Σωκράτης Φυτανίδης στο Kingsport.gr: «Θέλουμε ο Ατρόμητος να πρωταγωνιστεί!»

O αμυντικός του Ατρομήτου Σωκράτης Φυτανίδης μίλησε αποκλειστικά στο Kingsport.gr και στον Δημήτρη Μαγγανάρη.

Βασικό και αναντικατάστατο μέλος στην άμυνα των Περιστεριωτών και αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί, καθώς είναι πρώτος σε συμμετοχές ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στην Super League.

O Έλληνας αμυντικός αναφέρεται στους στόχους του Ατρομήτου και για το αν μπορεί να διεκδικήσει την έξοδο στην Ευρώπη και το κύπελλο Ελλάδας, για την αμυντική λειτουργία της ομάδας και για την επιρροή του προπονητή Γιώργου Κορακάκη.

Aκόμα, μας αποκαλύπτει τις ομάδες που έφτασε πολύ κοντά στο να υπογράψει, για το κεφάλαιο εθνική ομάδα, αλλά και αναλύει τον τρόπο για το πως θα «ζεσταθεί» ο κόσμος του Ατρομήτου.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξή του στο Kingsport.gr:

Ποιοι είναι οι στόχοι του Ατρομήτου για τη συνέχεια του πρωταθλήματος;

«Πρώτα από όλα να επανέλθει η ομάδα στα θετικά αποτελέσματα. Να μπορέσουμε να πιάσουμε υψηλή σε στάνταρ απόδοση και να πλησιάσουμε ξανά τις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Αυτό δεν είναι μακριά, αλλά για να το πετύχουμε πρέπει να έχουμε περισσότερη συγκέντρωση μέσα στον αγωνιστικό χώρο, καθώς στα δύο τελευταία παιχνίδια φάνηκε πως χάσαμε την ομοιογένεια και την συγκέντρωση που είχαμε μας ως ομάδα, οπότε πρέπει να πάρουμε ξανά μπρος, να συνεχίσουμε να παλεύουμε κάθε παιχνίδι από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, όπως κάναμε στα προηγούμενα ματς, για να επιστρέψει η ομάδα στα θετικά αποτελέσματα».

Πιστεύεις πως έπαιξε ρόλο η κούραση των συνεχόμενων παιχνιδιών σε κύπελλο και πρωτάθλημα;

«Σίγουρα παίζει κάποιον ρόλο αυτό, αλλά δεν αποτελεί δικαιολογία για εμάς. Θεωρώ πως χάσαμε την συγκέντρωσή μας στα τελευταία δύο παιχνίδια. Στην ηρεμία που είχαμε ως ομάδα, με αποτέλεσμα να μας βγαίνει αυτό μέσα στον αγωνιστικό χώρο που μας δημιουργούσε προβλήματα, οπότε με την διακοπή του πρωταθλήματος, αυτές τις μέρες προσπαθούμε μέσα από την προπόνηση να βελτιώσουμε κάποια πράγματα που έχουμε δει πως χρειάζεται βελτίωση».

Πιστεύεις πως μπορεί ο Ατρόμητος να μπει στα πλέι οφ και να διεκδικήσει έξοδο στην Ευρώπη;

«Σίγουρα μπορούμε να διεκδικήσουμε την είσοδό μας στα πλεί οφ. Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε είναι σταθερότητα, η οποία θα μας οδηγήσει στα συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα, τα οποία θα μας δίνουν βαθμούς και έτσι θα μπορέσουμε να βρισκόμαστε κοντά στις θέσεις που οδηγούν στα πλέι οφ. Χωρίς σταθερότητα δεν μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα στο ποδόσφαιρο. Χρειάζεται ισορροπία, ηρεμία, την οποία την έχουμε ως ομάδα, οπότε αυτό που μας λείπει είναι να ισορροπήσουμε και διορθώσουμε κάποια μικρά λάθη, τα οποία μας κάνουν να χάνουμε την συγκέντρωσή μας, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα κάθε ημιχρόνου. Δεν είναι ανέφικτος στόχος η Ευρώπη, το δείξαμε αυτό τα προηγούμενα χρόνια, οπότε αυτό που θέλουμε όλοι, είναι η ομάδα να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί».

