Το Kingsport.gr θυμάται τις χειμερινές μεταγραφές του Ολυμπιακού, που αποδείχθηκαν, είτε “λαβράκια”, είτε “παλτά”.
Άλλη μία χειμερινή μεταγραφική περίοδος έφτασε στο τέλος της. Η οποία μάλιστα έχει πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις μεταγραφές του καλοκαιριού, για όλες τις ομάδες. Τα καλοκαίρια συνήθως παρασυρόμενοι από την ευφορία και τον ενθουσιασμό του νέου ξεκινήματος, οι άνθρωποι των ομάδων αποφασίζουν βιαστικά χωρίς να καταλαβαίνουν τις πραγματικές ανάγκες και μερικές φορές οι μεταγραφικές κινήσεις τους γίνονται χάριν εντυπωσιασμού. Το χειμώνα αντίθετα, οι ομάδες γνωρίζουν σε ποιες θέσεις έχουν αδυναμία και χρειάζονται ενίσχυση, ενώ γίνονται πιο προσεκτικές και φυσικά πιο στοχευμένες κινήσεις, ωστόσο και εκεί γίνονται λάθη.
Η ιδιαιτερότητα λοιπόν των χειμερινών μεταγραφών, είναι ότι οι παίκτες που θα αποκτηθούν, σπάνια θα «βγουν» απλώς καλοί, ρολίστες που απλώς θα βοηθήσουν κλπ. Τις περισσότερες φορές είτε θα εξελιχθούν σε πολύτιμες μονάδες, θα βοηθήσουν πολύ και θα γίνουν μέρος της ιστορίας της ομάδας, είτε θα αποδειχθούν… «παλτά» (το «τραβάει» άλλωστε ο χειμώνας).
Αυτό, η ιστορία έχει δείξει ότι συμβαίνει και στον Ολυμπιακό, περισσότερο δε, με παίκτες που αποκτώνται από το ελληνικό πρωτάθλημα, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων αποδίδουν. Αυτό έχει την εξήγησή του. Αρχικά, είναι πιο εύκολη η προσαρμογή τους, καθώς ζουν στο ίδιο περιβάλλον και γνωρίζουν το ελληνικό πρωτάθλημα. Και, δεύτερον, πρόκειται για παίκτες που έχουν ξεχωρίσει στις ομάδες τους, βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έχουν αγωνιστικό ρυθμό.
Το Kingsport.gr, θυμάται τις μεταγραφικές κινήσεις που έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» στη χειμερινή περίοδο μετακινήσεων από το 1979 (με το ξεκίνημα του επαγγελματικού πρωταθλήματος) μέχρι και σήμερα. Και θυμάται ποιοι ήταν τα «λαβράκια» και ποιοι τα «παλτά».
Οι χειμερινές μεταγραφές λοιπόν του Ολυμπιακού πολλές φορές μπορεί να είναι… ή του ύψους ή του βάθους. Οι «ερυθρόλευκοι» επιβεβαιώνουν τον κανόνα που αναφέραμε. Ο παίκτης που θα αποκτηθεί χειμώνα είτε θα γίνει μέρος της ιστορίας της ομάδας, είτε δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα και θα δώσει αφορμή για… ποικίλα σχόλια, ακόμη και από τους ίδιους τους οπαδούς της ομάδας.
Το χειμώνα της σεζόν 1979-80, οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν τον Τάκη Νικολούδη και τον Σουηδό Τόμας Άλστρομ. Και οι δύο βοήθησαν τον Ολυμπιακό στα χρόνια που αγωνίστηκαν. Την επόμενη χρονιά «έπιασε» λιμάνι ο, επί πολλά χρόνια παίκτης του Άρη, Θόδωρος Πάλλας, ο οποίος όμως όντας σε μεγάλη ποδοσφαιρικά ηλικία, έπαιξε μεν, αλλά δεν μπορούσε να δώσει όσα υποσχόταν το όνομά του.
