Ποδόσφαιρο Γυναικών: Δύο νέες διοργανώσεις εξετάζει η ECA – Η νέα μορφή του Women’s Champions League
Την πιθανότητα δημιουργίας περισσότερων διασυλλογικών διοργανώσεων στο ποδόσφαιρο γυναικών εξετάζει η ECA – Με νέα μορφή το Τσάμπιονς Λιγκ από την επόμενη σεζόν.
Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων διερευνά το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ακόμη δύο διοργανώσεις, που θα πλαισιώσουν το Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών.
Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μια διοργάνωση δεύτερου επιπέδου, αντίστοιχη με εκείνη του Γιουρόπα Λιγκ των ανδρών, αλλά και με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Ήδη, από την επόμενη σεζόν, 2021-22, το Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών θα διεξάγεται με νέα μορφή.
Η ECA, η οποία επηρεάζει τα διαδικαστικά του ποδοσφαίρου, μιας και εκπροσωπεί περισσότερους από 200 συλλόγους από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενόψει των αλλαγών αυτών, θέλει να εισάγει μια ακόμη διοργάνωση.
Με δεδομένο πως υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον οικονομικό ανταγωνισμό, προκύπτουν ερωτηματικά για το αν θα μπορούσε να εισαχθεί μια διοργάνωση αντίστοιχη με το Γιουρόπα Λιγκ. Πάνω σε αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της ECA, Τσάρλι Μάρσαλ, δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση του ρυθμού με τις δυνατότητες. Δεν λέμε πως το σωστότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ότι τι παιχνίδι των γυναικών πρέπει να παραμείνει ως έχει. Ωστόσο δεν έχει νόημα να αναπτύσσουμε νέες διοργανώσεις μέχρι να μπορέσουν όλοι να ακολουθήσουν. Υπάρχουν ευκαιρίες για να επενδύσουμε σωστά στην ανάπτυξη με έναν καλό ρυθμό, χωρίς να βασιζόμαστε μόνο στην εμπορική πλευρά. Μπορούμε να βρούμε λογικές ευκαιρίες, έτσι ώστε να γίνουν επενδύσεις στο ποδόσφαιρο γυναικών και θα του επιτρέψουν να αναπτυχθεί; Νομίζω ότι προς τα εκεί κοιτάζουμε».
Όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ο Μάρσαλ τόνισε πως η ΦΙΦΑ είναι πολύ πρόθυμη.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ποδοσφαίρου γυναικών της ECA, Κλερ Μπλούμφιλντ ανέφερε: «Έχουμε την ευθύνη να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές ευκαιρίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη δημιουργία δεύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα με πιθανή δημιουργία Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί χρονικά πότε θα γίνει αυτό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη, αλλά έχουμε δεσμευθεί να υποβάλλουμε μια πολύ λεπτομερή πρόταση.
Όσον αφορά τη στρατηγική του ποδοσφαίρου γυναικών της ECA, «Be a Changemaker», αυτή αποτελείται από έξι σκέλη: εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για το παιχνίδι, επιτάχυνση του επαγγελματισμού, προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ανάπτυξη του ανταγωνισμού, διευκόλυνση της δημιουργίας νέων γυναικείων συλλόγων και παραγωγή έρευνας που μπορεί να είναι σημείο αναφοράς για το ποδόσφαιρο γυναικών.
Υπάρχει σημαντική έλλειψη έρευνας στο ποδόσφαιρο γυναικών, όπως για παράδειγμα που αφορά τους τραυματισμούς. Σε αυτήν τη στρατηγική θα δημιουργηθεί μια νέα ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Επιπλέον, μέσα στους στόχους που υπάρχουν είναι και η εξασφάλιση πρόσθετων επενδύσεων, μέσω οικονομικών συνεισφορών από τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ανδρών.
Η νέα μορφή του Women’s Champions League:
Από τη σεζόν 2021-22, το Women’s Champions League θα διεξάγεται με νέο φορμάτ.
Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν δύο προκριματικοί γύροι, ο πρώτος ως τουρνουά ομίλων και ο δεύτερος με τη μορφή νοκ άουτ. Παράλληλα, θα υπάρχουν μονοπάτια πρωταθλητριών και μη πρωταθλητριών.
Στον πρώτο προκριματικό θα λαμβάνουν μέρος οι 44 πρωταθλήτριες των χωρών 7-50 (μονοπάτι πρωταθλητριών), οι 10 δευτεραθλήτριες των χωρών 7-16 και οι 6 τριταθλήτριες των χωρών 1-6 (μονοπάτι μη πρωταθλητριών).
Από αυτές, θα προκύπτουν 11 πρωταθλήτριες και 4 μη πρωταθλήτριες που θα συνεχίζουν στον δεύτερο προκριματικό, στον οποίο θα μπουν οι 3 πρωταθλήτριες των χωρών 4-6 και οι 6 δευτεραθλήτριες των χωρών 1-6.
Ακολούθως θα υπάρχει η φάση των ομίλων, που θα διεξάγεται με τον ίδιο τρόπο με τη διοργάνωση των ανδρών και θα περιλαμβάνει 16 ομάδες: Την κάτοχο του τροπαίου της προηγούμενης σεζόν, τις 3 πρωταθλήτριες των χωρών 1-3 και τις 12 ομάδες (7 πρωταθλήτριες + 5 μη πρωταθλήτριες) που θα έχουν περάσει από τον δεύτερο προκριματικό.
Οι δύο πρώτες των ομίλων (σύνολο 8 ομάδες) θα προχωρήσουν στα νοκ άουτ, που όπως και σήμερα θα είναι διπλά παιχνίδια, με τον τελικό να είναι μονός αγώνας.
Αναλυτικά στον πίνακα: