Το Kingsport.gr παρουσιάζει τη μορφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων γυναικών από την επόμενη σεζόν. Η νέα μορφή του Women’s Champions League, το νεοσύστατο Women’s Europa Cup και οι ελληνικές ομάδες.
Σε νέα εποχή μπαίνουν οι διασυλλογικές διοργανώσεις γυναικών της UEFA. Από την επόμενη (2025-26) σεζόν, η μορφή του Women’s Champions League αλλάζει με την εισαγωγή League Phase, ενώ εισάγεται και δεύτερη διοργάνωση, το Women’s Europa Cup.
Οι χώρες
Όσον αφορά τις χώρες, οι εκπροσώπηση θα είναι ως εξής:
-Οι επτά πρώτες χώρες στην γενική κατάταξη της UEFA (1-7), θα συμμετάσχουν με τρεις ομάδες, όλες στο Women’s Champions League.
-Οι χώρες στις θέσεις 8-13 θα βγάλουν 3 ομάδες: τις δύο πρώτες στο Women’s Champions League και την τρίτη στο Women’s Europa Cup.
-Οι χώρες στις θέσεις 14-17 θα βγάλουν 2 ομάδες, όλες στο Women’s Champions League.
-Οι χώρες στις θέσεις 18-24 θα βγάλουν 2 ομάδες: την πρωταθλήτρια στο Women’s Champions League και τη δευτεραθλήτρια στο Women’s Europa Cup.
-Όλες οι υπόλοιπες χώρες (25-52) θα συμμετάσχουν με 1 ομάδα, την πρωταθλήτρια, στο Women’s Champions League.
UEFA Women’s Champions League
Στο Women’s Champions League υπάρχουν δύο μεγάλες αλλαγές: Αφενός, προφανώς η εισαγωγή της League Phase και αφετέρου η εισαγωγή ενός ακόμη προκριματικού γύρου, οι οποίοι φτάνουν πλέον τους τρεις.
Τα προκριματικά
Η διοργάνωση θα ξεκινά με τρεις προκριματικούς γύρους.
Στον 1ο προκριματικό συμμετέχουν μόνο πρωταθλήτριες ομάδες: οι 24 των χωρών 29-52. Αυτές, θα χωριστούν σε 6 ομίλους των τεσσάρων και κάθε όμιλος θα γίνει με τη μορφή μίνι τουρνουά. Κάθε ένα από αυτά θα έχει μορφή νοκ άουτ, με ημιτελικούς, μικρό τελικό και τελικό. Οι 6 νικήτριες ομάδες (εκείνες που θα νικήσουν τον τελικό κάθε τουρνουά), θα προκριθούν στον 2ο προκριματικό. Οι υπόλοιπες ομάδες αποκλείονται.
Στον 2ο προκριματικό, υπάρχει το μονοπάτι των πρωταθλητριών με 28 ομάδες και το μονοπάτι των μη πρωταθλητριών με 16 ομάδες (44 σύνολο). Στο μονοπάτι των πρωταθλητριών, θα παίξουν οι 6 νικήτριες του 1ου προκριματικού και μαζί οι 22 πρωταθλήτριες των χωρών 7-28. Στο μονοπάτι των μη πρωταθλητριών, θα «μπουν» οι 12 δευτεραθλήτριες των χωρών 6-17 και οι 4 τριταθλήτριες των χωρών 4-7. Και εδώ ο τρόπος διεξαγωγής είναι ο ίδιος: όμιλοι των 4 ομάδων, σε μορφή μίνι τουρνουά, με ημιτελικούς, μικρό τελικό και τελικό. Συγκεκριμένα, θα είναι 7 όμιλοι στο μονοπάτι των πρωταθλητριών και 4 όμιλοι στο μονοπάτι των μη πρωταθλητριών. Οι νικήτριες του τελικού κάθε ομίλου, θα προκριθούν στον 3ο προκριματικό. Οι ομάδες που θα ηττηθούν στον τελικό κάθε τουρνουά, θα συνεχίσουν στον δεύτερο γύρο του Women’s Europa Cup. Ενώ οι τρίτες, δηλαδή οι ομάδες που θα νικήσουν τον μικρό τελικό, θα συνεχίσουν στον πρώτο γύρο του Women’s Europa Cup. Αντίθετα, οι ομάδες που θα ηττηθούν και στο μικρό τελικό και θα τερματίσουν τέταρτες, αποκλείονται.
