Ποδόσφαιρο Γυναικών: Στην Εθνική των ΗΠΑ γύρισαν ανάποδα τις φανέλες τους ενάντια στον σεξισμό

Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 11 Μαρτίου, η εθνική ομάδα γυναικών της Αμερικής νίκησε με 3-1 την Ιαπωνία και κατέκτησε το  SheBelieves Cup για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Ωστόσο αυτό που έκαναν ήταν ακόμη μεγαλύτερο από τη νίκη και το τρόπαιο. Ήταν μια νίκη στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην αμερικανική ομοσπονδία και στην εθνική γυναικών της χώρας.

Πριν την έναρξη του αγώνα, οι παίκτριες των ΗΠΑ, γύρισαν ανάποδα τις φανέλες παράταξης, ως ένδειξη αποδοκιμασίας των σεξιστικών και μισογυνικών σχολίων της Ομοσπονδίας και του τέως πλέον προέδρου Κάρλος Κορδέιρο. Θέλοντας να περάσουν το δικό τους μήνυμα απέναντι στις οικονομικές απολαβές που βασίζονται σε διακρίσεις σχετικά με το φύλο και όχι την ικανότητα. Μάλιστα, έτσι όπως ήταν ραμμένα τα σήματα και τα διακριτικά στις φανέλες, μπορεί το σήμα της ομάδας να μην φαινόταν, παρά μόνο το περίγραμμά του, ωστόσο τα τέσσερα αστέρια που συμβολίζουν τα Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν κατακτήσει φαίνονταν καθαρά. Αυτή η κίνηση, ανάγκασε τον Κάρλος Κορδέιρο σε παραίτηση. Την προεδρία ανέλαβε προσωρινά η Σίντι Πάρλοου Κόν, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1999 και Ολυμπιονίκης τα έτη 1996 και 2004, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος μετά το μακρινό 1913!

Το φάουλ της Μέγκαν Ραπίνο που η Αμερική άνοιξε το σκορ:


Η αρχηγός της Αμερικής, τρέχουσα κάτοχος της Χρυσής Μπάλας για τις γυναίκες και ακτιβίστρια, Μέγκαν Ραπίνο, δήλωσε πως «δεν μασάμε από τέτοια», όταν έμαθε για τη συγνώμη που ζήτησε η ομοσπονδία ύστερα από την ακρόαση της περασμένης Δευτέρας. Και συμπλήρωσε: «Θέλετε να μιλήσουμε για επιθετικότητα και εχθρότητα; Σε κάθε διαπραγμάτευση που είχαμε μαζί τους, υπήρχαν πάντα υπονοούμενα, ότι είμαστε υποδεέστερες και σε κάθε επαφή που είχαμε μαζί τους, υπήρχε υποτίμηση απέναντί μας και για αυτό υποβάλαμε αυτή την αγωγή. Είναι αστείο, διότι προπονούμαι με 18χρονα αγόρια και έχω καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά από εκείνα. Απλά είναι δυνατότερα, μεγαλύτερα και γρηγορότερα, γιατί αυτή είναι η φύση τους. Όσο μεγαλώνουν θα γίνονται καλύτερα. Δεν είναι πυρηνική φυσική για να μην το καταλάβεις. Τεχνικά όμως είμαι 100 φορές καλύτερη, ακόμη και για ένα άτομο στα 34 του όπως εγώ, τους παίζω για πλάκα. Όχι μόνο ο πρόεδρος αποφάσισε να στείλει το γράμμα παραμονές του αγώνα, αλλά και παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Υποθέτω ότι αν έτσι θες να γιορτάσεις την εορτή των γυναικών και θες να δείξεις ότι στηρίζεις το 50% του πληθυσμού που θέλει να ασχοληθεί με το σπορ, αυτό λέει πολλά για την διάθεση σου προς εμάς».

