Βασίλης Μπάρκας στο Kingsport.gr: «Ο Ατρόμητος είναι η οικογένειά μου!»

Ο τερματοφύλακας του Ατρομήτου Βασίλης Μπάρκας μίλησε αποκλειστικά στο Kingsport.gr και στον Δημήτρη Μαγγανάρη.

Καθαρά περιστεριώτικη συνέντευξη, καθώς την πραγματοποιήσαμε στην κεντρική Πλατεία του Δημαρχείου όπως αρμόζει για δύο Περιστεριώτες και ειδικά για τον νεαρό πορτιέρο του Ατρομήτου που είναι γέννημα θρέμα της ομάδας.

Η φετινή αποκάλυψη του «Αστεριού» αναφέρθηκε για την φετινή πορεία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, για το αν παραμείνει τη νέα σεζόν και αν τον έχουν προσεγγίσει από άλλες ομάδες. Ακόμα μας μιλάει για την Εθνική ομάδα, για τον ρόλο των ακαδημιών του Ατρομήτου, ενώ μας αποκαλυπτεί το πρότυπό του και τον νικητή του Champions League.

Aναλυτικά όλη η συνέντευξή του στο Kingsport.gr:

Πλέον πως νιώθεις τον εαυτό σου στον Ατρόμητο; Ως  βασικός τερματοφύλακας ή ως αναπληρωματικός;

«Ήταν κάτι για το οποίο περίμενα και νιώθω σαν βασικός, αλλά έτσι όπως γίνεσαι βασικός, από την μία στιγμή στην άλλη γίνεσαι αναπληρωματικός ξανά. Διαρκώς πρέπει να συνεχίζεις να δουλεύεις, γιατί έρχονται και άλλα παιδιά από πίσω. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει κάποιος άλλος τερματοφύλακας και να σου πάρει την θέση, έτσι είναι στο ποδόσφαιρο».

Πως ήταν να βλέπεις όλα τα παιχνίδια από τον πάγκο ως δεύτερος τερματοφύλακας;

«Πάγκο γενικά έχω φάει αρκετά στη ζωή μου! Και στους μικρούς, και πιο μετά και τώρα. Ανάμεικτα συναισθήματα, περιμένεις πως και πώς να μπεις. Βλέπεις τι μπορείς να κάνεις εσύ, τι θα έκανες στη θέση του και ποια είναι τα δύσκολα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος τερματοφύλακας και κοιτάς όταν έρθει η σειρά να μην τα αντιμετωπίσεις εσύ».

Οι προηγούμενοι τερματοφύλακες του Ατρομήτου που πέρασαν από την ομάδα σε βοήθησαν καθόλου;

«Σίγουρα από τον καθέναν προσπαθείς να πάρεις ότι καλύτερο μπορείς, που θα ταιριάξει με τον χαρακτήρα και το προσωπικό σου στυλ. Ο καθένας με βοήθησε ξεχωριστά, είτε από τον χαρακτήρα του, είτε από τις επιδόσεις του. Από τον καθένα πήρα και από κάτι. Δεν είχα κακές σχέσεις με κανέναν, αλλά πιο κοντά ήρθα με τον Σηφάκη, μιλάγαμε, βγαίναμε έξω, με βοηθούσε με συμβουλές. Έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο και εθνική Ελλάδας, οπότε κοίταγα να πάρω κάποια πράγματα».

Ποιος άνθρωπος πιστεύεις ότι έχει παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στην καριέρα σου;

«Η οικογένεια μου είναι πάντα αυτή που είναι κοντά μου. Πάντα στο ποδόσφαιρο υπάρχουν οι καλές στιγμές, αλλά υπάρχουν και οι κακές στιγμές, τις οποίες τις βλέπουν οι κοντινοί σου άνθρωποι. Η μάνα μου και ο πατέρας ήταν πάντα δίπλα μου και με στήριζαν και δεν μπορούσα να τα παρατήσω».

Ο πρόεδρος της ομάδας Γιώργος Σπανός είναι δίπλα σου και πως σε βοηθάει;

«Όπως κάθε πρόεδρος ήταν κοντά μου, από την Κ20 ερχόταν με παρακολουθούσε, είναι υποστηρικτής των ακαδημιών, έρχεται στο γήπεδο. Τον θυμάμαι να μου φωνάζει στο γήπεδο… Σίγουρα με βοήθησε, όχι από μπροστά, αλλά από πίσω με βοήθησε».

