Η νέα μορφή του Women’s Champions League και η νέα διοργάνωση της UEFA από τη σεζόν 2025-26.
Την περασμένη εβδομάδα, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε την ιδέα για την αναδιάρθρωση του Women’s Champions League και την εισαγωγή μιας δεύτερης διοργάνωσης, από το 2025.
Οι αλλαγές μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις σε συνεργασία με την ECA, τις εθνικές ομοσπονδίες και τις ομάδες και βασίζονται στην ανάλυση και τις συστάσεις της Επιτροπής Ποδοσφαίρου Γυναικών της UEFA.
Είναι το τελευταίο βήμα στη συνεχή εξέλιξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, το οποίο γνώρισε απίστευτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, προσεγγίζοντας νέο κοινό και ανεβάζοντας τα πρότυπα υψηλότερα από ποτέ.
Η νέα μορφή του Women’s Champions League Γυναικών θα ξεκινήσει από την αρχή της σεζόν 2025-26, και θα είναι σε μορφή πρωταθλήματος ενός ομίλου και ενός γύρου με 18 ομάδες. Η λογική θα είναι η ίδια με τη διοργάνωση των ανδρών (από τη σεζόν 2024-25 εκείνη) Αυτό θα επιτρέψει τη συμμετοχή σε περισσότερες ομάδες, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος και θα διασφαλίζεται ότι κάθε αγώνας μετράει.
Παράλληλα, για πρώτη φορά η UEFA θα διοργανώσει επίσης μια δεύτερη διοργάνωση γυναικών, αντίστοιχη με εκείνη του Europa League (όχι όμως απαραίτητα με το ίδιο όνομα).
Βασικός στόχος όλων των ενδιαφερομένων ήταν η οικοδόμηση μιας δεύτερης διοργάνωσης που θα επέτρεπε σε περισσότερους συλλόγους να αγωνίζονται στην Ευρώπη και θα παρείχε περαιτέρω κίνητρα για επενδύσεις σε εγχώριο επίπεδο.
Πώς θα είναι η μορφή του UEFA Women’s Champions League από τη σεζόν 2025-26
Σύμφωνα με τη νέα μορφή, οι ομάδες δεν θα παίζουν πλέον με τρεις αντιπάλους δύο φορές – εντός και εκτός έδρας – αλλά θα αντιμετωπίζουν αγώνες με έξι διαφορετικές ομάδες στη φάση του πρωταθλήματος, παίζοντας τους μισούς από αυτούς τους αγώνες εντός και τους μισούς εκτός έδρας.
Για τον προσδιορισμό των έξι διαφορετικών αντιπάλων, οι ομάδες θα ταξινομηθούν σε τρία γκρουπ δυναμικότητας με βάση την τελευταία τους κατάταξη με τον συντελεστή συλλόγων. Κάθε ομάδα θα κληρωθεί στη συνέχεια για να παίξει με δύο αντιπάλους από κάθε ένα από αυτά τα γκρουπ, παίζοντας έναν αγώνα εναντίον μιας ομάδας από κάθε γκρουπ εντός έδρας και έναν εκτός έδρας.
Τα αποτελέσματα κάθε αγώνα θα κρίνουν τη γενική κατάταξη στο νέο πρωτάθλημα, με τρεις βαθμούς για τη νίκη, έναν για την ισοπαλία και κανέναν για την ήττα. Η νέα μορφή, με όλες τις ομάδες να κατατάσσονται μαζί σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα, θα σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά να παίξουν μέχρι την τελευταία βραδιά της φάσης του πρωταθλήματος, όπου όλοι οι αγώνες θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα.
Οι τέσσερις πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος θα προκριθούν αυτόματα στους προημιτελικούς, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 5η έως τη 12η θέση θα διαγωνιστούν σε πλέι οφ με δύο αγώνες για να εξασφαλίσουν την πορεία τους στα προημιτελικά. Ομάδες από 13 έως 18 θα αποκλειστούν.
Οι τέσσερις που θα προκριθούν από πλέι οφ θα προκριθούν στη συνέχεια στους προημιτελικούς. Από τους προημιτελικούς και μετά, η διοργάνωση θα ακολουθήσει την υπάρχουσα μορφή των νοκ άουτ γύρων έως τον τελικό.
