Η Super League των… χρεωμένων!

“Συναγερμός” έχει σημάνει στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την περασμένη Κυριακή, όταν και οι… γνωστές δώδεκα ομάδες ανακοίνωσαν επίσημα τη σύσταση της “European Super League” κάνοντας άνω – κάτω UEFA και FIFA! Έρευνα της ιταλικής ιστοσελίδας TMW παρουσιάζει τα χρέη των… επίμαχων κλαμπ που συνολικά αγγίζουν τα οκτώ δις ευρώ!

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε την καθημερινότητα μας μια και καλή και έφερε φυσικά  τα πάνω κάτω και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τα άδεια γήπεδα, τα μειωμένα τηλεοπτικά συμβόλαια, η πτώση του τζίρου σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο έφεραν… πάμπολλους πονοκεφάλους στους ιδιοκτήτες των ομάδων σε μία πρωτόγνωρη κρίση που συμπαρέσυρε τα πάντα στο πέρασμα της αφήνοντας ζημιές μεγαλύτερες των τεσσάρων δις στα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Ούτως ή άλλως τα μεγάλα κλαμπ ήταν χρεωμένα και παράλληλα μαθημένα να ζουν με συνεχείς δανεισμούς, ‘‘ενέσεις‘‘ ρευστότητας και αναχρηματοδοτήσεις.

covid 12 clubs damages

Σύμφωνα με έρευνα της έγκυρης Ιταλικής ιστοσελίδας ποδοσφαίρου TMW (Tutto Mercato Web) και του δημοσιογράφου Andrea Losapio, οι δώδεκα ομάδες που… αναστάτωσαν την παγκόσμια κοινή γνώμη με την απόφασή τους να δημιουργήσουν την κλειστή λίγκα των 20 κλαμπ ώστε να αποταμιεύσουν τα… αστρονομικά ποσά που τους έταξε η Αμερικανική JP Morgan (350 εκατομμύρια θα εισπράξουν οι πιο εμπορικές ομάδες μόνο από την …εγγραφή τους στη νέα λίγκα!), έχουν αθροιστικά χρέη που πλησιάζουν τα οκτώ δις ευρώ! Μόνο από την περσινή αγωνιστική περίοδο στο τέλος της οποίας ξέσπασε η πανδημία, οι ζημιές των 12 συγκεκριμένων κλαμπ υπολογίζεται κοντά στο 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

SERIE A

juventus cristiano ronaldo

Ίντερ: 630 εκατομμύρια συνολικά χρέη, η ιδιοκτήτρια (κάτοχος του 68,5% των μετοχών) κινεζική Suning έχει βγει στη… γύρα για ανεύρεση ρευστότητας 300 εκατομμυρίων σε ομόλογα)

Μίλαν: 151,8 εκατομμύρια σε χρέη, +34,1 υπολογίζονται τα περιουσιακά στοιχεία σε καθαρή αξία (η ιδιοκτήτρια αμερικανική Elliott αντιμετώπισε τεράστια χρέη πριν από δύο σεζόν παραλαμβάνοντας από την προηγούμενη διοίκηση των κινέζων και κατάφερε να τα περιορίσει περίπου στο μισό)

Γιουβέντους: 458,3 εκατομμύρια σε χρέη, 239,2 μετοχικό κεφάλαιο (αύξηση κεφαλαίου από 300 εκατομμύρια πριν από ένα χρόνο)

 

LA LIGA

barcelona lionel messi

Aτλετικο Μαδρίτης: 999 εκατομμύρια χρέη συνολικά, καθώς έκανε μεγάλο άνοιγμα με την κατασκευή του νέου της γηπέδου (‘‘Wanda Metropolitano‘‘) η οποία ολοκληρώθηκε προ τριετίας. Το περασμένο έτος και λόγω της πανδημίας παρουσίασε ζημιά 120 ευρώ κι ενώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο είχε βγει οριακά κερδοφόρα!

