UEFA Nations League: “Who’s… next?”

“Hrvatska” ή “Furia Roja“;  Τον τροπαιούχο της τρίτης έκδοσης του UEFA Nations League θα μάθουμε αργά το βράδυ της Κυριακής  καθώς στο De Kuip” Ρότερνταμ η Κροατία του Luca Modric και της υπόλοιπης ‘‘χρυσής‘‘ γενιάς του ποδοσφαίρου της Βαλκανικής χώρας θα διεκδικήσει τον πρώτο της διεθνή τίτλο απέναντι στην ποιοτική Ισπανία των Morata, Rodri, Jordi Alba κλπ. Γράφει ο Νίκος Στρατής στο Kingsport.gr

Κροατία: Άλλη μία ευκαιρία

2 holland croatia semifinal

Η ‘‘χρυσή‘‘ φουρνιά του Κροατικού ποδοσφαίρου είναι ακόμα εδώ! Οι μόνιμοι πλέον ‘‘θαμώνες‘‘ των μεγάλων διοργανώσεων Luca Modric, Marcelo Brozovic, Ivan Pericic, Mateo Kovacic κλπ θα έχουν απόψε στο Ρότερνταμ (πρώτο το Kingsport.gr σας είχε ενημερώσει ότι η Ολλανδία θα φιλοξενούσε την τελική φάση του Nations League) άλλη μία ευκαιρία για να κατακτήσουν έναν διεθνή τίτλο μετά τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος. Μεγαλύτερη από αυτές, ο τελικός του μουντιάλ 2018 στη Μόσχα, με την ήττα 4-2 από τη Γαλλία των Mbappe, Griezmann, Pogba κλπ. Αστέρες όπως Rakitic, Mandzukic κλπ έχουν αποχωρήσει από τη “Hrvatska”, αλλά η ποιότητα παραμένει σε ψηλά επίπεδα με τον ομοσπονδιακό Zlatko Dalic (στον πάγκο και στα δύο πρόσφατα μουντιάλ που η Κροατία κατέκτησε 2η και 3η θέση αντίστοιχα) να έχει ανανεώσει σταδιακά με “φρέσκο αίμα” το ρόστερ που παραμένει όχι απλώς ανταγωνιστικό αλλά έτοιμο και για διεθνές τρόπαιο!

‘‘Ζωτικής‘‘ σημασίας για την πορεία της “Hrvatska” μέχρι τον αποψινό τελικό ήταν οι νίκες επί της Δανίας στον όμιλο (το 1-0 μέσα στη Κοπεγχάγη με γκολ του Mario Pasalic της Atalanta και το 2-1 στο Ζάγκρεμπ με το αποφασιστικό δεύτερο γκολ του Lovro Majer της Rennes) που της έδωσαν τη πρωτιά στο γκρουπ και την ευκαιρία να βρεθούν στη τελική φάση.  Στον ημιτελικό κοντρα στην Ολλανδία ήταν πραγματικά εξαιρετική ανατρέποντας την κατάσταση στο β’ ημίχρονο (2-1 από 1-0 που βρέθηκε να χάνει στο πρώτο μέρος προτού ισοφαριστεί στις καθυστερήσεις των 90’) και τελείως… κυριαρχική στην παράταση που πέτυχε άλλα δύο γκολ φτάνοντας στο 4-2! Σκόραρε κι ο 38χρονος πλέον (!) Luca Modric  (αδιανόητος ο τρόπος που ‘‘καταπίνει‘‘ ακόμα τα χιλιόμετρα στο γήπεδο!) με πέναλτι αλλά το κρίσιμο γκολ ήταν η… σουτάρα του Bruno Petkovic της Dinamo Zagreb, ένας δυναμικός φορ που δεν σου… γεμίζει το μάτι με το παιχνίδι του αλλά μην ξεχνάμε πως στο πρόσφατο μουντιάλ του Κατάρ σημείωσε το κρισιμότερο γκολ της “Hrvatska”, όταν και πάλι μπαίνοντας ως αλλαγή ισοφάριζε τη Βραζιλία (!) στον προημιτελικό τον οποίο η Κροατία πήρε στα πέναλτι!

 

Ισπανία: Βαριά… κληρονομιά!

3 spain euro 2012

Όσο για την Ισπανική ‘‘φουρνιά‘‘, μπορεί να μην είναι ισάξια σε ποιότητα και προσωπικότητες (Xavi, Iniesta, Sergio Ramos, Puyol, Alonso, Busquets, Villa, Torres κλπ) με την ομάδα που πήρε τα δύο ‘‘κολλητά‘‘ Euro (2008, 2012) κι ενδιάμεσα ένα μουντιάλ στη Ν.Αφρική (2010), είναι παρόλα αυτά η συνέχεια εξαιρετικών και γεμάτων ταλέντο εκδόσεων της εθνικής ελπίδων της Ισπανίας που είχε κατακτήσει τρία Ευρωπαϊκά U21 την περασμένη δεκαετία (2011, 2013, 2019) με τον νυν ομοσπονδιακό Luis de la Fuente να έχει οδηγήσει την εθνική ελπίδων της “Roja” το ’19  (ως προπονητής της U19 είχε πανηγυρίσει και το 2015 στο Ευρωπαϊκό νέων στην Κατερίνη!) προτού αναλάβει πλέον τα… μεγάλα αγόρια!

4 morata goal portugal vs spain

Για να φτάσει μέχρι εδώ η Ισπανία χρειάστηκε να κάνει δύο μεγάλες πραγματικά νίκες. Δεν θα ήταν σε θέση να διεκδικήσει απόψε το τρόπαιο αν δεν είχε ‘‘δραπετεύσει‘‘ από τη Μπράγκα στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων με το γκολ του Alvaro Morata δύο λεπτά πριν το φινάλε(!), αφήνοντας… σύξυλους τους Πορτογάλους! Και βέβαια κόντρα στην Ιταλία στον ημιτελικό της Πέμπτης στο Έντσχεντε, όπου έδειξε ότι σαφώς είναι καλύτερο σύνολο από τους “azzurri τους οποίους είχε νικήσει στον ημιτελικό και της προηγούμενης τελικής φάσης μέσα στο Μιλάνο (πάλι με 2-1!) και από τους οποίους είχε χάσει στη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό του Euro 2020!

 

Έχουν… προηγούμενα!

5 croatia spain logos

Ισπανία και Κροατία έχουν αναμετρηθεί συνολικά ως τώρα εννέα φορές με τους Ισπανούς να μετρούν πέντε νίκες, τρεις οι Βαλκάνιοι και μία ισοπαλία. Σημαντική η νίκη της “Roja” με γκολ του Jesus Navas στο φινάλε στο Γκντανσκ της Πολωνίας την 3η αγωνιστική των ομίλων του Euro 2012, ‘‘ρεβάνς‘‘ με νίκη 2-1 για τους Κροάτες στο Μπορντό τέσσερα χρόνια αργότερα με το νικητήριο γκολ του Ivan Perisic, πάλι στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, ένα αποτέλεσμα που άλλαξε όλο το ταμπλό των νοκ άουτ εκείνου του τουρνουά, οδηγώντας τότε την Πορτογαλία από την θεωρητικά εύκολη διαδρομή στον τελικό του Παρισιού και στην κατάκτηση τελικά του κυπέλλου!

