Τα «Δύο Αοράκια» που φιλοξενούν τον τελικό είναι μία περιοχή συνδεδεμένη με την τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα.
Ο Νίκος Καββαδίας ανέφερε πως «ετούτο το μαχαίρι εδώ που θέλεις να αγοράσεις με ιστορίες αλλόκοτες ο θρύλος το ‘χει ζώσει».
Κάπως έτσι συμβαίνει και με την περιοχή «Δύο Αοράκια» στη Νέα Αλικαρνασσό του Ηρακλείου όπου φιλοξενείται ο τελικός μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ.
Η ονομασία προήλθε από τους δύο λόφους της περιοχής όπου υπάρχει μία εκκλησία στον έναν και τα ραντάρ του αεροδρομίου στον άλλον.
Η περιοχή πάντως είναι «ζωσμένη» όχι με έναν θρύλο, αλλά με μία πραγματική ιστορία.
Ήταν ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου του 1972 όταν ο Βασίλης Λυμπέρης διέπραξε ένα έγκλημα που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Η αποτρόπαια πράξη του τον έκανε να μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος άνθρωπος που εκτελέστηκε στην Ελλάδα. Ο 27χρονος τότε Βασίλης Λυμπέρης είχε πυρπολήσει το σπίτι της οικογένειας του με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί η εν διαστάσει σύζυγός του Βασιλική Λυμπέρη (24 ετών), η πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου (54 ετών), η κόρη του Παναγιώτα (2,5 ετών) και ο γιος του Γιώργος (ενός έτους).
Αιτία για την πράξη του στάθηκε η φιλονικία που είχε με την πεθερά του για την περιουσία της. Σκοπός του Λυμπέρη ήταν να σκοτώσει την οικογένεια του, να πάρει την περιουσία και να ζήσει με την 18άχρονη ερωμενη του.
Ένα χρόνο μετά τον γάμο τους ήρθαν στον κόσμο τα δυο μικρά παιδιά και ο Βασίλης Λυμπέρης αποφάσισε να εγκαταλείψει την οικογένεια του επειδή η σύζυγος του ήταν ανοικοκύρευτη, δεν ταίριαζαν και γιατί ο ίδιος ισχυριζόταν πως δεν άξιζε μια τέτοια γυναίκα. Έτσι, ο Λυμπέρης άφησε τη συζυγική στέγη στη Μεταμόρφωση Χαλανδίου για να εγκατασταθεί στην πλατεία Βάθη.
Οι καβγάδες με τη σύζυγο και την πεθερά του δεν σταμάτησαν παρά το γεγονός ότι μετακόμισε και ο Λυμπέρης αποφάσισε να κάψει την πεθερά αλλά και την οικογένεια του. Ο Βασίλης Λυμπέρης κατάφερε να πείσει τον Παύλο Αγγελόπουλο να κάψουν το σπίτι της οικογένειας λέγοντάς του πως δεν θα βρίσκεται κανείς μέσα.
Οι δυο τους είχαν επισκεφτεί την μονοκατοικία στο τέρμα της 18ης Οκτωβρίου στη Μεταμόρφωση Χαλανδίου αλλά για κάποιο λόγο που ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκε, δεν έβαλαν φωτιά. Οι εκδοχές είναι δύο: σύμφωνα με την πρώτη ο Λυμπέρης αποφάσισε να φύγουν επειδή δεν είχαν αρκετή βενζίνη, ενώ η δεύτερη ήταν πως διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ήταν στο σπίτι.
Ο Λυμπέρης προσέγγισε και τον Θεόδωρο Καπρέτσο για να συμμετάσχει στο έγκλημα και για αμοιβή θα του αγόραζε ένα αυτοκίνητο από τα χρήματα που θα έπαιρνε μετά το θάνατο της πεθεράς του.
Ο 18χρονος ξεκίνησε πρώτος το αποτρόπαιο έγκλημα πετώντας βενζίνη στο δωμάτιο όπου κοιμόταν η γιαγιά με το αγοράκι. Ο Λυμπέρης έκανε το ίδιο στο δωμάτιο όπου κοιμόταν η κόρη και η σύζυγος του.
Ο Αγγελόπουλος έβγαλε από την τσέπη του τα σπίρτα και επιχείρησε να βάλει φωτιά. Όμως το πρώτο του έσπασε στο χέρι. Άναψε και δεύτερο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κόλαση φωτιάς.
Η Βασιλική Λυμπέρη πετάχτηκε από το κρεβάτι της και επιχείρησε να πάρει την Πυροσβεστική αλλά της επιτέθηκε με μίσος ο σύζυγός της, Βασίλης Λυμπέρης, τραβώντας την με μανία και σπρώχνοντας την στις φλόγες για να καεί ζωντανή. Ενώ η Βασιλική ήταν σωριασμένη στο πάτωμα, ο Λυμπέρης πίεσε με δύναμη το στήθος της.
Ακούγοντας τις κραυγές ο Αγγελόπουλος δεν άντεξε… Έτρεξε γρήγορα στην είσοδο του σπιτιού, πήρε το τρίτο μπιτόνι και επιχείρησε να το αδειάσει πάνω στον Λυμπέρη, ο οποίος όμως γλύτωσε επειδή μπήκε πίσω από μια πόρτα. Ενώ τα θύματα ψυχορραγούσαν, ο Λυμπέρης που είχε υποστεί εγκαύματα, μαζί με τους συνεργούς του, έφυγαν για την πλατεία Βάθη.