Ρεάλ Μαδρίτης: 901 εκατομμύρια σε χρέος (προαλείφεται η ανακαίνιση του Santiago Bernambeu, πήρε 205 εκατομμύρια δάνειο τον Ιανουάριο πουλώντας τα εμπορικά δικαιώματα του συλλόγου στην εταιρία οικονομικής διαχείρισης Providence έναντι 200 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια)

Μπαρσελόνα: 1.200 εκατομμύρια χρέη, εκ των οποίων τα 730 είναι βραχυπρόθεσμα, έπρεπε δηλαδή να πληρωθούν μέσα στο 2021 με τη διοίκηση να επιτυγχάνει νέους διακανονισμούς και μετάθεση των αποπληρωμών για το άμεσο μέλλον. Το χρέος γιγαντώθηκε την τελευταία τετραετία με τις άστοχες μεταγραφές παικτών που κόστισαν… χρυσάφι, αλλά δεν βοήθησαν όσο ήλπιζε η απελθούσα διοίκηση Μπαρτομέου (Ουσμάν Ντεμπελέ και Κοουτίνιο πού ήρθαν για αντικατάσταση του Νεϊμάρ, ξεπέρασαν τα 300 εκ. κόστος χώρια τα συμβόλαιά τους!). Συν τα 600 εκ. από το πενταετές συμβόλαιο του Λιονέλ Μέσι που το καλοκαίρι είναι ελεύθερος να φύγει, αν και ο νεοεκλεγείς Ζοάν Λαπόρτα ελπίζει να τον κρατήσει στη Βαρκελώνη.

 

PREMIER LEAGUE

liverpool players

Μάντσεστερ Σίτι: Και με βάση τις επίσημες έρευνες πρόκειται για την πιο ακριβή ομάδα στον κόσμο χρηματιστηριακής αξίας 4 δισεκατομμυρίων! Παρά το γεγονός ότι πέρσι είχε τιμωρηθεί για παραβίαση βασικών κανόνων του FFP (Financial Fair Play) ο Άραβας ιδιοκτήτης Σεϊχης Μανσούρ έφερε στα… ίσα τον προϋπολογισμό με χορηγίες ύψους παραπάνω από 600 εκατομμύρια! Είναι… κοινό μυστικό ότι οι πηγές των χορηγιών σχετίζονται με την ιδιοκτησία της ομάδας, κάτι που κανονικά απαγορεύεται, αλλά η πανδημία έφερε σημαντική χαλάρωση των κανόνων του FFP υπό την… υπερήφανη ανοχή της UEFA

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ χρέους, αλλά αποτελεί πάντα μία ελκυστική προοπτική επένδυσης από ξένες εταιρίες κολοσσούς, έχοντας μπει πολύ δυναμικά τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στην αμερικανική, όσο και στην ολοένα και πιο ισχυρή ασιατική αγορά.

– Άρσεναλ: ζήτησε δάνειο 120 εκατομμυρίων στερλινών με την Τράπεζα της Αγγλίας, και ζήτησε μείωση 12,5%. Η πανδημία του κορωνοϊού την δυσκόλεψε ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην ρευστότητά της φτάνοντας στο σημείο να απολύσει 55 υπαλλήλους της το τελευταίο δωδεκάμηνο!

 – Λίβερπουλ: είναι η μόνη πραγματικά επικερδής ομάδα. Ο Βοστωνέζος ιδιοκτήτης Τζον Χένρι που κατέχει εδώ και πάνω από μία δεκαετία το πλειοψηφικό της πακέτο μέσω της FSG , έχει τη φιλοσοφία ‘‘ξοδεύουμε μόνο όσα κερδίζουμε, όχι περισσότερα!‘‘.

Τσέλσι: Παρά την παγκόσμια κρίση λόγω Covid 19, μέσα στο 2020 κέρδισε 36 εκατομμύρια, αλλά υπάρχει πάντα στη… γωνία χρέος στον Ρώσο ιδιοκτήτη – μεγιστάνα Ρομαν Αμπραμόβιτς ύψους 1400 εκατομμυρίων!

Τότεναμ: Έχει κατασκευάσει τώρα το νέο της γήπεδο ‘‘Tottenham Hotspur Stadium” φεύγοντας από το White Hart Lane, με το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο να έχει στοιχίσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στο σημείο να την… κυνηγάει χρέος 1500 εκατομμυρίων.

 

Όπως πολύ εύστοχα και παραστατικά σχολιάζει η ιταλική ιστοσελίδα ‘‘μοιάζει περισσότερο με τη Super League των μεγάλων… οφειλετών, παρά των πλουσίων!‘‘

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