Σπύρος Φιλίππου στο Kingsport.gr: “Να δώσουμε περισσότερα κίνητρα στις αθλήτριες”

Ερωτεύτηκε το γυναικείο ποδόσφαιρο από την πρώτη στιγμή και δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά. Φέτος επέστρεψε αναλαμβάνοντας τα προπονητικά ηνία του ΠΑΟΚ με σκοπό να οδηγήσει το “Δικέφαλο” σε ένα ακόμα πρωτάθλημα. Ο ίδιος πιστεύει πολύ στη γυναίκα ποδοσφαιρίστρια και στο ταλέντο που υπάρχει στο χώρο.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Morris Σπύρος Φιλίππου μίλησε στο kingsport.gr και στους Θάνο Φωτόπουλο και Γιάννη Δρόσο για τους στόχους της ομάδας, την παρουσία του ΠΑΟΚ στο τσάμπιονς λιγκ, το γυναικείο ποδόσφαιρο. ενώ πιστεύει ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στα νέα κορίτσια ώστε να ασχοληθούν με το άθλημα.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Κόουτς ξεκινήσατε ιδανικά τη χρονιά με μία εύκολη νίκη κόντρα στη Γλυφάδα, θα ήθελα το σχόλιο σου

«Παίζαμε σε μια έδρα, σε μία ομάδα που παραδοσιακά τα τελευταία 3 χρόνια δυσκολεύει την ομάδα μας, σε ένα δύσκολο γήπεδο. Ήμουν παλιότερα στο γυναικείο, επέστρεψα στο γυναικείο και δυστυχώς είδα το ίδιο γήπεδο. Και επικίνδυνο σε κάποια σημεία, πρώτα απ’ όλα για την ομάδα της Γλυφάδας. Την αδικεί και την ομάδα της Γλυφάδας αυτό το γήπεδο, εύχομαι γρήγορα να διορθωθεί, γιατί άκουσα και έναν προπονητή να το λέει αυτό. Εμείς θέλαμε στο πρώτο παιχνίδι, σαν πρεμιέρα να είμαστε ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι και στο συγκεκριμένο ματς να δείξουμε ένα πρόσωπο διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω μπήκαμε με μεγάλη συγκέντρωση, σωστά τακτικά προσανατολισμένοι, επιβάλλαμε το ρυθμό μας σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού και σε φάση άμυνας και σε φάση επίθεσης. Και μέχρι να μπει το γκολ είχαμε δημιουργήσει 2-3 καθαρές ευκαιρίες και με το δοκάρι της Μπετανκούρ και κάποιες από στατικές φάσεις. Νομίζω ότι παίξαμε καλό ποδόσφαιρο».

Τι σε έκανε να επιστρέψεις, μετά τη θητεία σου στο Καλπάκι, σε πάγκο γυναικείας ομάδας

«Κοιτάξτε να δείτε, ήρθε η πρόταση από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι και το όνομα μόνο αποτελεί μια πρόκληση. Γνώριζα το χώρο από τη θητεία μου στις Αμαζόνες Δράμας και δεν θέλω να κρύψω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μου η ομάδα του ΠΑΟΚ υπήρχε. Από ‘κει και πέρα, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ με πλησίασαν, μου ξεκαθάρισαν πώς έχουν τα πράγματα και από την πρώτη στιγμή έδειξαν ότι ήθελαν να κάνω αυτή την αλλαγή. Γιατί για εμένα ήταν και προπονητική αλλαγή, όσον αφορά το χώρο, αν και θεωρώ ότι στο ποδόσφαιρο, ο τρόπος είναι ίδιος, είτε προπονείς μια ανδρική ομάδα, είτε προπονείς μια γυναικεία ομάδα. Αλλά να αλλάξω και πόλη και να αλλάξω και τρόπο ζωής γενικότερα. Νομίζω το όνομα, το κίνητρο της Ευρώπης, η πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ και το όραμα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για τη γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ, ήταν αυτά που με οδήγησαν να πάρω την απόφαση».