Είσαι αρκετά χρόνια στον Ατρόμητο και είσαι σε μία κομβική ηλικία (22 χρονών) που αν δεν ερχόταν η ευκαιρία να αγωνιστείς. Υπήρξε στο πίσω μέρος του μυαλού σου να πας σε κάποια άλλη ομάδα για να έχεις χρόνο συμμετοχής;

«Πίστευα πως αργά ή γρήγορα θα παίξω, είτε με τον έναν, είτε με το άλλον τρόπο θα γίνει. Ήξερα ότι και ο Σούιτσα με πιστεύει. Γενικά στον Ατρόμητο είχαν επενδύσει πάνω μου και με βοηθάνε. Σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, έβλεπα και αυτό το ενδεχόμενο, όταν έχεις φτάσει 22 χρόνων και θέλεις παιχνίδια, κοιτάζεις πώς να τα πάρεις. Καλό είναι ένας τερματοφύλακας να παίζει, χρειάζεται εμπειρία».

Ο Ατρόμητος δίνει βάση και στηρίζεται στις ακαδημίες του και το απέδειξε καθώς σε εμπιστεύτηκε να υπερασπιστείς τα δοκάρια και ως βασικός τερματοφύλακας. Πες μας δυο λόγια για αυτό, για την δουλειά στις ακαδημίες, τον Σλόμπονταν και γενικά τα συναισθήματά σου.

«Σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το μια ομάδα να στηρίζεται στις ακαδημίες της. Με το να βγάζεις παίκτες είναι και ένας κερδοφόρος παράγοντας και είναι καλό και για την ομάδα να βλέπουν Περιστεριώτες παίκτες να αγωνίζονται στον σύλλογο. Γενικά, παίκτες που να βγαίνουν από τα σπλάχνα της ομάδας, να παίζουν και να βοηθήσουν την ομάδα. Τώρα για τον κο Σλόμπο, με πήρε, με δούλεψε, με βοήθησε πάρα πολύ και σαν χαρακτήρα με έστρωσε, του χρωστάω πολλά».

Σε αγχώνει μήπως χάσεις την θέση σου βασικού τερματοφύλακα; Γιατί υπάρχει ο Γκορμπούνοφ ακόμα, αλλά υπάρχουν και εξίσου δύο καλοί νέοι τερματοφύλακες, όπως ο Θεοδωράκης και ο Κυρίτσης από τους νέους.

«Δεν έχω τόσο άγχος, θα έλεγα πως έχω δημιουργικό άγχος. Πιστεύω πως όσο εγώ είμαι καλά, δεν πιστεύω πως μπορεί κάποιος να μου πάρει την θέση. Μπορεί να κάνω και λάθος. Όσο συνεχίζεις να δουλεύεις και πας καλά, δεν μπορεί κάποιος να σου πάρει την θέση. Είναι και οι τρεις πολλοί καλοί τερματοφύλακες, δουλεύουμε καθημερινά όλοι μαζί, υπάρχει ανταγωνισμός, είναι λογικό αυτό, αλλά θα έλεγα πως υπάρχει υγιείς ανταγωνισμός, καθώς κάνουμε και την πλάκα μας, θα βγούμε και μαζί. Δεν μισούμε ο ένας τον άλλον, επειδή είναι μία η θέση. Αν γινόταν να παίζαμε και οι τέσσερεις , θα παίζαμε και οι τέσσερεις».

Υπάρχει πρόταση ανανέωσης από τον Ατρόμητο, γιατί του χρόνου τελειώνει το συμβόλαιο σου.

«Πρόταση δεν έχει γίνει ακόμα δυστυχώς. Είναι νωρίς ακόμα, έχω άλλον έναν χρόνο. Βλέποντας και κάνοντας».

Θέλεις να μείνεις στην ομάδα ή σκέφτεσαι ήδη το βήμα παραπάνω; καθώς έχει υπάρξει ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό.