Από τον 2ο μέχρι τον 8ο η βαθμολογική διαφορά είναι 5 βαθμοί. Ποιες ομάδες πιστεύεις πως θα είναι στα πλέι οφ;

«Η βαθμολογία δείχνει πως οι ομάδες βρίσκονται κοντά. Έρχεται όμως ένας σημαντικός μήνας, ένας μήνας δύσκολος για όλες τις ομάδες. Δεν έχουν συνηθίσει οι ελληνικές ομάδες να παίζουν συνεχόμενους αγώνες, πόσο μάλλον όταν έχουν να παίξουν στον Ιανουάριο εφτά με οκτώ παιχνίδια για κύπελλο και πρωτάθλημα. Οπότε εκεί σιγά σιγά θα ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα και θα αρχίσουν να ανοίγουν οι διαφορές των ομάδων. Θα αρχίσουν να φαίνονται οι ομάδες που θα έχουν βλέψεις για ψηλότερα, θα αρχίσει να φαίνεται το ρόστερ της κάθε ομάδας, το πόσο βάθος σε παίκτες έχουν, διότι δεν είναι εύκολο να βγουν οκτώ παιχνίδια στην σειρά, στα οποία θα παίζουν 13-14 ποδοσφαιριστές. Οι ομάδες που έχουν βάθος στο ρόστερ, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ροτέισον, ώστε να έχουν ομάδες φρέσκιες. Και για εμάς είναι ένα στοίχημα αυτό, δουλεύουμε και σε αυτό το κομμάτι, στο ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές να είναι στην κατάλληλη φυσική κατάσταση και στην ετοιμότητα που χρειάζεται για να βοηθήσουν την ομάδα σε αυτό τον δύσκολο μήνα και θεωρώ πως θα τα καταφέρουμε».

Ξεκινήσατε άσχημα, όμως στη συνέχεια άλλαξε ο προπονητής και επιστρέψατε στα θετικά αποτελέσματα. Που πιστεύεις πως οφείλεται αυτό;

«Θεωρώ πως δεν είχε την απαραίτητη ετοιμότητα, διότι υπήρχε μία διακοπή, με τη μη έναρξη του πρωταθλήματος. Ουσιαστικά δεν μας ευνόησε σαν ομάδα, καθώς κάναμε δυόμιση μήνες προετοιμασία. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό να γίνεται και έτσι δεν είχαμε την απαραίτητη ετοιμότητα για το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Η εικόνα αυτή όμως άλλαξε με την αλλαγή προπονητή. Με τον κο Κορακάκη έχουμε θετικά αποτελέσματα, έχουμε πάρει συνεχόμενους βαθμούς μέσα από δύσκολα παιχνίδια και προς το τέλος είχαμε μια κακή παρένθεση με δύο ήττες, οι οποίες σίγουρα δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ιδιαίτερα στην έδρα μας πρέπει εμείς να ορίζουμε την τύχη του παιχνιδιού, αυτό δεν το κάναμε στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, όπως και σε πολλά παιχνίδια εντός έδρας, όπως και στο τελευταίο παιχνίδι με τον Πλατανιά που η ομάδα μας ήταν αγνώριστη στο δεύτερο ημίχρονο. Χάσαμε από δικά μας λάθη και αυτό μας προβλημάτισε, δουλεύουμε όμως πάνω σε αυτά τα λάθη που εντοπίσαμε και ευελπιστούμε πως θα παρουσιαστούμε έτοιμοι για τη συνέχεια του πρωταθλήματος».

Με την έλευση του Γ. Κορακάκη στον πάγκο της ομάδας, τι άλλαξε σε σχέση με τον προηγούμενο προπονητή;

«Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και στον τρόπο προπόνησης και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα συνεχή θετικά αποτελέσματα τα οποία είχαμε και αυτά μας οδηγούσαν, ώστε να έχουμε μια συνέχεια, μια σταθερότητα και στο να έχει η ομάδα εμπιστοσύνη στο παιχνίδι της, στο τρόπο που αγωνίζεται και αυτό το πετύχαμε με τον coach. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει το ρόστερ, ξέρει τους παίκτες, πολύ σημαντικό είναι πως πολλά παιδιά νεαρής ηλικίας έχουν περάσει από τα χέρια του και είναι πολύ εύκολο για αυτόν να πάρει αυτό που θέλει από τον κάθε παίκτη, καθώς τους είχε από την Κ20 και είχε δουλέψει μαζί τους. Μιλήσαμε πριν για το βάθος που πρέπει να έχει μια ομάδα στο ρόστερ της και εμείς διαθέτουμε αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν. Για αυτά τα παιδιά είναι μεγάλη ευκαιρία, ώστε να δουλέψουν ξανά με τον coach και να αρπάξουν την ευκαιρία που θέλουν, για να παίξουν στην αντρική ομάδα».

Έχω παρατηρήσει πως με την επανένταξη σου στη βασική εντεκάδα, ήρθαν και τα πρώτα καλά αποτελέσματα. Στα δυο πρώτα ματς με ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικό η ομάδα δέχτηκε 5 γκολ(!) που δεν αγωνίστηκες. Πιστεύεις πως με την επιστροφή σου στο αρχικό σχήμα, έχεις συμβάλει σε αυτό θετικά και εσύ;

«Σίγουρα σημαντικό ρόλο σε μια ομάδα παίζει η ομοιογένεια, η οποία δεν υπήρχε στα πρώτα παιχνίδια. Είναι σημαντικό οι ποδοσφαιριστές να γνωρίζονται μεταξύ τους, ώστε να συνεννοούνται και να παίζουν με κλειστά μάτια και αυτό υπάρχει στην ομάδα, γιατί αρκετά παιδιά είμαστε αρκετά χρόνια στον σύλλογο. Από εκεί και πέρα, αυτά φαίνονται στον αγωνιστικό χώρο, το κίνητρο, η διάθεση, το πάθος που πρέπει να έχει κάθε ποδοσφαιριστής, ώστε να δίνει περισσότερα στην ομάδα. Σίγουρα κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά, τα διαθέτω και με αυτά (τα χαρακτηριστικά) βοηθάω την ομάδα, για να πηγαίνει καλύτερα ορισμένες φορές σε ένα παιχνίδι που χρειάζεται να παίξουμε περισσότερο άμυνα».

Μαζί με τον Λαζαρίδη η άμυνα του Ατρομήτου δεν δέχεται εύκολα πολλές τελικές και γκολ. Που πιστεύεις πως οφείλεται αυτό;

«Είπα και πριν ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ομοιογένεια, είναι επίσης σημαντικό πως στην ομάδα υπάρχουν παιδιά που βρισκόμαστε καιρό, οπότε είναι πιο εύκολη η συνεννόηση και η προσαρμογή σε ένα παιχνίδι. Από εκεί και πέρα φέτος, η άμυνα μας έχει δεχτεί πίεση, έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα σε κάποια παιχνίδια, στα οποία δεν είχαμε αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να προμηνήσεις. Η άμυνα δεν είναι η τελευταία γραμμή ζώνης που έχει μία ομάδα πάνω στον αγωνιστικό χώρο. Η άμυνα, όπως και η επίθεση πρέπει να γίνεται από όλους τους ποδοσφαιριστές, οπότε πρέπει ίσως να επικεντρώσουμε στην αμυντική τακτική που θα πρέπει να έχουμε, ιδιαίτερα σε κάποια παιχνίδια που οι ομάδες κλείνονται και θα πρέπει να μας χτυπήσουν στην κόντρα. Φέτος έχουμε δεχτεί τέτοια γκολ. Είναι κάτι που χρειάζεται δουλειά και είναι κάτι που μας προβληματίζει. Στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, ευελπιστούμε να παρουσιαστούμε καλύτεροι και σε αυτό το κομμάτι, όπως και στο επιθετικό και η ομάδα να συνεχίσει να παίρνει βαθμούς. Πολλές φορές έχουμε δει στο πρωτάθλημα πως οι επιθέσεις δίνουν τις νίκες, αλλά η άμυνα δίνει τις επιτυχίες και τους τίτλους. Δεν είναι εύκολο για εμάς να πάρουμε κάποιον τίτλο, από εκεί και πέρα όμως τις επιτυχίες, τις δίνουν η καλή αμυντική λειτουργία και αυτό ήταν κάτι, που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να έχουμε και τα επόμενα χρόνια, για να μπορεί η ομάδα να βρίσκεται ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα».

