‘Αρτεμις Σπανού στο Kingsport.gr: “Θα βγούμε όλοι μαζί νικητές και θα μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε ξανά”

Η Άρτεμις Σπανού, η center της Εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών και της Πολκοβίτσε, μίλησε αποκλειστικά στο Kingsport.gr και στον Στέλιο Καλογερά.

Η διεθνής μασκετμπολίστρια, Άρτεμις Σπανού, μίλησε για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, αλλά και όλος ο κόσμος, λόγω της νέας πανδημίας του κορωνοϊού. Στάθηκε στο ψυχολογικό κομμάτι των αθλητών και στο που πρέπει να εστιάσουν ώστε να καταφέρουν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς, όταν τους ζητηθεί.

Επίσης, μίλησε για τη δική της καθημερινότητα και την ευκαιρία που έχει πλέον να περάσει παραπάνω χρόνο με την οικογένεια της. Τέλος, αναφέρθηκε στη διακοπή των αθλητικών διοργανώσεων και έστειλε το δικό της μήνυμα στους αθλητές και στους συμπολίτες μας.

Αναλυτικά, η αποκλειστική συνέντευξή της στο Kingsport.gr:

“Έχω μάθει να είμαι μόνη σπίτι και να μην με ενοχλεί, αλλά να γίνομαι παραγωγική από αυτό”

Πως βιώνεις την πρωτόγνωρη κατάσταση με τον κορωνοϊό;

“Το έχω πάρει ψύχραιμα και τηρώ τις συμβουλές των γιατρών και ειδικών μας. Είμαι Ελλάδα εδώ και ένα μήνα τώρα, οπότε τυχερή που μπόρεσα να γυρίσω στη χώρα μου, πριν μπουν τα πιο αυστηρά μέτρα. Επίσης προσπαθώ να κρατάω τον εαυτό μου απασχολημένο τις περισσότερες ώρες της ημέρας και γίνεται πιο “εύκολη” η κατάσταση.”

Σου φαίνεται δύσκολο να μείνεις σπίτι, από τη στιγμή που ο ρυθμός της ζωής σου ήταν διαφορετικός λόγω του μπάσκετ;

“Η αλήθεια είναι ότι η ζωή μου σαν επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια στο εξωτερικό με έχει προετοιμάσει αρκετά για αυτή τη κατάσταση που περνάμε τώρα. Έχω μάθει να είμαι μόνη σπίτι και να μην με ενοχλεί, αλλά να γίνομαι παραγωγική από αυτό. Σαφώς μου λείπει πολύ στη καθημερινότητα μου το να μπορώ να κάνω προπόνηση μπάσκετ ή να παίζω αγώνες αλλά επίσης έχω μάθει να το διαχειρίζομαι και θα συνεχίσω για όσο ακόμα χρειαστεί.”

Τι κάνεις στην καθημερινότητα σου πλέον;

“Σαν αθλητές είμαστε άτομα που έχουμε ρουτίνες και μας αρέσει αυτό στη καθημερινότητα μας. Έτσι και τώρα έχω φταίξει και εγώ τη ρουτίνα μου. Η ρουτίνα μέσα στην ημέρα περιλαμβάνει πράγματα όπως, προπόνηση στο σπίτι, διάβασμα βιβλίου, βλέπω παλιούς αγώνες, κάποιο παζλ ή κάποιο επιτραπέζιο, περνάω χρόνο με τον εαυτό μου και με την οικογένεια μου. Για εμένα προσωπικά, λόγω αυτής της κατάστασης, έχω τη δυνατότητα να περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μου, κάτι που δεν το έχω συνήθως όποτε το εκμεταλλεύομαι στο μέγιστο.”

“Ένα καλό “τεστ” για κάθε αθλητή και αθλήτρια να καταλάβει πόσο πολύ αγαπάει και θέλει αυτό που κάνει”

Πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τη διακοπή των ομαδικών προπονήσεων και των αγωνιστικών υποχρεώσεων οι αθλητές, ώστε να μην «χάσουν έδαφος» όσον αφορά τη φυσική τους αλλά και την ψυχολογική τους κατάσταση;

