Σοφία Κόγγουλη «Το γυναικείο ποδόσφαιρο μπορεί να βρεθεί σε ένα μουντιάλ αρκεί να το προσέξουν»

Μετά την περιπέτεια τραυματισμού της, η Σοφία Κόγγουλη βρίσκεται στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας Γυναικών για τους αγώνες της πρώτης προκριματικής φάσης του Μουντιάλ του 2019 και δηλώνει πανέτοιμη για να βοηθήσει την ομάδα όποτε χρειαστεί.

Η Ελληνίδα επιθετικός μίλησε στο www.kingsport.gr και στους Θάνο Φωτόπουλο και Γιάννη Δρόσο για την εμπειρία του εξωτερικού, το επίπεδο του Ιταλικού πρωταθλήματος, την Εθνική ομάδα ενώ τέλος τονίζει ότι αυτή η φουρνιά μπορεί να φτάσει σε ένα μουντιάλ αρκεί όλοι να ενδιαφερθούν για τον γυναικείο ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Σοφία, καταρχάς πώς είσαι μετά τον τραυματισμό;

Νομίζω ότι είμαι πιο δυνατή, έτσι νιώθω. Είναι αρχή ακόμη, δεν έχω ξεκινήσει να παίζω 90έπτα από την αρχή. Προπονήσεις κάνω κανονικά, σε αγώνες παίζω. Εντάξει, όλα είναι όπως ήταν και πριν. Τώρα χρειάζεται λίγο περισσότερη προπόνηση για να επανέλθω όπως ήμουν στην αρχή, να ξεκινήσω να παίζω κανονικά με την ομάδα βασική.

Πώς είναι η εμπειρία του να παίζεις στο εξωτερικό και πως είναι το επίπεδο του Ιταλικού πρωταθλήματος;

Είναι εντελώς διαφορετικό. Καταρχάς νιώθω διαφορετικός άνθρωπος από τη στιγμή που πήγα στην Ιταλία. Άσχετα με το ποδόσφαιρο, έχω αλλάξει γενικά, σαν άνθρωπος. Και έχω αλλάξει εννοείται προς το θετικό. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, είναι εντελώς διαφορετικά. Εντάξει, το βλέπουμε κιόλας ότι στην Ελλάδα ναι μεν κάνει βήματα προόδου, αλλά αυτά είναι πολύ αραιά. Στο εξωτερικό το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι καθαρά επαγγελματικό, το βλέπουν με εντελώς διαφορετικό μάτι. Εκεί στην ομάδα υπάρχει πολύ οργάνωση, λες και βλέπεις ομάδα ανδρική. Η οργάνωση, η προσοχή, γενικά από τον κόσμο, διαφήμιση. Όλα, τα πάντα.

Όταν πήγες πρώτη φορά, πώς σε αντιμετώπισαν οι συμπαίκτριές σου; Και τι γνώμη είχαν ή έχουν για το επίπεδο του Ελληνικού γυναικείου ποδοσφαίρου;

Εντάξει, σίγουρα όταν πάει ένας παίκτης σε κάποια άλλη ομάδα, αντιμετωπίζει και κάποιες δυσκολίες, αυτά είναι μέσα στη ζωή. Είτε πας για δουλειά στο εξωτερικό, είτε πας να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο, με τον αθλητισμό, σίγουρα θα αντιμετωπίσεις κάποιες δυσκολίες. Όμως δεν υπήρχε κάποιο θέμα εκεί με τα κορίτσια. Όλες ήταν καλά απέναντί μου και γενικά το τιμ, η ομάδα. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Με συγκίνησε πολύ ο κόσμος που ναι μεν δεν έπαιζα, όμως ρωτούσαν συνέχεια για εμένα. Στην κερκίδα που ήμουν και έβλεπα τους αγώνες, έλεγαν συνέχεια,  Κόγγουλη πώς είσαι, πότε θα κάνεις την εγχείρηση; Και μετά την εγχείρηση, πώς είσαι, πώς πας, πότε θα μπεις; Δηλαδή με τόση ανυπομονησία να με δουν, ένα περίεργο πράγμα.

Άρα σημαίνει ότι ξέρανε κάποια πράγματα;

Ναι, μου έχει κάνει εντύπωση, από τον κόσμο που μου έλεγαν πότε θα επιστρέψεις, πώς είσαι κλπ. Δεν ξέρω, μου έκανε εντύπωση αυτό. Που εδώ εντάξει, είναι δύσκολο να το βρεις.

Επειδή ξέρω ότι παρακολουθείς ελληνικό πρωτάθλημα, ποια είναι η γνώμη σου; Φέτος υπάρχει ανταγωνισμός; Η Καρδίτσα «καταδιώκει» τον ΠΑΟΚ. Βλέπουμε ένα πρωτάθλημα το οποίο θα «παιχτεί». Τώρα που το βλέπεις και με άλλο «μάτι»

Δεν ξέρω φέτος αν είναι πιο ανταγωνιστικό, όμως κάθε χρόνο βλέπουμε ότι ΠΑΟΚ και Καρδίτσα, αυτές οι δύο ομάδες κοντράρονται. Ναι μεν είναι και οι άλλες ομάδες, η Δράμα εννοείται, όμως βλέπουμε ότι μέχρι τελευταία στιγμή, το πρωτάθλημα κρίνεται σε αυτό το ματς, το Καρδίτσα-ΠΑΟΚ.

