θέση στον όμιλο του UEFA Europa League
2 – Πρώτη θέση στον όμιλο του UEFA Conference League
1 – Δεύτερη θέση στον όμιλο του UEFA Conference League
1 – Κάθε πρόκριση σε νοκ άουτ γύρο από τους «16» και μετά στο UEFA Champions League και στο UEFA Europa League
1 – Κάθε πρόκριση από τα ημιτελικά του UEFA Conference League

Δεν μετρά το αποτέλεσμα στη διαδικασία των πέναλτι.

Σε περίπτωση νοκ άουτ αγώνων, που για κάποιο λόγο έγινε μονός αντί για διπλός αγώνας (όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, στο τέλος της περιόδου 2019-20 και στην αρχή της περιόδου 2020-21), η βαθμολογία υπολογίζεται ως εξής:

-3 πόντοι για κάθε νίκη (στην κανονική διάρκεια ή την παράταση)
-2 πόντοι για κάθε ισοπαλία (στην κανονική διάρκεια ή την παράταση)
-1 πόντος για κάθε ήττα (στην κανονική διάρκεια ή την παράταση)

 

Υπολογισμός του συντελεστή

Ο συντελεστής υπολογίζεται διαιρώντας τον αριθμό των βαθμών που κέρδισε κάθε ομάδα, διά τον συνολικό αριθμό των ομάδων από την κάθε χώρα τη συγκεκριμένη σεζόν. Ο αριθμός που προκύπτει, υπολογίζεται μαζί με τα αποτελέσματα των προηγούμενων τεσσάρων σεζόν (πέντε συνολικά) για τον υπολογισμό του γενικού συντελεστή. Έτσι, κάθε χρόνο, παύει να υπολογίζεται ο συντελεστής από πέντε χρόνια πριν και τη θέση του παίρνει εκείνος της τελευταίας χρονιάς. Εάν δύο χώρες έχουν τον ίδιο συντελεστή, έχει προβάδισμα εκείνη που είχε υψηλότερο συντελεστή την πιο πρόσφατη χρονιά.

Η βαθμολογία επικαιροποιείται μέσα στη σεζόν, ύστερα από την ολοκλήρωση κάθε φάσης.

 

Η βαθμολογία την τελευταία πενταετία, με τις θέσεις που έχει σε κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση η κάθε χώρα για τη σεζόν 2024-25, έχει ως εξής:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