Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται… τραγούδι (Μέρος 2)

Πρώτη μέρα του 2024 σήμερα και συνεχίζουμε το μουσικό μας αφιέρωμα, σε τραγούδια που μιλούν για το ποδόσφαιρο.

Με εξαίρεση τα δύο… «bonus tracks» στο τέλος, όλα τα τραγούδια παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.

Δείτε εδώ το πρώτο μέρος

 

15. Το Εθνικάκι (1991)

Διασκευή Μουσικής-Στίχοι: Βαγγέλης Δεληκούρας

Ερμηνεία: Βαγγέλης Δεληκούρας/Τα παιδιά απ’ την Πάτρα

Από το δίσκο: «Θα χτυπήσω αναβολή»

Ο Βαγγέλης Δεληκούρας, παρόλο που δεν είχε σχέση με τον Πειραιά, υποστήριζε τον Εθνικό. Όταν το 1989, η ομάδα του Πειραιά υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική, ο ίδιος όντας νεοσύλλεκτος σμηνίτης στην αεροπορία, έγραψε τους στίχους του τραγουδιού και αργότερα προσάρμοσε πάνω τους μια αραβική μελωδία. Μιλά ουσιαστικά για το γεγονός πως ο Εθνικός δεν μπόρεσε, ή δεν ήθελε να ακολουθήσει τους ρυθμούς και τη νοοτροπία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα, όταν τα χρόνια του «ρομαντισμού» πέρασαν, να υποβιβαστεί. Έκτοτε ανέβηκε μεν πάλι στην Α’ Εθνική, χωρίς ωστόσο την ανταγωνιστικότητα του παρελθόντος. Πλέον αγωνίζεται στη Γ’ κατηγορία, με βλέψεις για την άνοδο.

 

16. Τούλα Υποκριτούλα (1993)

Μουσική-Στίχοι-Ερμηνεία: Κώστας Μπίγαλης

Από το δίσκο: «Μικρή μου μέλισσα»

Ο Κώστας Μπίγαλης, έχει πάει στο Χαριλάου να δει προφανώς τον Άρη Θεσσαλονίκης. Εκεί συνάντησε την Τούλα που ήξερε πως ο ήρωας μας θα είναι στο γήπεδο και πήγε για να τον ξελογιάσει! Ποδοσφαιροτράγουδο κι ας μην του φαίνεται αλλά και ένα μάθημα γυναικείας πονηριάς!

 

14. Γεια σου Ελλάδα (1994)

Μουσική: Μάριος Τόκας, Στίχοι: Κώστας Φασουλάς

Τραγούδι: Γιάννης Πάριος

Από τον ομότιτλο δίσκο

Τραγούδι που γράφτηκε με αφορμή τη συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής το 1994. Αναφέρεται στις ομορφιές και τα «θαύματα» της Ελλάδας που όλοι ζήλεψαν. Φυσικά, την παρουσία της Εθνικής σε εκείνη τη διοργάνωση, όλοι θέλουμε να την ξεχάσουμε…

 

15. Ελλάδα, Ελλάδα (1994)

Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου

Τραγούδι: Βασίλης Λέκκας

Από τον ομότιτλο δίσκο

Ακόμη ένα τραγούδι που γράφτηκε για τη συμμετοχή της Εθνικής στο Μουντιάλ του 1994. Παρόμοιο νόημα με το προηγούμενο. «Ελλάδα Ελλάδα τώρα πια δεν στέλνεις μετανάστες, με το κεφάλι παν’ ψηλά τα νέα σου παιδιά». Εδώ εκφράζει την ελπίδα που υπήρχε για το μέλλον, ωστόσο αποδείχθηκε φρούδα. Γιατί πάλι η Ελλάδα «τρώει» τα παιδιά της και τα στέλνει μετανάστες. Και το ίδιο συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο.

 

16. Ανατροπή και πέναλτι (1994)

Μουσική-Στίχοι: Φώντας Μάχλης

Τραγούδι: Τάκης Βαμβακίδης

Από το δίσκο: «Το χαμόγελο του Τάκη»

Πιο πολύ σατυρικό τραγούδι. Ο Τάκης Βαμβακίδης παρομοιάζει την προσπάθεια για να… ρίξει «μια γκόμενα απέναντι», με την εκτέλεση ενός πέναλτι. Φτάνει στα όρια του «καλτ», με την καλή του έννοια, ενώ όσο ωραίο είναι το τραγούδι, άλλο τόσο ωραίο είναι και το βίντεο κλιπ. Σε αυτό συμμετέχουν πολλοί γνωστοί Πόντιοι ποδοσφαιριστές, αλλά και η ομάδα Ελλάς Ποντίων από το Αιγάλεω.