Πώς βλέπεις την ομάδα σου, την Καρδίτσα;

Ε, εντάξει… ομάδα μου. Πρώην ομάδα μου. Μην υπάρξουν και παρεξηγήσεις.

Εντάξει τότε, πώς βλέπεις την πρώην ομάδα σου;

Εντάξει, την είδα σε ένα παιχνίδι αν δεν κάνω λάθος, ήταν στην αρχή του πρωταθλήματος, δεν είχαν δέσει τόσο. Νομίζω ότι έχει καλή ομάδα, αλλά χρειάζεται γενικά πολύ δουλειά. Το γυναικείο ποδόσφαιρο εδώ χρειάζεται πόλυ δουλειά.

Πολλές παίκτριες που στελεχώνουν την Καρδίτσα, στην ερώτηση ποια παίκτρια έχουν ως πρότυπο, πρώτο όνομα που τους έρχεται είναι το δικό σου. Ένα σχόλιο.

Συγνώμη; Πραγματικά εγώ;πρώτη φορά το ακούω. Δεν ξέρω τώρα, τι να πω. Πρώτη φορά το ακούω τώρα αυτό και μου φαίνεται λίγο περίεργο. Χρειάζεται δουλειά για να φτάσεις σε ένα επίπεδο χρειάζεται δουλειά, συγκέντρωση, υπομονή, αφοσίωση σε αυτό που κάνεις. Δηλαδή εγώ από τότε που πήγα στην Ιταλία, μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν οι έξοδοι, βόλτες, αυτά τα πράγματα. Έχω αφοσιωθεί εκεί πέρα. Και γι’ αυτό έχω επανέλθει γρήγορα σχετικά. Γιατί είχαν πει ότι θα αργήσω λίγο. Στην αρχή έλεγαν σε ένα μήνα, μετά παραπάνω. Αλλά αφοσιώθηκα εκεί.

Τα όνειρά σου είναι να καθιερωθείς στην Ιταλία ή βλέπεις και πιο μακριά; Κάποια άλλη ομάδα κάποιας άλλη χώρας;

Σίγουρα τα όνειρα που κάνεις είναι μεγαλύτερα από αυτά που ζεις τώρα. Εννοείται ότι όνειρο είναι να παίζω σε κάποιο πιο υψηλό επίπεδο. Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά προς το παρόν είμαι ευχαριστημένη εκεί. Τη νέα χρονιά α δούμε τι θα γίνει, ίσως έρθει κάποια πρόταση… ίσως. Δεν ξέρω τι θα γίνει.

Πάμε και στην Εθνική ομάδα που θα δώσει τους αγώνες. Νιώθετε άγχος ή πίεση; Πάτε να παίξετε στην Αλβανία για την πρόκριση στην προκριματική φάση.

Σίγουρα το άγχος υπάρχει.

Όλοι θεωρούν ότι είστε η καλύτερη ομάδα του ομίλου. Σας δημιουργεί πίεση;

Θεωρητικά μπορεί να είμαστε το φαβορί, όμως θα είναι πολύ κακό για εμάς να υποτιμήσουμε όλες αυτές τις ομάδες και τη Μάλτα και το Κόσσοβο και την Αλβανία. Πάμε να παίξουμε σε μία δύσκολη έδρα, όπως αντιμετωπίσαμε και πρόπερσι την Αλβανία που είχαμε πάει. Εντάξει, δεν είναι μια ομάδα που μπορείς να την κερδίσεις εύκολα. Και η Μάλτα και το Κόσσοβο σίγουρα θέλουν απόλυτη συγκέντρωση και αφοσίωση στους αγώνες. Προπονήσεις και αγώνες θέλουν συγκέντρωση για να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Πιστεύεις ότι αυτή η ομάδα, αυτή η «φουρνιά» θα μπορέσει ποτέ να φτάσει σε ένα μουντιάλ;

Εάν όπως είπα και πριν, προσέξουν περισσότερο το γυναικείο πρωτάθλημα, βέβαια, εννοείται ότι θα μπορέσει να φτάσει στο μουντιάλ. Η ποιότητα που έχουμε γενικά σαν Ελλάδα δεν υπάρχει νομίζω στον κόσμο, σαν παίκτριες. Και γενικά και στους άνδρες και στις γυναίκες. Γενικά, για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Νομίζω δεν υπάρχει πουθενά η ποιότητα που έχουμε, οπότε αν υπάρχει περισσότερη προσοχή και ασχολείται περισσότερο ο κόσμος, πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό.

Ένα τελευταίο. Από τα 3 ματς, ποιο είναι αυτό που φοβάστε περισσότερο;

Θα πω την προσωπική μου γνώμη. Και τα 3 ματς τα φοβάμαι. Γιατί με το πρώτο, εάν δεν κάνεις μια καλή αρχή, είναι δύσκολο για τη συνέχεια. Εάν κάνεις μια καλή αρχή και το δεύτερο σου πάει στραβά, πάλι είναι δύσκολο για τη συνέχεια. Άρα, το κάθε ματς είναι διαφορετικό. Το βλέπουμε με διαφορετικό μάτι και είναι και διαφορετικές οι ομάδες.

Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο “London”, Λεωφόρος Ποσειδώνος 38, Γλυφάδα, για τη φιλοξενία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