Η Ευαγγελία Πλατανιώτη έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο Kingsport.gr και στους Δημήτρη Μαγγανάρη και Ηλία Ζαπάντη.
Οι επιτυχίες της στην συγχρονισμένη κολύμβηση αποδεικνύουν ότι δεν είναι τυχαία η κορυφαία αθλήτρια της χώρας στο άθλημα της και μάλιστα βραβεύτηκε ως η καλύτερη αθλήτρια του υγρού στίβου για το 2016.
Μόλις στα 23 της χρόνια έχει ήδη πολλές διακρίσεις στη συλλογή της, τόσο σε Ολυμπιακούς αγώνες (8η στο Λονδίνο και 10η στο Ρίο), όσο και σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η Ολυμπιονίκης μας δηλώνει, πως θέλει να γίνεται χρόνο με το χρόνο καλύτερη και πως δεν υπάρχει “ταβάνι” για αυτή. Ακόμα, μας αποκαλύπτει τους στόχους της, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Αναλυτικά, η συνέντευξη της Ευαγγελίας Πλατανιώτη στο Kingsport.gr:
Έχεις πετύχει πολλές διακρίσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο (σε νεανίδων και γυναικείο) και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο. Που είναι το «ταβάνι» της Ευαγγελίας;
«Ταβάνι δεν πιστεύω πως υπάρχει για κανέναν αθλητή που θέλει να εξελίσσετε και ειδικά όταν ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό, δεν σταματάνε οι στόχοι σου και ούτε θέλεις να σταματήσεις να εξελίσσεσαι, γιατί σταματάς να έχεις αποτελέσματα. Επομένως, δεν πιστεύω πως η Ευαγγελία έχει κάποιο ταβάνι, απλά θέλω κάθε φορά να γίνομαι καλύτερη και από τον εαυτό μου και από τους αντίπαλους μου».
Κορυφαία αθλήτρια του υγρού στίβου για το 2016. Νιώθεις μια δικαίωση για τους κόπους σου με αυτό το βραβείο;
«Το να βγω κορυφαία αθλήτρια του υγρού στίβου για το 2016 μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και μου δίνει μεγαλύτερη όρεξη για να συνεχίσω αυτό που κάνω. Νιώθω ότι ήταν η καλύτερη μου χρονιά πέρυσι σε ατομικό επίπεδο και ότι έχω φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα που έχω μέχρι στιγμής. Σίγουρα και οι άλλες αθλήτριες που ήταν υποψήφιες, ήταν εξίσου καλές, αλλά είναι κάτι το οποίο, πραγματικά σαν Ευαγγελία ένιωσα ότι δικαίωσε τους δικούς μου κόπους, επειδή ήταν όντως η καλύτερη μου χρονιά».
Είσαι το παλαιότερο μέλος στην εθνική ομάδα. Ποιοι είναι στόχοι σου, τόσο οι προσωπικοί, όσο και στο ντουέτο (και στο combo);
«Ναι, είμαι το παλαιότερο μέλος στην εθνική ομάδα. Αυτή τη στιγμή, οι στόχοι μου είναι να βελτιώνομαι κάθε χρόνο, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και φέτος είναι το Παγκόσμιο. Θέλω ένα πολύ καλό πλασάρισμα στο σόλο, σίγουρα το καλύτερο δυνατό για το ντουέτο και στα ομαδικά που υπάρχουν στην ομάδα. Γενικότερα, στο οτιδήποτε βρίσκομαι και παίρνω μέρος, θέλω να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό»
Η προετοιμασία σου πως κυλάει;
«Η προετοιμασία μου αποτελείται από 8-10 ώρες την ημέρα προπόνηση. Είναι αρκετά επίπονες οι προπονήσεις στην συγχρονισμένη κολύμβηση και είναι ένα αρκετά πολύωρο άθλημα δυστυχώς, γιατί είναι ένα άθλημα της λεπτομέρειας. Όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να είμαστε ίδιες, επομένως για να το πετύχουμε αυτό, είναι πολύ δύσκολο και αποτελείται από πάρα πολλά στοιχεία. Αρχικά, περιλαμβάνει γυμναστήριο , αρκετό κολύμπι, χορογραφίες και για αυτό χρειάζονται τόσες πολλές ώρες».
Παρατήρησα πως στο ντουέτο είχες συνέχεια διαφορετικές παρτενέρ. Που οφείλεται αυτό;
«Το ότι αλλάζουμε συνεχώς τις παρτενέρ, αυτό δεν είναι και τόσο καλό. Όσο πιο πολύ καιρό είσαι με κάποιον παρτενέρ, τόσο πιο πολύ δένεσαι και μαθαίνεις τον άλλον. Είναι πιο εύκολο να συνεργαστείς και εμφανώς η δουλειά είναι πιο εύκολη. Δυστυχώς, εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να στηρίζουμε τον πρωταθλητισμό και καλώς ή κακώς ο κάθε παρτενέρ κάνει την επιλογή του να σταματήσει. Άλλος, επειδή θέλει να συνεχίσει την ζωή του με κάτι άλλο, άλλος γιατί δεν λαμβάνει από το κράτος , ότι θα ήθελε να πάρει για να συνεχίσει. Επομένως, μας δυσκολεύει όλο αυτό και υπάρχουν αυτές οι αλλαγές».
