Οι 3 ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας περιόδου και οι βαθμολογίες των χωρών

Το Kingsport.gr παρουσιάζει τις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τη σεζόν 2021-22.

Νέα εποχή ξεκινά στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA από αυτό το καλοκαίρι. Καθώς μπαίνει στο χάρτη το Europa Conference League.

Ενώ παράλληλα έρχονται αλλαγές τόσο στο Europa League, όσο και στα προκριματικά του Champions League, αλλά και στην κατανομή των ομάδων σε αυτές.

Πώς θα είναι όμως οι διοργανώσεις;

Champions League

Η κυρίως διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ δεν αλλάζει. Αλλάζουν όμως κάποια πράγματα στα προκριματικά, καθώς οι αποκλεισμένοι από τον 1ο προκριματικό, θα «μετακομίζουν» στο νεοσύστατο Europa Conference League αντί για το Europa League. Στους επόμενους προκριματικούς γύρους, όπως και τώρα οι ομάδες συνεχίζουν στη δεύτερη τη τάξη διοργάνωση. Στην κυρίως διοργάνωση δεν αλλάζει τίποτα. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου συνεχίζει στους “16”, ενώ οι 3οι πηγαίνουν στο Europa League.

Συνοπτικά:

Europa League

Η σύνθεση του Γιουρόπα Λιγκ αλλάζει. Τόσο στα προκριματικά, όσο και στην κυρίως διοργάνωση. Στα προκριματικά, οι ηττημένοι θα συνεχίζουν στο νεοσύστατο Europa Conference League. Στη φάση των ομίλων, οι ομάδες μειώνονται από 48 και 12 ομίλους, σε 32 και 8 ομίλους (και θα είναι το ίδιο και στις 3 διοργανώσεις). Οι πρώτοι των ομίλων προκρίνονται απευθείας στους “16”, ενώ οι δεύτεροι, μαζί με τις οκτώ ομάδες που θα έρθουν από το Champions League, θα παίξουν στον ενδιάμεσο πρώτο νοκ άουτ γύρο. Ο 3ος των ομίλων θα συνεχίσει στο Europa Conference League. Ενώ ο νικητής του Conference League κερδίζει μια θέση στους ομίλους της επόμενης σεζόν.

Συνοπτικά:

Europa Conference League

Η διοργάνωση αυτή, δημιουργήθηκε ουσιαστικά για να βοηθήσει η ΟΥΕΦΑ τις ομάδες που βρίσκονται στις πιο χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας.

Στον πρώτο προκριματικό γύρο θα μπαίνουν 72 ομάδες, που θα είναι οι 26 Κυπελλούχοι των χωρών που είναι από το 55 ως το 30 της βαθμολογίας της UEFA, μαζί με τους δεύτερους των πρωταθλημάτων των χωρών που είναι από το 54 ως το 30, πλην του Λιχτενστάιν αλλά και από τους τρίτους των χωρών που είναι από το 29 ως το 51 στη βαθμολογία.

Στον δεύτερο προκριματικό γύρο, μαζί με τους 36 νικητές του προηγούμενου, έρχεται και ο διαχωρισμός σε μονοπάτι πρωταθλητών και μη πρωταθλητών. Οι 20 αποκλεισμένοι του 1ου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ πάνε στο μονοπάτι των πρωταθλητών, ενώ στους 36 που θα έχουν προκριθεί από τον προηγούμενο γύρο του Europa Conference League, μπαίνουν 14 Κυπελλούχοι των χωρών από το 16 ως το 29 αλλά και οι 14 φιναλίστ από τις ίδιες χώρες. Σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν και οι τρίτοι των χωρών που είναι από το 13 ως το 28 αλλά και 9 τέταρτοι από τις χώρες που είναι από το 7 ως το 15 και ο πέμπτος της χώρας που θα είναι στην 6η θέση της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ.

Στον 3ο προκριματικό γύρο, θα προκριθούν οι 10 νικητές του μονοπατιού των πρωταθλητών και θα συνεχίσουν στο ίδιο. Στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών μαζί με τους 45 νικητές του προηγούμενου γύρου, θα μπουν 6 τρίτοι από τις χώρες από το 7 ως το 12 και η τέταρτη ομάδα της χώρας που θα είναι στην έκτη βαθμολογικά χώρα. Στα πλέι οφ θα συμμετάσχουν στο μονοπάτι των πρωταθλητών οι 5 που θα προκριθούν από τον προηγούμενο γύρο και 5 ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, προερχόμενοι από το μονοπάτι των πρωταθλητών. Στους μη πρωταθλητές αντίστοιχα, θα παίξουν οι 26 που θα έχουν προκριθεί από τον προηγούμενο γύρο, μαζί με τρεις ομάδες που θα αποκλειστούν στο Γιουρόπα Λιγκ στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Εκεί θα συναντήσουν τέσσερις έκτες ομάδες των χωρών που είναι από το 1 ως το 4 στη βαθμολογία της UEFA και μια πέμπτη ομάδα της χώρας που θα είναι στην 5η θέση.