Ερχόμενος στον ΠΑΟΚ τι κλίμα βρήκες; Και πόσο κοντά είναι η διοίκηση στις προσπάθειές σας;

«Οργανωτικά ο ΠΑΟΚ είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Κατ’ αρχάς το γεγονός και μόνο ότι γυμναζόμαστε στις εγκαταστάσεις της Μεσημβρίας, όπου είναι και η ΠΑΕ, αυτό μιλάει από μόνο του. Από ‘κει και πέρα, σε έναν προπονητή παρέχονται όλες εκείνες οι δυνατότητες, ούτως ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Να δουλέψει και στο γήπεδο και στα γυμναστήρια και με υλικό και με καλό επίπεδο παικτριών. Το επίπεδο δηλαδή του ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή, με δέκα παίκτριες στην Εθνική γυναικών και με τέσσερις-πέντε στις χαμηλότερες, Κ19 και Κ17 μιλάει από μόνο του. Μπορεί ένας προπονητής να δουλέψει και να παράξει έργο».

Οι στόχοι για φέτος;

«Οι στόχοι για φέτος είναι να παρουσιάσουμε μια ομάδα πιο αθλητική, μια ομάδα με καλύτερο τακτικό προσανατολισμό και να βελτιώσουμε ατομικά κάθε παίκτρια, από την πιο έμπειρη μέχρι εκείνη με τις λιγότερες εμπειρίες, από την πιο ικανή μέχρι τη λιγότερο ικανή. Έχει αυτή τη στιγμή 23-24 άτομα και όλες έχουν επίπεδο εξέλιξης».

Πώς ήταν η εμπειρία του Τσάμπιονς Λιγκ;

«Σίγουρα η διαφορά υπάρχει. Και δεν θα έλεγα τόσο στην ποιότητα και την τεχνική των ποδοσφαιριστριών, αλλά όσον αφορά τα άλλα κομμάτια, τη φυσική κατάσταση και όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτή και την τακτική. Η αλήθεια είναι ότι ατυχήσαμε μπορώ να πω. Ίσως μας βγει σε καλό να πέσουμε σε έναν όμιλο με δύο προηγμένες χώρες, την Άντερλεχτ και την Κβίνερ και να δούμε πώς πραγματικά πρέπει να λειτουργήσουμε και εμείς, ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να πάρουμε. Φανήκαμε ανέτοιμοι, δεν το κρύβουμε. Το θετικό σε όλο το γκρουπ ήταν ότι παιχνίδι με παιχνίδι παρουσιάζαμε βελτίωση. Στο τελευταίο ματς ειδικά, με την Κβίνερ, ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί και είχαμε μια ήττα με 1-0, τη θεωρώ άδικη, θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι λόγω προσπάθειας και λόγω απόδοσης. Από ‘κει και πέρα ξέραμε από πριν τι πρέπει να κάνουμε, εγώ που ήμουν στο χώρο ήξερα που υστερούμε σαν χώρα. Το είδα τώρα και με τα μάτια μου, δηλαδή άκουγα από συναδέλφους και από τις παίκτριες ότι υπάρχει αυτή η διαφορά. Στο βίντεο δεν μπορείς να καταλάβεις ότι υπάρχει τόση διαφορά. Τώρα πλέον ξέρουμε ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε και εξαρτάται από εμάς, τα αποτελέσματα δεν θα έρθουν άμεσα, θέλει ένα χρονικό διάστημα».

Οπότε τι είναι αυτό που κρατάτε;

«Κρατάμε ότι ο τρόπος παιχνιδιού μας θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένος, πιο γρήγορος και θα πρέπει και στα παιχνίδια της Ελλάδας, που να μην κρυβόμαστε, η διαφορά με πολλές ομάδες είναι μεγάλη, να παίξουμε το συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Γρήγορο ποδόσφαιρο, με κίνηση, με ταχύτητα στις σκέψεις, στην επιλογή και τακτικά να βελτιωνόμαστε παιχνίδι με παιχνίδι».