Τον Δεκέμβριο του 1980 ο Νίκος Αναστόπουλος υπέγραψε στον Ολυμπιακό από τον Πανιώνιο, αποτελώντας την πιο σπουδαία χειμερινή μεταγραφή της ομάδας του Πειραιά. Πριν υπογράψει όμως, είχε ξεκαθαρίσει στους παράγοντες του Πανιωνίου ότι δεν έχει σκοπό να συνεχίσει στην ομάδα της Νέας Σμύρνης και έκανε προπόνηση μόνος του στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά απειλώντας ότι θα σταματήσει το ποδόσφαιρο. Κόστισε 37 εκατομμύρια δραχμές, ποσό ρεκόρ για την εποχή, αλλά στην πραγματικότητα μικρό σε σχέση με τη συνολική προσφορά του στον Ολυμπιακό.
Τους επόμενους δύο χειμώνες, ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε με ξένους παίκτες οι οποίοι τίμησαν την ερυθρόλευκη φανέλα. Το 1981-82 ήταν ο Βισέντε Εσταβίλιο, Ουρουγουανός χαφ, ο οποίος αγαπήθηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού λόγω του τέρματος που σημείωσε στο μπαράζ εκείνης της χρονιάς στο Βόλο με 2-1 επί του Παναθηναϊκού, που έδωσε το πρωτάθλημα στην ομάδα του. Μετά από 1,5 σεζόν πήγε στον ΠΑΣ Γιάννινα. Το 1983 ήταν ο Νορβηγός Ρόγκερ Άλμπερτσεν ο οποίος έπαιξε για 2,5 σεζόν, ενώ την επόμενη χρονιά ήταν ο Σέρβος (Γιουγκοσλάβος τότε) Μίλος Σέστιτς. Ένας καταπληκτικός παίκτης με φοβερό αριστερό πόδι και δεινός στην ντρίπλα, ο οποίος όμως μπορούσε να δώσει πολλά περισσότερα στην ομάδα από όσα τελικά έδωσε.
Το Δεκέμβριο του 1986 αποκτήθηκε ο Καναδός γεννημένος στη Σλοβακία, επιθετικός Ίγκορ Βράμπλιτς. Ήρθε με περγαμηνές καθώς αποτελούσε βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας του Καναδά, ενώ συμμετείχε και στο Μουντιάλ του 1986. Αγωνίστηκε μόλις σε 7 παιχνίδια, όλα ως αλλαγή, και πέτυχε 1 γκολ. Ακόμη και σήμερα θεωρείται μια από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές για την επιθετική γραμμή, καθώς η τεχνική του κατάρτιση ήταν ιδιαίτερα αδύναμη.
Τον Δεκέμβριο του 1987 ο Ολυμπιακός, έζησε το μεγαλύτερο μεταγραφικό ντελίριο που γνώρισε ποτέ ελληνική ομάδα. Ο τότε πρόεδρος Γιώργος Κοσκωτάς ξόδεψε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δραχμές για να αποκτήσει δύο Λατινοαμερικανούς, τον αείμνηστο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες και τον… ανεκδιήγητο Ντιέγκο Αγκίρε, καθώς και 13 συνολικά έλληνες ποδοσφαιριστές! Από αυτούς ο Γιώτης Τσαλουχίδης, ο Μήνας Χατζίδης, ο Νίκος Τσιαντάκης, ο Θόδωρος Παχατουρίδης και ο Ηλίας Ταληκριάδης έκαναν καριέρα στους «ερυθρολεύκους» χωρίς όμως να κερδίσουν ποτέ το Πρωτάθλημα, κάποιοι άλλοι όπως ο Γιώργος Πλίτσης, ο Σάκης Μουστακίδης, ο Νίκος Νεντίδης, ο Τόλης Δρακόπουλος, ο Χάρης Μπανιώτης και ο Παναγιώτης Σοφιανόπουλος ξεκίνησαν ικανοποιητικά, όμως στη συνέχεια δεν είχαν την ανάλογη εξέλιξη και κάποιοι άλλοι όπως ο Γιώργος Κριεζής και ο Γιάννης Παπαθεοδώρου δεν πρόλαβαν να παίξουν ούτε μία φορά βασικοί και έφυγαν. Εκείνη η χρονιά είχε ξεκινήσει καταστροφικά για την ομάδα, η οποία κάποια στιγμή βρέθηκε ακόμη και κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, ωστόσο «μαζεύτηκε» κάπως στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση. Η τελική 8η θέση είναι η χειρότερη του συλλόγου. Την ίδια χρονιά οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν το Κύπελλο στον τελικό από τον (5ο) Παναθηναϊκό, με το πρωτάθλημα να καταλήγει στη Λάρισα.