Η δύναμη του Ατρομήτου είναι η άμυνα του. Πιστεύεις πως θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα να παίζετε και οι τρεις αμυντικοί μαζί στην εντεκάδα; Aν όχι τρία στόπερ, να παίξει μπροστά σας ο Ζησόπουλος σαν κόφτης- αμυντικό χαφ, ώστε να γίνει πιο συμπαγής η άμυνα;

«Σίγουρα για το πώς, ποιοι παίκτες θα παίζουν στην ομάδα και με ποιον τρόπο, το αποφασίζει ο προπονητής. Υπάρχουν στην ομάδα πολλοί ικανοί ποδοσφαιριστές, έμπειροι, υπάρχουν παίκτες νεαροί σε ηλικία που έχουν το ταλέντο, οπότε ο coach και όλο το προπονητικό τιμ προετοιμάζουν τους παίκτες καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας ώστε να είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε παιχνίδι. Οπότε ο coach είναι αυτός που επιλέγει την σωστή διάταξη. Αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις ομάδες, οπότε δεν μπορούμε εμείς να πούμε με ποιον τρόπο και ποιος θα παίζει στην ομάδα. Είναι σημαντικό να υπάρχει η ομοιογένεια, είναι κομμάτι που βελτιώνεται και δουλεύεται καθημερινά στις προπονήσεις, με σκοπό να παρουσιαζόμαστε καλύτεροι».

Μέχρι τώρα βλέπουμε έναν Ατρόμητο που προσπαθεί να μαρκάρει και να πρεσάρει σε όλο το γήπεδο. Πιστεύεις ότι αυτό οφείλεται στη σωστή λειτουργία όλων των παικτών, τόσο των αμυντικών, όσο και των επιθετικών;

«Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο χρειάζονται όλα, να πιέζουμε ψηλά, να μαρκάρουμε τον αντίπαλο στο δικό του μισό, άλλες φορές πρέπει να έχουμε υπομονή και να περιμένουμε στο δικό μας μισό. Είναι παιχνίδι τακτικής το ποδόσφαιρο, ο προπονητής επιλέγει την τακτική και εμείς στον αγωνιστικό χώρο προσπαθούμε να κάνουμε αυτά που δουλεύουμε στις προπονήσεις και που μας ζητάει το τεχνικό επιτελείο. Η ομάδα σε αυτό το κομμάτι είναι ικανή και με αυτό τον τρόπο παιχνιδιού μας δίνεται η δυνατότητα, κλέβοντας τη μπάλα να δημιουργούμε ευκαιρίες, καθώς διαθέτουμε ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν την ζημιά στην κόντρα. Είναι κάτι που μας βολεύει, δεν είναι όμως το βασικό μας χαρακτηριστικό. Έχουμε καλό passing game, προσπαθούμε να παίξουμε με την μπάλα χαμηλά. Είναι όμως και παιχνίδια που είναι δύσκολο να γίνει αυτό, ιδιαίτερα στην έδρα μας, γιατί οι περισσότερες ομάδες έρχονται στο Περιστέρι, κλείνονται και δεν είναι εύκολο να βρεις διαδρόμους».

Έχω παρατηρήσει ότι η φετινή αποτελεσματικότητα των στημένων στην επίτευξη γκολ είναι λιγότερο αποδοτική σε σχέση πέρυσι. Αυτό πιστεύεις πως οφείλεται στην κακοτυχία ή στην έλλειψη προπόνησης στις στημένες φάσεις;

«Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πετύχει αρκετά γκολ από τις στημένα χτυπήματα, είτε από κόρνερ, είτε από φάουλ από πλάγιες θέσεις. Σίγουρα φέτος δεν το έχουμε καταφέρει στον βαθμό που θέλουμε. Παίζει ρόλο το timing, το καλό χτύπημα, η δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις. Εμείς προσπαθούμε, δουλεύουμε κάποια πράγματα, κάποιες φορές δουλεύουν, κάποιες όχι. Ευελπιστούμε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος να πετύχουμε γκολ και από στημένα, γιατί πλέον τα στημένα χτυπήματα στο ποδόσφαιρο βοηθάνε στο επιθετικό κομμάτι μια ομάδας. Είναι μια επιπλέον βοήθεια».