6 spain croatia euro 2020

Αξιομνημόνευτο αναμφίβολα και το εμφατικό 6-0 της Ισπανίας το Σεπτέμβριο του 2018 στο Ελτσε για τους ομίλους του Nations League με τη “Hrvatska” να δείχνει τελείως… άδεια από την υπερπροσπάθεια και τη δεύτερη θέση στο μουντιάλ της Ρωσίας δύο μήνες πριν. Οι Κροάτες επικράτησαν με 3-2 εντός έδρας στο αντίστοιχο ματς ομίλων αλλά οι Ισπανοί πήγαν στα τελικά ενώ οι Ίβηρες χαμογέλασαν και στον προημιτελικό του Euro 2020 όταν ίσως στο καλύτερο παιχνίδι εκείνης της διοργάνωσης επικράτησαν με 5-3 των Κροατών στην παράταση (γκολ από Morata –  Oyarzabal στα έξτρα 30’ μετά το 3-3 των 90’, όπου οι Κροάτες με Orsic – Pasalic ισοφάρισαν στο τελευταίο πεντάλεπτο!)

Ο Zlatko Dalic μάλλον θα ξεκινήσει τους ίδιους έντεκα που έβαλε στον ημιτελικό με τους Ολλανδούς (ο τραυματίας μπακ Gvardiol η μεγαλύτερη απουσία) ενώ ο De la Fuente ίσως ξεκινήσει με Carvajal και Asensio τον τελικό.  Η Ισπανία  από την άλλη έχει τις δικές της απουσίες σε αυτό το τουρνουά με τους  Pedri και Nico Williams να είναι οι πιο σημαντικές…

Πιθανές ενδεκάδες:

Κροατία (4-3-3): Livaković; Juranović, Vida, Šutalo, Perišić; Modrić, Kovačić, Brozović; Pašalić, Kramarić, Ivanušec

 Ισπανία (4-3-3-1): Simón; Carvajal, Le Normand, Laporte, Alba; Rodri, F.Ruíz; Asensio, Gavi, Pino; Morata

 

Πορτογαλία η… πρώτη τροπαιούχος!

7 portugal 2019

Στο  “Dragao” του Πόρτο  είχε διεξαχθεί ο τελικός της πρώτης έκδοσης του UEFA Nations League τον Ιούνιο του 2019 με την ‘‘οικοδέσποινα‘‘ Πορτογαλία (είχε νικήσει την Ελβετία στον ημιτελικό) να επικρατεί με 1-0 της Oλλανδίας (έβγαλε εκτός τους Άγγλους) στον τελικό με το γκολ του Goncalo Guedes, στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι του κορυφαίου Ισπανού ρέφερι των προηγούμενων ετών Alberto Undiano Mallenco προτού αποσυρθεί από τη διαιτησία. Ήταν και η δεύτερη κατάκτηση ενός διεθνούς τίτλου από τους Πορτογάλους του Cristiano Ronaldo και του Fernando Santos μετά το θρίαμβο του Euro 2016 στα Γαλλικά γήπεδα.

 

 

“Tricolores” θρίαμβος και… παρέμβαση Rosetti!

8 france 2021

Η δεύτερη έκδοση της τελικής φάσης του UEFA Nations League πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2021 καθώς το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς διεξήχθη (με ένα χρόνο καθυστέρηση λόγω πανδημίας) το Euro 2020.  Η Γαλλία του Didier Deschamps εν ενεργεία πρωταθλήτρια κόσμου ακόμα, κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο επικρατώντας (10 Οκτωβρίου 2021, “San Siro”) της Ισπανίας του Luis Enrique με 2-1. Η “Roja” προηγήθηκε με γκολ του Oyarzabal, ισοφάρισε η Γαλλία (που στον ημιτελικό νίκησε 3-2 το  Βέλγιο με ανατροπή)  με ασύλληπτο σουτ Karim Benzema και πήρε τη νίκη με ένα από τα πιο αμφισβητουμενα γκολ στην ιστορία των διεθνών τελικών! Ο Kylian Mbappe από  θέση οφσάιντ υποδέχτηκε τη μπάλα από κάθετη πάσα του Theo Hernandez, πλάσαρε τον Unai Simon γράφοντας το 2-1. Παρά την αντικανονική θέση του Mbappe, o διαιτητής Anthony Taylor σε συνεννόηση με το VAR (Attwell) μέτρησαν το γκολ καθώς ανάμεσα στην ασίστ του Hernandez και το πλασέ του Mbappe μεσολάβησε η ηθελημένη παρέμβαση του Eric Garcia που βρήκε τη μπάλα τόσο όσο για να… νομιμοποιήσει το γκολ των “bleus”!

