Ο Μάριος Μπιτσικόκος γνωστός στο κοινό και ως… Nivek μιλάει στο KingSport.gr και στον Δημήτρη Παγανόπουλο, για την ζωή του ως επαγγελματίας gamer.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και δη στις 3 Δεκεμβρίου του 1994 η Sony έθεσε σε κυκλοφορία στην Ιαπωνία την πρώτη της κονσόλα για video games με την κωδική ονομασία: «PlayStation». Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να «κατακτήσει» τον κόσμο καθώς πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια κομμάτια!
Όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν μόνο η αρχή…
Το millenium έφερε μαζί του την κονσόλα θρύλο, το PlayStation 2, η οποία όμως το 2006 αντικαταστάθηκε από την πιο εξελιγμένη έκδοση της το PlayStation 3. Μέχρι το 2013, όπου και κυκλοφόρησε το… PS4, έκαναν την εμφάνιση τους το PlayStation Portable γνωστό και ως PSP αλλά και το PS Vita. Ας μην ξεχάσουμε όμως και τον ανταγωνιστή της Sony την Microsoft, η οποία βρίσκεται στο εμπόριο μέχρι και σήμερα με το Xbox. Στο κόλπο πλέον έχει μπει και η Nintendo με την δημιουργία του Switch.
Ο τρόπος διασκέδασης, μέσω των video games, όσο περνάει ο καιρός ανεβαίνει… level. Γίνεται καλύτερος και πιο ρεαλιστικός. Μάλιστα, εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μετατρέψει την αγάπη και το μεράκι τους για gaming σε επάγγελμα! Ένας εξ’ αυτών είναι και ο Μάριος Μπιτσικόκος ή αλλιώς Nivek. Ο 28χρονος με καταγωγή απ’ την Αθήνα ειδικεύεται στα fighting games και θεωρείται ένας απ’ τους καλύτερους παίκτες στο είδος του. Έχει λάβει μέρος σε πολλά τουρνουά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ το 2013 στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην Γαλλία στο Injustice God Among Us. Εκτός αυτού ήταν φιναλίστ στο Tekken 7 στο τουρνουά Revolution 2017 στο Λονδίνο, αλλά και στο Street Fighter V στο Cyprus Comic Con το 2016. Στην ίδια διοργάνωση τερμάτισε πρώτος στο Mortal Kombat XL και το Tekken Tag Tournament 2. Το βιογραφικό του είναι… πλουσιοπάροχο και γεμάτος διακρίσεις!
Το KingSport.gr και ο Δημήτρης Παγανόπουλος ήρθε σε επικοινωνία με τον Nivek προκειμένου να μας εξηγήσει πως είναι η ζωή ενός επαγγελματία gamer ή αλλιώς, όπως το χαρακτήρισε, ενός «ηλεκτρονικού» αθλητή. Επιπλέον, μας μίλησε για τις εμπειρίες του από την παγκόσμια σκηνή.
«Το επάγγελμα του gamer δεν είναι αυτό που φαντάζονται…»
Καταρχάς από που βγαίνει το προσωνύμιο «Nivek»;
«Βγήκε την εποχή που πήγαινα λύκειο και όλοι έψαχναν για παρατσούκλι! Ένας φίλος μου πρότεινε τον αναγραμματισμό και έτυχε να δω ένα όνομα που μ’ άρεσε σε κάτι τίτλους τέλους από μία ταινία που είχα δει εκείνο τον καιρό».
Εξήγησε μας πως είναι η ζωή ενός επαγγελματία gamer;
«Σίγουρα δεν είναι αυτό που φαντάζονται αρκετοί. Η καθημερινότητα μου είναι γεμάτη με προπόνηση και ιδιαίτερα μαθήματα, εκπομπές στο twitch, τουρνουά, γυρίσματα, beta testing αλλά και εξόδους. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε άνθρωποι και εμείς γι’ αυτό και πρέπει να βγαίνουμε λίγο έξω να ξεσκάμε. Το οικονομικό μέχρι στιγμής βγαίνει από τις επιτυχίες μου σε τουρνουά, συνεργασίες που κάνω και φυσικά δωρεές θεατών της εκπομπής!»