Η πορεία της καριέρας σου δείχνει πως δένεσαι με τις ομάδες που έχεις αγωνιστεί ως τώρα (Καλαμαριά, Αστέρας Τρ. Και Ατρόμητος).

«Σίγουρα μου αρέσει σε προσωπικό επίπεδο η σταθερότητα, η ηρεμία, οι καλές συνθήκες εργασίας, οι οποίες μου προσφέρουν οι ομάδες μου όλα αυτά τα χρόνια. Από όποια ομάδα και αν έχω περάσει, είχα την δυνατότητα το περιβάλλον που θέλει κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, για να δουλεύει αμέριμνος. Βέβαια στο ποδόσφαιρο, ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει, είτε καλύτερο, είτε χειρότερο. Μένω προσηλωμένος στη δουλειά μου, στον αγώνα που κάνω καθημερινά για να είμαι έτοιμος σε κάθε παιχνίδι και αυτό που θέλω είναι να είμαι υγιής. Είναι κάτι που θέλουν όλοι οι ποδοσφαιριστές, που εύχονται όλοι, παρακαλάνε όλοι τον θεό να τους έχει υγιείς. Ευτυχώς μέχρι σήμερα, είχα την τύχη, να μην έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα, κάποια  περιπέτεια υγείας και μένω συγκεντρωμένος στη δουλειά μου. Τώρα αν είναι κάτι διαφορετικό να έρθει στην καριέρα μου, θα έρθει με μεγάλη ευχαρίστηση. Είμαι ικανοποιημένος στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθώ και εγώ από την πλευρά μου να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για να ικανοποιώ την ομάδα που μου δίνει την δυνατότητα να βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια στο ρόστερ και να έχω σημαντικό ρόλο στον αγωνιστικό χώρο. Οπότε μένουμε σε αυτά και προσπαθούμε να μείνουμε στα κεκτημένα και να τα βελτιώσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό για να μπορώ και εγώ από την πλευρά μου να βοηθάω την ομάδα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου και τι σε δένει με την καθεμία από αυτές ξεχωριστά;

«Σε όλες τι ομάδες είχα ηρεμία, ελευθερία κινήσεων, να δουλεύω χωρίς να σκέφτομαι οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να έχει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Όλες οι ομάδες έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, όλες οι ομάδες και όλες οι σεζόν που έχω σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής τις θυμάμαι ξεχωριστά. Ακόμα και την κάθε προπόνηση που κάνω, οπότε είναι πολλά αυτά τα οποία έχω κρατήσει μέσα μου. Αυτή είναι μία ερώτηση που δεν την έχω σκεφτεί μέχρι στιγμής. Έχω αρκετά χρόνια μπροστά μου, θεωρώ και αν είμαι υγιής και μπορώ να δουλεύω στο ίδιο επίπεδο, θα έχω κάποια καλά χρόνια ποδοσφαίρου μπροστά μου, οπότε θα μπορέσω να δώσω μια τέτοια απάντηση, όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και στο μυαλό μου αυτό είναι μακριά ακόμη. Θέλοντας με αυτό να πω, πως σκέφτομαι να παίξω αρκετά χρόνια ακόμα, ίσως στο μέλλον να μου επιφυλάξει κάποιες καλύτερες στιγμές και για αυτό δεν μπορώ να διαλέξω μία, δύο ή τρεις καλές στιγμές που είχα μέχρι στιγμής στην καριέρα μου. Υπάρχουν όμως στιγμές που μένουν χαραγμένες σε έναν ποδοσφαιριστή και για αυτό θα περιμένω μέχρι την τελευταία μέρα που θα αγωνίζομαι επαγγελματικά, το ακόμη μεγαλύτερο και καλύτερο και αν αυτό είναι να έρθει, θα έρθει με τέτοιο τρόπο, ο οποίος θα με κάνει να το ευχαριστηθώ με όλη μου την ψυχή, είτε αν είναι στον Ατρόμητο, είτε σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Σκέφτομαι το σήμερα και μέσα από την προπόνηση, ο κάθε ποδοσφαιριστής γίνεται καλύτερος».