Κάτω από έντονα παράπονα των Ισπανών  η ομάδα διαιτησίας θεωρώντας “κακό παίξιμο” το τάκλιν του Eric Garcia, εφάρμοσε τον κανονισμό και θεώρησε κανονικό το γκολ με τον επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της UEFA Roberto Rosetti να αξιολογεί ως ‘‘σωστή ερμηνεία‘‘ την απόφαση με το ‘‘γράμμα του νόμου‘‘ αλλά παράλληλα να αποκαλεί άδικη την κατοχύρωση του γκολ μιλώντας για “κενό κανονισμού” ο οποίος κακώς επιβράβευσε την αντικανονική θέση του επιτιθέμενου. Λίγους μήνες αργότερα με αφορμή εκείνο το γκολ,  η UEFA θα έδινε νέα οδηγία για τον κανονισμό και έκτοτε το περίφημο “κακό παίξιμο” ισχύει μόνο όταν ο αμυνόμενος που προσπαθεί να διώξει τη μπάλα έχει έλεγχο στην ισορροπία του σώματος του…

 

Το… ιστορικό “De Kuip“!

9 de kuip rotterdam

Ο τελικός του UEFA Nations League θα διεξαχθεί στο ιστορικό “De Kuip” του Ρότερνταμ, ένα γήπεδο με ιδιαιτέρως… βαρύ βιογραφικό με δύο τελικούς κυπέλλου Ευρώπης πρωταθλητριών ομάδων (1972 Ajax – Inter 2-0, 1982 Aston Villa – Bayern  1-0), πέντε τελικούς κυπελλούχων (1963 Tottenham – Atletico Madrid  5-1, 1974 FC Magdenburg – Milan 2-0, 1985 Everton – Rapid 3-1, 1991 Man.United – Barcelina 2-1, 1997 Barcelona – PSG 1-0), αλλά κι έναν τελικό του UEFA Cup (2002, όπου η επί της ουσίας γηπεδούχος του τελικό Feyenoord επικράτησε 3-2 της Borussia Dortmund). Φυσικά το De Kuip” υποδέχτηκε και τον τελικό του Euro 2000 Γαλλίας – Ιταλίας 2-1 στον… ξαφνικό θάνατο (το περίφημο ματς με την ισοφάριση του Wiltord στα τελευταία δευτερόλεπτα και το ‘‘χρυσό γκολ‘‘ του Trezeguet στην παράταση).

 

Τον τελικό θα διευθύνει ο 42χρονος Γερμανός Felix Zwayer, φυσικά κατηγορίας “Elite”, στον κορυφαίο μέχρι τώρα ορισμό στην καριέρα του. Έχει δώσει το παρών και στα Ελληνικά γήπεδα τόσο για αγώνες Super League, όσο και ματς διεθνών διοργανώσεων με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη διαιτησία του στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος 2019 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας όπου ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 1-0 της ΑΕΚ. Κατά καιρούς ο έμπειρος διαιτητής έχει βρεθεί στο ‘‘μάτι του κυκλώνα‘‘, καθώς το 2005 σε ηλικία μόλις 24 ετών είχε τιμωρηθεί με εξάμηνο αποκλεισμό για μικρή συμμετοχή στο περίφημο “σκάνδαλο Hoyzer” περί στημένων αγώνων που είχε συγκλονίσει το Γερμανικό ποδόσφαιρο. Κατά καιρούς έχει δεχτεί σκληρή κριτική για τις αποφάσεις του όπως για παράδειγμα ένα πέναλτι που είχε δώσει υπέρ της Bayern σε ένα σημαντικό ματς με τη Dortmund το 2021-22 όπως και τη διαιτησία του σε αγώνα του Europa League West Ham – Lyon την ίδια σεζόν που προκάλεσαν τις εντονότατες αντιδράσεις του David Moyes.