Πως είναι η λειτουργία των τουρνουά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;
«Στο εξωτερικό εκτός από μεγαλύτερα νούμερα συμμετεχόντων, έχουν και μεγαλύτερη εμπειρία στη διοργάνωση των τουρνουά. Καταφέρνουν να κάνουν αυτή την πολύωρη εμπειρία όσο πιο διασκεδαστική και ξεκούραστη γίνεται! Να μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε πως όταν ξέρουν πως έχουν επισκέπτες εξωτερικού προσπαθούν να τους ομαδοποιήσουν και για την καλύτερη εμπειρία των παικτών αλλά και για τη δική τους διευκόλυνση. Η Ελλάδα ευτυχώς ακολουθεί αυτά τα χνάρια αλλά με αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, το επίπεδο της Ελλάδας είναι αρκετά ψηλό και ανταγωνίσιμο σε σχέση με το εξωτερικό».
Ποια είναι μεγαλύτερη διάκριση για έναν gamer;
«Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Παράδειγμα για κάποιον μπορεί να είναι να συνεργαστεί με το twitch ή να δουλέψει σε μια μεγάλη εταιρία με games».
Στα fighting games;
«Σίγουρα για έναν fighting gamer είναι το Evolution Series της Αμερικής. Έχω συμμετάσχει και έχω καταφέρει να φτάσω στους top-25 του Mortal Kombat X και Injustice 2, το 2015 και 2017 αντίστοιχα, ανάμεσα σε χιλιάδες παίκτες».
Η Ελλάδα μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμούς αντίστοιχους με του εξωτερικού;
«Φυσικά και μπορεί. Έχουν γίνει στο παρελθόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από μεγάλους οργανισμούς που στηρίζουν τα fighting games όπως το Greekdojo και το Cowboy TV. Είμαι σίγουρος πως σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε τουλάχιστον από την Ευρώπη και την Αμερική».
Γενικά που και πως μπορούμε να βρούμε ένα τουρνουά;
«Υπάρχουν πολλά τουρνουά ανά τον χρόνο σε εκδηλώσεις gaming σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε internet cafe. Πλέον η ελληνική κοινότητα έχει οργανωθεί και μπορεί να ενημερώνεται μέσω discord και facebook (Hellenic, Greekdojo και Tekken Greece) για τα προσεχή τουρνουά».
Αρκετός κόσμος κατακεραυνώνει τα video games γιατί θεωρεί ότι είναι βλαβερά ως προς την υγεία. Ποια είναι η άποψη σου για το συγκεκριμένο θέμα;
«Είμαι άνθρωπος που προσπαθώ να έχω ισορροπία στην ζωή μου. Ο αθλητισμός είναι σημαντικό κεφάλαιο. Εγώ εξαιτίας προβλήματος στη μέση κάνω κυρίως ορθοστατικές ασκήσεις για γυμναστική. Προσπαθώ να μην το αμελώ παρά το φόρτο της καθημερινότητας. Επίσης η σωστή διατροφή και ο ύπνος είναι απαραίτητα ακόμη και για έναν “ηλεκτρονικό” αθλητή. Τα video games δεν είναι βλαβερά για την υγεία. Η υπερβολή στη διαχείριση τους τότε μπορούν να τα κάνουν βλαβερά. Και αυτό ισχύει για οτιδήποτε φτάνει στην υπερβολή».
Αν κάποιος ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τα video games, τι θα τον συμβούλευες;
«Ευτυχώς η εποχή του… ταμπού με το να ασχολείσαι με αυτό ξεπερνιέται σιγά σιγά οπότε για τις νεότερες γενεές θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Γενικά είναι πολλά τα πράγματα που μπορείς να κάνεις πάνω στα video games, από editing videos μέχρι streaming. Το θέμα είναι να ξέρεις τι είναι αυτό που σου αρέσει και να το ακολουθήσεις με τη καρδιά σου. Εμπόδια υπάρχουν παντού και υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε. Πολύ δουλειά χρειάζεται όπως σε όλα για να γίνεις καλός, το ταλέντο είναι μια μικρή ώθηση».
Τι περιλαμβάνει το… starter pack του;
«Τα μυστικά συστατικά της επιτυχίας είναι η άφθονη υπομονή, η θέληση για ενασχόληση μαζί τους, ισορροπία στη προσωπική ζωή, η σωστή συνεργασία και να μην το βάζεις κάτω έστω και αν δεν πάνε όλα κατ’ ευχήν».
«Δεν συγκρίνεται η αίσθηση του “1 vs 1”»
Στην συνέχεια της κουβέντας μας ο Nivek μας μίλησε για τις εμπειρίες του από τα τουρνουά του εξωτερικού αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια. Κλείνοντας, φροντίσαμε να τον βάλουμε σε… δίλημμα.
