Η Λιζ Μιλς σπάει τα ταμπού και ως η πρώτη γυναίκα προπονήτρια που οδηγεί ανδρική ομάδα στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης, μιλάει αποκλειστικά στο Kingsport.gr
Η εθνική ομάδα μπάσκετ της Κένυας, πήρε την πρόκριση στο Αφρομπάσκετ για πρώτη φορά μετά το 1993. Αρχιτέκτονας της επιτυχίας αυτής, η Λιζ Μιλς. Η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα προπονήτρια, που οδηγεί ανδρική ομάδα σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης και δίνει αποκλειστική συνέντευξη στο Kingsport.gr και στους Γιάννη Δρόσο και Θάνο Φωτόπουλο.
Η Λιζ Μιλς, το 2011 άφησε την Αυστραλία από όπου κατάγεται και μετακόμισε στην Αφρική. Πήγε εκεί με σκοπό να μάθει τα μυστικά του μπάσκετ και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει εργαστεί τόσο σε συλλόγους, όσο και σε εθνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, στη Ζάμπια, το Καμερούν, τη Ρουάντα και πλέον την Κένυα.
Μιλάει για τις δυσκολίες που συνάντησε και για τις διακρίσεις που δέχθηκε λόγω φύλου. Τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι παντού έτσι.
Η ίδια ελπίζει να γίνουν περισσότερες οι γυναίκες προπονήτριες που θα αναλάβουν την τεχνική ηγεσία ανδρικών ομάδων και να τις οδηγήσουν σε επιτυχίες. Και τονίζει πως η επιλογή του προπονητή πρέπει να γίνεται με βάση τις δεξιότητες, την εμπειρία και τα προσόντα και όχι το φύλο.
Here in english
Αναλυτικά, η συνέντευξη της Λιζ Μιλς στο Kingsport.gr:
Θα θέλαμε να μας πείτε αρχικά ένα σχόλιο για την επιτυχία της Κένυας να προκριθεί στο Αφρομπάσκετ μετά από τόσα χρόνια.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι σαν ομάδα που προκριθήκαμε στο Αφρομπάσκετ 2021. Έχουν περάσει 28 χρόνια από τότε που η Κένυα αγωνίστηκε σε αυτή τη διοργάνωση και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η χώρα επιστρέφει».
Πώς πήρατε την απόφαση το 2011 να αφήσετε την Αυστραλία για να αναλάβετε την Κένυα; Πώς σας αντιμετώπισαν στην αρχή και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
«Η δίδυμη αδερφή μου και εγώ, επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά την Αφρική το 2008 μέσω ενός προγράμματος εθελοντισμού. Αγαπήσαμε τους ανθρώπους και τον πολιτισμό και τελικά μετακόμισα στην Αφρική το 2011. Ξεκίνησα ως προπονήτρια μιας ομάδας στη Ζάμπια, την Heroes Play United, με την οποία κατακτήσαμε πρωταθλήματα και εκπροσωπήσαμε τη Ζάμπια στη Zone V Club Championships το 2012. Εκεί, αγωνιστήκαμε κόντρα στην Petro, Agosto and Interclube της Ανγκόλα. Οι αγώνες με τις κορυφαίες ομάδες της Αφρικής με ενέπνευσαν να συνεχίσω να εργάζομαι στην Αφρική και να συμμετέχω στην ανάπτυξη του παιχνιδιού εδώ. Στη συνέχεια, έχω εργαστεί ως προπονήτρια αλλά και ως βοηθός προπονητή σε ανδρικές ομάδες, πανεπιστημιακές εθνικές ομάδες και εθνικές ομάδες της Ζάμπια, του Καμερούν, της Ρουάντα και της Κένυας. Έχω εργαστεί επίσης ως guest coach στη Ναμίμπια και στη Νότια Αφρική και από το 2017 έχω εργαστεί ως σύμβουλος σε εθνικές ομάδες σε όλη την Αφρική.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση, υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι παρέβλεψαν το ρόλο μου ως προπονήτρια, λόγω του φύλου μου. Δυστυχώς, κατά καιρούς είχα να αντιμετωπίσω διακρίσεις και σεξισμό, αλλά το πιο θετικό στοιχείο είναι ότι είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με υπέροχες ομάδες που με αγκάλιασαν. Αυτές οι ομάδες είχαν προέδρους που επιλέγουν προπονητές με βάση τις δεξιότητες, την εμπειρία και τα προσόντα τους και όχι το φύλο τους».
Έρχεται η ώρα που θα αναλάβουν περισσότερες γυναίκες την τεχνική ηγεσία ανδρικών ομάδων σε μεγάλες διοργανώσεις; Και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε σε άλλες γυναίκες προπονήτριες;
«Ελπίζω να δω περισσότερες γυναίκες προπονήτριες γενικά. Χρειαζόμαστε τις ομοσπονδίες να ενθαρρύνουν και να δώσουν κίνητρα σε περισσότερες νεαρές προπονήτριες να δουλέψουν και να τους δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες να αναλάβουν ομάδες. Ελπίζω μια μέρα να προσλαμβάνονται γυναίκες προπονήτριες με βάση την εμπειρία και τα προσόντα τους, όχι μόνο το φύλο».
Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι; Σκέφτεστε να αναλάβετε μια ομάδα του ΝΒΑ, στα χνάρια της Becky Hammon;
«Στόχος μου είναι να καθοδηγήσω μια αφρικανική ανδρική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στα σχέδιά μου είναι να συνεχίσω να προπονώ ομάδες στην Αφρική. Υπάρχουν πολλά ταλέντα και πολλές δυνατότητες εδώ και είναι μια πολύ συναρπαστικό να συμμετάσχω σε αυτή την εξέλιξη και την ανάπτυξη».
Ποιον προπονητή έχετε ως πρότυπο;
«Η Carrie Graf ήταν σίγουρα το πρότυπο με το οποίο μεγάλωσα. Ήταν head coach στην Εθνική Ομάδα Γυναικών της Αυστραλίας και κέρδισε πολλά πρωταθλήματα στο WNBA και στο WNBL (Australian League)».
Τι μπορεί να καταφέρει η Κένυα στο Αφρομπάσκετ;
«Θέλουμε να πάμε στη Ρουάντα τον Αύγουστο για να αγωνιστούμε, όχι απλώς να συμμετάσχουμε. Ο πρώτος μας στόχος είναι να περάσουμε τον πρώτο γύρο και στη συνέχεια θα κάνουμε νέα εκτίμηση των στόχων μας».
Έχετε παρακολουθήσει μπάσκετ από την Ελλάδα; Και αν ναι, ποιο είναι το σχόλιό σας για το επίπεδο;
«Δυστυχώς, δεν παρακολουθώ πολύ ευρωπαϊκό μπάσκετ, παρόλα αυτά παρακολουθώ όταν αγωνίζεται κάποιος Αφρικανός στο πρωτάθλημα, όπως είναι ο Μουχαμάντ Φαγιέ (σ.σ. στον Προμηθέα Πατρών) και ο Γιανίκ Μορέιρα (σ.σ. σε ΠΑΟΚ, Περιστέρι και ΑΕΚ) που παίζουν στο ανδρικό πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Όσον αφορά το μπάσκετ στη χώρα σας, έχω ακούσει πολύ καλά πράγματα και για το πρωτάθλημα, για το επίπεδο και το στυλ παιχνιδιού και ελπίζω στο μέλλον να μπορώ να παρακολουθώ περισσότερα παιχνίδια».