Θεόδωρος Ιακωβίδης στο Kingsport.gr: «Κίνητρο μου είναι ένα πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό και μια τρίτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες»
Ο αρσιβαρίστας Θεόδωρος Ιακωβίδης μίλησε στο Kingsport.gr στον Θάνο Φωτόπουλο, στο πλαίσιο της Media Day του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
Ο Θεόδωρος Ιακωβίδης αποτελεί αθλητή μαχητή που ταιριάζει απόλυτα στο αθλητικό DNA του Παναθηναϊκού. Ο Έλληνας πρωταθλητής μίλησε στο Κingsport.gr και στον Θάνο Φωτόπουλο, για τα κίνητρα που έχει για συνεχίσει να αγωνίζεται, για το τι τον κάνει να αγωνίζεται με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, την αγαπημένη του κίνηση στην άρση βαρών ενώ τέλος αναφέρει τα 5 πράγματα που πρέπει να γίνουν να βελτιωθεί το άθλημα.
Αναλυτικά η συνέντευξη στο Kingsport.gr
Ασχολείσαι με ένα άθλημα το οποίο πριν 20 χρόνια είχε φέρει πολλές επιτυχίες και μεγάλες διακρίσεις. Πιστεύεις αυτό μπορεί να ξαναγίνει; Μπορεί η άρση βαρών να μας δώσει και πάλι επιτυχίες;
«Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς όχι, δεν μπορεί να ξαναπάει στο επίπεδο που ήταν. Ή τουλάχιστον για να φτάσει σε εκείνο το επίπεδο που ήταν πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Δεν υπάρχει το ίδιο μπάτζετ, δεν υπάρχουν τα ίδια κίνητρα για τα παιδιά, δεν υπάρχουν οι ίδιες διευκολύνσεις που υπήρχαν τότε για να μπορούμε να συγκρίνουμε εκείνες τις καταστάσεις με το τώρα. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, τόσο σε «ενδοοικογενειακό» επίπεδο όσον αφορά την άρση βαρών, την ομοσπονδία και τις κινήσεις που κάνει, όσο και σε γενικό επίπεδο, όσον αφορά την πολιτεία, το να δώσει κάποια έξτρα κίνητρα ώστε να έρθουν παιδιά. Γιατί αυτή τη στιγμή το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε παιδιά. Ότι πάσχουμε στις εφηβικές και στις παιδικές ηλικίες. Οπότε αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανδρική ομάδα. Και εφόσον δεν υπάρχουν παιδιά, δεν θα υπάρχει και μέλλον».
Αυτό πώς πιστεύεις ότι μπορεί να αλλάξει;
«Όσον αφορά από κινήσεις της Πολιτείας, σίγουρα να επαναφέρει τα αθλητικά σχολεία, που είναι μια κοιτίδα από όπου είχες αθλητές. Εγώ προσωπικά βγήκα από αθλητικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο. Να αλλάξουν οι μοριοδοτήσεις για τα πανεπιστήμια, γιατί οι μοριοδοτήσεις που υπάρχουν είναι της πλάκας. Ένας πρωταθήτής Ευρώπης έχει μοριοδότηση 30%. Για να βγεις πρωταθλητής Ευρώπης δεν έρχεσαι, κάνεις δύο προπονήσεις την εβδομάδα και πας σε ένα ευρωπαϊκό και βγαίνεις πρώτος στην Ευρώπη στο παιδικό. Πρέπει να αφιερώσεις ώρες και όλη τη ζωή σου. Πρέπει να επαναφέρει το άνευ εξετάσεων, είναι ένα κίνητρο και αυτό. Και γενικότερα όσον αφορά τις κινήσεις της ομοσπονδίας, πρέπει να κάνει περισσότερους αγώνες. Η ομοσπονδία αυτή τη στιγμή και λόγω οικονομικών δυσχερειών, ας μην γελιόμαστε, οικονομικά δεν είναι όπως ήταν παλιά, κάνει έναν αγώνα το χρόνο. Με έναν αγώνα το χρόνο παιδάκια δεν κρατάς, είναι μια αλήθεια».
Εσύ αγωνίζεσαι με τα χρώματα ενός πάρα πολύ ιστορικού συλλόγου. Τι είναι αυτό που σε κάνει να παραμένεις εδώ;
«Στο δικό μας άθλημα, οικονομικά οφέλη ως γνωστόν δεν υπάρχουν, οπότε έχει να κάνει με την ιστορία που εκπροσωπείς, τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου και είστε μια ομάδα. Και αυτό που θέλεις να αφήσεις παρακαταθήκη στους επόμενους».
