UEFA Women’s Euro: Τι έμεινε από τη φετινή διοργάνωση

Ολοκληρώθηκε το UEFA Women’s Euro 2022. Πρώτος τίτλος της Αγγλίας, θέαμα και πολλά ρεκόρ. Τι μας έμεινε από αυτό.

Το UEFA Women’s Euro 2022 πλέον ολοκληρώθηκε. Η Αγγλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, μετά τη νίκη της με 2-1 επί της Γερμανίας στην παράταση στο «Γουέμπλεϊ».

Αυτός είναι ο πρώτος τίτλος της Αγγλίας  σε επίπεδο Εθνικής Γυναικών, αλλά και πρώτο της Euro συνολικά (σε γυναίκες και άνδρες). Έτσι, κατάφεραν αυτό που δεν έκανε η ανδρική ομάδα πριν από ένα χρόνο στο ίδιο γήπεδο.

Από την άλλη, η Γερμανία μετά από 8 νικηφόρους τελικούς, φεύγει για πρώτη φορά με το ασημένιο μετάλλιο.

Η προπονήτρια της Αγγλίας, η Ολλανδή Σαρίνα Βίγκμαν, έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη που κατακτά δύο Euro (και μάλιστα συνεχόμενα), με δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες. Καθώς είχε κατακτήσει και εκείνο του 2017 με την Ολλανδία.

 

Τι έμεινε από αυτό το Euro

Ήταν μια διοργάνωση στην οποία σημειώθηκαν αρκετά ρεκόρ. Αρχικά, ρεκόρ προσέλευσης κόσμου, τόσο σε μεμονωμένο αγώνα, όσο και συνολικά. Αρχικά, στον αγώνα της πρεμιέρας, στις 7/7, όπου η Αγγλία επιβλήθηκε με 1-0 της Αυστρίας, στις κερκίδες του «Ολντ Τράφορντ» βρέθηκαν 68.871 θεατές. Ρεκόρ το οποίο καταρρίφθηκε εκ νέου στον τελικό του «Γουέμπλεϊ», τον οποίο παρακολούθησαν 87.192 άνθρωποι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των Euro, τόσο γυναικών, όσο και ανδρών!

Συνολικά, τη διοργάνωση παρακολούθησαν από κοντά 554.144 θεατές το οποίο είναι επίσης ρεκόρ, το οποίο μάλιστα καταρρίφθηκε ήδη από τη φάση των ομίλων. Τον τελικό συγκεκριμένα, είδαν 17,4 εκατομμύρια τηλεθεατές, πολλοί περισσότεροι από το προηγούμενο ρεκόρ των 11,4 εκατομμυρίων.

Παράλληλα, σε όλη τη διοργάνωση, σημειώθηκαν συνολικά 95 γκολ σε 31 αγώνες, κάτι που επίσης αποτελεί ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 75 από το 2009.

Η Αγγλία, εκτός από Πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχει και πολύ σημαντικό οικονομικό όφελος. Καθώς θα εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 2.085.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, κάθε ομάδα εισέπραξε 600.000 για τη συμμετοχή της. Από εκεί και πέρα, κάθε νίκη στη φάση των ομίλων αποφέρει 100.000 η καθεμία, ενώ η ισοπαλία δίνει τα μισά χρήματα. Η πρόκριση στα προημιτελικά και στα ημιτελικά δίνει 205.000 και 320.000 αντίστοιχα. Η πρωταθλήτρια καρπώνεται ακόμη 660.000, ενώ η φιναλίστ 420.000 ευρώ.

Στις 11/7, για τη δεύτερη αγωνιστική του 1ου ομίλου, η Αγγλία νίκησε 8-0 τη Νορβηγία. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο σε έκταση σκορ στην ιστορία της διοργάνωσης. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, η Αγγλία έγινε η δεύτερη ομάδα που πετυχαίνει 6 γκολ στο πρώτο ημίχρονο σε μεγάλη διοργάνωση (EURO, Μουντιάλ) μετά από τη Σουηδία το 1991 στο Παγκόσμιο Κύπελλο (6-0 την Ιαπωνία, 8-0 τελικό σκορ). Παράλληλα, είχαν πέντε διαφορετικές σκόρερ, τις Στάνγουεϊ, Χεμπ, Γουάιτ, Μιντ και Ρούσο. Αυτό είχε συμβεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, όταν η Γερμανία νίκησε τη Γαλλία 5-1 στη φάση των ομίλων του 2009.