Το 1989-90 αποκτήθηκε ένας άσημος Βραζιλιάνος, ο Εντβάλντο Άλβες, ο οποίος αποχώρησε μετά από δύο συμμετοχές. Ωστόσο, οι μεταγραφές των επόμενων χειμερινών περιόδων, έφεραν παικταράδες. Στο τέλος του 1990 έφτασε στον Πειραιά ο τεράστιος Γκενάντι Λιτόφτσενκο, για να πλαισιώσει τους Προτάσοφ και Σάβιτσεφ. Εξαιρετικός παίκτης σε μια εξαιρετική τότε ομάδα, η οποία όμως δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά, αποκτήθηκε ο Ελληνοαυστραλός Κρις Καλαντζής. Είχε έρθει και το 1987 για τον Ολυμπιακό, αλλά τον «έκλεψε» ο Παναθηναϊκός και έμεινε μέχρι το Δεκέμβρη του 1992 στους «πράσινους». Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1994 πέτυχε ένα εντυπωσιακό γκολ με γυριστό σουτ επί της πρώην ομάδας του στο ντέρμπι που βρήκε νικητές τους Πειραιώτες με 2-1. Έφυγε στο τέλος του 1996 εντελώς ξαφνικά για την Αυστραλία και από τότε ζει μόνιμα εκεί.
Το 1993 ήρθε ο Χιλιανός Φαμπιάν Εστάι ο οποίος έπειτα από μία εβδομάδα παραμονής στην Αθήνα παίζει σε ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού, τραυματίζεται, αλλά προλαβαίνει να αποδειχθεί καλορίζικος οδηγώντας τον Ολυμπιακό στη νίκη με 2-1. Το Δεκέμβριο του 1995 παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό το «δεκάρι» της Παναχαϊκής, ο Γρηγόρης Γεωργάτος ο οποίος αφού άλλαξε θέση και πλέον αγωνιζόταν στα αριστερά, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα. Οι πολύ όμορφες ενέργειες, τα θεαματικά αλλά και καθοριστικά γκολ ήταν εκείνα τα οποία έκαναν τον «τρελό καραφλό» να ξεχωρίσει. Μάλιστα και στο τρίτο του πέρασμα από τον Ολυμπιακό, αποκτήθηκε πάλι το χειμώνα (το 2003-04). Παράλληλα, αποκτήθηκε και ο Έμιλ Κρεμενλίεφ, ως δανεικός από τη Λέφσκι Σόφιας, ο οποίος ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας που έφτασε ως τα ημιτελικά στο Μουντιάλ του 1994. Στον Πειραιά ωστόσο αν και βασικός, πέρα από ένα τέρμα δεν πέτυχε κάτι ιδιαίτερο.
Το 1996 ο Ολυμπιακός «αλλάζει» σελίδα με την έλευση του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Τον Ιανουάριο λοιπόν του 1997 έρχονται στο λιμάνι ο Γιώργος Ανατολάκης από τον Ηρακλή και ο Σίνισα Γκόγκιτς από την Ανόρθωση. Δύο παίκτες που έβαλαν «φαρδιά-πλατιά» την υπογραφή τους στην αναγέννηση της ομάδας, αλλά και στην πορεία της τα επόμενα χρόνια. Μαζί τους αποκτήθηκαν ο Στέλιος Σφακιανάκης και ο Δημήτρης Καλύκας, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν.
