Πέρασαν, έλαμψαν, εξαφανίστηκαν σαν διάττοντες

Ο νυν αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν, από πολλούς είχε χαρακτηριστεί ως «το θαύμα της μίας σεζόν», σε κάποιες στιγμές της τρομερής σεζόν 2014/15, όταν είχε σημειώσει συνολικά 31 γκολ με την Τότεναμ. Ενώ, όμως, ο επιθετικός των «σπερς» απέδειξε σε όλους πως έκαναν λάθος, υπάρχουν αρκετοί πρώην παίκτες της Premier League που δεν κατάφεραν να παραμείνουν σε κορυφαίο επίπεδο μετά την «εκκωφαντική» είσοδό τους στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Ο διεθνής με την Κ21 της Αγγλίας, Μάικλ Μπρίτζες (Λιντς, 1999/2000) είναι ίσως ο πιο άτυχος από αυτούς που περιλαμβάνει η σχετική λίστα, λόγω των συχνών τραυματισμών του. Στα 21 του, βοήθησε τη νεανική ομάδα του Ντέβιντ Ο’Λίρι να βρεθεί στα προκριματικά του Champions League, σημειώνοντας 19 γκολ στο πρωτάθλημα – έμεινε πίσω μόνο από τους Κέβιν Φίλιπς, Άλαν Σίρερ και Ντουάιτ Γιορκ. Ωστόσο, έκτοτε δεν σκόραρε ξανά για το σύλλογο του Γιούρκσαϊρ και, μετά τις ανεπιτυχείς θητείες σε Νιουκάστλ, Μπόλτον και Σάντερλαντ, άρχισε τα… ταξίδια, ολοκληρώνοντας την καριέρα του στην Αυστραλία!

Ο Μάρκους Στιούαρτ της Ίπσουιτς (2000/2001) ξεπέρασε τους Τιερί Ανρί και Μάικλ Όουεν, καθώς οι «Τράκτορ Μπόις» του Τζορτζ Μπέρλι πήραν το εισιτήριο για το UEFA Cup, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση της Premier League, στην πρώτη σεζόν μετά τον προβιβασμό τους! Μόνο ο Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ, που κατέκτησε το «Χρυσό Παπούτσι», πέτυχε περισσότερα από τα 19 γκολ του Στιούαρτ.

Δυστυχώς, όμως, τόσο για τον παίκτη όσο και το σύλλογο, τα γκολ σταμάτησαν έρχονται. Η Ίπσουιτς υποβιβάστηκε την επόμενη σεζόν ενώ ο Στιούαρτ έζησε τον ίδιο εφιάλτη και ένα χρόνο αργότερα, φορώντας τη φανέλα της Σάντερλαντ. Ένας χαρισματικός σκόρερ στη Football League, παίζοντας για τις Μπρίστολ Ρόβερς και Χάντερσφιλντ, δεν κατάφερε ποτέ ξανά να αγωνιστεί στα σαλόνια της Premier League – ούτε και η Ίπσουιτς!

Ο Μάικλ Ρίκετς (Μπόλτον, 2001/2002), αρχικά έδωσε συνέχεια στο σερί σκοραρίσματός του, βοηθώντας την Μπόλτον να πάρει την άνοδο μέσω των Play Off, απολαμβάνοντας την αναγνώριση στην Αγγλία. Η μοναδική του εμφάνιση με τα «Τρία Λιοντάρια» ήρθε σε ένα φιλικό απέναντι στην Ολλανδία το Φεβρουάριο του 2002, υπό τις οδηγίες του Σβεν-Γκόραν Έρικσον. Είχε, όμως, αρχίσει ήδη η πτώση στην απόδοσή του, μένοντας εκτός τελικής 23άδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το τελευταίο από τα 13 γκολ εκείνη τη σεζόν, καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Η μετακίνησή του στη Μίντλεσμπρο δεν… σήμανε την ανάσταση ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε με μικρή σχετικά επιτυχία σε συλλόγους της Championship και της Football One, προτού «κρεμάσει τα παπούτσια».

Έχοντας μετακομίσει από τη θρυλική Μπάγερν Μονάχου με όχι και τρομερές επιδόσεις στο σκοράρισμα, ο Ρόκε Σάντα Κρουζ (Μπλάκμπερν, 2007/2008) έκανε θραύση στην πρώτη του σεζόν στο «Ίγουντ Παρκ». Σημείωσε συνολικά 23 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων τα 19 στην Premier League ενώ είχε και επτά (7) ασίστ. Παρά το ότι την επόμενη σεζόν πέτυχε μόλις τέσσερα (4) γκολ στο πρωτάθλημα, η Μάντσεστερ Σίτι δαπάνησε 19 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει – προπονητής της ήταν ο πρώην των Ρόβερς, Μαρκ Χιουζ. Μπορεί να απέτυχε παταγωδώς στο «Έτιχαντ Στάντιουμ», αλλά, σε ηλικία 38 ετών, ψηφίστηκε κορυφαίος Παραγουανός ποδοσφαιριστής για το 2019 χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του με την Ολύμπια Ασουνσιόν.

 

Σχεδόν όπως και ο Ρίκετς, ο Αμρ Ζακί (Γουίγκαν, 2008/2009) είναι ακόμη ένα στράικερ που περιγράφεται ως «θαύμα μισής σεζόν». Ο διεθνής Αιγύπτιος πραγματοποίησε εκπληκτικό ξεκίνημα στη θητεία του στην Αγγλία, προκαλώντας ακόμη και συγκρίσεις με τον αρχι-σκόρερ Άλαν Σίρερ. Τουλάχιστον σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γουίγκαν, Ντέιβ Γουίλαν. Δανεικός από τη Ζάμαλεκ, ο Ζακί σημείωσε συνολικά 11 γκολ για τους «Λάτικς» ως το τέλος του 2008, εκ των οποίων τα δύο κόντρα στη Λίβερπουλ, ωστόσο ως το φινάλε της σεζόν δεν πέτυχε άλλο! Δίχως γκολ έμεινε και στο σύντομο πέρασμά του από τη Χαλ, προτού επιστρέψει στην πατρίδα του για να αγωνιστεί εν συνεχεία και σε Τουρκία, Κουβέιτ, Μαρόκο και Λίβανο!

Ο Μίτσου (Σουόνσι, 2012/2013) ήταν σχετικά άγνωστος όταν μετακόμισε στους «Σουάνς» του Μίκαελ Λάουντρουπ έναντι περίπου 2 εκατομμυρίων λιρών. Άφησε, όμως, άμεσα το σημάδι του, πετυχαίνοντας 22 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, με το σύλλογο να φτάνει ως την κατάκτηση του Λιγκ Καπ για πρώτη φορά στην ιστορία του ενώ τερμάτισε και στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα!

Μετά από μία απογοητευτική δεύτερη σεζόν στο «Λίμπερτι Στάντιουμ», στην οποία πάντως κέρδισε την πρώτη του συμμετοχή στην εθνική Ισπανίας, ο Μίτσου δόθηκε δανεικός στη Νάπολι, ωστόσο ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Μετακόμισε στην ερασιτεχνική Λανγκρέο της Ισπανίας, για να ακολουθήσει η Οβιέδο στη Σεγούντα Ντιβιζιόν. Εν τέλει αποσύρθηκε το 2017 σε ηλικία – μόλις – 31 ετών!

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