Στους ομίλους θα παίξουν 32 ομάδες. Οι 22 που θα έχουν προκριθεί από το μονοπάτι των πρωταθλητών και των μη πρωταθλητών αλλά και 10 ηττημένες από τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Στους «16», θα υπάρχουν δύο… γύροι. Ένας ενδιάμεσος γύρος, με τους δεύτερους των ομίλων να αντιμετωπίζουν τις 8 τρίτες ομάδες από τους ομίλους του Europa League. Οι οκτώ που θα προκριθούν από αυτά τα παιχνίδια, θα αντιμετωπίσουν τους 8 πρώτους των ομίλων του Europa Conference League. Από εκεί και πέρα οι νικητές προκρίνονται και παίζουν μεταξύ τους μέχρι τον τελικό, όπου ο νικητής θα εξασφαλίσει την παρουσία του στο Europa League της επόμενης περιόδου.

Συνοπτικά:

– 8 όμιλοι των 4 ομάδων με ματς εντός κι εκτός έδρας και στη συνέχεια θα έχουμε τα νοκ άουτ ματς των 16, τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο τελικός.

– Θα προστεθεί ένας νοκ-άουτ γύρος πριν την φάση των «16». Σε αυτόν θα αναμετρούνται οι δεύτερες των ομίλων με τις ομάδες που τερμάτισαν στην 3η θέση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

– Στο Europa Conference League θα γίνουν συνολικά 141 αγώνες σε 15 αγωνιστικές εβδομάδες, ακριβώς όπως και στο Γιουρόπα Λιγκ.

– Ο νικητής του Europa Conference League θα κερδίζει αυτόματα το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης περιόδου.

– Τα ματς θα διεξάγονται τις Πέμπτες στις 19:45 και στις 22:00.


*Όσον αφορά την 6η θμάδα των θέσεων 1-4, στην περίπτωση της Αγγλίας θα είναι ο νικητής του Λιγκ Καπ.

Έτσι, από τη νέα σεζόν, θα γίνει διαφορετική κατανομή των ομάδων στις διοργανώσεις, μιας και αυτές πλέον είναι 3. Η βαθμολογία των χωρών της ΟΥΕΦΑ, υπολογίζεται με βάση την πορεία των ομάδων της την τελευταία 5ετία. Έτσι, για φέτος (2020-21) ο υπολογισμός ξεκινά από τη σεζόν 2016-17. Ενώ η βαθμολογία κάθε χρονιάς, καθορίζει τις ομάδες της μεθεπόμενης. Δηλαδή, οι ομάδες της φετινής χρονιάς είναι αποτέλεσμα των περιόδων από 2014-15, έως και 2018-19. Οπότε, η ολοκλήρωση της περσινής περιόδου (2019-20), καθόρισε τις ομάδες της επόμενης (2021-22). Στην ολοκλήρωση της εφετινής σεζόν (2020-21), θα καθοριστούν οι ομάδες του 2022-2023 κοκ.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η κατάταξη των ομάδων, όπως  προέκυψε από το 2015-16 έως και την περσινή και με βάση την οποία θα παίξουν οι ομάδες σε Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ της σεζόν 2021-22. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση και θα στείλει 1 ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ, καμία στο Γιουρόπα Λιγκ και 3 στο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ.

Όπως φαίνεται, από την 18η θέση που βρίσκεται η Ελλάδα, μέχρι και την 30ή, δεν αλλάζει τίποτα. Συνεπώς από εδώ και πέρα, οι ελληνικές  ομάδες πρέπει να κάνουν την υπέρβασή τους, προκειμένου η χώρα μας να ανέβει ξανά θέσεις.

Πώς υπολογίζεται η βαθμολογία:

Η βαθμολογία των ομάδων καθορίζεται τόσο από την πορεία τους και την παρουσία σε κάθε φάση, όσο και από τα αποτελέσματά τους, όπως δείχνει ο πίνακας:

Ωστόσο, φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που τα νοκ άουτ παιχνίδια από τα προημιτελικά και μετά του 2019-20 και των προκριματικών του 2020-21, έγιναν σε μονούς αγώνες. Κατ’ εξαίρεση, για αυτά τα παιχνίδια, η βαθμολογία ορίστηκε στους 3 βαθμούς για τη νίκη (1,5 στα προκριματικά), 2 για την ισοπαλία (1 στα προκριματικά) και 1 στην ήττα (0,5 στα προκριματικά). Θεωρώντας δηλαδή το παιχνίδι που δεν γίνεται (εφόσον είναι ένα και όχι δύο ματς), ως ισόπαλο.

Ο αριθμός των πόντων που δίνονται σε κάθε ομάδα, διαιρούνται διά τον συνολικό αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν από τη χώρα. Αυτός ο αριθμός στη συνέχεια στρογγυλοποιείται προς τα τρία δεκαδικά ψηφία. Για τον προσδιορισμό του συντελεστή μιας χώρας για μια συγκεκριμένη σεζόν, προστίθενται οι συντελεστές για τις τελευταίες πέντε σεζόν. Ο συνολικός συντελεστής, καθορίζει την κατάταξη και το πόσες ομάδες θα συμμετέχουν στην κάθε διοργάνωση, με βάση τους παραπάνω πίνακες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