Στις 5:00 το πρωί ο κουνιάδος της Βασιλικής πέρασε από το σπίτι και διαπίστωσε πως έβγαιναν καπνοί. Επιχείρησε να μπει αλλά η πόρτα δεν άνοιγε επειδή από πίσω βρισκόταν η Βασιλική που ψυχορραγούσε. Τελικά τα κατάφερε και αντίκρισε τη φρίκη: το σπίτι καμένο, τα παιδιά και τη γιαγιά τους νεκρά. Η Βασιλική ήταν ζωντανή. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και άφησε την τελευταία της πνοή μετά από λίγες ώρες.
Η Βασιλική ξεψύχησε το βράδυ της ίδιας μέρας.
Η δίκη και η απόφαση
Οι συγκατηγορούμενοί του ισχυρίστηκαν πως τους παρέσυρε ο Λυμπέρης.
Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη και μετά από μία ώρα εξέδωσε την απόφαση του:
- Βασίλης Λυμπέρης: Τετράκις εις θάνατον
- Παύλος Αγγελόπουλος: Τετράκις εις θάνατον (δεν εκτελέστηκε επειδή του δόθηκε χάρη καθώς δεν είχε κλείσει τα 18 όταν έγινε το έγκλημα. Εξέτισε κάθειρξη 20 ετών)
- Θεόδωρος Καπρέτσος: Ισόβια
- Αθανάσιος Σταμάτης: Φυλάκιση τριών ετών
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Παύλος Αγγελόπουλος ήταν ο άνθρωπος για τον οποίο σταμάτησαν οι εκτελέσεις στην Ελλάδα. Η κινητοποίηση πολλών πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στις φυλακές και συναναστράφηκαν με τον ανήλικο τότε Αγγελόπουλο, στάθηκε αρκετή για να κινηθούν οι διαδικασίες και να καταργηθεί η θανατική ποινή.
Κατά την κατάθεση του ο Βασίλης Λυμπέρης ισχυρίστηκε πως δεν μπορούσε να βγει από το μυαλό του η ιδέα της φωτιάς: «Ο σατανάς μου έλεγε: είναι μόνη η πεθερά σου. Πήγαινε. Δεν θα σε δει», είπε σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση του. Στο τέλος της απολογίας του είπε: «Ζητώ ενώπιον Θεού και ανθρώπων συγχώρεση για ό,τι έγινε. Σας το ξαναλέω: δεν πήγα να κάψω τα παιδιά μου. Δεν είμαι κακούργος».
Η τελευταία βολή στην Ελλάδα
Ώρα 5:50 το πρωί της Παρασκευής 25 Αυγούστου 1972 στην ορεινή θέση «Δύο Αοράκια» στο Ηράκλειο Κρήτης. 12μελές εκτελεστικό απόσπασμα (μόνο τα 6 όπλα περιείχαν αληθινά πυρά) στέκονταν μπροστά από τον μελλοθάνατο Βασίλη Λυμπέρη.
Λίγο πριν γίνει η εκτέλεση του επετράπη να συντάξει επιστολή στη μητέρα του
«Αγαπημένη μου μητέρα, σε πίκρανα και σε γέμισα πόνο και θλίψη, καθώς και τον πατέρα, τα αδέλφια μου, τον Γιάννη, τη Σοφία, το Φλωράκι και τη νονά. Μητέρα, θα πρέπει να ξέρεις πως βρισκόμαστε στην κοιλιά της Κλαυθμώνος. Κλαυθμυρισμός είναι η πρώτη φωνή την οποία εκβάλλει ο άνθρωπος, όταν αφήνει τα μητρικά σπλάχνα και ως ύπαρξις ιδιαιτέρα καταλαμβάνει θέσιν εις τον κόσμον αυτόν. Η πείρα της καθημερινής ζωής και η ιστορία της ανθρωπότητος τι άλλο μαρτυρούν παρά το ότι ο πόνος και η θλίψις είναι ο αχώριστος σύντροφος του ανθρώπου επί της γης. Κουράγιο μητέρα και στήριξε την ελπίδα σου στον παρήγορον Ιησούν Χριστόν, όπως την στηρίζω και εγώ. Προσευχήσου όπως προσεύχομαι και εγώ και θυμήσου ότι η Παναγία διήλθε την ψυχικήν ρομφαία, όταν αντίκρισε εις τον Σταυρόν νεκρόν τον Μονογενή Υιόν της. Ευχαριστώ και αναγνωρίζω τον αγώνα που δώσατε όλοι για την δικαίωσίν μου. Μην τρομάζετε με τα λόγια των κριτών μου, γιατί και αυτοί θα κριθούν. Υπεράνω όλων βρίσκεται ο Θεός και Θεού θέλοντος τελείται κάθε απόφαση. Ευχαριστώ και τον υπέροχο κύριο Θεοδώρου (σ.σ.: τον συνήγορό
Ο Βασίλης Λυμπέρης στάθηκε με σκυμμένο το κεφάλι και δέχτηκε τις σφαίρες…
Πηγή: gazzetta.gr