Ποδόσφαιρο Γυναικών: Την ακύρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ17 για το 2020 αποφάσισε η UEFA – Το νέο φορμάτ της διοργάνωσης

Την ακύρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών Κ17 για το 2020 αποφάσισε η UEFA.

Η Ευρωπαϊκή Συνμοσπονδία, ύστερα από τηλεδιάσκεψη μεταξύ των 55 Ομοσπονδιών, πήρε την απόφαση να ακυρώσει τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κορασίδων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Elite Round (στην οποία θα συμμετείχε και η Ελλάδα) και την τελική φάση, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού,

Ήδη, η Elite Round αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2020 και στη συνέχεια, αναβλήθηκε για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ενώ η τελική φάση θα διεξάγονταν τον Μάιο, ενώ αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, μέχρι που τελικά η διοργάνωση ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA, εάν το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ17 της FIFA στην Ινδία διεξαχθεί κανονικά και δεν ακυρωθεί (είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 17/2-7/3/2021), τότε την Ευρώπη θα εκπροσωπήσουν οι 3 ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία στη  γενική κατάταξη, δηλαδή Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία.

Η Εθνική Ελλάδας Κορασίδων, θα αγωνιζόταν στην Elite Round, κόντρα σε Ιταλία, Ελβετία και Βέλγιο.

Όσον αφορά τώρα τις διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, 2020-21, αυτές θα γίνουν ως εξής:

Για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κορασίδων (Κ17), η προκριματική φάση θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 (αντί για τον φετινό Οκτώβριο), σε 12 ομίλους με τη μορφή τουρνουά. Η Ελλάδα θα αγωνιστεί κόντρα σε Λιθουανία, Κόσσοβο και Αυστρία, στον όμιλο που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Λιθουανία. Η Elite round καταργείται και αντικαθίσταται από αγώνες Play off. Αυτά θα διεξαχθούν με 14 ομάδες στα τέλη Μαρτίου 2021. Η τελική φάση, όπως αρχικά έχει προγραμματιστεί, τον Μάιο του 2021 στα Νησιά Φερόε.

Για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων (Κ19), οι 12 προκριματικοί όμιλοι θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2021 (αντί για τον φετινό Οκτώβριο). Η Ελλάδα θα παίξει κόντρα σε Ιρλανδία, Αγγλία και Κόσσοβο στον όμιλο που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Ελλάδα. Η Elite round καταργείται και αντικαθίσταται από αγώνες Play off, που θα γίνουν τον Απρίλιο του 2021. Η τελική φάση, όπως αρχικά έχει προγραμματιστεί, θα γίνει στη Λευκορωσία τον Ιούλιο του 2021.

 

Παράλληλα, Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, αποφάσισε την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Κ17 και Κ19, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη αθλητριών σε αυτές τις ηλικίες.

Το νέο φορμάτ της διοργάνωσης είναι:

Δύο επίπεδα: Για την πρώτη σεζόν της νέας μορφής της διοργάνωσης, οι ομάδες θα χωριστούν σε 2 επίπεδα, Α και Β, σύμφωνα με τις βαθμολογίες τους στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ.

Πρώτος Γύρος: Σε κάθε επίπεδο, οι ομάδες θα παίξουν μίνι τουρνουά σε ομίλους των 4 ομάδων. Οι νικητές των ομίλων του επιπέδου Β, θα ανεβαίνουν στο Α, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίες στον όμιλο του επιπέδου Α, θα υποβιβαστούν στο Β.

Δεύτερος Γύρος: Ο γύρος αυτός, θα αντικαταστήσει την Elite round. Μετά τον δεύτερο γύρο, οι νικητές των ομίλων και η καλύτερη δεύτερη ομάδα, θα παίρνουν απευθείας την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Επιπλέον, μετά το τέλος του δεύτερου γύρου, οι επικεφαλής των ομίλων του επιπέδου Β θα κερδίζουν την άνοδο, ενώ οι τελευταίες ομάδες του επιπέδου Α, θα υποβιβάζονται, για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης της επόμενης περιόδου.

Τελική φάση: Οι διοργανώτριες ομάδες της τελικής φάσης, θα αγωνιστούν κανονικά στους προκριματικούς γύρους, συμμετέχοντας στη διαδικασία ανόδου-υποβιβασμού. Ωστόσο, η παρουσία τους στην τελική φάση της διοργάνωσης θα είναι εγγυημένη, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους.

Η νέα αυτή μορφή της διοργάνωσης, εξασφαλίζει μεγαλύτερη αγωνιστική δράση, καθώς όλες οι ομάδες παίζουν ενάντια σε ομάδες με παρόμοια κατάταξη, την ίδια ώρα που δίνεται σε κάθε ομάδα η ευκαιρία να προκριθεί στο τελικό τουρνουά.

Επίσης, εγγυάται πέντε ή έξι ανταγωνιστικούς αγώνες μέσα στη σεζόν, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται στις ήδη καθορισμένες ημερομηνίες μέσα στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι της χρονιάς.

Αγώνες κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους θα δίνουν και οι ομάδες που θα διοργανώνουν τις τελικές φάσεις, μιας και θα παίζουν και στους προκριματικούς γύρους (με εγγυημένη όμως συμμετοχή).

Αυτή η νέα μορφή, θα εφαρμοστεί από τη σεζόν 2021-22. Εκείνη τη χρονιά το Euro U17 θα διοργανώσει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Euro U19 η Τσεχία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