Αλήθεια, πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς επαγγελματικά με τα fighting games;
«Ασχολούμαι πάνω από 10 χρόνια με τα fighting games απλά πριν από 1 χρόνο πήρα την απόφαση να το πάω εντελώς επαγγελματικά, με σκοπό να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα. Με ώθησαν οι υποστηρικτές μου, οι φίλοι και οι οικογένεια μου τους οποίους είμαι ευγνώμων που με στηρίζουν κάθε στιγμή».
Γιατί όμως fighting games και όχι κάποιου άλλου είδους;
«Παλαιότερα είχα δοκιμάσει fps και strategy games αλλά δεν ήταν ίδια η έλξη με τα fighting, η αίσθηση του “1 vs 1”. Δεν συγκρίνεται σχεδόν με κανένα άλλο παιχνίδι που έχω παίξει και εάν μου δινόταν η ευκαιρία θα διάλεγα ξανά αυτή την κατηγορία».
Πόσο σημαντικό και εύκολο είναι να συνδυάζεις την αγάπη σου για τα video games με το επάγγελμα σου;
«Είναι πιο δύσκολο απ’ ότι το φαντάζονται, όπως οποιοδήποτε επάγγελμα που αγαπάς και απευθύνεται σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στην Ελλάδα αλλά και στην παγκόσμια σκηνή. Δεν είναι εύκολο».
Ποια είναι τα αγαπημένα σου video games;
«Στη δικιά μου κατηγορία θα ξεχώριζα τα εξής: Mortal Kombat X, Street Fighter 5, Tekken 7, Injustice 2 και το καινούριο Dragonball Fighters Z. Γενικά μ’ αρέσουν οι σειρές Metal Gear και God of War. Επίσης δηλώνω φαν των παλιών παιχνιδιών της δεκαετίας του ’90 αλλά και του 2000».
Οι αγαπημένοι σου παίκτες;
«Γενικά συνδυάζω την γαλήνη με την τρελά γι’ αυτό και μπορεί να επιλέξω από τον σοβαρό και αυστηρό θεό του κεραυνού Raiden στο Mortal Kombat μέχρι τον… ψυχάκια και υπερβολικό Bryan του Tekken! Εάν ήταν να ξεχωρίσω κάποιον χαρακτήρα θα ήταν η Wonder Woman του Injustice, διότι ήταν αυτή που μου χάρισε το χρυσό στην Γαλλία το 2013. Επίσης, θεωρητικά είναι Ελληνίδα αλλά και έβγαλε μία τέλεια ταινία πέρυσι. Γενικά επιλέγω παίκτες που μου αρέσουν αν και -δυστυχώς- στον επαγγελματικό τομέα πρέπει να μάθεις και δυνατούς χαρακτήρες για καλύτερα αποτελέσματα».
Αντίθετα, ποια είναι η κατηγορία παιχνιδιών που δεν σου αρέσει;
«Τα racing για κάποιο λόγο δεν μου τράβαγαν το ενδιαφέρον ούτε σαν πιτσιρικάς. Ίσως γιατί τα θεωρώ μονότονα. Το μόνο που θυμάμαι να είχα ασχοληθεί παραπάνω ήταν το Need for speed: Most wanted. Τι μου θύμισες τώρα!»
Μίλησε μας για τις επιτυχίες σου σε διαγωνισμούς. Ξεχωρίζεις κάποια;
«Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχω κάνει πάνω από 15 ταξίδια για τουρνουά στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έχω τερματίσει αρκετά ψηλά. Εάν ήταν να ξεχωρίσω την μεγαλύτερη μου επιτυχία ήταν το 2013 στη Γαλλία που κατάφερα να φέρω τη πρωτιά σε ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά που συμμετείχα και λόγο αυτού έχω στην κατοχή μου μια συλλεκτική καμπίνα Injustice Gods Among Us στη συλλογή μου».
Έχεις κάποιο γούρι ή κάνεις κάτι συγκεκριμένο πριν από κάθε διοργάνωση;
«Γενικά πέρα από τη καλή προπόνηση που κάνω και την συγκέντρωση που έχω πριν από το τουρνουά, προσπαθώ να ακούω μουσική κατά τη διάρκεια των αγώνων μου για να μην αποσπάται η προσοχή μου. Στο τελευταίο ταξίδι μου για τα προκριματικά του Eleague στη Αμερική για το Injustice 2 που κατάφερα να βγω 3ος, το γούρι μου ήταν μια μικρή Supergirl Lego!»