10 zwayer

Οι “match officials” του μεγάλου τελικού

Referee: Felix Zwayer (GER)

Assistant Referee 1: Stefan Lupp (GER)

Assistant Referee 2: Marco Achmüller (GER)

Fourth Official: Ivan Kružliak (SVK)

Video Assistant Referee: Marco Fritz (GER)

Assistant Video Assistant Referees: Sven Jablonski (GER), Stuart Attwell (ENG)

UEFA Referee Observer: Markus Nobs (SUI)

UEFA Delegate: Mark Blackbourne (ENG)

 

Τελικός για ‘‘γόητρο‘ και… “rotation”!

11 italy holland

Λίγες ώρες νωρίτερα στον μικρό τελικό θα αναμετρηθούν οι δύο χαμένοι των ημιτελικών Ολλανδία και Ιταλία. Η “squadra azzurra” έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στην προϊστορία ανάμεσα στις δύο ομάδες με 11 νίκες έναντι μόλις τριών των “oranje” και ενώ εννέα αγώνες έχουν ολοκληρωθεί με ισοπαλία. Σημαντικότερη νίκη των Ολλανδών ήταν το 2-1 στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου του 1978 στα γήπεδα της Αργεντινής με την οποία η ομάδα του αείμνηστου Ernst Happel προκρίθηκε στον τελικό όπου έχασε με 3-1 από την ‘‘οικοδέσποινα‘‘ Αργεντινή. Στον αντίποδα η Ιταλία κατάφερε τη δική της ‘‘εκδίκηση‘‘ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000 στις Κάτω Χώρες όπου επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι στο ’Αμστερνταμ (Frank de Boer και Patrick Kluivert είχαν χάσει πέναλτι στη διάρκεια του ματς, ενώ η Ιταλία έπαιζε από το πρώτο μέρος με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Gianluca Zambrotta), ούτε οι “azzurri” ωστόσο κατάφεραν σε εκείνη την περίπτωση να σηκώσουν το τρόπαιο χάνοντας στον τελικό που αναφέρεται πιο πάνω (Video) από τη Γαλλία…

Πιθανές ενδεκάδες (Τόσο ο Ronald Koeman, όσο και ο Roberto Mancini αναμένεται να δώσουν χρόνο συμμετοχής σε αρκετούς αναπληρωματικούς)

Ολλανδία (4-3-3): Flekken; Dumfries, Van Dijk, Botman, Malacia; Wieffer, Wijnaldum, De Jong; Malen, Gakpo, Lang

Ιταλία (3-5-2): Vicario; Buongiorno, Acerbi, Darmian; Di Lorenzo, Barella, Verratti, Jorginho, Dimarco; Chiesa, Retegui

 

Τον αγώνα της τρίτης θέσης θα διευθύνει ο ανερχόμενος Σουηδός Nyberg που πρόσφατα είχε σφυρίξει τον μεγάλο τελικό του μουντιάλ νέων (2023 Under 20 FIFA World Cup) της Αργεντινής όπου η …Ιταλία ηττήθηκε από τη νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουρουγουάη…

Οι “match officials” του μικρού τελικού

Referee: Glenn Nyberg (SWE)

Assistant Referee 1: Mahbod Beigi (SWE)

Assistant Referee 2: Andreas Söderqvist (SWE)

Fourth Official: Kristo Tohver (EST)

Video Assistant Referee: Bartosz Frankowski (POL)

Assistant Video Assistant Referee: Pawel Pskit (POL)

UEFA Referee Observer: Leslie Irvine (NIR)

UEFA Delegate: Jānis Mežeckis (LVA)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