«Δεν σου κρύβω πως θα μου άρεσε να παίξω Ευρώπη, αλλά ο Ατρόμητος είναι η οικογένεια μου, δεν είναι εύκολο να αποχωριστείς την οικογένεια σου. Σίγουρα είναι δύσκολες οι συγκυρίες αυτή την στιγμή στον Ατρόμητο, καθώς έχουμε πρόβλημα οικονομικό και αγωνιστικό, αλλά πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλό να αγωνιστώ και του χρόνου στον Ατρόμητο».

Σε έχουν πλησιάσει κάποιες ομάδες από την Ελλάδα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ κλπ;

«Εγώ δεν μιλάω για αυτά, υπάρχουν άνθρωποι γύρω από μένα που τα έχουν αναλάβει αυτά, ο μάνατζερ μου, ο πατέρα μου. Συνήθως ο παίκτης είναι ο τελευταίος που τα μαθαίνει αυτά. Δεν ξέρω αν υπάρχει επαφή, ακούγονται διάφορα…»

Έχεις δοκιμαστεί και στην Στόουκ, πως και δεν “καρποφόρησε’’;

«Στόουκ είχα πάει να δοκιμαστώ μετά το Euro, είχα πάει με σκοπό να φύγει δανεικός ο Μπατλοντ και να πάω εγώ στην θέση, αλλά τελικά το παιδί δεν ήθελε να πάει. Ήταν μια καλή εμπειρία αυτή, γιατί έχω πάρει αρκετά πράγματα από εκεί. Είδα πως δουλεύουν εκεί, στο υψηλότερο επίπεδο. Μόνο καλά πράγματα μπορείς να πάρεις από εκεί. Πιστεύω είναι το καλύτερο πρωτάθλημα το αγγλικό, το ισπανικό και το ιταλικό είναι λίγο πίσω από αυτό».

Τι πιστεύεις ότι έφταιξε φέτος και ο Ατρόμητος δεν τα πήγε καλά στο πρωτάθλημα; Που οφείλεται;

«Έφταιξαν πολλοί παράγοντες. Πιστεύω ότι αυτό που δεν μας έδωσε το εισιτήριο να πάμε στα πλέι οφ στην Ευρώπη, δεν θα έλεγα ότι είναι η κακή προετοιμασία, αλλά το ότι δώσαμε βάρος στην Ευρώπη. Και όταν δίνεις βάρος στην Ευρώπη, το πρωτάθλημα είναι ένας πολύ μεγάλος αγώνας δρόμου, δεν είναι απλά ένα σπριντ. Πρέπει να είσαι έτοιμος για αυτό. Ρίξαμε βάρος, θέλαμε την πρόκριση, πήραμε μία πρόκριση, αλλά χάσαμε την Ευρώπη που δεν μπήκαμε στα πλέι οφ».

Πιστεύατε στην κατάκτηση του κυπέλλου ως έξοδο στην Ευρώπη; Γιατί ήταν μακριά από τις θέσεις των πλέι οφ;

«Ασχέτως αν μας έβγαζε Ευρώπη ή όχι, το κύπελλο είναι ένας μεγάλος στόχος για τον Ατρόμητο κάθε χρόνο και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Το θέλουμε, έχουμε πάει δυο φορές τελικό, θέλαμε να ξαναπάμε και να το πάρουμε. Ο κάθε ποδοσφαιριστής το θέλει και η ομάδα. Έτσι όπως ήρθε το ματς με την ΑΕΚ, δεν καταφέραμε να πάμε τελικό».

Τι διαφορές έχει φέρει ο Δέλλας από τον Γρηγορίου; Έχει κάνει ριζικές αλλαγές στην ομάδα;

«Τώρα εγώ να πω την άποψη μου για τον κο Δέλλα, δεν θα είναι η άποψη μου αντικειμενική, καθώς με βοήθησε να παίξω. Μου αρέσει σαν προπονητής, εμπιστεύεται και δουλεύει με τους νέους παίκτες, το έχει δείξει αυτό. Σιγά σιγά έβαλε και τον χαρακτήρα του σαν προπονητής στην ομάδα και πιστεύω πως ήταν ένας τεράστιος λόγος που κάναμε αυτό το σερί στο τέλος του πρωταθλήματος. Πιστεύω πως τη νέα χρονιά θα παρουσιαστούμε καλύτεροι».

Αν και νωρίς ακόμα, θα ήθελα να μου πεις τα πλάνα για τη νέα σεζόν.