 

17. Δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέ (2004)

Μουσική-Στίχοι: Ανδρέας Τρούσας

Τραγούδι: Γιώργος Δημητριάδης

Τραγούδι που γράφτηκε μετά το θρίαμβο της Εθνικής μας στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004. Ακούστηκε για πρώτη φορά στο ομόμυμο ντοκιμαντέρ για την Εθνική, ενόψει της ενδεχόμενης πρόκρισης, που τελικά δεν ήρθε, στο Μουντιάλ της Γερμανίας δύο χρόνια μετά.

 

18. Ζιζού (2007)

Μουσική: Yehuda Poliker, Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης

Τραγούδι: Μανώλης Ρασούλης, Υehuda Poliker

Δίσκος: «Hummus sapiens»

Μια συνεργασία του Μανώλη Ρασούλη με τον Ισραηλινό συνθέτη και τραγουδιστή Γιεχούντα Πόλικερ. Ένα τραγούδι που μιλάει για τις πραγματικές αξίες και τα «δήθεν» της ζωής. Για αυτά που έχουν σημασία και λόγο ύπαρξης και για εκείνα που απλώς υπάρχουν. Για τα «διαμάντια και τα φο μπιζού». Εάν κάνουμε αναγωγή στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τον δημιουργό, οι πρώτοι παρομοιάζονται με τον Ζινεντίν Ζιντάν και οι υπόλοιποι με «κάθε παικτάκι».

 

19. Πίνω μπάφους και παίζω pro (2007)

Μουσική-Στίχοι: Μάρκος Κούμαρης

Τραγούδι: Locomondo

Το πρώτο «ποδοσφαιρικό» τραγούδι που μας παρουσίασαν οι Locomondo, το οποίο εστιάζει στο δημοφιλές ηλεκτρονικό ποδοσφαιράκι. Η παρέα μαζεύεται για να παίξει δίνοντας όλη της την προσοχή εκεί, ενώ δεν έχει χρόνο και διάθεση για οτιδήποτε άλλο. Για συντροφιά, έχουν… κάτι απαγορευμένο.

 

20. Λομάνα Λούα Λούα (2008)

Μουσική-Στίχοι: Αλέξης Γραμματικός

Τραγούδι: Ομοθυμαδόν

Από το cd single: «Lomana Lua Lua»

Τραγούδι αφιερωμένο στον Κονγκολέζο επιθετικό ο οποίος αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2007-08 και στο δεύτερο μισό της σεζόν 2009-10. Κινείται σε ρυθμούς ρέγκε, ενώ για τη δημιουργία του συνεργάστηκε και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής.

 

21. Ο κουβανός (2008)

Μουσική: Μιχάλης Εμιρλής, Στίχοι: Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης

Τραγούδι: Μιχάλης Εμιρλής

Από το δίσκο: «Μη διστάζεις»

Ένα τραγούδι που δείχνει πόση ζημιά μπορεί να πάθει κάποιος από το στοίχημα. Ποντάρει στα σίγουρα μήπως και ρεφάρει, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ζητάει προκαταβολή από το μισθό του. Μόνο που στο ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα σίγουρο. Έτσι, ένα πέναλτι μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Αλλά, η ελπίδα δεν σβήνει ποτέ. Κάποια μέρα θα βγει από τον… «κουβά».

 

22. Goal (2010)

Μουσική-Στίχοι: Μάρκος Κούμαρης

Τραγούδι: Locomondo

Τραγούδι που κυκλοφόρησε λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής στο οποίο συμμετείχε και η Εθνική μας. Μιλάει για τη μαγεία και την ομορφιά του παιχνιδιού, αλλά και για το γεγονός πως πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν γιορτή και πως όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Αλλά πλέον έχει εμπορευματοποιηθεί και έτσι ένα μέρος της ομορφιάς έχει δώσει τη θέση του στο κέρδος. Πάντα όμως είμαστε εκεί για να βάλουμε «το ωραιότερο γκολ»!