Άρα θεωρείς ότι το χαμηλό επίπεδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο επηρέασε την απόδοσή σας στην Ευρώπη;

«Σίγουρα, κοιτάξτε να δείτε, αυτό το βλέπουμε και στα ανδρικά πρωταθλήματα. Όταν ένα πρωτάθλημα δεν είναι ανταγωνιστικό, τότε ο πρώτος δυσκολεύεται να βρει κίνητρο, ούτως ώστε να βελτιωθεί. Εμείς στην ομάδα που είμαστε, το τεχνικό επιτελείο και οι άνθρωποι που ασχολούνται διοικητικά, αυτό θέλουμε να βελτιώσουμε. Να δώσουμε κίνητρο στις αθλήτριες μας, να παρέχουμε όλες τις κατάλληλες συνθήκες για να γίνουν πρώτα αθλήτριες. Η Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια έχει ταλέντο, είναι πολύ καλή στην τεχνική της, έχει ψυχικά χαρίσματα, αλλά δεν είναι αθλήτρια, να μην κρυβόμαστε. Όταν καταφέρει να γίνει αθλήτρια, τότε θα έρθει σε επίπεδο συναγωνισμού με το εξωτερικό».

Τα στοιχεία αυτά που θέλεις να έχει η ομάδα σου, τα είδες έστω και σε ένα πρώιμο στάδιο; Γιατί είδαμε καλά στοιχεία στις αντεπιθέσεις και στο transition της ομάδας.

«Ναι, σε πολλές στιγμές τα είδα. Βέβαια στο ξεκίνημά μας ήμασταν πολύ καλοί, αυτό που θέλαμε είναι στο επιθετικό transition, αν προλάβουμε τον αντίπαλο να πάμε με τις 3 επιθετικές που είχαν εντολή να μείνουν λίγο πιο προωθημένες. Και όταν δεν το καταφέραμε αυτό, να πάμε σε πιο οργανωμένες επιθέσεις. Η αλήθεια είναι ότι σε κάποια φάση στο δεύτερο ημίχρονο, μετά το 70’ ίσως το ευρύ σκορ χαλάρωσε ίσως την ομάδα και είδα σημεία που δεν θέλω να τα βλέπω στον τρόπο παιχνιδιού. Πρέπει να κατορθώσουμε όλοι μας να πετύχουμε να παίζει η ομάδα σωστά τακτικά. Δεν θέλω να μιλάω για γκολ και για σκορ και για ρεκόρ, αλλά σωστά τακτικά πρέπει να παίζει. Ακόμα και όταν θα παίξει παιχνίδι κατοχής, θα παίξει σωστά. Από ‘κει και πέρα νομίζω είμαι ευχαριστημένος, θεωρώ είναι επιτυχημένο το ξεκίνημα τη ομάδας και είναι κάτι που θα βοηθήσει τις παίκτριες να κατανοήσουν ότι αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού θα τις βελτιώσει μελλοντικά».

Οι προσωπικοί σου στόχοι;

«Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι να φτάσω με την ομάδα του ΠΑΟΚ, δεν θα μιλήσω για το ελληνικό πρωτάθλημα, γιατί το θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα στο τέλος της χρονιάς, να κατορθώσω με την ομάδα του ΠΑΟΚ να κάνω το κάτι παραπάνω, στο μεγαλύτερο βήμα στην Ευρώπη».

Και μια ευχή κλείνοντας;

«Εύχομαι μια καλή ποδοσφαιρική χρονιά σε όλους, ποδοσφαιριστές, ποδοσφαιρίστριες, προπονητές, παράγοντες. Να είναι καλύτερη οργανωτικά η χρονιά και κάποια στιγμή το γυναικείο ποδόσφαιρο, να γίνει αν όχι επαγγελματικό, οργανωτικά να γίνει εφάμιλλο του ανδρικού».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