Πέρα από τα video games ασχολείσαι με κάποιο άθλημα;
«Μου αρέσει πολύ το μπάσκετ αν και λόγο πιεσμένου προγράμματος δεν προλαβαίνω να παίξω. Δυστυχώς δεν υποστηρίζω κάποια ομάδα εδώ και χρόνια αλλά προσπαθώ να παρακολουθήσω τις προσπάθειες της Εθνικής Ελλάδος».
Τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;
«Ποιον; Γενικά το πρόγραμμα μου είναι πολύ πιεσμένο αλλά προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για τους φίλους μου αλλά και για τον εαυτό και την οικογένειά μου. Μου αρέσει ο χορός, οι μικρές δραστηριότητες και η νυχτερινή διασκέδαση».
Συμμετέχεις σε κάποια ομάδα;
«Η ομάδα μου LegacyOfKaiser περιλαμβάνει παίκτες αρκετών fighting games. Με βάση το YouTube κανάλι του Τάσου Ελευθεριάδη, προσπαθούμε να έχουμε πολλές επιτυχίες! Επίσης οι υπόλοιποι παίκτες δηλαδή οι Θοδωρής και Δημήτρης Οικονόμου, ο Κώστας Λασηθιωτάκης και η Άντζελα Φράγκου έχουν μεγάλο ταλέντο στα BlazBlue και Dragonball. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος της ομάδας».
Αν κάποιος θέλει να ενταχθεί σε αυτήν που μπορεί να σας βρει;
«Μπορεί να μιλήσει με τον ίδιο τον Τάσο φυσικά στη σελίδα του στο YouTube και Facebook».
Ποιοι είναι οι καλύτεροι παίκτες που έχεις αντιμετωπίσει στα τουρνουά;
«Φυσικά οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές είναι οι Κορεάτες και οι Ιάπωνες που είναι πραγματικά “τέρατα” ψυχραιμίας. Το στυλ τους είναι αμυντικό χωρίς σχεδόν κανένα λάθος και με μετρημένες σωστές κινήσεις. Αυτό είναι που θαυμάζω και προσπαθώ και εγώ να αφομοιώσω στο δικό μου στυλ. Φυσικά υπάρχουν και Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αντίστοιχου επιπέδου αλλά είναι λιγότεροι».
Και μια και αναφέρθηκα σε αυτό. Υπάρχει στυλ παιχνιδιού και στρατηγικές στα fighting Games;
«Όπως υπάρχουν στα αθλήματα, οι επιθετικές και αμυντικές στρατηγικές, έτσι και στα fighting games μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου μοναδικό στυλ. Εγώ είμαι υπομονετικός παίκτης με ζυγισμένη και ξαφνική επίθεση στα ανοίγματα του αντιπάλου. Φυσικά παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας που θα επιλέξεις που ευνοεί το αντίστοιχο επιθετικό ή αμυντικό στυλ».
Κάνεις stream στο YouTube;
«Κάνω stream στην πλατφόρμα του twitch αλλά προσπαθώ και ανεβάζω βίντεο στη σελίδα μου στο YouTube (FGC Nivek). Οποιοσδήποτε μπορεί να με βρει επίσης στο Facebook (Marios “Nivek” Bitsikokos) αλλά και στο Twitter (LOK_Nivek) μου».
Τι έχει το… μενού προσεχώς αλλά και στο μέλλον;
«Τώρα είμαι σε εντατικές προπονήσεις του νέου Dragonball fighters Z. Θα συμμετέχω σε τουρνουά στην Ελλάδα και ανάλογα τα αποτελέσματα ίσως πάω και στο εξωτερικό. Επίσης αναμένουμε νέα σεζόν Tekken και Injustice pro series. Στο μέλλον θέλω να θεμελιώσει τα fighting στην Ελλάδα και να γίνουν όσο πιο προσιτά γίνεται στον κόσμο. Να μπορέσουμε να είμαστε και εμείς κομμάτι της παγκόσμιας σκηνής».
Τέλος, θα ήθελα να σε βάλω σε δίλημμα. Injustice ή Tekken;
«Γιατί μου το κάνεις αυτό τώρα; Με το Tekken ξεκίνησα και με το Injustice καταξιώθηκα. Αν και αγαπάω και τα δύο πολύ, θα διάλεγα το Injustice γιατί μου έχει προσφέρει πολλές ευχάριστες στιγμές και άπλετη εμπειρία».