Στον 3ο προκριματικό, συμμετέχουν 18 ομάδες. 8 στο μονοπάτι των πρωταθλητριών και 10 στο μονοπάτι των μη πρωταθλητριών. Στο μονοπάτι των πρωταθλητριών, θα συμμετάσχει η νικήτρια του Women’s Europa Cup της προηγούμενης περιόδου (μένει να φανεί τι θα γίνει στην πρώτη χρονιά της διοργάνωσης) και οι 7 νικήτριες από τον 2ο προκριματικό. Ενώ σε εκείνο των μη πρωταθλητριών, θα συμμετάσχουν οι 4 νικήτριες από τον 2ο προκριματικό και από τα πρωταθλήματα οι 3 δευτεραθλήτριες των χωρών 3-5 και οι 3 τριταθλήτριες των χωρών 1-3. Ο γύρος αυτός θα διεξαχθεί με διπλούς νοκ άουτ αγώνες, στις έδρες των ομάδων. Οι 4+5 νικήτριες ομάδες (από το μονοπάτι πρωταθλητριών και μη πρωταθλητριών αντίστοιχα), θα προκριθούν στη League Phase. Ενώ οι ηττημένες θα συνεχίσουν στον 2ο γύρο του Women’s Europa Cup.
Η κυρίως διοργάνωση
Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ο αριθμός των ομάδων της κύριας φάσης, αυξάνεται από 16 σε 18. Ενώ, όπως και στις διοργανώσεις των ανδρών (Champions League, Europa League, Conference League), πλέον και στο Women’s Champions League εισάγεται η League Phase.
Στη League Phase, η κάθε ομάδα θα καλείται να αντιμετωπίσει 6 διαφορετικούς αντιπάλους, με 3 αγώνες εντός και 3 αγώνες εκτός έδρας.
Οι 18 ομάδες της League Phase, θα χωριστούν σε 3 γκρουπ δυναμικότητας των 6 ομάδων έκαστο. Κάθε ομάδα, θα κληρώνεται με δύο αντιπάλους από καθένα από τα και θα τις αντιμετωπίζει τη μία εντός και την άλλη εκτός έδρας. Ένα σύνολο δηλαδή 6 αγώνων.
Η βαθμολογία θα είναι ενιαία. Μετά το τέλος των έξι αγωνιστικών, οι πρώτες 4 ομάδες, θα προκρίνονται απευθείας στα προημιτελικά. Οι επόμενες οκτώ ομάδες, δηλαδή εκείνες που θα τερματίσουν στις θέσεις 5-12, θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες πλέι οφ, με τις τέσσερις νικήτριες να συμπληρώνουν την οκτάδα. Ενώ οι τελευταίες έξι ομάδες, δηλαδή στις θέσεις 13-18 θα αποκλείονται.
Από τα προημιτελικά και μετά, δεν αλλάζει κάτι. Οι αγώνες θα είναι διπλοί νοκ άουτ σε προημιτελικά και ημιτελικά, ενώ ο τελικός θα είναι μονός σε προκαθορισμένη ουδέτερη έδρα.
Οι ομάδες
UEFA Women’s Europa Cup
Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, αποφάσισαν τη δημιουργία μιας δεύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα ορόσημο στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου γυναικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας και για πρώτη φορά θα υπάρχουν δύο διοργανώσεις.
Το Women’s Europa Cup, θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερες ομάδες να δοκιμαστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέροντας τόσο αγωνιστικά κίνητρα, όσο και κίνητρα για επιπλέον επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο.
Το σήμα και το τρόπαιο της διοργάνωσης, θα παρουσιαστούν εντός του 2025 πριν την έναρξη της νέας σεζόν.
Η διοργάνωση
Η νέα διοργάνωση θα έχει έξι γύρους, που όλοι θα είναι με διπλούς νοκ άουτ αγώνες. Αυτό ισχύει και για τον τελικό, που θα είναι διπλός στις έδρες των δύο φιναλίστ.
Από τους έξι γύρους, οι δύο πρώτοι είναι οι προκριματικοί. Ενώ ακολουθούν η φάση των «16», τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και οι τελικοί.
Στον πρώτο γύρο που θα αποτελείται από 24 ομάδες, θα συμμετάσχουν από τα πρωταθλήματά τους, οι 7 δευτεραθλήτριες των χωρών 18-24 και οι 6 τριταθλήτριες των χωρών 8-13. Παράλληλα, εκεί θα συμμετέχουν οι 7 ομάδες που θα τερματίσουν τρίτες από τα μίνι τουρνουά του 2ου προκριματικού γύρου του Women’s Champions League από το μονοπάτι των πρωταθλητριών και οι 4 ομάδες που θα τερματίσουν τρίτες από τα μίνι τουρνουά του 2ου προκριματικού γύρου του Women’s Champions League από το μονοπάτι των μη πρωταθλητριών. Μετά τους διπλούς νοκ άουτ αγώνες, οι ομάδες που θα επικρατήσουν, θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο.
