Οκτώ αθλήτριες μιλούν στο Kingsport.gr για την ημέρα της γυναίκας

Τo Kingsport.gr τιμάει την ημέρα της γυναικάς και 8 κορυφαίες αθλήτριες καταθέτουν την άποψή τους

8 Μαρτίου. Ημέρα της γυναίκας. Ημέρα μνήμης για τους διαρκείς αγώνες των γυναικών για ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και ο αθλητισμός. Ένας χώρος, ο οποίος παρόλο που είναι ανδροκρατούμενος σε όλα τα επίπεδα, οι γυναίκες ξεπερνούν όλο και περισσότερα εμπόδια. Ωστόσο, δυστυχώς, ακόμη δεν έχουν φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άνδρες αθλητές. Ενώ οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πολύ περισσότερες. Ο αθλητισμός ωστόσο, βοηθά στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία εν γένει.

Το Kingsport.gr τιμώντας την 8η Μαρτίου, ζήτησε από 8 κορυφαίες αθλήτριες την άποψή τους για τη θέση της γυναίκας στον αθλητισμό και την κοινωνία γενικότερα, αλλά και για το κίνημα #metoo.

Κατερίνα Νικολαΐδου – Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας

Ο ρόλος της γυναίκας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει αλλάξει κατά πολύ. Ζητάμε και θέλουμε ισότητα με τους άνδρες. Θα δούμε γυναίκες δυναμικές και δημιουργικές  που δεν φοβούνται να βγουν στην κοινωνία για δουλειά και να ανταγωνιστούν άνδρες, γυναίκες που μπορούν να έχουν και οικογένεια, να είναι μητέρες και σύζυγοι να δουλεύουν και να τα καταφέρνουν το ίδιο καλά. Η μητρότητα είναι ευλογία και είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να ζητήσει, αλλά και να έχει μια γυναίκα!

#metoo: Το #metoo είναι ένα κίνημα, το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει χρόνια τώρα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να φοβόμαστε όλες και όλοι μας. Να σταματήσουμε τη σεξουαλική βία, σωματική βία, λεκτική βία. Όλοι είμαστε ίσοι και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μας κάνει δυστυχισμένους, να ζούμε μέσα στο φόβο και την αμφιβολία για το τι είμαστε πραγματικά.

Όλγα Στράντζαλη – Διεθνής αθλήτρια Βόλεϊ (Χέμικ Πόλιτσε)

Για εμένα είναι τρελό πως ακόμη μέχρι και σήμερα οι γυναίκες αγωνίζονται για την ισότητα τους. Όμως ο ρόλος της γυναίκας έχει αλλάξει πολύ με αυτόν που είχε κάποια χρόνια πίσω προς το καλύτερο. Οι γυναίκες είναι έξυπνες, ταλαντούχες και πάνω απ’ όλα ικανές! Εγώ νιώθω πολύ τυχερή που έχω μεγαλώσει ανάμεσα σε τόσο απίστευτα δυνατές γυναίκες. Γυναίκες που με μεγάλωσαν, γυναίκες που γνώρισα μέσα από τον αθλητισμό και γυναίκες που γνωρίζω καθημερινά στο δρόμο. Μόνο αγάπη και θαυμασμός για όλες αυτές τις γυναίκες που μάχονται καθημερινά και ποτέ δεν τα παρατάνε!

#metoo: Όσο για το #metoo που άργησε πολύ να έρθει στην Ελλάδα, δυστυχώς το μόνο που έχω να πω είναι πως πρέπει όλοι όσοι έχουν δεχθεί οποιασδήποτε μορφή βίας να μιλάνε. Πρέπει να ακουστούν οι φωνές όλων αυτών, ώστε να σταματήσει επιτέλους η βία σε οποιονδήποτε κλάδο και αν ασκείται, είτε είναι σε γυναίκα, είτε σε άντρα. Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τα γεγονότα και απλά χαίρομαι που έστω και μετά από χρόνια βγαίνουν άνθρωποι και μιλάνε για αυτό που έζησαν. Αυτό θα βοηθήσει να καθαρίσει η κοινωνία μας και θα αποφευχθούν παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον.

