ΠΑΟΚ: «96 χρόνια ζωής και υπερηφάνειας»

Τα 96 χρόνια ζωής κλείνει σήμερα, 12 Απριλίου, ο ΠΑΟΚ, με βάση το αναθεωρημένο καταστατικό του συλλόγου.

Τα 96α του γενέθλια γιορτάζει σήμερα ο ΠΑΟΚ, με την 12η Απριλίου να έχει καθιερωθεί βάσει καταστατικού του ΑΣ ως η ημέρα εορτασμού του Δικέφαλου, παρ’ ότι η ημέρα έγκρισης του καταστατικού του είναι η 20ή Απριλίου του 1926.

Με αφορμή τα σημερινή γενέθλια, ο ΑΣ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων εξυμνεί τις επιτυχίες του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά και εκείνες των υπόλοιπων τμημάτων, ενώ κάνει αναφορά και στην Πολιτεία σχετικά με τη δημιουργία της Νέας Τούμπας.

Αναλυτικά:

«Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, με την παγκόσμια ειρήνη να θεωρείται περισσότερο ευάλωτη από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, όλοι εμείς που τα τέσσερα «ιερά» γράμματα, Π.Α.Ο.Κ., αποτελούν τρόπο ζωής, ιδεολογία και κουλτούρα, καλούμαστε σήμερα, 12 Απριλίου, ανήμερα της καταστατικής εορτής του Σωματείου μας να γυρίσουμε το βλέμμα στο μακρινό 1926, όπου πήρε σάρκα και οστά ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών.

Αποτίοντας φόρο τιμής στους ιδρυτές και σε όλους εκείνους που τα επόμενα χρόνια πάλεψαν και μόχθησαν για να μεγαλουργήσει αυτό Σωματείο, χάρηκαν με τις χαρές του και λυπήθηκαν με τις λύπες του, σήμερα, 96 χρόνια μετά, η «ναυαρχίδα» του Σωματείου, το ποδοσφαιρικό τμήμα, τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης, πραγματοποιώντας μεγαλειώδη ευρωπαϊκή πορεία γιγαντώνοντας το όνομα του Συλλόγου.

Ενώ και τα υπόλοιπα τμήματα παλεύουν όλα στις ανώτερες κατηγορίες των αθλημάτων τους, διεκδικώντας και κατακτώντας τίμια και «καθαρά» τρόπαια, κερδισμένα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, μέσα από τον ιδρώτα των αθλητών και των αθλητριών του και τις ακούραστες προσπάθειες και την υποστήριξη όλων όσων γαλουχήθηκαν με το όνομα ΠΑΟΚ.

Τα 5.000 αετόπουλα που αγωνίζονται σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα, σε 24 Ολυμπιακά αθλήματα αποτελούν την παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά, ενώ οι φίλαθλοί του αποτελούν πάντα το σημείο αναφοράς του Σωματείου μας.

Η πρόκληση της δημιουργίας του νέου γηπέδου της Τούμπας αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο, με την οικογένεια του ΠΑΟΚ να είναι από καιρού καθ’ όλα έτοιμη από τη δική της πλευρά να επιτελέσει το καθήκον της.

Αναμένουμε την ελληνική πολιτεία να λύσει τον γόρδιο δεσμό, να δείξει τη βούληση που χρειάζεται ούτως ώστε ο ΠΑΟΚ άμεσα να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του νέου «σπιτιού» του που θα στεγάσει για τα επόμενα χρόνια τα όνειρα αυτού του μεγάλου Σωματείου, έτσι ώστε μέχρι τα εκατό χρόνια του Σωματείου μας, ο ΠΑΟΚ να έχει τη δική του σύγχρονη αθλητική στέγη».

Το μήνυμα που έστειλε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του συλλόγου:

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ:

«Το ισχύον Καταστατικό λειτουργίας του ΑΣ ΠΑΟΚ (τελευταία τροποποίηση 13/02/2019, εγκεκριμένο από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης) στο άρθρο 17 αναφέρει ότι: «Ημέρα γιορτής του Ομίλου ορίζεται η ημέρα της ιδρύσεώς του, δηλαδή η 12η Απριλίου».

Οι ημερομηνίες-σταθμοί και τα έγγραφα που οδήγησαν το 1926 στην ίδρυση του ΠΑΟΚ, είναι τα ακόλουθα:

30 Μαρτίου 1926: Υπογραφή πρωτοκόλλου Ίδρυσης

5 Απριλίου 1926: Γενική Συνέλευση και ψήφιση του πρώτου Καταστατικού του ΠΑΟΚ

10 Απριλίου 1926: Κατάθεση φακέλου στο Πρωτοδικείο για αναγνώριση

Το πρώτο Καταστατικό του ΠΑΟΚ, που ψηφίστηκε και εγκρίθηκε στις 5 Απριλίου 1926, δεν ορίζει σε κάποιο άρθρο ημερομηνία εορτής του συλλόγου. Στην πρώτη αναθεώρησή του όμως, που συνέβη στις 19 Απριλίου 1931 (και επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 30 Ιουνίου), καταγράφεται επίσημα η ημερομηνία εορτής και ίδρυσης. Το αναθεωρημένο Καταστατικό υπέγραψαν ως μέλη της Συντακτικής Επιτροπής ο πρώτος πρόεδρος του ΠΑΟΚ (το 1926), Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, και οι Φανούριος Βυζάντιος και Μικές Κωνσταντινίδης, και εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΠΑΟΚ (19 Απριλίου 1931).

Το άρθρο 16 του Καταστατικού αυτού αναφέρει τα εξής:

Άρθρον δέκατον έκτον. Ημέρα εορτής του Ομίλου ορίζεται η ημέρα της ιδρύσεως αυτού, ήτοι η 12η Απριλίου. Το Δ. Συμβούλιον δύναται να οργανώση και ετέρας τελετάς, εις ας δύνανται να μετέχωσιν άπαντα τα Μέλη του Ομίλου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