“Είναι πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις σαν αθλητής μέσα στο σπίτι για να γυμναστείς και να κρατήσεις τον εαυτό σου σε ένα καλό επίπεδο σωματικά. Σαφώς και δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις την προπόνηση στην ένταση που θα ήθελες ή στη διάρκεια και στο επίπεδο δυσκολίας που θες, αλλά αυτό το γνωρίζουν και οι γυμναστές σου και οι προπονητές σου όποτε όταν μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς τότε θα ξέρουν και εκείνοι πως να σε φέρουν πίσω στη καλύτερη φυσική κατάσταση. Το ψυχολογικό είναι για εμένα πιο δύσκολο να το κρατήσεις σε καλό επίπεδο, γιατί είναι μια κατάσταση που δεν την έχουμε ξαναζήσει. Ζητείται στον κάθε αθλητή να κρατήσει μια ρουτίνα και να ενθαρρύνει μόνος του τον εαυτό του. Αυτό κατά την άποψη μου είναι ένα καλό “τεστ” για κάθε αθλητή και αθλήτρια να καταλάβει πόσο πολύ αγαπάει και θέλει αυτό που κάνει. Πρέπει να βρει τρόπους να κρατήσει τον εαυτό του σε καλό ψυχολογικό επίπεδο. Εννοείται πως υπάρχουν καλές και κακές μέρες για όλους μας αλλά να προσπαθούμε οι καλές μας μέρες να είναι περισσότερες από τις κακές. Είναι δουλειά που μπορεί να κάνει ο καθένας μέσα του.”

Θεωρείς ότι είναι σωστή η σκέψη να διακοπούν τα πρωταθλήματα ή πιστεύεις ότι πρέπει να συνεχιστούν όποτε το επιτρέψουν οι καταστάσεις;

“Δεν μπορώ να πω αν είναι σωστή ή όχι αυτή η επιλογή αλλά με την εμπειρία που έχω και εγώ μπορώ να ξέρω ότι σαν αθλητές δεν θα είμαστε σε αγωνιστικό επίπεδο μετά από σχεδόν 2 μήνες απουσίας από τα γήπεδα. Είναι για παράδειγμα σαν να έχεις έναν τραυματία που είναι εκτός για κάποιο καιρό και μόλις νιώσει ότι είναι καλά του λες μπες παίξε τώρα σε 100% ρυθμούς. Σαφώς και δεν είναι εφικτό και αν είναι εφικτό μετά γίνεται επικίνδυνο για τραυματισμό ξανά. Έτσι και με εμάς τώρα, σαν αθλητές θα είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε πρωταθλήματα αν χρειαστεί ξανά αλλά πιστεύω πως το ρίσκο θα είναι μεγάλο. Και εδώ επίσης πάει και το ψυχολογικό κομμάτι του αθλητή στο πόσο θα είναι έτοιμος να ξανά μπει σε τέτοιους ρυθμούς. Πολλά παίζουν ρόλο αλλά μέχρι να βγει κάποια επίσημη απόφαση ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε. Το σίγουρο είναι ότι οι γυμναστές και προπονητές θα πρέπει να είναι έτοιμοι για εμάς σε οποιαδήποτε απόφαση παρθεί.”

Πως βλέπεις το γεγονός ότι μειώθηκαν οι απολαβές των αθλητών, λόγω την οικονομικής αποδυνάμωσης των ομάδων, εξαιτίας του νέου ιού;

“Νομίζω πως όλοι οι αθλητές ξέραμε πως κάτι τέτοιο θα γινόταν από τη πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι διακοπές των πρωταθλημάτων. Είναι όπως είπαμε και πριν μια πρωτόγνωρη περίπτωση όποτε κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Είναι λογικό οι ομάδες να μην μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό κάποιων συμβολαίων αφού και αυτές από μεριάς τους δεν έχουν απολαβές από σπόνσορες. Επίσης πιστεύω ότι πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο ώστε να μην βγει ο αθλητής χαμένος από αυτό. Από ότι γνωρίζω η FIBA έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για να πληρωθούν οι αθλητές σε κάποιο ποσοστό όποτε είναι κάτι που είναι δίκαιο και για τiς δυο πλευρές σε αυτή τη περίπτωση.”

“Θα το περάσουμε και αυτό όλοι μαζί”

Η συμβουλή σου στους αθλητές, ώστε να επιστρέψουν στα παρκέ αλώβητοι από αυτή τη δοκιμασία;

“Η συμβουλή μου είναι να μπορέσουμε όλοι μας να κρατήσουμε το κεφάλι μας δυνατό γιατί είναι αυτό που μας ωθεί για όλα. Να δούμε αυτή τη κατάσταση ως κάτι θετικό και όχι αρνητικό και να βγούμε καλύτεροι από αυτό, ο καθένας σε κάτι που θέλει και μπορεί να βελτιώσει. Θέληση, ενέργεια, φαντασία και διάθεση χρειάζεται μέχρι να μπορέσουμε να βρεθούμε πίσω στους αθλητικούς μας χώρους.”

Ποιο είναι το μήνυμα σου στους συμπολίτες μας, οι οποίοι περνάνε μία πολύ δύσκολη περίοδο;

“Θα το περάσουμε και αυτό όλοι μαζί. Να μείνουμε πειθαρχημένοι στα μέτρα που έχουν παρθεί και με υπομονή θα βγούμε όλοι μαζί νικητές και σε αυτό και θα μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε ξανά.”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