Βίκυ Πανετσίδου – Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Καράτε

Οι γυναίκες είναι η επιτομή της δύναμης, της αγάπης, της θυσίας και του θάρρους. Ο ρόλος των γυναικών στον σημερινό κόσμο έχει αλλάξει σημαντικά και προς το καλύτερο. Είναι πλέον αυτάρκης, δυναμικές, οικονομικά ανεξάρτητες και πετυχημένες σε όλους τους τομείς. Έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες και κατέχουν παγκοσμίως καίριες θέσεις στον επαγγελματικό τομέα. Η καθημερινότητα τους είναι πάρα πολύ δύσκολη και περίπλοκη μέσα από τους δύσκολους ρόλους της ζωής τους, ως μητέρες, σύζυγοι κι εργαζόμενες, αποδεικνύοντας πως είναι ικανές για όλα. Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αδιάκοπων αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

#metoo: Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μία οικογένεια με πολλή αγάπη και μέσα από το άθλημα μου, το οποίο είναι το καράτε, έμαθα να προστατεύομαι και να προστατεύω ανθρώπους και καταστάσεις. Υποστηρίζω αυτό το Ανεξάρτητο Κοινωνικό Κίνημα metoo που δρα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και βία οποιασδήποτε μορφής. Προτρέπω όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κάθε μορφής σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης ή κατάχρησης εξουσίας να μιλήσουν και να το καταγγείλουν. Κανείς δε θα πρέπει να ξεπερνά τα όριά μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Ολίνα Μπαξεβάνου – Διεθνής Ποδοσφαιρίστρια (ΠΑΟΚ)

Είναι πολύ σημαντικό που καθιερώθηκε μία τέτοια ημέρα, η γυναίκα συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνία και στην καθημερινότητά της, είναι δύσκολη, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να κάνει το καλύτερο δυνατό. επίσης είναι αναγκαίο να υπάρχει πλήρης ισοτιμία ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά και σωστά. Με τη βοήθεια της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας συνεχίζεται αυτή η μεγάλη προσπάθεια. Η καθημερινότητα της είναι κουραστική, αφού εργάζεται δίπλα και στον εργασιακό χώρο και στον χώρο του σπιτιού. Περνώντας στον οικείο χώρο μου, στον αθλητικό η προσήλωση που έχουμε όλα τα κορίτσια στο προπονητικό κομμάτι και συνακόλουθα οι επιτυχίες που μας συνοδεύουν είναι εφάμιλλες με των αγοριών. Πρεσβεύεται η ισότητα στον αθλητικό χώρο και είμαι πολύ χαρούμενη που βιώνω αυτό το κλίμα. Κάθε αθλήτρια- μαχήτρια και αγωνίστρια που θέτει στόχους, κάνει θυσίες και τελικά βλέπει τους κόπους της να ανταμείβονται. Σήμερα πολλοί ρόλοι αλληλοεπιδρούν και επηρεάζουν τη ζωή της γυναίκας, αφού καλείται να είναι και μητέρα και εργαζόμενη και κόρη και νοικοκυρά και μαθήτρια και φίλη και σύντροφος. Στην κοινωνία αντιμετωπίζεται ως ισάξιο μέλος της, με όλο και περισσότερο να αυξάνεται η ενεργή συμμετοχή της στον πολιτικό στίβο. Η σύγχρονη γυναίκα είναι ενημερωμένη για την κοινωνική πραγματικότητα και ακούγεται η φωνή της.

#metoo: Το κοινωνικό αυτό κίνημα ενάντια στην σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική παρενόχληση, οποιασδήποτε μορφής, είτε στον εργασιακό και επαγγελματικό ή αθλητικό χώρο κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας. Γυναίκες και άντρες βρήκαν τη δύναμη να «ξεθάψουν» το τραύμα τους και να περιγράψουν με σθένος και θάρρος τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν και τους στιγμάτισαν. Είναι δικαίωμα του καθενός να ζει ελεύθερα και όπως εκείνος το θέλει, χωρίς να αναγκάζεται να υποστεί την παραμικρή κακοποιητική συμπεριφορά. Ολοένα και περισσότερες φωνές πρέπει να ακουστούν, ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Χρειάζεται να βρουν το χώρο και να νιώσουν την ασφάλεια για να το κάνουν, για να μην υπάρξει κανένα επόμενο θύμα και κανένας επομένως θύτης. Ευτυχώς η αρχή έγινε.

