Οι μπάλες των Euro από το 1960 έως το 2024.
Ξεχωριστή θέση στην ιστορία κάθε διοργάνωσης έχουν οι μπάλες. Το φετινό Euro 2024 θα παιχτεί με την Adidas Fussballliebe.
Tο Kingsport.gr κάνει μια αναδρομή στα σχέδια της “στρογγυλής θεάς” που χρησιμοποιήθηκαν στα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Πάμε να τις δούμε:
1960, 1964
Στις πρώτες δύο διοργανώσεις, χρησιμοποιήθηκαν κοινές μπάλες της εποχής, που αποτελούνταν από 18 πάνελ, με τον παλιό τρόπο ραφής.
1968: Adidas Telstar Elast
Το 1968 στην Ιταλία έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της σε μεγάλη διοργάνωση η Adidas Telstar. Αν όχι η πιο κλασική, από τις πιο κλασικές μπάλες ποδοσφαίρου. Η μπάλα αυτή πήρε το όνομά της από τον δορυφόρο τηλεπικοινωνιών Telstar, ο οποίος ήταν σχεδόν σφαιρικός, μοιάζοντας με μπάλα ποδοσφαίρου και αποτελούσε το σήμα κατατεθέν στις μεγάλες διοργανώσεις για πάνω από μια δεκαετία.
1972, 1976: Adidas Telstar Durlast
Η Telstar ήταν η μπάλα που χρησιμοποιούταν τόσο στα Euro όσο και στα Μουντιάλ εκείνης της εποχής. Το 1970, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, εμφανίστηκε ένας πιο εξελιγμένος τύπος της Elast του 1968, η Telstar Durlast. Η συγκεκριμένη μπάλα είχε νέα επίστρωση και αναβαθμισμένη τεχνολογία που αύξησε την αντοχή της στο νερό. Ωστόσο το σχέδιό της ήταν το ίδιο. Χρησιμοποιήθηκε τόσο στο Euro του 1972 στο Βέλγιο, όσο και του 1976 στη Γιουγκοσλαβία.
1980: Adidas Tango River Plate
Ακόμη μια θρυλική μπάλα, που έμεινε στην ιστορία αποτελώντας συνώνυμο του ποδοσφαίρου, η Adidas Tango. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση δύο χρόνια πριν, στο Μουντιάλ της Αργεντινής το 1978, από όπου πήρε και το όνομά της. Ως Tango χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1988, ενώ ο συγκεκριμένος τύπος σχεδίου υπήρξε μέχρι το 2000.
1984: Adidas Tango Mundial
Σχεδιαστικά δεν είχε διαφορές από την προηγούμενη. Ωστόσο, η Tango Mundial του 1984 ήταν η πρώτη μπάλα που βγήκε «αποκλειστικά» για Euro, μιας και πάνω της υπήρχε η αναφορά στη διοργάνωση της Γαλλίας (οι προηγούμενες διατηρούσαν το λογότυπο του Μουντιάλ στο οποίο έπαιξαν).
1988: Adidas Tango Europa
Ακόμη μια διοργάνωση που χρησιμοποιήθηκε η Adidas Tango. Μάλιστα «επέστρεψε» καθώς το 1986 στο Μουντιάλ είχε χρησιμοποιηθεί το πιο… μοντέρνο σχέδιο της Azteca. Το 1988 στη Γερμανία, η μπάλα έφερε πάνω της για πρώτη φορά εκτός από την αναφορά στη διοργάνωση, και το λογότυπό της. Στα τεχνικά της, προστέθηκε ενισχυμένη κάλυψη και στεγανοποίηση των ραφών για επιπλέον προστασία από τη διείσδυση νερού.
1992: Adidas Etrusco Unico
Η Etrusco Unico πρωτοεμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, ενώ το 1992 αμέσως μετά το Euro, χρησιμοποιήθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Πήρε το όνομά της και το περίπλοκο σχέδιό της από την αρχαία ιστορία της Ιταλίας και την τέχνη των Etruscans. Κάθε ένα από τα 20 τρίγωνά της, κοσμείται από τρία ετρουσκανικά κεφάλια λιονταριών. Η συγκεκριμένη μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στο Euro, έγραφε πάνω της τόσο στην αναφορά για το Μουντιάλ του 1990, όσο και εκείνη για το Euro 1992 της Σουηδίας.
1996: Adidas Questra Europa
Η πρώτη μπάλα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για το Euro της Αγγλίας, αλλά και η πρώτη που στο σχέδιό της έφερε χρώμα (πέρα από το μαύρο). Σχεδιαστικά, βασίστηκε στην Questra του Μουντιάλ του 1994 και συνοδεύτηκε από τα χαρακτηριστικά για την Αγγλία, λιοντάρια και κόκκινα τριαντάφυλλα.
2000: Adidas Terrestra Silverstream
Η UEFA και η Adidas έχουν μπει πια στη νέα εποχή, που το Euro έχει τη δική του μπάλα. Η Terrestra Silverstream που έπαιξε στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας, ήταν η πρώτη που το βασικό της σχέδιο ήταν ασημί και όχι μαύρο (σε Euro, γιατί σε Μουντιάλ είχε προηγηθεί η μπλε «Tricolore» του 1998). Επιπλέον, ήταν και η τελευταία που ακολουθούσε το σχέδιο της «Tango», δηλαδή με τα χαρακτηριστικά τρίγωνα και τους κύκλους που σχηματίζονται ανάμεσά τους. Χρησιμοποιήθηκε νέα τεχνολογία, με νέο εξωτερικό στρώμα που έκανε τη μπάλα πιο μαλακή στην αφή, με ευκολότερο έλεγχο και μεγαλύτερη ακρίβεια.