 

23. Η αποστολή (2011)

Μουσική: Νίκος Λυμπερόπουλος-Γιώργος Σαμαράς

Στίχοι: Νίκος Λυμπερόπουλος-Κώστας Κατσουράνης

Τραγούδι: Νίκος Λυμπερόπουλος και όλη εκείνη η Εθνική

Άλλο ένα τραγούδι για την Εθνική ομάδα, που γράφτηκε ενόψει της συμμετοχής στο Euro του 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και Ουκρανίας. Σε ρυθμούς R’n B’ Το έγραψαν και το ερμήνευσαν οι παίκτες εκείνης της ομάδας, με κεντρικό δημιουργό και ερμηνευτή τον Νίκο Λυμπερόπουλο.

 

———

24. Giovanni (Για πάντα στο Λιμάνι) (2012)

Μουσική-Στίχοι-Τραγούδι: Mo Skillz (Δημοσθένης Ρούσσος)

Τραγούδι αφιερωμένο στον «μάγο» Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, που έγραψε ο προσφάτως εκλιπών ράπερ Mo Skillz-Δημοσθένης Ρούσσος. Ο Τζιοβάνι αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού από το 1999 έως το 2005, προσφέροντας θέαμα και όμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές στους Έλληνες φιλάθλους.

 

25. Samba Ελλάς (2014)

Μουσική-Στίχοι: Μάρκος Κούμαρης

Τραγούδι: Locomondo

Ακόμη ένα τραγούδι που γράφτηκε πριν από Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο συμμετείχε και η Εθνική Ελλάδας. Αυτή τη φορά για εκείνο της Βραζιλίας το 2014. Το τραγούδι είναι βασισμένο στη μελωδία του βραζιλιάνικου κομματιού «Aquarella do Brazil » ηχογραφήθηκε από τους Locomondo μαζί με παίκτες από την Ελληνική Εθνική Ομάδα Αστέγων και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», μια οργάνωση που στηρίζει άστεγους, ανέργους και άλλους κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους.

 

26. Καρεμπέ (2018)

Μουσική: Ορφέας Περίδης, Στίχοι: Γιώργος Σιδέρης

Ερμηνεία: Λιζέτα Καλημέρη

Από το δίσκο «Εν φλύα»

Το πιο πρόσφατο από όλα. Η Λιζέτα Καλημέρη, τραγουδά ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Κριστιάν Καρεμπέ, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες που πέρασαν από τα μέρη μας, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού. Η μουσική του είναι ιδιαίτερα ωραία, σε ένα έντεχνο-παραδοσιακό στυλ. Ωστόσο οι στίχοι είναι αρκετά μπερδεμένοι, έτσι που ο Καρεμπέ μπλέκεται σε παραδοσιακές εικόνες της χώρας μας, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν το τραγούδι θέλει να προβάλλει τις εικόνες αυτές, ή τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή. Στο τραγούδι επίσης αναφέρονται ο Νίκος Γιούτσος και ο Γιώργος Σιδέρης.

 

Bonus 1: Το μεγάλο ντέρμπι (1979)

Κείμενο-παρουσίαση: Χάρρυ Κλυνν

Από το δίσκο: «Δοξάστε με»

Ένα σατυρικό σκετς-παρωδία των ραδιοφωνικών μεταδόσεων ποδοσφαιρικών αγώνων. Ο Χάρρυ Κλυνν παρουσιάζει δύο φανταστικούς αγώνες σατιρίζοντας αφενός το ποδοσφαιρικό θέαμα (ακόμη και πριν από 40 χρόνια υπήρχαν παιχνίδια… «σούπες»), ειδικά το ένα ματς είναι μεταξύ των ομάδων Ρεζιλιακού-Χτικιαριακού, αφετέρου τις ραδιοφωνικές περιγραφές. Ο σπίκερ μπορεί είτε να βαριόταν, είτε να είναι βραδύγλωσσος και να αγχώνει ακόμη περισσότερο τους ακροατές. Χαρακτηριστικά είναι και τα ονόματα των ποδοσφαιριστών, όπως ο τερματοφύλακας Κερβέρογλου του «Βραδυποριακού» αλλά και ο διαιτητής Δαρμένος.

 

Bonus 2: Δεν μπορώ να περιμένω (Σήκωσέ το) (2004)

Γιώργος Χελάκης

Η Ελλάδα ήταν Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αυτός ο θρίαμβος συνδυάστηκε με τις ραδιοφωνικές περιγραφές του Γιώργου Χελάκη, από όπου στη συνέχεια βγήκε αυτό το remix.

Τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών και των βίντεο ανήκουν στους δημιουργούς τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