Δώρα Γκουντούρα – Πρωταθλήτρια Ξιφασκίας (ΑΕΚ)

Ο ρόλος της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία μπορούμε να πούμε πως είναι πολυδιάστατος. Νοικοκυρά, εργαζόμενη, μητέρα, αθλήτρια. Η καθημερινότητα της γυναίκας συνδυάζει πολλές δραστηριότητες που πρέπει να στεφθούν με επιτυχία πράγμα που είναι αρκετά αγχωτικό, καθώς πέρα από τις δυσκολίες που έχει μια καθημερινότητα, αρκετή πίεση αποφέρουν και τα κοινωνικά στερεότυπα, τα οποία έχουν κατασταλτικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. Πως θα είσαι καλή μητέρα και αθλήτρια; Δεν γίνονται και τα δύο μαζί. Αν κάνεις καριέρα δεν μπορείς να έχεις οικογένεια και πολλά άλλα… Καθώς δεν έχω περάσει από όλους τους παραπάνω ρόλους μιλώντας ως αθλήτρια και βλέποντας μελλοντικά την όλη κατάσταση αυτό που συνειδητοποιώ είναι ότι είναι βασικό να μην ξεχνάμε ότι πέρα από οτιδήποτε άλλο (μητέρα, αθλητικά κλπ) είμαστε γυναίκες και οφείλουμε να φροντίζουμε τους εαυτούς μας για να μπορούμε να αποδώσουμε τα μέγιστα σε όλα τα υπόλοιπα. Μια γυναίκα για να σταθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής πρέπει να έχει καλή διάθεση, χαμόγελο και φυσικά ανθρώπους που την στηρίζουν.

#metoo: Με θλίβουν όλα τα γεγονότα τα οποία διαβάζω εδώ και καιρό που αφορούν την σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, καθώς και κάθε μορφή βίας. Το μπράβο φαντάζομαι είναι μια τόσο μικρή λέξη μπροστά σε αυτό που έκαναν όσοι βγήκαν και μίλησαν αλλά με αυτή τους την γενναία πράξη άνοιξαν δρόμο σε πολλούς ανθρώπους με παρόμοιες εμπειρίες να βρουν και αυτοί το θάρρος να πουν τις δικές τους ιστορίες. Είμαι σίγουρη ότι μετά απ’ όλα αυτά δύσκολα θα ξανά μείνουν κλειστά τα στόματα. Διεθνή κινήματα, όπως το #metoo βοηθούν στην υποστήριξη όλων αυτών των ανθρώπων που θέλουν να μιλήσουν. Είναι σημαντικό το έργο τους, καθώς αποκτούν φωνή και βοηθούν στο να γίνει αναπροσαρμογή της νομοθεσίας που να προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους δράστες και καλύτερα μέτρα πρόληψης για τα θύματα.

Μαρία Χατζηπαρασίδου – Χάντμπολ (ΠΑΟΚ)

Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος της γυναίκας μοναδικός, απαραίτητος σε όλους τους τομείς ως εργαζόμενη, νοικοκυρά, μάνα, σύντροφος και ξέρουμε καλά πως από τη φύση της γεννήθηκε μόνο να προσφέρει και το κάνει με επιτυχία, οπότε δεν τίθεται θέμα για τον ρόλο της στην κοινωνία.

#metoo: Όσο για το κίνημα σαφέστατα και είμαι υπέρ ως άνθρωπος, ως γυναίκα, γιατί πραγματικά το “όχι” είναι όχι και έτσι θα παραμείνει. Είτε στον εργασιακό χώρο, είτε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Οτιδήποτε άλλο παραβιάζει ψυχικά και σωματικά την κάθε προσωπικότητα, θα πρέπει η τιμωρία σαφέστατα να είναι αυστηρή και χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Εβελίνα Μαυρομμάτη – Πυγμαχία (Ολυμπιακός)