Να πάμε και λίγο στα μεταγραφικά, παλιότερα υπήρχε  έντονο ενδιαφέρον από τις μεγάλες ομάδες και κυρίως από τον ΠΑΟΚ. Είχαν γίνει κάποιες διερευνητικές επαφές και αν ναι, που κόλλησε η μεταγραφή σου στον «δικέφαλο του Βόρρα»;  Θα ήθελες να συνεχίσεις να φοράς την φανέλα του Ατρομήτου και να κλείσεις την καριέρα σου στην ομάδα του Περιστερίου ή να κάνεις, ακόμα μία μεγάλη μεταγραφή, σε άλλο σύλλογο εντός ή εκτός συνόρων;

«Σε αρκετές μεταγραφικές περιόδους υπήρχαν συζητήσεις με πολλές ομάδες, όχι μόνο με τον ΠΑΟΚ. Υπήρξαν και ομάδες που έφτασα πολύ κοντά να υπογράψω, όπως ήταν ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, κάποιες ομάδες εκτός Ελλάδος. Είχα τη δυνατότητα να αλλάξω ποδοσφαιρικό περιβάλλον. Υπήρχαν στιγμές που έπρεπε να αποφασίσω μόνος και άλλοτε να δώσει την συγκατάθεσή της η ομάδα. Δεν μετανιώνω για τίποτα, για όλες τις αποφάσεις που έχω πάρει έως σήμερα. Είμαι χαρούμενος με αυτό που κάνω, είμαι ευχαριστημένος με όλα αυτά που έχω περάσει. Σίγουρα θα μπορούσα να είχα κάνει πολύ περισσότερα πράγματα, πολύ μεγαλύτερα. Μην ξεχνάμε όμως σημαντικό σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτόν τον δρόμο που κάνει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι η σταθερότητα και εγώ αυτό επιζητούσα όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν συνεχίζω να έχω δίψα για αυτό που κάνω, πως δεν σκέφτομαι να συνεχίσω να δουλεύω με τον ίδιο τρόπο και ίδιο ζήλο, οπότε θα συνεχίζω μέχρι την τελευταία στιγμή να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και ότι είναι να έρθει στην καριέρα μου, θα έρθει με τέτοιον τρόπο, ώστε να τον χαρώ με την καρδιά μου».

Ποια πιστεύεις πως είναι η πιο σωστή ηλικία, ώστε να θεωρείται ένας αμυντικός ως ολοκληρωμένος παίκτης;

«Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν ηλικίες για μένα. Υπάρχει η δουλειά, η ωριμότητα που μπορεί να έχει ένας ποδοσφαιριστής, είτε είναι 17 χρονών, είτε 35 και να μπορεί να ξεχωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δουλεύει. Δεν θεωρώ πως ένας ποδοσφαιριστής του στα 17 του είναι μικρός και ούτε ένας στα 35 του είναι τελειωμένος. Σίγουρα μέσα από τα παιχνίδια, ένας ποδοσφαιριστής και ιδιαίτερα ένας αμυντικός γίνεται πιο μεστός, πιο σοβαρός στον τρόπο παιχνιδιού του, στον τρόπο που αντιμετωπίζει μια δύσκολη φάση. Βέβαια, υπάρχουν και ποδοσφαιριστές, οι οποίοι το έχουν έμφυτο αυτό, να είναι καλοί στο αμυντικό κομμάτι, αλλά είπα και πριν πως στο δικό μου μυαλό υπάρχει η λέξη ισορροπία, ένας ποδοσφαιριστής θεωρείται καλός και ολοκληρωμένος σαν παίκτης, όταν μπορεί να βοηθάει την ομάδα του σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού, είτε στο αμυντικό κομμάτι, είτε στο επιθετικό, είτε στην ανάπτυξη, είτε στον τρόπο που θα καθοδηγεί τους συμπαίκτες του. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που με τα χαρακτηριστικά τους, αλλάζουν την ροή ενός αγώνα, άλλοι μπορούν να κοντρολάρουν τον ρυθμό του παιχνιδιού, να οργανώσουν την ομάδα και θεωρώ πως αυτοί είναι που μπορούν να προβλέπουν πράγματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να προβλέπουν μια φάση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και μπορούν με την φαντασία τους να φτιάξουν μια φάση, η οποία να μείνει χαραγμένη στο μυαλό και στα μάτια του φιλάθλου που την παρακολουθεί».

