Euro U21: Η …γιορτή των rookies!

Ξεκινάει το βράδυ της Κυριακής στα γήπεδα της Ιταλίας και του Σαν Μαρίνο η τελική φάση του 22ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ελπίδων και ο Νίκος Στρατής παρουσιάζει στο Kingsport.gr τα φετινά φαβορί του τουρνουά αλλά και …παλιούς γνώριμους που έγραψαν ιστορία σε μία διοργάνωση που έχει τις ρίζες της στην δεκαετία του ’70…

 

Και από την φετινή τελική φάση δυστυχώς απουσιάζει η εθνική ελπίδων της Ελλάδας (προχτές αποχώρησε από την εθνική ο Αντώνης Νικοπολίδης) η οποία αποκλείστηκε στα μπαράζ του περασμένου Νοεμβρίου από την Αυστρία.  Επισήμως είναι συνδιοργάνωση Ιταλίας – Σαν Μαρίνο και μόνο ένα γήπεδο από τα έξι που θα διατίθενται για τους αγώνες ξεπερνάει τις 30.000 σε χωρητικότητα (“Renato Dall‘Ara”, Μπολόνια) ενώ ο τελικός θα γίνει στο Ούντινε (“Stadio Friuli” του οποίου πρόσφατα η χωρητικότητα μειώθηκε στις 25.000 περίπου).

 

ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΔΙΟΓΑΝΩΣΗΣ

Stadio Renato Dall’Ara – Bologna, Italy

Stadio Dino Manuzzi – Cesenas, Italy

Dacia Arena – Udine, Italy

Mapei Stadium – Reggio Emilia, Italy

Stadio Nereo Rocco – Trieste, Italy

San Marino Stadium – Serravalle, San Marino

 

Η διοργάνωση του UEFA Euro U21 ξεκινάει απόψε με τον αγώνα Πολωνίας – Βελγίου στην έδρα της Σασουόλο. Οι τέσσερις των ημιτελικών θα κερδίσουν αυτομάτως εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 (Τόκιο) εκτός αν μέσα σε αυτές είναι η Αγγλία (η οποία δεν συμμετέχει στο Ολυμπιακό ποδοσφαιρικό τουρνουά) οπότε θα χρειαστεί αγώνας μπαράζ πέμπτης θέσης για να βρεθεί η τέταρτη ομάδα που θα ταξιδέψει το χρόνου στην Άπω Ανατολή. Όσο για την οικοδέσποινα Ιταλία του Λουίτζι Ντι Μπιάτζιο,  κοντράρεται με την Ισπανία στο μεγάλο ντέρμπι του 1ου ομίλου που τυχαίνει να είναι και ο ημιτελικός του προηγούμενου τουρνουά το 2017 (3-1 η Ισπανία στην Κρακοβία με χατ-τρικ του Σαούλ με τον Μπερναντέσκι να σημειώνει το ιταλικό γκολ) καθώς και ο τελικός του 2013 (4-2 η “φούρια ρόχα” στο Ισραήλ).  Μερέτ (Νάπολι) Τζανιόλο, Πελεκγρίνι (Ρόμα), Μοϊζε Κεν (Γιουβέντους), Κιέζα (Φιορεντίνα), Τζιανλούκα Μαντσίνι (Αταλάντα) κλπ είναι μόνο μερικοί από το πλούσιο ρόστερ των “ατζουρίνι” (τελευταία στιγμή κλήθηκε ο Φεντερίκο Μπονατσόλι της Πάντοβα αντί του Αντρέα Πιναμόντι της Ιντερ). Η Ισπανία του Λουίς Ντελα Φουέντε κατεβαίνει στο τουρνουά μεταξύ άλλων με τους: Ντάνι Θεμπάγιος (Ρεάλ Μαδρίτης, παίκτης του τουρνουά πριν δυο χρόνια στην Πολωνία τότε ως παίκτης της Μπέτις), Φαμπιαν Ρουϊθ (Νάπολι), Σολέρ (Βαλένθια), Χεσούς Βαγέχο (Ρεάλ), Χορχε Μερε (Κολωνία) κλπ. Στο γκρουπ υπάρχει η Πολωνία με παρόντα τον Κάρελ Σβιντέρσκι του ΠΑΟΚ σε ένα ρόστερ από το οποίο ξεχωρίζει ο πρώην φορ της Σαμπντόρια Νταβίντ Κοβνάτσκι της Φορτούνα Ντύσελντροφ στην οποία αγωνίζεται ο πιο γνωστός παίκτης του Βελγίου (που συμπληρώνει τον 1ο όμιλο) Ντόντι Λουκεμπάκιο.

Στον δεύτερο όμιλο υπάρχει η κάτοχος του τροπαίου Γερμανία (όπως και το 2017 έχει στον πάγκο τον Στέφαν Κουντζ) καθώς είχε νικήσει τους Ισπανούς στον τελικό. Οι αδερφοί Εγκελσταϊν (Μαξ και Γιοχάνες) της Βέρντερ Βρέμης, ο δεξιός μπακ της Λειψίας Λούκας Κλόστερμαν, ο στόπερ της Λεβερκούζεν Γιόναταν Τα και οι παρόντες στο θρίμαβο του ’17,  Νταούντ (Ντόρτμουντ) και Αμίρι (Χοφενχαϊμ) είναι οι πιο γνωστοί του ρόστερ. Ξεκάθαρο φαβορί για την πρωτιά απέναντι στην Δανία του Γιακομπ Μπρουν Λάρσεν της Ντόρτμουντ και του ραγδαία ανερχόμενου Ρόμπερτ Σκοβ της Κοπεγχάγης (32 γκολ και 10 ασίστ φέτος!) αλλά και κόντρα στη Σερβία του Λούκα Γιόβιτς (!) που την Τετάρτη παρουσιάστηκε από τη Ρεάλ και την Αυστρία του Κέβιν Ντάνζο της Αουγκσμπουργκ.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το …παρεάκι του 3ου ομίλου με Αγγλία (προπονητής ο Αϊντι Μποθροϊντ όπως και το ’17 και ο φορ της Τσέλσι Τάμι Αμπραχαμ που επίσης συμμετείχε στον άτυχο ημιτελικό με τους Γερμανούς που χάθηκε στα πέναλτι δύο χρόνια πριν, αλλά και Σολάνκε, Νέλσον, Μάντισον, Φόντεν κλπ), Γαλλία (Γκεντουζί, Ντσαμ, Ματετά, Αουάρ, Τουζάρ, Ουπαμεκανό κλπ), Ρουμανία (Πούσκας της Παλέρμο, Μαν της Στεάουα και …υιός Χάτζι!) και Κροατία (Αλέν Χαλίλοβιτς – Σταντάρ, Γιοζιπ Μπρεκαλο – Βολφσμπουργκ, Νικολα Βλάσιτς – Εβερτον)

 

“Διαβατήριο” για μεγάλους παίκτες

Πάρα πολλά αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μας “συστήθηκαν” σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ελπίδων και εν συνεχεία έκαναν τεράστια καριέρα με συλλόγους και εθνικές ομάδες ανδρών. Είχαν προλάβει να εμπλουτίσουν το …βιογραφικό τους με τον τίτλο του κορυφαίου μιας τελικής φάσης EURO U21: Αντρέα Πίρλο (2000), Ρούντι Φέλερ (1982), Λοράν Μπλαν (1988), Νταβόρ Σούκερ (1990), Λουίς Φίγκο (1994), Χαχίντ Χαλίλχοτζιτς (πολυτιμότερος του πρώτου τουρνουά το 1978!), Φάμπιο Καναβάρο (1996) κλπ. Και βέβαια αστέρες που τώρα πρωταγωνιστούν όπως Χούντελααρ (MVP το 2007 με την θριαμβεύτρια τότε Ολλανδία), ο Σουηδός …γνώριμος μας Μάρκους Μπεργκ (και πρώτος σκόρερ και MVP στο τουρνουά του 2009 που έγινε στη χώρα του) και οι …Ιβηρες Χουαν Ματα (2011), Τιάγκο Αλκανταρα (2013), Ουίλιαμ Καρβάλιο (2015), Σαούλ (2017) κλπ.

Η Ιταλία έχει πανηγυρίσει πέντε φορές τη διοργάνωση, όλες από το διάστημα 1992-2004! Οι τρεις πρώτες με προπονητή τον αείμνηστο Τσέζαρε Μαλντίνι (πατέρας του τωρινού διευθυντή της Μίλαν, Πάολο). Δεύτερη σε τρόπαια η Ισπανία με τέσσερα (τα δύο στην τρέχουσα δεκαετία!) ενώ ακολουθούν με δύο η Αγγλία, η Ρωσία, η Ολλανδία και η κάτοχος Γερμανία που το πήρε το 2017 στα γηπεδα της Πολωνίας νικώντας 1-0 στον τελικό την Ισπανία και έχοντας στο ρόστερ της τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο (δεν αγωνίστηκε)! Δύο χρόνια νωρίτερα στο Euro της Τσεχίας, θριάμβευσε η Σουηδία (των Λίντελοφ, Γκουιντέτι, Κουάισον και …Χίλιεμαρκ) απέναντι στην Πορτογαλία των …Ζοζέ Σα και Γκονσάλο Πασιένσια! Για να μην πούμε για το 2011 που η Ισπανία με βασικούς τους Αλμπέρτο Μποτία και Ντίντακ Βιλά νικούσε 2-0 την Ελβετία του Παϊτίμ Κασάμι! Τελικά σαν …πολλοί “παλιόφιλοι” δεν μαζευτήκαμε εδώ πέρα ή μου φαίνεται;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