Με το ξεκίνημα του 2000 ο Ολυμπιακός έφερε στην Ελλάδα τον Λάμπρο Χούτο από τη Ρόμα. Τον διεθνή επιθετικό οι «ερυθρόλευκοι» τον «έκλεψαν» μέσα από τα χέρια της ΑΕΚ που είχε πάρει το προβάδισμα έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της διοίκησης των Ρωμαίων.
Τις επόμενες χειμερινές μεταγραφικές περιόδους δεν έγιναν κινήσεις. Δεν χρειαζόταν άλλωστε, καθώς η ομάδα απέδιδε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Μεταγραφή χειμώνα έγινε ξανά τον Ιανουάριο του 2003, τη χρονιά του 7ου συνεχόμενου πρωταθλήματος επί Σωκράτη Κόκκαλη. Αποκτήθηκε από την Προοδευτική ο Θέμης Κουλουχέρης. Καλός αμυντικός, ωστόσο δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού. Αντίθετα, ήταν βασικός σε Προοδευτική, Άρη και Πανιώνιο. Τότε αποκτήθηκε και ο Σλοβένος Τζόνι Νόβακ, ο οποίος ήταν σε προχωρημένη ηλικία. Αν και φιλότιμος δεν βοήθησε. Την επόμενη χρονιά (2003-04), αποκτήθηκε (μαζί με την επιστροφή του Γεωργάτου) και ο Γιάννης Ταραλίδης από τον Πανηλειακό. Αυτό που έχει μείνει είναι το πολύ δυνατό σουτ που διέθετε. Καλός παίκτης, βοήθησε όσο μπορούσε αλλά όχι τόσο όσο πολλοί θα περίμεναν.
Τον Ιανουάριο του 2007 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό από την Ξάνθη ο Βασίλης Τοροσίδης. Έμεινε αρχικά 7 χρόνια στο λιμάνι και εξελίχθηκε σε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος. Μάλιστα αποτελεί έναν από τους καλύτερους δεξιούς αμυντικούς που φόρεσαν ποτέ την ερυθρόλευκη φανέλα. Αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2013 για το Καμπιονάτο και τις Ρόμα και Μπολόνια, για να επιστρέψει το καλοκαίρι του 2018, για να «κρεμάσει τα παπούτσια του» τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τον Ιανουάριο του 2008, αποκτήθηκε ο Φερνάντο Μπελούτσι, μετά από πολυήμερο σίριαλ διαπραγματεύσεων. Βοήθησε πολύ την ομάδα στο χώρο του κέντρου με την ποιότητα στο παιχνίδι του, ωστόσο είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Αξέχαστο έχει μείνει το ματς απέναντι στη Μπενφίκα (27/11/2008) για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (5-1) όπου πέτυχε 1 γκολ και έδωσε 2 ασίστ. Την ίδια περίοδο, αποκτήθηκε ο αριστερός αμυντικός Λεονάρντο, με εξίσου σημαντική βοήθεια όσο αγωνίστηκε, αλλά και ο Μίρνες Σίσιτς από το Λεβαδειακό. Ο Σλοβένος είχε τα προσόντα, αλλά δεν έδωσε όσα μπορούσε στον Ολυμπιακό.