Στον δεύτερο γύρο που θα αποτελείται από 32 ομάδες, θα συμμετέχουν οι 12 ομάδες που θα προκριθούν από τον πρώτο γύρο. Ενώ παράλληλα, θα συμμετέχουν και οι 7 συν 4 ομάδες-φιναλίστ των μίνι τουρνουά του 2ου προκριματικού του Women’s Champions League, από το μονοπάτι των πρωταθλητριών και μη πρωταθλητριών, αντίστοιχα. Και επίσης οι 4 συν 5 ηττημένες από τα νοκ άουτ του 3ου προκριματικού του Women’s Champions League, από τα μονοπάτια των πρωταθλητριών και μη πρωταθλητριών, αντίστοιχα.
Οι ομάδες που θα προκριθούν θα συνεχίσουν στη «Φάση των 16», την οποία θα ακολουθούν τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και οι τελικοί. Η νικήτρια του Women’s Europa Cup, θα παίξει στον τρίτο προκριματικό του Women’s Champions League της επόμενης σεζόν.
Οι ομάδες
Οι ελληνικές ομάδες
Όσον αφορά την Ελλάδα, μιας και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 35η θέση, θα συνεχίσει να συμμετέχει με μόνο μία ομάδα. Την πρωταθλήτρια που θα ξεκινήσει από τον 1ο προκριματικό του Women’s Champions League. Εκεί, θα πρέπει να βγει στην πρώτη θέση που θα της δώσει την πρόκριση για τον 2ο προκριματικό. Καθώς οποιαδήποτε άλλη θέση στον συγκεκριμένο γύρο, οδηγεί σε πρόωρο ευρωπαϊκό τέλος.
Στον 2ο προκριματικό, της αρκεί να μην βγει στην 4η θέση. Αρκεί δηλαδή να κάνει έστω μια νίκη. Η πρώτη θέση δίνει την πρόκριση στον 3ο προκριματικό γύρο. Η δεύτερη θέση δίνει συνέχεια στον 2ο γύρο του Women’s Europa Cup, ενώ η τρίτη θέση, δίνει αντίστοιχα συνέχεια στον 1ο γύρο του Women’s Europa Cup. Όσον αφορά τον 3ο προκριματικό, η πρόκριση δίνει παρουσία στη League Phase του Women’s Champions League, ενώ ο αποκλεισμός παρουσία στον 2ο γύρο του Women’s Europa Cup. Από εκεί και μετά, σε όποια διοργάνωση βρεθεί η ελληνική ομάδα, σε εκείνη θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής της παρουσίας για τη σεζόν εκείνη.
Η κατάταξη των χωρών
Για τη σεζόν 2025-26, τις ομάδες καθορίζει η βαθμολογία της πενταετίας 2018-19 έως 2023-24.
Η ιστορική εξέλιξη του Women’s Champions League
Η διοργάνωση ξεκίνησε ως UEFA Women’s Cup τη σεζόν 2001-02, με 32 ομάδες να αγωνίζονται. Τότε, υπήρχε ένας προκριματικός γύρος νοκ άουτ, ακολούθως η προκριματική φάση ομίλων, που διεξαγόταν σε μορφή τουρνουά και εν συνεχεία οι νοκ άουτ γύροι από τα προημιτελικά ως τον τελικό. Επί εποχής Women’s Cup, οι τελικοί ήταν διπλοί στις έδρες των δύο φιναλίστ.
Τη σεζόν 2009-10, η διοργάνωση εξελίχθηκε σε UEFA Women’s Champions League. Ήταν η χρονιά γενικότερων αλλαγών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (τότε ήταν που το Κύπελλο UEFA έγινε Europa League). Δικαίωμα συμμετοχής είχαν πλέον οι πρωταθλήτριες ομάδες όλων των χωρών της Ευρώπης. Ενώ κατά τη διάρκεια των ετών, αποκτούσαν δικαίωμα συμμετοχής και οι δευτεραθλήτριες, αλλά και τριταθλήτριες των χωρών που βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.
Με μικρές αλλαγές ανά τα έτη, οι προκριματικοί γύροι ήταν σε ομίλους με μορφή μίνι τουρνουά. Η κυρίως διοργάνωση αποτελείτο από νοκ άουτ γύρους διπλών αγώνων, από τους «32» έως και τον μονό -πλέον- τελικό. Ο τελικός από το 2010 μέχρι το 2018 διεξαγόταν στην ίδια πόλη (όχι όμως πάντα στο ίδιο γήπεδο) με τον αντίστοιχο τελικό της διοργάνωσης των ανδρών. Ενώ από το 2019, ο τελικός διεξάγεται ανεξάρτητα, σε διαφορετική πόλη.
Από τη σεζόν 2021-22 εισήχθη η φάση των ομίλων μέσα στην κυρίως διοργάνωση. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 16 ομάδες σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων. Οι πρώτες δύο ομάδες προκρίνονταν στα προημιτελικά, όπου και συνέχιζαν με τον ίδιο τρόπο ως τον τελικό. Παράλληλα, από το 2021, υπάρχει πλέον κεντρική τηλεοπτική διαχείριση.
Ενώ, όπως ήδη αναφέρθηκε, από το 2025-26 εισάγεται η League Phase.