Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Δρ. Τζέιμς Νέισμιθ

Πριν από 162 χρόνια γεννήθηκε ο άνθρωπος που εφηύρε το μπάσκετ  Δρ. Τζέιμς Νέισμιθ.

Ο Τζέιμς Νέισμιθ, ο άνθρωπος πίσω από την εφεύρεση του μπάσκετ, γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1861 στο Άλμοντ στο Οντάριο του Καναδά. Το καινοτόμο πνεύμα και η αφοσίωσή του στη φυσική αγωγή θα τον οδηγήσουν στη δημιουργία ενός από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο.

Μεγαλώνοντας στον Καναδά, ο Νέισμιθ επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Σπούδασε φυσική αγωγή στο Πανεπιστήμιο McGill και ακολούθησε μια καριέρα ως εκπαιδευτής φυσικής αγωγής. Λίγο γνώριζε ότι η πάθησή του για τη γυμναστική θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου φαινομένου.

Τον Δεκέμβριο του 1891, εργαζόμενος στο Διεθνές Σχολείο Εκπαίδευσης YMCA στο Springfield της Μασαχουσέτης, ο Νέισμιθ αντιμετώπισε την πρόκληση να βρει μια διασκεδαστική εσωτερική δραστηριότητα για τους μαθητές του κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αυτή η πρόκληση τον ενέπνευσε να εφεύρει το μπάσκετ, ένα παιχνίδι που παίζεται με μπάλα ποδοσφαίρου και δύο καλάθια με ροδέλες. Έγραψε 13 βασικούς κανόνες, και το παιχνίδι απέκτησε ταχύτατα δημοτικότητα.

Το κληροδότημα του Τζέιμς Νέισμιθ εκτείνεται πολύ πέρα από τα μπασκετικά γήπεδα. Η εφεύρεσή του έχει φέρει ανθρώπους όλων των ηλικιών και προελεύσεων κοντά στο πνεύμα του ανταγωνισμού και της φιλίας. Σήμερα, το μπάσκετ παίζεται και αγαπιέται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και το καινοτόμο πνεύμα του Νέισμιθ και η αφοσίωσή του στη φυσική αγωγή συνεχίζουν να εμπνέουν αθλητές και λάτρεις του αθλητισμού. Ο Τζέιμς Νέισμιθ πέθανε στις 18 Νοεμβρίου 1939.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