2004: Adidas Roteiro
Η Roteiro του 2004 έχει μείνει ανεξίτηλη στις μνήμες όλων των Ελλήνων, μιας και με αυτή τη μπάλα η Εθνική μας, σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό της Πορτογαλίας. Με εντελώς νέο σχέδιο, γκρι χρώμα και μαύρες γραμμές. Η λέξη Roteiro είναι πορτογαλική και μεταφράζεται ως «οδικός χάρτης» ή «χάρτης πλοήγησης». Αναφέρεται στις ανακαλύψεις των Πορτογάλων ερευνητών και κυρίως του Βάσκο ντα Γκάμα τον 15ο και 16ο αιώνα. Για πρώτη φορά σε μεγάλο τουρνουά, κάθε μπάλα ήταν μοναδική για κάθε αγώνα και πάνω της αναφέρονταν τα ονόματα των ομάδων, η ημερομηνία, το γήπεδο και οι συντεταγμένες του κέντρου του γηπέδου.
2008: Adidas Europass & Europass Gloria
Η Europass του 2008 στην Αυστρία και την Ελβετία, αποτελείτο από 14 πάνελ αντί των συνηθισμένων 32. Διέθετε ειδική υφή στην επιφάνειά της, για να παρέχει στους ποδοσφαιριστές και στους τερματοφύλακες, ακόμη μεγαλύτερη πρόσφυση. Για τον τελικό χρησιμοποιήθηκε η Europass Gloria, με πιο σκούρο ασημί χρώμα. Έτσι, για πρώτη φορά σε Euro χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικές μπάλες.
2012: Adidas Tango 12
Η Adidas «επανέφερε» την Tango των 80’s, αλλά με νέο, πιο μοντέρνο σχέδιο. Το περίγραμμα του σχεδίου περιλάμβανε ένα χρωματιστό περίγραμμα εμπνευσμένο από τις σημαίες των συνδιοργανωτών, Πολωνίας και Ουκρανίας. Στο σχέδιο επίσης, υπήρχαν τρία γραφικά, αφιερωμένα στην διακοσμητική τέχνη της κοπής χαρτιού, μια παράδοση στις αγροτικές περιοχές των δύο χωρών. Στον τελικό χρησιμοποιήθηκε η Tango 12 Finale, της οποίας το σχέδιο ήταν ασημί αντί για μαύρο.
2016: Adidas Beau Jeu & Beau Jeu Fracas
Το 2016 χρησιμοποιήθηκε η Beau Jeu, που στα γαλλικά σημαίνει «όμορφο παιχνίδι». Τα χρώματά της ήταν μπλε, λευκό και κόκκινο προς τιμήν της σημαίας «Τρικολόρ» της διοργανώτριας Γαλλίας. Επιπλέον, ενσωμάτωσε ασημένια στιγμιότυπα σε σχέση με το τρόπαιο του Euro. Στα νοκ άουτ παιχνίδια και στον τελικό, χρησιμοποιήθηκε μια παραλλαγή της, η Beau Jeu Fracas σε λίγο διαφορετικά χρώματα. Έτσι, το Euro του 2016 γίνεται το πρώτο που χρησιμοποιείται διαφορετική μπάλα από τη φάση των νοκ άουτ και μετά.
2021: Adidas Uniforia
Η Uniforia πήρε το όνομά της από την ενότητα και την ευφορία που μπορεί να φέρει η συμμετοχή σε μια μεγάλη διοργάνωση. Ειδικά μιας η διοργάνωση του 2021 (με ένα χρόνο καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού) ήταν επετειακή και διεξήχθη σε 11 διαφορετικές πόλεις. Το σχέδιο έχει μαύρες γραμμές σε όλη τη μπάλα, που συμβολίζουν τη θόλωση των ορίων και τη διέλευση των συνόρων, που έχει το φετινό τουρνουά. Μαζί, υπάρχουν χρωματιστές γραμμές που αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία του τουρνουά και την ένωση διαφορετικών πολιτισμών. Η μπάλα αυτή χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα προημιτελικά, ενώ στα ημιτελικά και τον τελικό χρησιμοποιήθηκε μια μπάλα ίδιου σχεδίου, αλλά με βασικό χρώμα το ασημί.
2024: Adidas Fussballliebe
Η Fussballliebe που σημαίνει «αγάπη για το ποδόσφαιρο» συμβολίσει ακριβώς αυτό, τη χαρά του αθλήματος και την ενέργεια για τη διοργάνωση. Έχει πάνω της 2ο πάνελ και βελτιωμένα αυλάκια για μεγαλύτερη ακρίβεια στο παιχνίδι. Η συγκεκριμένη μπάλα, είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιηθεί σε Euro και θα φέρει ειδική τεχνολογία βοηθώντας τους διαιτητές να λαμβάνουν γρηγορότερα αποφάσεις. Ο σχεδιασμός της αντιπροσωπεύει την κίνηση της μπάλας και την ενέργεια του παιχνιδιού μέσα από εμφανή σχήματα μαύρων φτερών που τονίζονται με πολύχρωμες άκρες, καμπύλες και κουκκίδες. Η χρήση έντονου κόκκινου, μπλε, πράσινου και πορτοκαλί γιορτάζει τόσο τη ζωντάνια που φέρνουν οι ομάδες που παίζουν στο τουρνουά όσο και την αγνή απλότητα του ποδοσφαίρου που προσελκύει τόση αγάπη από τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Σκίτσα καθενός από τα στάδια του Euro 2024 εμφανίζονται στην μπάλα μαζί με το όνομα κάθε διοργανώτριας πόλης.