Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Αντίθετοι με την νομοθεσία περί ανταγωνισμού, οι κανόνες της UEFA, σχετικά με τη European Super League

Αντίθετοι με την νομοθεσία περί ανταγωνισμού οι κανόνες της UEFA για τη European Super League όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε την Πέμπτη ότι οι κανόνες της UEFA σχετικά με την έγκριση ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, όπως η European Super League, που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία απόσχιση από το Champions League, είναι αντίθετοι με την νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Το δικαστήριο διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το σχέδιο της Super League, με επικεφαλής αρκετούς από τους πλουσιότερους συλλόγους, «δεν πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί», τονίζοντας ότι διέπει γενικά τους κανόνες της FIFA και της UEFA και όχι για το συγκεκριμένο έργο.

Όπως προκύπτει από την απόφαση, οι ποδοσφαιρικοί φορείς UEFA και FIFA παραβίασαν την νομοθεσία της ΕΕ όταν εμπόδισαν τον σχηματισμό της ευρωπαϊκής Super League (ESL).

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η FIFA και η UEFA έκαναν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους, απαγορεύοντας στους συλλόγους να συμμετέχουν στην ESL, αλλά πρόσθεσε ότι η νέα διοργάνωση, μπορεί να μην εγκριθεί.

Η εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22, που ιδρύθηκε για να βοηθήσει στην δημιουργία της ESL, είχε ισχυριστεί ότι η UEFA και η FIFA, κατείχαν μονοπωλιακή θέση, που παραβίαζε τον νόμο περί ανταγωνισμού και ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ.

«Κερδίσαμε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε. Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε. Το ποδόσφαιρο είναι δωρεάν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της A22, Μπερντ Ράϊχαρτ και πρόσθεσε:

«Τα κλαμπ είναι πλέον απαλλαγμένα από την απειλή των κυρώσεων και ελεύθερα να καθορίσουν το μέλλον τους».

Υπενθυμίζεται, ότι τον Απρίλιο του 2021, δώδεκα κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανακοίνωσαν την δική τους «ιδιωτική» διοργάνωση, με τεράστιες εμπορικές δυνατότητες, σε μια «επίθεση» που άριχε τα μεσάνυκτα και λίγο πριν από μια τεράστια μεταρρύθμιση του Champions League, που ήταν και το «αντίπαλον δέος».

Όμως αμέσα, οι «12» δέχθηκαν αιφνιδιαστική επίθεση, καθώς η UEFA και η FIFA τους απείλησαν με κυρώσεις.

Η καταστροφική επικοινωνία από τους «στασιαστές» και στην συνέχεια η έντονη αντίθεση των φιλάθλων, ιδιαίτερα στην Αγγλία, οδήγησαν αρκετές χώρες να εξετάσουν νομοθετικά μέτρα, ωθώντας εννέα από τους «αντάρτες» να αναθεωρήσουν και να «ρίξουν λευκή πετσέτα». Η… περιπέτεια των «αντιφρονούντων» κατέρρευσε σε λιγότερο από 48 ώρες, ενώ δύο χρόνια αργότερα, μόνο οι ισπανικοί σύλλογοι της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα παρέμειναν «πιστοί» στην ευρωπαϊκή Super League.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