Ο Γιάννης Δρόσος γράφει στο Kingsport.gr για την παρούσα κατάσταση του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα. Την Α’ Εθνική, τη Δόξα 2016, τον Ολυμπιακό, αλλά και την Εθνική Ομάδα.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο γυναικών αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια… ιδιαίτερη κατάσταση. Από τη μία η Εθνική ομάδα η οποία συνεχώς κάνει βήματα ανόδου. Από την άλλη το πρωτάθλημα, που ναι μεν παρουσιάζει κάποια πρόοδο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ωστόσο έχει πολύ δρόμο ακόμα για να έχει μια πραγματικά ουσιαστική βελτίωση.
Το ελληνικό πρωτάθλημα
Το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην κατάσταση «ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω». Ήδη τα τελευταία χρόνια, στην Α’ Εθνική συμμετέχουν ομάδες γυναικών από τις μεγάλες ΠΑΕ. Ενώ γυναικεία τμήματα μεγάλων ΠΑΕ βρίσκονται και σε χαμηλότερες κατηγορίες. Αυτό, έχει δώσει μια μεγάλη ενίσχυση και έχει αυξήσει το ενδιαφέρον, τόσο στο κομμάτι των φιλάθλων, όσο και στο εμπορικό κομμάτι.
Όσον αφορά τους φιλάθλους, οι αγώνες της πρώτης κατηγορίας συγκεντρώνουν μεγαλύτερο πλήθος. Σίγουρα όχι όπως της Σούπερ Λιγκ και ούτε κατά διάνοια όπως τα πρωταθλήματα γυναικών των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, ωστόσο πολύ καλύτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ενώ παλαιότερα, τους αγώνες παρακολουθούσαν φίλαθλοι που ασχολούνταν συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο γυναικών, πλέον υπάρχουν και οι φίλαθλοι των ομάδων που συμμετέχουν. Διότι οι συγκεκριμένες ομάδες από μεγάλες ΠΑΕ, έχουν και τους δικούς τους φιλάθλους.
Σε αυτό φυσικά έχει βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό και η τηλεοπτική και διαδικτυακή κάλυψη των αγώνων. Ήδη από πέρυσι, τουλάχιστον ένα παιχνίδι κάθε αγωνιστική, μεταδίδεται τηλεοπτικά. Δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει τόσο το ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και το ποδόσφαιρο γυναικών γενικότερα.
Η αποχώρηση της Δόξας 2016
Πριν από λίγες ημέρες ωστόσο, η ομάδα της Δόξας Δράμας 2016, αποχώρησε από το πρωτάθλημα. Αυτό σίγουρα είναι ένα μεγάλο μείον για την Α’ Εθνική. Τόσο για την ίδια την αποχώρηση, όσο και για τους λόγους που έγινε.
Μάλιστα, η ομάδα της Δράμας δεν είναι η μοναδική περίπτωση, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις αποχώρησης ομάδων από την πρώτη κατηγορία.
Όμως, όποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο, πώς μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη; Ενώ υπάρχουν ήδη ομάδες που αποχωρούν από τις χαμηλότερες κατηγορίες και, δυστυχώς, έπεται συνέχεια.
Η βάση όλων αυτών είναι η οικονομική αδυναμία. Στο πρωτάθλημα δηλώνουν συμμετοχή ομάδες, που όπως φαίνεται δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και τελικά αποχωρούν. Σίγουρα φταίει η γενικότερη οικονομική κατάσταση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων, που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα απλά για να συμμετέχουν. Χωρίς κάποιο ουσιαστικό πλάνο και με κακή διαχείριση.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα… θα έχει πραγματικά νόημα η μετατροπή του ελληνικού ποδοσφαίρου γυναικών (έστω της Α’ Εθνικής) σε επαγγελματικό; Και κυρίως, το ελληνικό πρωτάθλημα με τις υπάρχουσες συνθήκες, μπορεί να υποστηρίξει τον επαγγελματισμό;
Ο Ολυμπιακός
Πριν από λίγες ημέρες επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία γυναικείας ομάδας και ο Ολυμπιακός. Όπως τόνισαν οι «ερυθρόλευκοι» το νέο τμήμα θα ξεκινήσει από τη νέα σεζόν στη Γ’ Εθνική με στόχο την άνοδο στην Α’ και τον πρωταθλητισμό. Η κίνηση αυτή, αφενός άργησε, μιας και θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό, ενδεχομένως εδώ και πολλά χρόνια. Και αφετέρου, ακόμη και με το όνομα του Ολυμπιακού, θα δώσει κύρος και θα ανεβάσει το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ειδικά όταν θα πάρει την άνοδο και θα παίξει στην Α’ Εθνική.
Με τις υπόλοιπες ομάδες που είναι τα γυναικεία τμήματα ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, το επίπεδο σίγουρα ανεβαίνει. Όσον αφορά το εμπορικό σκέλος, η παρουσία των κορυφαίων ελληνικών ομάδων, αναμένεται να φέρει και χορηγούς και καλύτερα τηλεοπτικά συμβόλαια.
Το αγωνιστικό σκέλος
Το ζήτημα όμως είναι και το αγωνιστικό. Διότι ένα πρωτάθλημα, εάν θέλει να ανεβαίνει επίπεδο, δεν αρκεί να έχει μόνο ισχυρά ονόματα. Πρέπει να υπάρχουν και ισχυρές ομάδες αγωνιστικά.