Η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού είναι κοντά; Σας στηρίζει;
«Ναι. Πιστεύω ότι και αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο, ότι έχουμε μια διοίκηση που όποτε τη χρειαστούμε, οτιδήποτε χρειαστούμε, οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει το λύνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Αν σου έλεγαν τώρα, πες μας πέντε πράγματα που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει άρδην το άθλημα, ποια θα ήταν αυτά;
«Σίγουρα ξεκινάμε από μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Δεύτερον να αφήσουμε τα μίση, τις κόντρες και τις έριδες, να επενδύσουμε σε όλους τους αθλητές, να γίνονται αγώνες περισσότεροι και να σταματήσουμε να αφήνουμε ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν και καλλιεργούν το άθλημα, επειδή δεν κάνουν θελήματα. Και να ποντάρουμε σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και όχι σε αυτούς που κάνουν θελήματα και δεν δουλεύουν».
Ποιο είναι το κίνητρο για να συνεχίσεις ένα άθλημα το οποίο δεν σου έχει προσφέρει αυτά που περίμενες;
«Τα κίνητρα αλλάζουν χρόνο με το χρόνο. Διαφορετικά κίνητρα είχα όταν ήμουν μικρός, διαφορετικά κίνητρα έχω. Σίγουρα τώρα μία τρίτη Ολυμπιάδα αποτελεί μεγάλο κίνητρο, δεν το έχουν πετύχει πολλοί, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που έχουν παίξει τρεις Ολυμπιάδες. Θα μείνω στην ιστορία του αθλήματος. Και με τον Παναθηναϊκό θέλω να πάρω ένα πρωτάθλημα ομαδικό. Ο κόουτς ξέρει, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο».
Σε ποια κατηγορία θα αγωνιστείς φέτος;
«Αυτό είναι μια σκέψη που ακόμα δεν την έχουμε καθαρίσει. Τα 89 κιλά είναι η Ολυμπιακή κατηγορία. Ενδεχομένως να παίξω μεταξύ 89 και 96. Την προηγούμενη χρονιά ήταν τα 96 η Ολυμπιακή κατηγορία και πάλι έπαιζα μεταξύ 89 και 96. Και τώρα ίσως διεκδικήσω κάποιο μετάλλιο στα 96 και μετά κα κατέβω για την Ολυμπιάδα στα 89. Θα το σκεφτούμε, είναι λίγο περίπλοκα όπως μας τα έχουν κάνει στην παγκόσμια άρση βαρών».
Η αγαπημένη σου κίνηση;
«Εμένα μου αρέσει το επολέ-ζετέ. Αν και πολλοί μου λένε όλοι ότι η καλή μου κίνηση είναι το αρασέ. Δεν ξέρω, στο επολέ-ζετέ δεν φοβάμαι, νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν φτάνουμε στο 100%. Στο αρασέ ήμουν πάντα πιο διστακτικός. Βέβαια τις πιο πολλές επιτυχημένες προσπάθειες σε αγώνα τις έχω στο αρασέ, αυτό είναι μια αλήθεια».
Η κίνηση του αρασέ πάντως φαίνεται πιο δύσκολη.
«Είναι πιο δύσκολη κίνηση, πιο τεχνική κίνηση, πιο ακροβατική. Είναι μια άσκηση που θέλει πολύ μεγάλη τεχνική κατάρτιση, σε σχέση με το επολέ-ζετέ. Λένε ότι το άθλημα, είναι το άθλημα των δυνατών. Στο αρασέ, αν δεν έχεις τεχνική, δεν πρόκειται να το σηκώσεις ποτέ, είναι καθαρά τεχνικό κομμάτι, τεχνική κίνηση. Όσο δυνατός και να είσαι δεν πρόκειται να κάνεις αρασέ, πρέπει να είσαι τεχνίτης. Λένε είναι 75% τεχνική, 25% δύναμη. Είναι τέλειος συγχρονισμός όλου του σώματος μέσα σε ένα δευτερόλεπτο περίπου».
Κα μια ευχή για το κλείσιμο.
«Υγεία εύχομαι σε όλους τους αθλητές του Παναθηναϊκού και σε όλον τον κόσμο του Παναθηναϊκού και εύχομαι να πάρουμε πρωτάθλημα παντού, σε όλα τα αθλήματα».