Τι δεν θεωρείται πλέον μέρος του χεριού και πως άλλαξαν οι γραμμές του VAR; Πως επηρεάζει το πλεονέκτημα μία κίτρινη; Αυτοί είναι οι νέοι κανονισμοί της Super League Interwetten.
Η Super League Interwetten έχει σέντρα σήμερα Παρασκευή (11/09) και επίσης θα μπουν σε εφαρμογή οι τελευταίες αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Η UEFA υιοθέτησε τις αλλαγές ήδη από το καλοκαίρι στα παιχνίδια του Champions και του Europa League και πλέον θα τις δούμε και στα ελληνικά γήπεδα.
«Εκεί είναι ώμος και όχι χέρι»
Για πρώτη φορά στην ιστορία οι κανονισμοί ορίζουν τόσο ξεκάθαρα όσο μπορεί να συμβεί τι θα θεωρείται χέρι και τι όχι. Από φέτος, ο ώμος (αποτελεί την περιοχή στην οποία το άνω άκρο ενώνεται με τον κορμό) δεν θεωρείται χέρι. Οι αμυντικοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, ηθελημένα ή όχι, χωρίς να δοθεί πέναλτι, ενώ το ίδιο μπορούν να κάνουν οι επιτιθέμενοι, για να κοντρολάρουν, ακόμα και να σκοράρουν.
Πως ορίζει λεκτικά ο κανονισμός το συγκεκριμένο σημείο που δεν θεωρείται χέρι; «Από τον ώμο μέχρι το κάτω μέρος της μασχάλης».
«Η μετακίνηση των γραμμών είναι καθοριστική»
Ο σαφής αυτός διαχωρισμός δεν επηρεάζει μόνο τις παραβάσεις με τα χέρια, αλλά και το οφσάιντ. Όπως είναι γνωστό, στον κανονισμό του οφσάιντ τα σώματα αμυντικών και επιθετικών “κρίνονται” χωρίς να μετράμε τα χέρια τους.
Από τότε που μπήκε το VAR στη ζωή μας και ειδικά οι 3D γραμμές, υπήρξαν συχνά συζητήσεις για το που πρέπει να τοποθετηθούν. Στην Αγγλία την προηγούμενη σεζόν τους έδωσαν την ονομασία «οφσάιντ της μασχάλης», γιατί εκεί τοποθετούσαν οι χειριστές τις γραμμές.
Πλέον, αυτό άλλαξε. Αφού σε εκείνο το ύψος δεν θεωρείται χέρι, οι γραμμές του οφσάιντ θα πρέπει να το περιλαμβάνουν όταν αυτό είναι το σημείο του σώματος κοντά στην εστία. Τόσο για τους αμυντικούς, όσο και για τους επιτιθέμενους. παράδειγμα.
Για παράδειγμα, πιθανότατα αυτή η αλλαγή να κόστισε στον Ολυμπιακό το γκολ απέναντι στη Γουλβς. Να σημειωθεί ότι σε όλους τους αγώνες της Super League Interwetten θα είναι διαθέσιμη η 3D γραμμή του οφσάιντ.
«Τι θα συμβαίνει με την αρχή της φάσης»
Η νέα διατύπωση του κανονισμού αφορά το πόσο πίσω πρέπει να γυρίσει μία φάση, για να δοθεί χέρι στην ομάδα που επιτίθεται. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό «το ακούσιο χέρι επιτιθέμενου τιμωρείται μόνο αν συμβεί αμέσως πριν δημιουργήσει ευκαιρία ή σκοράρει».
Στην επεξήγηση της διατύπωσης, αναφέρεται ότι «δεν είναι παράβαση αν μετά το ακούσιο χέρι η μπάλα ταξιδέψει κάποια απόσταση (με πάσα ή με ντρίμπλα) ή και αν υπάρχουν αρκετές πάσες πριν την ευκαιρία ή το γκολ».
Το χέρι, ακόμα και το ακούσιο/μαζεμένο/κολλημένο, θα εξακολουθήσει να είναι λόγος να ακυρωθεί ένα γκολ, αλλά μόνο αν το έχει κάνει ο σκόρερ/δημιουργός αμέσως πριν την εκτέλεση/δημιουργία.
«Το πλεονέκτημα ακυρώνει την κίτρινη κάρτα»
Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν ο διαιτητής δώσει πλεονέκτημα σε υποσχόμενη επίθεση ή επιτρέψει στην ομάδα να εκτελέσει γρήγορα το φάουλ, τότε ακυρώνεται η κίτρινη, που θα έδειχνε αν σταματούσε το παιχνίδι.
Η αλλαγή είναι προφανώς το «δεν μπορείς να έχεις και τη συνέχεια της επίθεσης και την κίτρινη». Αν ο παίκτης σταματήσει υποσχόμενη επίθεση πρέπει να δει κίτρινη, αλλά αν δοθεί πλεονέκτημα ή οι επιτιθέμενοι εκτελέσουν γρήγορα το φάουλ, η κάρτα «σβήνεται», τη γλιτώνει.
«Τι ισχύει με τις τιμωρίες στους τερματοφύλακες»
Πάμε και στα πέναλτι, που με την παρουσία του VAR εξελίχθηκαν σε περίπλοκα. Ο τερματοφύλακας εξακολουθεί και πρέπει να έχει επαφή με τη γραμμή την ώρα της εκτέλεσης. Όμως, αν η μπάλα φύγει άουτ ή βρει στο δοκάρι, το πέναλτι πλέον δεν θα επαναλαμβάνεται αν ο τερματοφύλακας είναι λίγο έξω από τη γραμμή.
Με λίγα λόγια, το να βγεις λίγο έξω από την εστία θα τιμωρείται με επανάληψη μόνο αν ο τερματοφύλακας έχει αποκρούσει το πέναλτι. Δεν θα δούμε ξανά αυτήν την παρωδία, όπου η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ και δόθηκε επανάληψη επειδή το πόδι απείχε μερικά εκατοστά από τη γραμμή.
Επιπλέον, αλλάζει ο τρόπος τιμωρίας του τερματοφύλακα, που αποκρούει το πέναλτι και έχει βγει από τη γραμμή του πριν την εκτέλεση. Από αυτή τη σεζόν, πριν την επανάληψη θα του γίνεται παρατήρηση και δεν θα παίρνει κατευθείαν κίτρινη κάρτα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
«Τι ορίζεται ως κράτημα»
Τέλος, για πρώτη φορά οι κανονισμοί διατύπωσαν τι συνιστά κράτημα. Σύμφωνα λοιπόν με την IFΑB, «παράβαση για κράτημα υπάρχει μόνο όταν η επαφή με το σώμα του αντιπάλου εμποδίζει την κίνησή του». Το κράτημα επιτρέπεται, αυτό που απαγορεύεται είναι το κράτημα, που εμποδίζει τον αντίπαλο.