Μιας και γίνεται λόγος για την Αγγλία, οι «λέαινες», πέτυχαν 14 γκολ στη φάση των ομίλων, έχοντας μηδέν παθητικό, που αποτελεί επίσης ρεκόρ.

Τον τίτλο της πρώτης σκόρερ του τουρνουά μοιράστηκαν η Αγγλίδα Μπεθ Μιντ και η Γερμανίδα Αλεξάντρα Ποπ, με 6 γκολ αμφότερες. Η Γερμανίδα ωστόσο ήταν άτυχη μιας και λόγω τραυματισμού κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης δεν έπαιξε στον τελικό. Και οι δύο σκόραραν και στους τρεις αγώνες της φάσης των ομίλων (και αυτό ρεκόρ). Η Μιντ μάλιστα, στο 8-0 με τη Νορβηγία πέτυχε χατ τρικ, το ένα από τα δύο στο τουρνουά (το άλλο το έκανε η Γκεϊορό της Γαλλίας).

Στο 5-1 της Γαλλίας κόντρα στην Ιταλία, η Γκρέις Γκεϊορό έγινε πρώτη παίκτρια που πετυχαίνει χατ τρικ στο ημίχρονο στην ιστορία του Euro Γυναικών (σκόραρε στο 9’, στο 40’ και στο 45’).

Στο 5-0 της Αγγλίας κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία, η Φραν Κίρμπι, σκόρερ του πρώτου τέρματος, σκόραρε σε τέσσερα διαφορετικά μεγάλα τουρνουά. Είχαν προηγηθεί εκείνα του 2015 (Μουντιάλ), 2017 (Euro), 2019 (Μουντιάλ).

Στο 1-1 της Γαλλίας με την Ισλανδία, η Μελβίν Μαλάρ σκόραρε, πετυχαίνοντας διπλή επίδοση. Αφενός ήταν το γρηγορότερο τέρμα σε Euro Γυναικών, μιας και το πέτυχε στο 43ο λεπτό. Αφετέρου, σε ηλικία 22 ετών και 20 ημερών έγινε η νεότερη σκόρερ της Γαλλίας σε Euro.

Η Σουηδία συμμετείχε σε κάθε Euro από την εποχή που εισήχθησαν οι όμιλοι (1997, 2001, 2005, 2009, 2013, 2017 και 2022) και κάθε φορά έπαιρνε την πρόκριση στα νοκ άουτ ματς.

 

Το συμπέρασμα

Η Αγγλία, η χώρα που θεωρείται «πατρίδα του ποδοσφαίρου», διοργάνωσε ένα άρτιο τουρνουά, το οποίο δικαίως θα μείνει στην ιστορία. Και για την κατάκτησή του από τη διοργανώτρια χώρα, για την οποία είναι ο πρώτος τίτλος Euro, μιας και η αντίστοιχη των ανδρών δεν το έχει καταφέρει, αλλά και για τα ρεκόρ που έγιναν. Με κυριότερο φυσικά την προσέλευση. Αυτοί οι αριθμοί (αλλά και τα προ ολίγων μηνών ρεκόρ προσέλευσης) δείχνουν ότι ο κόσμος, έχει αγκαλιάσει για τα καλά το ποδόσφαιρο γυναικών. Και δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα. Δεν θα έπρεπε να κάνει διακρίσεις. Γιατί το θέαμα που παρακολουθήσαμε αυτές τις εβδομάδες, ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις εφάμιλλο (ή και καλύτερο) των αγώνων ανδρών. Φυσικά και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, σε δύναμη, τρόπο παιχνιδιού, τρόπο σκέψης κλπ, όμως σε κάθε περίπτωση, οι παίκτριες αποδεικνύουν ότι το ποδόσφαιρο γυναικών δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτό των ανδρών, αγωνιστικά και σαν θέαμα. Αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει σε επίπεδο αμοιβών, για το οποίο γίνονται διαρκώς προσπάθειες να αλλάξει. Και ενώ ήδη κάποιες ομάδες το έχουν πετύχει, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