Ενώ, παρά τη συγνώμη του Κορδέρο, η Ραπίνο απάντησε σχετικά: «Αυτές τις δηλώσεις τις έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν. Δεν είσαι υποδεέστερη επειδή είσαι κορίτσι ή κάτι ανώτερο επειδή είσαι αγόρι. Αυτό που είπαν δε διορθώνεται»

Οι δηλώσεις της μετά τη λήξη του ματς:

 

Στην ακρόαση, δικηγόροι του κρατικού ποδοσφαιρικού σώματος της Αμερικής, κατήγγειλαν τις γυναίκες αθλήτριες των ΗΠΑ για αδυναμία και έλλειψη προσόντων σε σχέση με την αντίστοιχη ανδρική ομάδα της χώρας, θέλοντας έτσι να δικαιολογήσουν το γεγονός πως οι μισθοί τους είναι κατά πολύ χαμηλότεροι από τους άνδρες συναδέλφους τους. Μάλιστα, πρόβαλαν ως επιχείρημα την μειωμένη ακροαματικότητα και τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης που αποσπούν οι γυναικείοι αγώνες καθώς και ότι δεν δύνανται να τα αυξήσουν, αφού η φύση τους δεν τούς το επιτρέπει.

Η μεγαλύτερη απάντηση όμως των ποδοσφαιριστριών της Αμερικής, δίνεται με τις επιτυχίες τους. Ενώ η ομάδα ανδρών των ΗΠΑ το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η 3η θέση στο Μουντιάλ του 1930 (την πρώτη διοργάνωση) και ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις το 1904 (συμμετείχαν δύο ομάδες από κολέγια της χώρας). Ενώ η εθνική γυναικών μετρά 4 Παγκόσμια Κύπελλα (1991, 1999, 2015, 2019), 4 χρυσά μετάλλια (1996, 2004, 2008, 2012) και 1 αργυρό (2000) σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την πλευρά της, η άσος των ΗΠΑ, Κάρλι Λόιντ, ρωτήθηκε από δικηγόρο της ομοσπονδίας: «Πιστεύεις ότι η γυναικεία ομάδα θα μπορούσε να ήταν ανταγωνιστική απέναντι στην ανδρική;», με την ίδια να απαντά «Δεν είμαι σίγουρη, μήπως θες να πιαστούμε στα χέρια και ο νικητής να πληρωθεί πιο αδρά»;

Ενώ σε παρόμοια ερώτηση, εάν χρειάζονται περισσότερες δεξιότητες για να αγωνιστείς στην ανδρική εθνική ομάδα απ’ ότι στην γυναικεία, η επιθετικός Άλεξ Μόργκαν απάντησε «όχι, αλλά χρειάζεσαι διαφορετικές ικανότητες».

Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν αντιδράσεις και από τους χορηγούς. Εταιρίες κολοσσοί όπως η Coca-Cola, η Visa, ή η Budweiser, έτρεξαν να καταδικάσουν την στάση της ομοσπονδίας αποκαλώντας τα μειωτικά σχόλια «απαράδεκτα και προσβλητικά», ζητώντας της να αναλάβει της ευθύνες της ενώπιον της δικαιοσύνης. «Η εταιρίας μας ήταν πάντοτε πρεσβευτής της ισότητας των φύλων, της δικαιοσύνης και της γυναικείας δυναμικής όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη» δήλωσε η Κέιτ Χάρτμαν, διευθύντρια της εταιρίας της Coca-Cola Company.

Στο αγωνιστικό σκέλος της αναμέτρησης, οι ΗΠΑ επικράτησαν με 3-1, με σκόρερ την Μέγκαν Ραπίνο με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 7′, την Κρίστεν πρες στο 26′ και την Λίντσεϊ Χοράν στο 83′ και κατέκτησαν το τρόπαιο. Για την Ιαπωνία σκόραρε η Μάνα Ιβαμπούτσι στο 56′.

Δείτε τα στιγμιότυπα:

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