Εκτός από τη νικήτρια του Women’s Champions League της προηγούμενης σεζόν και τις εγχώριες πρωταθλήτριες των τριών κορυφαίων ομοσπονδιών, οι οποίες προκρίνονται απευθείας με την τρέχουσα μορφή, οι πρωταθλήτριες των ομοσπονδιών κατετάγησαν στις θέσεις 4-6 και οι δευτεραθλήτριες των ομοσπονδιών στις θέσεις 1 και 2 θα προκρίνονται απευθείας.
Τέσσερις ακόμη ομάδες θα μπουν μέσω του προκριματικού μονοπατιού των πρωταθλητριών και πέντε από το μονοπάτι των μη πρωταθλητριών, το οποίο επεκτείνεται για να περιλαμβάνει, δύο νέες ομάδες, τη δευτεραθλήτρια της ομοσπονδίας στην κατάταξη 17 και την τρίτη ομάδα από την έβδομη ομοσπονδία.
Η νέα λίστα των ομάδων που θα μπουν στο θεσμό, θα εγγυάται τη συμμετοχή στη φάση του ομίλου για αυξημένο αριθμό ομάδων, θα σημαίνει επίσης ότι οκτώ ομάδες θα παίξουν δύο λιγότερους προκριματικούς αγώνες.
Η νέα διοργάνωση
Η δεύτερη διοργάνωση θα είναι μορφής νοκ άουτ. Θα περιλαμβάνει συνολικά έξι γύρους, τους γύρους 1, 2 και τους 16, προημιτελικούς, ημιτελικούς και τελικό που θα είναι διπλοί αγώνες (εντός και εκτός έδρας).
Δεκατρείς ομάδες, οι τρίτες ομάδες στο εγχώριο πρωτάθλημα από τις ομοσπονδίες που κατατάσσονται στην 8-13 και οι δευτεραθλήτριες των ομοσπονδιών με την κατάταξη 18-24, θα εισέλθουν απευθείας στη νέα διοργάνωση, ενώ θα συνεχίζουν εκεί και ομάδες που θα αποκλείονται από τον 1ο και 2ο προκριματικό του Women’s Champions League.
Οι νικητές θα προκριθούν αυτόματα στον δεύτερο γύρο του μονοπατιού των πρωταθλητριών του Women’s Champions League της επόμενης σεζόν.
Πώς εξελίχθηκε το UEFA Women’s Champions League με την πάροδο του χρόνου
Η διοργάνωση ξεκίνησε ως UEFA τη σεζόν 2001-02, με 33 ομάδες να αγωνίζονται. Η Γερμανική Φρανκφούρτη κέρδισε τον πρώτο απέναντι στην Ουμέα της Σουηδίας. Από το 2002-03 έως το 2008-09, ο τελικός ήταν διπλός.
Για την ένατη σεζόν του, ο διαγωνισμός ξεκίνησε ξανά ως UEFA Women’s Champions League, το οποίο περιλάμβανε δευτεραθλήτριες από τις οκτώ κορυφαίες ομοσπονδίες καθώς και εγχώριους πρωταθλητές από όλη την Ευρώπη. Ένας προκριματικός γύρος προηγήθηκε ενός νοκ άουτ 32 ομάδων με έναν μοναδικό τελικό.
Η σεζόν 2021-22 έφερε την πιο ριζικής αναδιαμόρφωσης της διοργάνωσης μέχρι τώρα. Η φάση των 4 ομίλων των 4 ομάδων έκαστος (16 ομάδες σύνολο), με κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, αντικατέστησε τον προηγούμενο γύρο των 16. Οι δύο πρώτοι από κάθε έναν από τους τέσσερις ομίλους προκρίνονται στους προημιτελικούς.
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, δήλωσε: «Η UEFA έχει δώσει τεράστια σημασία στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, κάνοντας τεράστια βήματα χάρη σε μια αφοσιωμένη στρατηγική, μια σταθερή επένδυση και ένα πάθος για να διασφαλιστεί ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό σε όλους. .Η νέα μορφή του UEFA Women Champions League και η εισαγωγή μιας δεύτερης διοργάνωσης αποτελούν περαιτέρω απόδειξη αυτής της δέσμευσης. Και οι δύο θα είναι συναρπαστικές, ανταγωνιστικές διοργανώσεις που θα επιτρέπουν σε περισσότερες παίκτριες και συλλόγους σε όλη την ήπειρο να ονειρεύονται την ευρωπαϊκή δόξα».