Σε έχουν καλέσει δύο φορές στην εθνική ομάδα. Δυστυχώς δεν πραγματοποίησες το ντεμπούτο σου με την φανέλα της γαλανόλευκης. Νιώθεις αδικημένος ή πιστεύεις πως ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος στη συγκεκριμένη θέση;

«Στο κομμάτι εθνική ομάδα, σίγουρα δεν είναι εύκολο για έναν αμυντικό να κληθεί. Έχω κληθεί δυο φορές, δυστυχώς δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να αγωνιστώ, όμως είμαι χαρούμενος που κατάφερα να κληθώ στην εθνική ομάδα, σε ένα σημείο, όπου η εθνική ομάδα ήταν πολύ ψηλά στο ranking του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με έναν πολύ καλό προπονητή, τον κο Σάντος, ο οποίος δεν έδινε πολύ εύκολα την ευκαιρία σε ποδοσφαιριστές να μπουν στο γκρουπ της εθνικής ομάδας, οπότε αυτό είναι κάτι το οποίο με γεμίζει με πολύ περισσότερη χαρά. Δεν μου αφήνει πικρία του ότι δεν έπαιξα, ίσα-ίσα πιστεύω πως αν μου δοθεί η δυνατότητα, θα μπορέσω να ανταπεξέλθω και σε αυτό. Δεν είναι όμως εύκολο, γιατί και εκείνη την περίοδο που είχα κληθεί και σήμερα, υπάρχουν πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές στη θέση μου και ίσως είναι η μόνη που υπάρχουν ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι πολύ υψηλού επιπέδου, ο Παπασταθόπουλος, ο Μανωλάς, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και δίκαια παίζουν στις ομάδες τους και δίκαια ασχολούνται μεγάλες ομάδες για να τους εντάξουν στο δυναμικό τους. Μην ξεχνάμε πως αυτά τα παιδιά παίζουν από μικροί στο εξωτερικό. Ξεκίνησαν να παίζουν από μεγάλες ομάδες από την ΑΕΚ, από τον Ολυμπιακό ο Μανωλάς, στη συνέχεια ο Παπασταθόπουλος ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία στην ΑΕΚ και στα 17-18 του είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς λιγκ, οπότε και αυτό τον βοήθησε να ανοίξει τα φτερά του προς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, οπότε δεν μου μένει πικρία, γιατί σίγουρα στη συγκεκριμένη θέση που αγωνίζομαι υπάρχουν πραγματικά καλοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι με την απόδοσή τους, δεν αφήνουν χώρο στον οποιοδήποτε, να πλησιάσει και να μπει μέσα σε αυτό το γκρουπ».

Ο Ατρόμητος δίνει βάση στις ακαδημίες του. Έχεις ξεχωρίσει κάποιον από τους πιτσιρικάδες ως νέο Φυτανίδη; και αν ναι, ποια στοιχεία δικά σου έχει και ποιος είναι;

«Παρακολουθώ συχνά τις προπονήσεις των ακαδημιών, υπάρχουν αρκετά παιδιά που μπορούν να πλαισιώσουν την πρώτη ομάδα και αρκετές φορές προπονούνται μαζί μας. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω, αν είναι πίσω από μένα ή μπροστά, με την δουλειά του. Για αυτά τα θέματα είναι υπεύθυνοι οι προπονητές. Είναι όμως όμορφο να βλέπεις παιδιά, τα οποία δουλεύουν καθημερινά, με σκοπό να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, όπως όταν ήμουν και εγώ μικρός και είχα όνειρο να παίξω επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Έχω τη δυνατότητα να παρακολουθώ αρκετές φορές τις ακαδημίες, γιατί πηγαίνω τον γιο μου να προπονηθεί με τα παιδάκια της ηλικίας του και να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του. Οπότε έχω εικόνα για τα παιδιά, αλλά καλό είναι, αυτή την αξιολόγηση να την κάνουν οι υπεύθυνοι της ομάδας και δεν θα ‘θελα να πω κάποιο όνομα, για να μην αφήσω κάποιο παιδί παραπονεμένο ή να μην αφήσω κάποιο παιδί έξω από τα δικά μου ‘’θέλω’’, γιατί μπορεί να μου αρέσει εμένα κάποιος και να είναι κάποιος καλύτερος από αυτόν που έχω στο μυαλό μου να πω, Οπότε καλό είναι να αφήσουμε αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν την δουλειά και όταν τους δοθεί η ευκαιρία να πλαισιώσουν την πρώτη ομάδα και να γίνουν οι παίκτες, οι οποίοι επιθυμούν».

Ποια είναι η γνώμη σου για τον κόσμο της ομάδας, ο οποίος φέτος δίνει ισχυρό παρών και αν σας έχει βοηθήσει στην καλή σας πορεία έως τώρα.

«Πρέπει να δούμε και την κατάσταση που βρίσκεται ο Έλληνας πολίτης σήμερα, δεν του περισσεύουν χρήματα, σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τους φιλάθλους του Ατρομήτου, αλλά για όλα τα γήπεδα. Αυτό το θέαμα που δίνουν σήμερα οι ομάδες, δεν είναι αυτό που έδιναν τα προηγούμενα χρόνια. Θα μιλήσω για τη δική μας ομάδα, τα πρώτα χρόνια όταν ήμουν στην ομάδα, το γήπεδο είχε περισσότερο κόσμο, σε σχέση με σήμερα. Βέβαια και το ποδόσφαιρο που παίζαμε, μας έδωσε τη δυνατότητα να πάμε σε δύο τελικούς συνεχόμενους στο κύπελλο. Η ομάδα είχε καλή πορεία, παρουσία και έπαιζε καλό ποδόσφαιρο. Η τελευταία χρονιά δεν ήταν αυτή που θέλαμε όλοι, αυτή που έχουμε συνηθίσει και παράδειγμα είναι ότι μείναμε εκτός πλέι οφ, οπότε και αυτός είναι ένας λόγος που ο κόσμος δεν είναι τόσο ζεστός, όσο ήταν. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει με την απόδοσή μας να τον ξαναφέρουμε πίσω και κοντά μας. Οι επιτυχίες μεγαλώνουν τις ομάδες, οι τίτλοι φτιάχνουν φιλάθλους. Με τους δύο συνεχόμενους τελικούς, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει έστω τον έναν και να μπορούσαμε να είχαμε πανηγυρίσει έναν τίτλο και αυτό είναι κάτι που θα τον διεκδικήσουμε και φέτος από τον θεσμό του κυπέλλου. Είμαστε μία ομάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια στοχεύει στο να φτάσει ψηλά στο κύπελλο και θέλουμε και φέτος να πάμε στον τελικό. Μέσα από την καλή εικόνα, θα ζεστάνουμε τον κόσμο, γιατί για κάθε ομάδα είναι ο παραπάνω παίκτης. Τον θέλουμε δίπλα μας, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ώστε για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να τους έχουμε και αυτούς ευχαριστημένους μέσα από τις επιτυχίες της ομάδας».

Εκτός προπονήσεων και Ατρομήτου. Πως περνάς στον ελεύθερό σου χρόνο; Ισχύει πως είσαι λάτρης των μαχητικών αθλημάτων;

«Τον ελεύθερο μου χρόνο κυρίως τον περνάω με την οικογένεια μου, με τα παιδιά μου. Δεν έχω πλέον πολύ χρόνο για τον εαυτό μου. Προσπαθώ όμως όταν βρίσκω χρόνο, να κάνω πράγματα που θα με βοηθήσουν σε αυτό που κάνω. Μου αρέσουν τα μαχητικά αθλήματα, αλλά δεν είναι κάτι που το κάνω συνέχεια, είναι κάτι που αρέσει και το κάνω στον ελεύθερο μου χρόνο και όποτε μου δίνετε η ευκαιρία».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