Πόσο δύσκολο είναι να συγχρονίζεσαι με την συναθλήτρια σου στο νερό, καθώς δεν υπάρχει τόσο καλή οπτική επαφή;
«Όλα είναι θέμα προπόνησης και ο συγχρονισμός, για αυτό καθόμαστε και τόσες πολλές ώρες. Δεν είναι τόσο η οπτική επαφή, όσο γενικότερα ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική κίνηση, πρέπει να βρούμε τις κινήσεις μας και να είναι ίδιες. Η προπονήτρια μας είναι αυτή που θα μας καθοδηγήσει για να συγχρονιστούμε, γιατί και δεν βλέπουμε, αλλά και επειδή είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι και έχουμε διαφορετικές κινήσεις».
Πως αποφάσισες και τι σε κέρδισε για να ασχοληθείς με την συγχρονισμένη κολύμβηση; Πως ξεκίνησες την καριέρα σου;
«Αρχικά ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία να ασχολούμαι με το μπαλέτο και με το νερό. Ξεκίνησα με την κλασσική κολύμβηση και την ρυθμική γυμναστική και στην ηλικία των 7 ετών όταν πήγαινα στο κολυμβητήριο και έβλεπα τα άλλα παιδιά να κάνουν συγχρονισμένη, τότε ήθελα να κάνω και εγώ. Επομένως ζήλεψα και ζήτησα από τους γονείς μου να με γράψουν στην συγχρονισμένη κολύμβηση».
Τι θυσίες χρειάζεται και έχεις κάνει, για να είσαι σε τοπ επίπεδο;
«Κάποιος που θέλει να είναι σε τοπ επίπεδο, δεν το βλέπει σαν θυσίες. Το κάνει επειδή στόχος του είναι ο πρωταθλητισμός, το αποτέλεσμα που θα φέρει. Οι θυσίες που έχω κάνει, που εγώ δεν το βλέπω έτσι, είναι που έχω πάει λιγότερες βόλτες με τις φίλες μου. Μία Θυσία που θεωρώ όντως ότι είναι, είναι ότι έχανα πολλές ώρες από το σχολείο, αλλά τις κάλυπτα με ιδιαίτερα μαθήματα».
Πιστεύεις πως στην Ελλάδα υπάρχει η προβολή (της συγχρονισμένης κολύμβησης) που αρμόζει, σε σχέση με το εξωτερικό;
«Ενώ το άθλημα φέρνει συνεχώς αποτελέσματα, δίνει το παρόν στους Ολυμπιακούς αγώνες, είναι στους τελικούς πάντοτε των ευρωπαϊκών και παγκοσμίων πρωταθλημάτων, δυστυχώς δεν έχει την προβολή που του αρμόζει. Αυτό είναι κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας, διότι σίγουρα θα είχαμε κάποια βοήθεια για όλο αυτό που κάνουμε. Εάν ο κόσμος γνώριζε τα αποτελέσματά μας, θα είχαμε μεγαλύτερη υποστήριξη σε θέματα χορηγιών και προβολής».
Η ελληνική Πολιτεία σας στηρίζει; Είναι δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε;
«Δυστυχώς η ελληνική Πολιτεία είναι δίπλα μας μόνο όταν παίρνουμε μετάλλια για να βγει φωτογραφίες! και να μας πει ότι μας στηρίζει, αλλά δεν μας στηρίζει. Δυστυχώς, μας θυμάται κάθε τέσσερα χρόνια και όχι όλους προφανώς. Θα φέρναμε καλύτερα αποτελέσματα, εάν όντως η Ελλάδα στήριζε τους αθλητές της, γιατί έχει καλούς αθλητές και με τις συνθήκες, τις οποίες δουλεύουμε, φέρνουμε απίστευτα αποτελέσματα. Δεν μας στηρίζει και αυτή τη στιγμή η εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης (όπως και άλλες εθνικές ομάδες σε άλλα αθλήματα) έχει προβλήματα με τις πισίνες, με την θερμοκρασία του νερού και άλλα πολλά προβλήματα που αν μας βοηθούσαν, σίγουρα δεν θα υπήρχαν και θα ήταν όλα πιο εύκολα».
Κατά καιρούς ακούμε ότι αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα, ακόμα και με τις πισίνες που προπονείστε. Ισχύει κάτι τέτοιο;
«Ναι, αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο τέτοια προβλήματα με τις πισίνες. Φέτος, είναι η μοναδική χρονιά που δεν έχει κλείσει ο Άγιος Κοσμάς, όπου κάνουμε προπόνηση, αλλά δυστυχώς το νερό, για το δικό μας το άθλημα, θεωρείται πάρα πολύ κρύο. Κάνουμε πάρα πολλές ώρες προπόνησης και το νερό πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, όμως δεν είναι. Βέβαια πρέπει να είμαστε και τυχεροί που έχουμε αυτή την πισίνα, γιατί δεν έχουμε άλλη πισίνα για να κάνουμε προπόνηση!»