Τον Ιανουάριο του 2009 αποκτήθηκε ως δανεικός ο Άγγλος Ματ Ντάρμπισιρ. Αποδείχθηκε ως μια εξαιρετική λύση προερχόμενη από τον πάγκο πετυχαίνοντας καθοριστικά γκολ. Χαρακτηριστικότερα έχουν μείνει ένα γκολ στον προημιτελικό Κυπέλλου απέναντι στον ΠΑΟΚ, όπου στην παράταση έκανε το 2-0 και έδωσε την πρόκριση και φυσικά στον τελικό της ίδιας χρονιάς απέναντι στην ΑΕΚ όταν στο τέλος των καθυστερήσεων ισοφάρισε με κεφαλιά σε 3-3 (και μάλιστα παίζοντας με διάσειση) στέλνοντας το ματς στην παράταση, στον πιο συναρπαστικό τελικό όλων των εποχών. Την επόμενη σεζόν πέτυχε το νικητήριο γκολ απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (0-1) σε μια χρονιά που το πρωτάθλημα κατέκτησαν οι «πράσινοι». Εκείνη τη χρονιά (2009-10) που ο Ολυμπιακός τερμάτισε 2ος στην κανονική διάρκεια και 5ος μετά τα πλέι οφ, τον Ιανουάριο ενισχύθηκε με τον Αργεντινό Χέσους Ντάτολο. Όμως οι φίλοι της ομάδας τον θυμούνται περισσότερο για εξωαγωνιστικούς λόγους. Μέσα στο γήπεδο δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου (πέρα από δύο ασίστ), καθώς έβλεπε τον Ολυμπιακό ως ένα «σκαλοπάτι» για την επιστροφή του σε μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Μαζί με τον Ντάτολο επέστρεψε και ο Τρεζόρ Λομάνα Λούα Λούα, με όρεξη να βοηθήσει, ωστόσο στη γενικότερη κακή εικόνα της ομάδας δεν μπορούσε να κάνει πάρα πολλά.
Τον Ιανουάριο του 2011, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη πλέον στο προεδρικό θώκο αποκτήθηκαν δύο παίκτες που έγιναν βασικότατοι και αναντικατάστατοι για όσο αγωνίστηκαν και βοήθησαν πολύ την ομάδα. Ο λόγος για τον Γιάννη Μανιάτη και τον Ράφικ Τζιμπούρ. Με κοινή παρουσία στον Πανιώνιο (ο Τζιμπούρ όμως έπαιξε στο μεταξύ και στην ΑΕΚ), ο μεν πρώτος αποτελούσε εγγύηση κυρίως ως αμυντικός μέσος, αλλά και ως δεξιός αμυντικός. Ωστόσο ένας σοβαρός τραυματισμός την άνοιξη του 2015 δεν του επέτρεψε να επανέλθει στο επίπεδο που όλοι ήξεραν και ενώ είχε ήδη πάρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο δεύτερος, που είχε και το παρατσούκλι «τρομοκράτης» πέτυχε πολλά και σημαντικά γκολ, ωστόσο μια κόντρα του με τον Μίτσελ το 2013 τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου. Όμως και εκείνος στη συνέχεια αντιμετώπισε κάποια προβλήματα τραυματισμών που τον πήγαν «πίσω».
Το 2011-12 ο Ολυμπιακός έπαιζε κατά γενική ομολογία την καλύτερη μπάλα επί εποχής Ερνέστο Βαλβέρδε. Το χειμώνα εκείνης της χρονιάς αποκτήθηκε ο τερματοφύλακας Ρόι Κάρολ από τον ΟΦΗ στη θέση του… ανεκδιήγητου Φράνκο Κοστάντζο και αμέσως πήρε φανέλα βασικού. Μάλιστα η πρώτη του συμμετοχή ήταν στη Ρωσία εναντίον της Ρούμπιν Καζάν όπου πέρασε αντί του αποβληθέντα Μπάλαζ Μέγιερι και στην πρώτη του φάση απέκρουσε πέναλτι. Στον επαναληπτικό του Πειραιά, έπαιζε τραυματίας κάνοντας μεγάλο παιχνίδι. Μαζί με τον Κάρολ αποκτήθηκε και ο Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς, γνωστός και ως Καζίμ Καζίμ, ο οποίος απλά πέρασε και δεν ακούμπησε. Πριν αποχωρήσει ωστόσο πρόλαβε να παίξει 9 παιχνίδια, να σημειώσει ένα γκολ, αλλά και να κατακτήσει το νταμπλ. Τον Ιανουάριο του 2013 αποκτήθηκε ο Κολομβιανός Χουάν Πάμπλο Πίνο. Ξεκίνησε εντυπωσιακά, ιδιαίτερα στο ντεμπούτο του, στη νίκη με 3-0 επί της Βέροιας όπου έβγαλε δύο ασίστ, και έδειξε ότι θα έχει μια λαμπρή εξέλιξη, αλλά έπαιξε μόλις 5 παιχνίδια πρωταθλήματος και Κυπέλλου, όλα τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα με αποτέλεσμα να μην υπολογίζεται. Επανήλθε το Μάιο στον τελικό του Κυπέλλου εναντίον του Αστέρα Τρίπολης όπου μπήκε ως αλλαγή, αλλά ύστερα και από εκεί, αποχώρησε.