Η γυναίκα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλείται να υπηρετήσει πολλούς ρόλους και αναμένει από τον περίγυρό της να τους υπηρετήσει επάξια και να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα: έναν ικανοποιημένο σύζυγο, καλοαναθρεμμένα παιδιά, εξαιρετικά εργασιακά αποτελέσματα, ένα καθαρό σπίτι, ανταπόκριση σε όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις, κ.α. Ο πολυδιάστατος αυτός ρόλος που πολλές γυναίκες φέρουν επάξια εις πέρας υποδεικνύει ότι το θεωρητικά “αδύναμο φύλο” είναι πολύ πιο δυναμικό στην πράξη απ’ όσο πιστεύουν. Γι’ αυτό το λόγο, οι γυναίκες πρέπει να έχουν την εύνοια και την  υποστήριξη της κοινωνίας δίνοντας τους τα ανάλογα δικαιώματα και τη θέση που αξίζουν.

#metoo: Το #metoo είναι ένα κίνημα μείζονος σημασίας παρόλο που αρκετοί στη χώρα μας μόλις τώρα συνειδητοποιούν τους σκοπούς και τη σημασία του. Στην πραγματικότητα οι κάθε είδους παρενοχλήσεις, και ιδιαιτέρως οι σεξουαλικής φύσεως, σωρεύονταν επί δεκαετίες κι αυτό διότι τα θύματα δεν είχαν κάποιον ένθερμο υποστηρικτή στις καταγγελίες τους, καθώς σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι κακοποιήσεις προέρχονται από άτομα με εξουσία προς τους υφιστάμενους τους. Αυτές οι πράξεις είναι καταδικαστέες και πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα, έτσι ώστε και να τιμωρούνται οι θύτες, αλλά και να αποφεύγονται μελλοντικές παρόμοιες ενέργειες.

Αγγελική Βιντσιλαίου – Διεθνής Μπασκετμπολίστρια (Ούμεο)

Ο ρόλος της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία έχει αλλάξει πολύ κατά τη πάροδο του χρόνου. Για να μπορούμε εμείς οι γυναίκες να έχουμε δικαίωμα στην εργασία, στην παιδεία, στην πολιτική, καθώς και σε πολλά άλλα έχουν δοθεί πολλές μάχες. Πιστεύω ωστόσο ότι η ισότητα των φύλων υφίστανται μόνο στα χαρτιά, καθώς η γυναίκα οφείλει να είναι καλή σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, ενώ πολλές φορές λόγω φύλου, δεν αξιολογείται μισθολογικά και όχι μόνο, η πραγματική της αξία, αλλά και η συνεισφορά της γυναίκας εν γένει στη κοινωνία μας. Η ημέρα της γυναίκας λοιπόν που γιορτάζεται κάθε 8 Μαρτίου έρχεται να μας υπενθυμίσει όλους τους αγώνες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για να μπορέσουμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε παρόμοια προνόμια με αυτά των ανδρών. Η γυναίκα στον αθλητισμό σίγουρα δεν αξιολογείται, ούτε αμείβεται, όπως οι άνδρες! Δυστυχώς, όπως βλέπουμε αυτή την περίοδο ο κορωνοϊός έφερε στην επιφάνεια, αυτή τη φυλετική διάκριση που βιώνουμε όλες οι αθλήτριες, αλλά καμία δεν τολμάει να θίξει. Η Α1 ανδρών παίζει αγώνες, ενώ εμείς οι γυναίκες ακόμα παλεύουμε για το αυτονόητο, να αποδείξουμε ότι είμαστε επαγγελματίες και ακολουθούμε τρόπο ζωής ίδιο με εκείνο των ανδρών! Ελπίζω μετά από αυτή τη πρωτοφανή περιπέτεια για όλο τον πλανήτη να αποκατασταθεί επιτέλους αυτή η αδικία.

#metoo: Τέλος το κίνημα #metoo είναι κάτι, το οποίο όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν και να συμμετέχουν ενεργά στην υπεράσπιση του, ειδικότερα με αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας κι όλες αυτές τις καταγγελίες που βγαίνουν στο φως. Είμαστε υποχρεωμένες να προστατεύσουμε τους γύρω μας και να έχουμε πάντοτε το θάρρος της γνώμης μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