Κατερίνα Χατζηδάκη στο Kingsport.gr: « Ο Έλληνας προπονητής μπορεί να βρεθεί στο ΝΒΑ

Με την πορεία της τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία έχει αποδείξει την αξία της με την ίδια να πιστεύει ότι ο Έλληνας προπονητής μπορεί να βρεθεί στο ΝΒΑ.

Η Κατερίνα Χατζηδάκη μίλησε στο Kingsport.gr και στους Θάνο Φωτόπουλο και Γιάννη Δρόσο για το βραβείο που παρέλαβε στη γιορτή του ΣΕΠΚ, αναφέρθηκε στους στόχους της και στα όνειρα της, τόνισε τι θα την έκανε να σκεφτεί την περίπτωση επαναπατρισμού της, ενώ σχολίασε και  την αναμέτρηση της Χατάι με τον Ολυμπιακό.

Τέλος η Ελληνίδα προπονήτρια εξήγησε το λόγο που αφιέρωσε το βραβείο στη Γιασεμή Σαμαντούρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Ένα σχόλιο για το βραβείο;

Κατ’ αρχάς είναι τεράστια τιμή για εμένα. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφάιρισης είναι μακράν ο κορυφαίος, πιστεύω, στην Ευρώπη, οπότε όταν σε βραβεύουν οι κορυφαίοι είναι πολύ μεγάλη τιμή.

Τι σημαίνει για την Κατερίνα Χατζηδάκη αυτό το βραβείο;

Όπως είπα, πραγματικά ήταν ένα από τα όνειρά μου, αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα γίνει υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι ένα πολύ καλό κίνητρο να συνεχίσω να δουλεύω έτσι.

Ήταν στη βράβευση πολλοί προπονητές που εργάζονται στο εξωτερικό, είναι τελικά ο Έλληνας προπονητής ένα από τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα του Ελληνικού μπάσκετ;

Πιστεύω πως ναι. Οι Έλληνες προπονητές έχουν αποδείξει ότι δικαίως θεωρούνται και συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους και δεν είναι τυχαίο ότι και οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης εμπιστεύονται τους Έλληνες.

Όταν πήγες στην Τουρκία, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν οι Τούρκοι; Και πόσο δύσκολο ήταν να «δεχτούν» ότι κάποια Ελληνίδα θα αναλάβει θέση στο τεχνικό επιτελείο κάποιας ομάδας.

Πήγα ως βοηθός, που αυτό σημαίνει ότι είχα λιγότερες ευθύνες. Όμως με τη δουλειά μου, φαντάζομαι ότι έδειξα τις ικανότητές μου. Και το ότι μου εμπιστεύτηκαν τη δουλειά του προπονητή είναι τεράστιο για εμένα. Ήταν τεράστιο δείγμα εμπιστοσύνης και νομίζω ότι απέδειξα ότι δικαίως άξιζα την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Έκανα ό,τι μπορούσα, συνεχίζω να κάνω ό,τι μπορώ. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν δυσκολίες στο επάγγελμά μας. Σαφώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν με το πώς δουλεύω, αλλά αυτό είναι η έννοια του προπονητή.

Έχεις κάποιο όνειρο;

Θέλω κάθε χρόνο να γίνομαι καλύτερη. Τώρα οι υπό ποιες συνθήκες και πού θα γίνεται αυτό, δεν με πειράζει. Απλά θέλω να βελτιώνομαι για εμένα, για να μπορώ να είμαι ανταγωνιστική και να μπορώ κάποια στιγμή να φτάσω στο σημείο να εκπληρώσω τα όνειρά μου.

Φέτος ο Φώτης Κατσικάρης βρίσκεται στο ΝΒΑ, πιστεύεις ότι ο Έλληνας προπονητής, ή η Ελληνίδα προπονήτρια μπορεί κάποια στιγμή να αναλάβει head coach σε κάποια ομάδα του ΝΒΑ

Ως προπονητές θεωρώ ότι μπορούμε. Το θέμα είναι κατά πόσο οι Αμερικανοί θα εμπιστευθούν κάποιον μη Αμερικανό προπονητή για αυτή τη θέση. Γιατί σαφώς είμαστε ικανοί για οποιοδήποτε επίπεδο, για οποιοδήποτε στυλ μπάσκετ. Το θέμα είναι κατά πόσο οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

Λίγα λόγια για την ομάδα σου, τη Χατάι. Πέρυσι φτάσατε μέχρι ημιτελικά του Γιούροκαπ Γυναικών, φέτος Ευρωλίγκα.