Το 2013-14, ο Ολυμπιακός έχει περάσει στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και αναζητά ενίσχυση ενόψει της άνοιξης, μιας και το «βαρύ πυροβολικό» του, ο Κώστας Μήτρογλου, έχει αποχωρήσει για τη Φούλαμ. Αποκτά ως δανεικό από την Αλ Τζαζίρα τον Νέλσον Βαλντές (διακαή «πόθο» των ερυθρόλευκων από χρόνια), ο οποίος βοηθάει όσο μπορεί πετυχαίνοντας κάποια γκολ, αλλά δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο και έτσι στο τέλος της χρονιάς αποχώρησε. Μαζί παίρνει επίσης ως δανεικό από τη Βιγιαρεάλ τον Έρναν Πέρες, που και αυτός δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο. Στο τέλος της χρονιάς τραυματίστηκε και αποχώρησε. Επέστρεψε για ένα εξάμηνο ο Ιβάν Μαρκάνο που έπαιξε μεν καλά, όχι όμως τόσο όσο στην πρώτη θητεία του, ενώ οι μεταγραφές ολοκληρώθηκαν με τον Πορτογάλο Βίτορ Πελέ από τον Εργοτέλη, ο οποίος έπαιξε ελάχιστα χωρίς να εντυπωσιάσει μένοντας για 1,5 χρόνο και τον Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ από την Μάντσεστερ Σίτι που ούτε και αυτός έπαιξε.
Τον Ιανουάριο του 2015, ο Ολυμπιακός αποκτά τους Φράνκο Χάρα και Φελίπε Σαντάνα. Ο πρώτος ναι μεν δεν εντυπωσίασε, αλλά πέτυχε κάποια κρίσιμα γκολ, όπως αυτό επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο που έδωσε την πρόκριση, αλλά και εκείνο με τον οποίο άνοιξε το σκορ στον τελικό της ίδιας χρονιάς επί της Ξάνθης. Αποχώρησε το ίδιο καλοκαίρι, αφού πρόλαβε να παίξει δύο παιχνίδια της επόμενης σεζόν. Όσο για τον δεύτερο, έχοντας καλές περγαμηνές με θητεία στη Μπουντεσλίγκα, αποκτήθηκε για να δώσει λύσεις στο κέντρο της άμυνας, όμως έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους χειρότερους αμυντικούς που πέρασαν από τον Πειραιά.
Τον Ιανουάριο του 2016, οι «ερυθρόλευκοι» με τον Μάρκο Σίλβα στον πάγκο δεν πραγματοποίησαν κάποια χειμερινή ενίσχυση.
Τον Ιανουάριο του 2017, υπήρξε η προσθήκη του Καρίμ Ανσαριφάρντ από Πανιώνιο, ο οποίο έμεινε 1,5 χρόνο και το 2018 αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. Ένας παίκτης που σε μια δύσκολη σεζόν πρόσφερε λύσεις στο σκοράρισμα. Αποκτήθηκαν επίσης δύο παίκτες, οι οποίοι όμως πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Ο Εκουαδοριανός Χουάν Κάρλος Παρέδες, που είχε έρθει δανεικός από την Γουότφορντ και ο Γάλλος Αλί Σισοκό που ήταν δανεικός από την Άστον Βίλα.