«Για αρχή πρέπει να ξεκουραστούμε, καθώς τελείωσε ένας μεγάλος μαραθώνιος αγώνων. Οπότε η ξεκούραση παίζει τον πρώτο ρόλο αυτή την στιγμή. Να γυρίσουμε, να δούμε τα πλάνα της ομάδας, να κάνουμε μια καλή προετοιμασία και πιστεύω σε μία καλή πορεία του χρόνου».

Δυο λόγια για το κεφάλαιο εθνική, καθώς την έχεις υπηρετήσει τόσο στους νέους, όσο και στους Ελπίδες.

«Εθνική για μένα σημαίνει πολλά. Σε βοηθάει, καθώς εγώ στην ομάδα μου δεν έπαιζα και αγωνιζόμουν στην Εθνική. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να παίζεις στην Εθνική, είτε στους νέους, είτε στους ελπίδες, είτε στην ανδρών. Μου αρέσει και θα μου άρεσε να συνεχίζω να την υπηρετώ, όσο μπορώ».

Έφτασες ένα βήμα πριν σε καλέσει και ο Σκίμπε, υπήρξε επικοινωνία μαζί σου;

«Αυτό δεν το ξέρω. Οπωσδήποτε όποιος παίκτης αγωνίζεται στην ομάδα του, θα μπορούσε να παίξει στην Εθνική. Όσο πας καλά, αργά ή γρήγορα πιστεύω ότι η κλήση θα έρθει».

Κατά την προσωπική σου γνώμη, υπάρχει πικρία που δεν σε κάλεσε; Άξιζες την ευκαιρία ;

«Πικρία δεν θα έλεγα πως υπάρχει, γιατί ενάμιση χρόνο πριν που δεν έπαιζα καθόλου, ήμουν στους νέους και στην ελπίδων. Δεν ήταν καν στο μυαλό μου ότι θα μπορούσα να παίξω στην ανδρών τόσο σύντομα. Οπότε δεν μπορώ να πω πως υπάρχει πικρία, μόνο χαρά μπορεί να μου φέρει, ότι ακούγεται που είμαι στα πλάνα. Αισιοδοξία, συνεχίζουμε να δουλεύουμε και αργά ή γρήγορα θα γίνει και αυτό».

Πες μας την άποψη σου για τον κόσμο του Περιστερίου. Σου έχουν σταθεί δίπλα σε εσένα και στην ομάδα;

«Ο κόσμος του Περιστερίου είναι δίπλα μου. Οι περισσότεροι είναι φίλοι μου, τους ξέρω τους περισσότερους. Με άλλους πηγαίναμε μαζί σχολείο, με άλλους έχουμε πιει καφέ, γιατί μένουμε δίπλα, είμαστε μια γειτονιά».

Είσαι γέννημα θρέμμα Περιστεριώτης… και ο κόσμος στο Περιστέρι θέλει να βλέπει παιδιά από τις γειτονιές του Περιστερίου να παίζουν στην ομάδα του Ατρομήτου. Πιστεύεις πως μπορεί να γίνει αυτό; Υπάρχει το ταλέντο και οι υποδομές;

«Το πιστεύω, γιατί είμαστε ένας πολύ μεγάλος δήμος, υπάρχουν πολλές καλές ακαδημίες στον Ατρόμητο, μπορεί να γίνει αυτό και να συνεχιστεί. Αυτό θα βοηθήσει αρκετά τον Ατρόμητο και έσοδα (με μεταπωλήσεις κλπ), αλλά και γενικά σαν ομάδα. Είναι πολύ καλύτερο να βλέπει ο φίλαθλος να παίζουν μικροί από τις ακαδημίες του, είτε Περιστεριώτες, είτε από άλλες περιοχές, που είναι από τις ακαδημίες του όμως».

