Ιστορική θα μείνει η πρώτη αγωνιστική του φετινού Champions League του ενιαίου ομίλου των 36 ομάδων και ο Νίκος Στρατής σας παρουσιάζει στο Kingsport.gr τους παίκτες και τις ομάδες που κατέγραψαν τις σημαντικότερες επιδόσεις. Μπάγερν Μονάχου, Εντρικ, Γιλντίζ, Στέρλινγκ, Μοράτα και… πολλοί άλλοι!
Γερμανικά “πολυβόλα”!
Πολλά πράγματα δημιούργησαν αίσθηση στην πρεμιέρα της League phase του του νέου Champions League. Πρώτα από όλα ο Μπάγερν Μονάχου (συνέτριψε με 9-2 την Ντιναμό Ζάγκρεμπ) του Βενσάν Κομπανί που έγινε η πρώτη ομάδα που σημείωσε εννέα ή περισσότερα γκολ σε έναν αγώνα επί εποχής Champions League. Έτσι προκάλεσε και την απόλυση του Κροάτη προπονητή Σεργκέι Γιακίροβιτς, ο οποίος πέρσι την είχε οδηγήσει στο νταμπλ στην Κροατία, αλλά αποκλείστηκε και από τον ΠΑΟΚ στη φάση των «16» του Conference League τον περασμένο Μάρτιο…
Τα ρεκόρ των Βαυαρών δεν σταματούν εδω. Ο 35χρονος Τόμας Μίλερ μπήκε αλλαγή στο ματς με τη Ντιναμο στη θέση του Τζαμάλ Μουζιάλα και έτσι έφτασε τον Καρίμ Μπενζεμά στις 152 συμμετοχες, αφήνοντας πίσω τον Τσάβι (151). Μόνο οι Κριστιάνο Ρονάλντο (183), Ικερ Κασιγιας (177), Λιονέλ Μεσι (163) έχουν περισσότερες συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη…
Την ίδια ώρα ο 23χρονος Μίκαελ Ολίσε (αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Κρίσταλ Πάλας) έγινε ο πρώτος Γάλλος παίκτης που σημειώνει δύο γκολ στο ντεμπούτο του στο Champions League, μετά τον Τιερί Ανρί (1997 ως παίκτης της Μονακό). Επιπροσθέτως με τα τρία πέναλτι που της έδωσε ο Ισπανός Χουαν Μαρτίνεθ Μουνουέρα, η Μπάγερν ανέβηκε στην κορυφή της λίστας με κερδισμένα πέναλτι (60) στη διοργάνωση ξεπερνώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης (58).
“Βασιλικά” ρεκόρ!
Καλή η… πάσα για να πάμε και στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ. Ο νεαρός Βραζιλιάνος σταρ της “βασίλισσας”, Έντρικ έγινε σε ηλικία 18 ετών και 58 ημερών ο νεότερος παίκτης που σκόραρε για το σύλλογο της Μαδρίτης σε οποιαδήποτε επίσημη διεθνή διοργάνωση, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ραούλ που είχε βρει δίχτυα εναντίον της Ουγγρικής Φερεντσβάρος επίσης στο Champions league την σεζόν 1995-96 (18 ετών & 113 ημερων). Παράλληλα ο Έντρικ έγινε ο δεύτερος νεότερος μη Ευρωπαίος παίκτης που σκόραρε στο ντεμπούτο του στο Champions League, μόνο πίσω από τον Πιτερ Οφορίκουε το 1997 σε ηλικία 17 ετών 194 ημερών (Ροζενμποργκ – Ολυμπιακός). Νεότερος σκορερ στη διοργάνωση ανεξαρτήτως εθνικότητας παραμένει ο Ισπανός Ανσου Φάτι της Μπαρτσελόνα (10 Δεκ. 2019, Ιντερ – Μπαρτσελονα 1-2) σε ηλικία 17 ετών και 40 ημερών!
Αντιθέτως ο Κροάτης (39 ετών και 8 ημερών) Λούκα Μόντριτς έγινε ο τρίτος γηραιότερος παίκτης με ασίστ στην ιστορία του Champions League, μετά τον Ράιαν Γκιγκς (39 ετών 363 ημέρες) και τον Αμεντέο Καρμπόνι (39 ετών 176 ημερών) και παράλληλα ο πρώτος παίκτης άνω των 39 ετών που έπαιξε σε αγώνα Κυπέλλου Πρωταθλητριών /Champions League για τη Ρεάλ!