Έχεις δεχτεί πρόταση από άλλη χώρα για να αγωνιστείς, γιατί κατά καιρούς πολλοί Έλληνες αθλητές λόγω της κρίσης έχουν δεχτεί και αυτοί.
«Στην συγχρονισμένη κολύμβηση δουλεύεις κυρίως με τις εθνικές ομάδες και σε παίρνει από το σωματείο της χώρας σου. Μόνο για το πανελλήνιο πρωτάθλημα, αγωνίζεσαι εκεί (στο σωματείο που ανήκεις). Αν κάποιος αθλητής θέλει να αλλάξει υπηκοότητα και να αγωνιστεί σε άλλη χώρα, μπορεί να γίνει, όπως και έχει συμβεί. Έχουμε κάποια περιστατικά όπως και στην δική μας ομάδα που έχουν φύγει στο εξωτερικό και σε άλλες ομάδες. Εγώ δεν το έχω σκεφτεί, μου αρέσει που είμαι Ελληνίδα και που αγωνίζομαι με το εθνόσημο της χώρας μου και δεν έχω σκεφτεί και ούτε θέλω να αλλάξω εθνική ομάδα».
Για να ασχοληθείς με την συγχρονισμένη κολύμβηση, τι ικανότητες πρέπει να έχεις;
«Καταρχάς για να ασχοληθείς με την συγχρονισμένη κολύμβηση πρέπει να ξέρεις να κολυμπάς! Θα πρέπει να θεωρείται αδύνατη, ώστε να φαίνεται κομψή μέσα στο νερό. Δεν είναι απαραίτητο πως αν δεν είναι αδύνατη, δεν μπορεί να ξεκινήσει το άθλημα. Στη συνέχεια, όποια αθλήτρια θέλει, μπορεί να βελτιώσει όσα χρειάζεται, για να ασχοληθεί με το άθλημα. Μία αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης πρέπει να της αρέσει αυτό που κάνει, ο χορός και ειδικά στο νερό»
Τι θα συμβούλευες μία νέα κοπέλα που θα ήθελε να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό;
«Εφόσον της αρέσει, να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό! Είναι ένα περίεργο άθλημα, γιατί δεν έχει να κάνει με χρονόμετρα και πολλές φορές μπορεί να αισθανθεί αδικημένη στους αγώνες της. Αυτό είναι κάτι άσχημο για το άθλημα μας, αλλά είναι και κάτι που σε κάνει πιο δυνατό σαν χαρακτήρα, επομένως μπορεί να της έκανε και καλό από την μία. Αν κάποια κοπέλα θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό ή με κάποιο άλλο, καλό θα είναι να ακολουθήσει αυτό που αισθάνεται και γενικότερα τα όνειρα μας είναι καλό να τα ακολουθούμε. Αν θέλει να το κάνει, θα το κάνει… αυτή είναι η συμβουλή μου».
Είσαι και φοιτήτρια; Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις τον πρωταθλητισμό με τα μαθήματα;
«Είμαι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σπουδάζω οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων. Είμαι στο 4ο έτος και ελπίζω κάποια στιγμή να το τελειώσω! Πέρυσι λόγω Ολυμπιακών αγώνων δεν μπορούσα να παρακολουθήσω όσο θα ήθελα, γιατί προετοιμαζόμουν. Είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστεί ο πρωταθλητισμός με τα μαθήματα, θέλει ψυχική δύναμη, γιατί εμένα η συγχρονισμένη μου χαλάει πολλές ώρες της ημέρας μου, με κουράζει και το διάβασμα απαιτεί συγκέντρωση και θέλει προσπάθεια για να το κάνεις σωστά. Γιατί για να περάσεις τα μαθήματα, μπορείς να το κάνεις με λίγο διάβασμα και με λίγη παρακολούθηση.
Τον ελεύθερο σου χρόνο πως τον αξιοποιείς;
«Μου αρέσει πάρα πολύ να βλέπω τις φίλες μου, τους φίλους μου, να πηγαίνω βόλτες και να ακούω συνέχεια μουσική!»
Κλείνοντας, τι εύχεσαι για το μέλλον…
«Να ευχηθώ για όλα τα αθλήματα, αλλά συγκεκριμένα για το δικό μου την συγχρονισμένη κολύμβηση να έχουμε περισσότερο προβολή στο μέλλον σαν άθλημα, γιατί έχουμε τα αποτελέσματα.. να έχουμε περισσότερα καλά αποτελέσματα. Σαν Ευαγγελία, προσωπικά εύχομαι να γίνομαι κάθε χρόνο και καλύτερη και φυσικά υγεία, πάνω από όλα!»