Ως νέος ποδοσφαιριστής, πιστεύεις πως η Ελλάδα βοηθάει τους νέους ποδοσφαιριστές;

«Θα έλεγα πως θα μπορούσε να βοηθήσει και καλύτερα. Ελάχιστες ευκαιρίες, ενώ υπάρχει αρκετό ταλέντο και πολλοί καλοί παίκτες στο ελληνικό ποδόσφαιρο που μπορούσαν να παίξουν και να πάρουν ευκαιρίες. Δεν έγινε και είναι λογικό να έρχονται ξένοι παίκτες. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και στις ξένες χώρες, αλλά πιστεύω πως αξίζουν τις ευκαιρίες οι Έλληνες παίκτες και αυτό θα βοηθήσει αρκετά το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Αν και μικρός είσαι ακόμα, ποια είναι η καλύτερη στιγμή σου και ποια η χειρότερη σου;

«Καλές έχω πάρα πολλές στιγμές στον Ατρόμητο που είμαι από μικρός. Και με τα παιδιά διάφορα ταξίδια που έχουμε κάνει, έχω καλές διάφορες και που μου ήρθε η ευκαιρία να αγωνιστώ βασικός. Τώρα κακές, μπορείς να πεις την τελευταία που χάσαμε την ευκαιρία να πάμε τελικό και να μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα μου. Καλές έχω πολλές και κακές ελάχιστες».

Είσαι από 11 χρονών στην ομάδα. Ποια ήταν το κυριότερο επίτευγμα για τον Ατρόμητο κατά την προσωπική σου άποψη;

«Γενικά ο Ατρόμητος έχει ψηλώσει πάρα πολύ. Ποιος θα φανταζόταν τον Ατρόμητο να μπαίνει κάθε χρόνο πεντάδα, να έχει πάει σε δύο τελικούς, η ομάδα έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Σε αυτό βοήθησε ο πρόεδρος και όλοι οι παίκτες μαζί. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να συνεχίσει αυτή την πορεία».

Tην άποψη σου για αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό και πως σχολιάζεις την απόφαση του υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή (γήπεδα, χωρίς κόσμον κλπ);

«Δεν πιστεύω πως φταίει ο κος Κοντονής, πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, από τους ποδοσφαιριστές, τους παράγοντες , από τους φιλάθλους. Δεν γίνεται να παίζουμε ποδοσφαιρικό αγώνα και να γίνονται επεισόδια. Είναι καλό να είναι γιορτή το ποδόσφαιρο, όπως το έχουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να μπορεί ο φίλαθλος να έρθει με την οικογένειά του. Πιστεύω ίσως θα έπρεπε να γίνουν αυτά, για να μεγαλώσει το ποδόσφαιρο. Ίσως όχι τόσο απότομα, αλλά κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει κάτι».

Η άμυνα κάνει τον τερματοφύλακα ή ο τερματοφύλακας την άμυνα;

«Συνδυασμός και των δύο! Άνθρωποι με προσωπικότητα θέλει και στην άμυνα και στο τέρμα. Μία ομάδα για να πηγαίνει καλά, χρειάζεται μια καλή άμυνα. Αν ο τερματοφύλακας πάει καλά και η άμυνα του τον προδίδει συνέχεια, κάποια στιγμή θα το φάει το γκολ, όπως και το αντίθετο αν ο τερματοφύλακας κάνει λάθη, η άμυνα μπορεί να τον σώσει».

Ποιον τερματοφύλακα έχεις ως πρότυπο;

«Τον Νόιερ έχω ως πρότυπο! Μου αρέσει και έχει ανεβάσει αρκετά τον πήχη. Μου αρέσει που παίζει αρκετά έξω από τα δοκάρια, παίζει αρκετά με τα πόδια. Είναι ένας συνδυασμός λίμπερο με τερματοφύλακα».

Θα ήθελα και μια πρόβλεψη για τον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ… Ρεάλ ή Ατλέτικο Μαδρίτης;

«H Ρεάλ ‘’ξέρει’’ από Τσάμπιονς λιγκ, έχει κατακτήσει πάρα πολλά. Η Ατλέτικο είναι σχετικά μία νέα ομάδα, αλλά έχει αρκετές πιθανότητες να το πάρει, έχει πολύ καλή ομάδα και καλό προπονητή. Και ο Σιμεόνε και η ομάδα διαβάζουν πολύ καλά την αντίπαλη ομάδα, υπάρχει και η “δίψα”, οπότε θα ψηφίσω Ατλέτικο Μαδρίτης!»

*** Ευχαριστούμε την καφετέρια Sempre (Σαρανταπόρου 51, Περιστέρι) για την παραχώρηση του χώρου τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