Ναι, ημιτελικά Γιούροκαπ, φέτος Ευρωλίγκα. Κερδίσαμε το Σούπερ Καπ Τουρκίας κερδίζοντας τη Φενέρμπαχτσε. Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε με άλλους στόχους, γιατί οι οικονομικές συνθήκες της ομάδας ήταν διαφορετικές στο ξεκίνημά μας. Τώρα αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε, γιατί λόγω οικονομικών προβλημάτων το ρόστερ μας διαφοροποιήθηκε. Πλέον ο στόχος μας είναι παιχνίδι ανά παιχνίδι να μπορούμε να το κερδίσουμε. Δεν έχουμε κάποιο μακρινό στόχο πλέον.

Η εμπειρία να κοουτσάρεις ομάδα Ευρωλίγκας πώς είναι;

Εντάξει, για έναν προπονητή, κάθε αγώνας κάθε φορά είναι μάθημα. Έτσι είναι και για εμένα. Κάθε παιχνίδι με κάνει να βελτιώνομαι, είναι πρόκληση.

Περίπτωση επαναπατρισμού υπάρχει στο μυαλό σου;

Προς το παρόν όχι.

Θα ήθελες κάποια στιγμή;

Δεν ξέρω. Μπορεί στην Εθνική Ελλάδος κάποια στιγμή, θα δούμε. Αλλά οι συνθήκες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πολύ διαφορετικές από το εξωτερικό, δυστυχώς. Και εννοώ οικονομικές συνθήκες, γιατί πέρα από το οικονομικό, το επίπεδο είναι πολύ καλύτερο από πολλές άλλες χώρες.

Σε ακούσαμε στη βράβευση να αφιερώνεις το βραβείο στη Γιασεμή Σαμαντούρα. Τι σημαίνει για την δική σου εξέλιξη η κόουτς Σαμαντούρα.

Βεβαίως, η κόουτς Γιασεμή, μου έδειξε εμπιστοσύνη έντεκα χρόνια πριν. Δούλεψα μαζί της όλα αυτά τα χρόνια, έμαθα πάρα πολλά και κυρίως έμαθα πώς να διαχειρίζομαι προσωπικότητες που αυτή τη στιγμή, σε αυτό το επίπεδο που δουλεύω είναι ίσως από τα πιο βασικά. Οπότε της οφείλω πάρα πολλά.

Αν υπήρχε ένα ματς από αυτά που έχασες, το οποίο θα ήθελες να ξαναπαίξεις, ποιο θα είναι;

Αυτό που χάσαμε από τη Ρίγα, 50 πόντους. Πλήγωσε πολύ τον εγωισμό μας, αλλά συμβαίνουν αυτά, τι να κάνουμε.

Ένα σχόλιο για το επικείμενο ματς Ολυμπιακός-Χατάι; (σ.σ. Τρίτη 29/1)

Για τον Ολυμπιακό σαφώς το παιχνίδι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, για εμάς κάθε παιχνίδι είναι τελικός ούτως ή άλλως. Αλλά εμείς έχουμε περιθώρια και στα επόμενα ματς. Το θέμα είναι ότι εμείς αν είχαμε το ρόστερ που είχαμε στην αρχή της χρονιάς θα ήμασταν σίγουρα πολύ καλύτεροι. Ο Ολυμπιακός είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα με πολύ αξιόλογες παίκτριες. Αναμένω ότι θα γίνει ένα πάρα πολύ ωραίο και δυνατό παιχνίδι.

Και μια ευχή για τη νέα χρονιά;

Κατ’ αρχάς ελπίζω όλες οι ομάδες, οι παίκτες να είναι υγιείς, να είναι δημιουργικοί. Οι προπονητές να έχουν δύναμη και υπομονή για να μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι με τις συνθήκες που θέλουμε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