Πάμε και στη Γιουβέντους που μοιάζει να επανέρχεται δυναμικά με την εξαιρετική εμφάνιση της και νίκη 3-1 επί της Ολλανδικής Αϊντχόφεν. Ο Τούρκος εξτρέμ Κενάν Γιλντίζ λοιπόν, σε ηλικία 19 ετών και 136 ημερών, έγινε ο νεότερος παίκτης που σκόραρε για τη Γιουβέντους στο Champions League, ξεπερνώντας τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (20 χρ. & 308 ημ. σε αγώνα με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ στις 13 Σεπτεμβρίου 1995). Παράλληλα ο Γιλντίζ είναι πλέον ο νεότερος Τούρκος σκόρερ στη διοργάνωση, ξεπερνώντας τον Τσενγκίζ Ουντέρ (20 χρ. & 222 ημ.). Επίσης κόντρα στην Αϊντχόφεν η Γιουβέντους παρουσίασε τη νεότερη αρχική ενδεκάδα της ιστορίας της σε αγώνα Champions League με μέσο όρο 25 ετών και 149 ημερών…
“Άκαπνη” Σίτι και η επιστροφή των “χωριατών”!
Η Μάντσεστερ Σίτι έμεινε στο 0-0 με την Ίντερ στο “Ετιχάντ”, μένοντας άσφαιρη για μόλις δεύτερη φορά στο Champions League σε 42 ματς επί εποχής Πεπ Γκουαρντιόλα (ανέλαβε το καλοκαίρι του 2016). Το πρώτο ματς που δεν σκόραρε ήταν κόντρα στην πορτογαλική Σπόρτινγκ Λισαβόνας το 2022 (φάση των 16, επίσης 0-0). Επιπλέον οι “πολίτες” δέχτηκαν 10 σουτ στο τέρμα τους σε πρώτο ημίχρονο στο Champions League, κάτι που είχαν να… πάθουν από το Μάρτιο του 2017 από τη Μονακό του Εμπαπέ!
Πάμε σε μία άλλη αγγλική ομάδα την Άστον Βίλα (επέστρεψε στο κύπελλο πρωταθλητριών / Champions League μετά από 41 χρόνια!) του Ισπανού κόουτς Ουνάι Εμερι η οποία έγινε μέσα στην εβδομάδα η τέταρτη αγγλική που νικάει στο ντεμπούτο της στο Champions League (από το 1992 και μετά) μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1994, τη Νιούκαστλ το 1997 και τη Λέστερ το 2016. Συν τοις άλλοις οι “χωριάτες” έγιναν η τρίτη ομάδα που νίκησε με τρία γκολ διαφορά στο εκτός έδρας ντεμπούτο της στο Champions League, μετά τις Φερεντσβάρος (κοντρα στη Γκρασχόπερς το 1995) και Λέστερ (κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ το 2016).
Ο Ραχίμ Στέρλινγκ στη λευκή ισοπαλία της Άρσεναλ απέναντι στην Αταλάντα έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των κυπέλλων Ευρώπης, που αγωνίζεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με τέσσερις διαφορετικές αγγλικές ομάδες (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι οι άλλες τρεις) . Έτσι άφησε πίσω του τους Ντέιβιντ Μπάτι (Λιντς, Μπλάκμπερν και Νιούκαστλ), Γιόσι Μπεναγιούν (Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι), Γουίλιαμ Γκαλάς (Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ) και Κόλο Τουρέ (Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ) που είχαν παίξει με τρεις αγγλικούς συλλόγους.
Στον αγώνα του Σαν Σίρο, Μίλαν – Λίβερπουλ 1-3 ο Ισπανός Αλβάρο Μοράτα (έδωσε ασίστ στον Πούλισικ στο 1-0 των “ροσονέρι”) έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον ένα γκολ (σκοράρισμα ή ασίστ) στο Champions League με 5 διαφορετικές ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μίλαν). Μόνο ο (διευθυντής πλέον της Μίλαν!) Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς το έχει καταφέρει για περισσότερες διαφορετικές ομάδες (6) στη διοργάνωση!
Ocean’s Eleven!
Τέλος η UEFA ανακοίνωσε την Παρασκευή την κορυφαία ενδεκάδα της πρώτης αγωνιστικής, η οποία αποτελείται από τους: Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ), Λαλά (Μπρεστ), Πανάκ (Σπάρτα Πράγας), Ματβιένκο (Σαχτάρ), Νούνο Μέντες (Παρί ΣΖ), Γκίτενς (Ντόρτμουντ), Χράβενμπερχ (Λίβερπουλ), Τίλεμανς (Αστον Βίλα), Βίρτς (Λεβερκούζεν), Γκριζμάν (Ατλέτικο Μ.) και Χάρι Κέιν (Μπάγερν Μονάχου)