Από τη στιγμή λοιπόν, που οι ομάδες έχουν είτε τη στήριξη της αντίστοιχης ΠΑΕ του συλλόγου τους (τυπικά οι ομάδες γυναικών ανήκουν στο Ερασιτεχνικό σωματείο), είτε έναν ισχυρό χρηματοδότη, θα έχουν και τη δυνατότητα να προσελκύσουν και να φέρουν υψηλού επιπέδου ποδοσφαιρίστριες, που με τη σειρά τους θα ανεβάσουν συνολικά το επίπεδο.
Και φυσικά, ο «κορμός» θα πρέπει να αποτελείται ως επί το πλείστον από Ελληνίδες παίκτριες, τις οποίες θα πλαισιώνουν υψηλού επιπέδου ξένες.
Αλλά το κυριότερο, είναι όσες ομάδες συμμετέχουν, σε όλες τις κατηγορίες, είναι να μπορούν να ανταπεξέρχονται.
Ενδεχομένως να βοηθούσε μια αναδιάρθρωση των κατηγοριών, όσον αφορά τον αριθμό ομάδων και ομίλων. Και ασφαλώς οι ομάδες να κάνουν τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό και οργάνωση.
Η Εθνική Γυναικών
Την προηγούμενη Τετάρτη (15/1), η FIFA μέσω ανάρτησής της, παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο γυναικών. Αφενός όσον αφορά την Εθνική Ομάδα, αφετέρου στο ποδόσφαιρο στις μικρές ηλικίες.
Η Εθνική Γυναικών, ανέβηκε στην 58η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σημειώνοντας άνοδο τριών θέσεων. Μπορεί φαινομενικά και η 58η θέση να δείχνει χαμηλή, ωστόσο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει κάνει εμφανή βήματα προόδου. Και για πρώτη φορά, δείχνει έμπρακτα ότι μπορεί να διεκδικήσει κάτι ακόμη καλύτερο και να πάει πολύ ψηλότερα. Τόσο οι εμφανίσεις, όσο και τα αποτελέσματα φαίνονται ελπιδοφόρα. Ενώ για το προσεχές Women’s Nations League, ο πήχης έχει ανέβει. Και πλέον έχει αρχίσει να μπαίνει στην εξίσωση και το «πρέπει» για το κάτι παραπάνω.
Οι μικρές ηλικίες
Μέσα στο Στρατηγικό Πλάνο της ΕΠΟ για το ποδόσφαιρο γυναικών, είναι η διεξαγωγή πρωταθλήματος Κ15 μικτών ομάδων των ΕΠΣ, αλλά και Πανελλήνιο Αναπτυξιακό Πρωτάθλημα Κ17. Αυτό σίγουρα βοηθά στην προσέλκυση νέων παικτριών που θα στελεχώσουν τα επόμενα χρόνια τους συλλόγους και την Εθνική Ομάδα. Ενώ αποτελεί έναν πολύ καλό προθάλαμο πριν τις «πρώτες» ομάδες, μιας και βοηθά τις παίκτριες να «μπουν» στη νοοτροπία του παιχνιδιού και φυσικά να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.
Η Ευρώπη
Από την επόμενη σεζόν (2025-26), η UEFA ξεκινά μια δεύτερη διασυλλογική διοργάνωση γυναικών, το Women’s Europa Cup. Θα είναι η πρώτη φορά που το ποδόσφαιρο γυναικών θα έχει δύο Ευρωπαϊκά Κύπελλα.
Δείτε εδώ τις διοργανώσεις και τον τρόπο διεξαγωγής
Στη νέα αυτή διοργάνωση, οι ομάδες που θα συμμετέχουν απευθείας από τα πρωταθλήματά τους (εκτός από αυτές που θα προέρχονται από το Women’s Champions League), θα είναι μέχρι και την 24η χώρα της σχετικής κατάταξης της UEFA.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην 35η θέση, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να βγάζει μόνο μία ομάδα: την πρωταθλήτρια στα προκριματικά του Women’s Champions League. Θα έχει φυσικά την ευκαιρία εάν κάτι «στραβώσει», να συνεχίσει στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, προσδοκώντας να κάνει μια καλή πορεία.
Όμως, πλέον είναι υποχρεωμένη η πρωταθλήτρια Ελλάδας να κάνει μια καλή ευρωπαϊκή πορεία. Δεν είναι πια θέμα μόνο γοήτρου, αλλά και ισχυρό βαθμολογικό ζητούμενο. Και επίσης, το Women’s Europa Cup είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ελληνική ομάδα να πετύχει κάτι.
Για να φτάσουν λοιπόν οι ελληνικές ομάδες να έχουν καλές ευρωπαϊκές παρουσίες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένα δυνατό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει όλες οι ομάδες, όλων των κατηγοριών (και όχι μόνο της Α’ Εθνικής), να λειτουργούν σε σωστές βάσεις και ακολουθώντας ένα αγωνιστικό, λειτουργικό και οικονομικό πλάνο. Οι περισσότερες το κάνουν, δυστυχώς όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Κάθε πλευρά (ομάδες, παράγοντες, Ενώσεις, Ομοσπονδία) θα πρέπει να κινηθούν προς τις σωστές κατευθύνεις, με γνώμονα το συμφέρον και το καλό του ποδοσφαίρου.