Τον Ιανουάριο του 2018, ο Ολυμπιακός απέκτησε με εξάμηνο δανεισμό τον Κέβιν Μιραλάς από την Έβερτον. Ο Βέλγος δεν θύμιζε ούτε κατά διάνοια τον παίκτη που είχε μεγαλουργήσει στο λιμάνι τη διετία 2010-2012. Αφού πέτυχε μόλις 2 γκολ, επέστρεψε τον Μάιο στην Αγγλία, για να φύγει λίγο αργότερα για την Ιταλία και τη Φιορεντίνα. Αποκτήθηκε επίσης ο Εσάν Χατζισαφί από Πανιώνιο αντί 600.000 ευρώ, αλλά ο Ιρανός διεθνής αποχώρησε εκείνο το καλοκαίρι. Έκανε μεν κάποιες συμμετοχές, αλλά χωρίς να δείξει κάτι. Το ίδιο και ο τερματοφύλακας Ίβιτσα Ίβουσιτς, ο οποίος ήρθε ως ελεύθερος και έφυγε χωρίς να πραγματοποιήσει καμία επίσημη συμμετοχή.
Στο ξεκίνημα του 2019, οι «ερυθρόλευκοι» ενισχύθηκαν με τον εξτρέμ Γιώργο Μασούρα από τον Πανιώνιο (3η συνεχόμενη χειμερινή μεταγραφή που κάνει το δρομολόγιο Νέα Σμύρνη-Πειραιάς), ο οποίος είναι βασικό στέλεχος της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς. Παράλληλα, αποκτήθηκε από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ο Ρώσος, αλλά παρ’ ολίγον Έλληνας τερματοφύλακας Γιούρι Λοντίγκιν, ο εξτρέμ Ζιλ Ντίας ως δανεικός από την Μονακό (ενώ αγωνιζόταν ως δανεικός στη Νότιγχαμ Φόρεστ) και ο επιθετικός Φράνκο Σολδάνο από την Ουνιόν Σάντα Φε της Αργεντινής. Αυτοί οι τρεις όμως δεν πρόσφεραν κάτι το ιδιαίτερο και έτσι το επόμενο καλοκαίρι αποχώρησαν. Ωστόσο, ο Ζιλ Ντίας θα μνημονεύεται για το εξαιρετικό γκολ που πέτυχε κόντρα στη Ντιναμό Κιέβο για το Γιουρόπα Λιγκ.
Τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της… μακράς σεζόν 2019-20, ο Ολυμπιακός απέκτησε ξανά με τη μορφή δανεισμού τον Αχμέντ Χασάν. Ο Αιγύπτιος είχε αγωνιστεί στον Πειραιά ολόκληρη τη σεζόν 2018-19, το καλοκαίρι αποχώρησε για να επιστρέψει ξανά ως δανεικός το χειμώνα από τη Μπράγκα. Το περασμένο καλοκαίρι, αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή και αποτελεί σημαντική λύση στην επιθετική γραμμή. Παράλληλα, αποκτήθηκε από τη Λέγκια Βαρσοβίας ο Καφού, ο οποίος πραγματοποίησε αρκετά καλές εμφανίσεις, ειδικά στα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ. Το καλοκαίρι παραχωρήθηκε στη Νότιγχαμ Φόρεστ, ως έμψυχο αντάλλαγμα για τον Τιάγκο Σίλβα. Επιπλέον, αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Θέλτα Βίγκο ο Εμρέ Μορ, ο οποίος απλά… πέρασε και δεν ακούμπησε.
Και τέλος, στη φετινή χειμερινή περίοδο μεταγραφών, αποκτήθηκε ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ, Μολδαβός αριστερός αμυντικός, ο οποίος έχει ήδη πάρει φανέλα βασικού, δείχνοντας την ποιότητά του. Μαζί, «έπιασαν λιμάνι» ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Κένι Λαλά, κεντρικός και δεξιός αμυντικός αντίστοιχα, οι οποίοι επίσης προορίζονται για τη βασική ενδεκάδα.
Δείτε τα αφιερώματα των χειμερινών μεταγραφών για Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.