Ποδόσφαιρο Γυναικών: Ίσες αμοιβές στις εθνικές ομάδες των ΗΠΑ

Ιστορική απόφαση μεταξύ της Εθνικής Γυναικών και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ για ίσες αμοιβές ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες.

Μια ιστορική συμφωνία για τον χώρο του ποδοσφαίρου γυναικών, αλλά και του ποδοσφαίρου συνολικά, ελήφθη στην Αμερική.

Συγκεκριμένα, ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ και η ομοσπονδία του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ συμφώνησαν να επιλύσουν τις μεταξύ τους αξιώσεις περί ισότητας αμοιβών που εκκρεμούν από το 2019, όπως ανακοίνωσαν τα δύο μέρη.

Σε κοινή τους δήλωση US Soccer (ομοσπονδία) και USWNT (εθνική ομάδα γυναικών), ανέφεραν: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι, εν αναμονή μιας νέας συλλογικής σύμβασης, έχουμε επιλύσει τη μακροχρόνια διαφωνία μας για την ίση αμοιβή και θα είμαστε περήφανα μαζί σε μια κοινή δέσμευση για την προώθηση της ισότητας στο ποδόσφαιρο”.

Οι “New York Times” ανέφεραν ότι σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι παίκτες θα λάβουν 24 εκατομμύρια δολάρια (2 εκατομμύρια για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των παικτριών) και την υπόσχεση από το Ποδόσφαιρο των ΗΠΑ για την εξίσωση των αμοιβών για τις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών.

Χαρακτηριστικό είναι τόσο ιστορικά, όσο και πρακτικά, το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο κάθε παίκτης λάμβανε 67.000 δολάρια με την παρουσία του και μόνο στο ρόστερ των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, 9.375 δολάρια σε κάθε νίκη και 5.000 στην ήττα.

Αντιθέτως, οι γυναίκες έπαιρναν αντίστοιχα 37.500 δολάρια για την παρουσία τους στην ομάδα, 5.250 δολάρια για την κάθε νίκη, ενώ δεν λάμβαναν καθόλου χρήματα σε ενδεχόμενο ήττας.

Οι παίκτες μήνυσαν το κυβερνητικό όργανο το 2019, ισχυριζόμενοι για διακρίσεις λόγω φύλου στους μισθούς.

Η ομοσπονδία των ΗΠΑ είχε υποστηρίξει ότι η γυναικεία ομάδα είχε λάβει μεγαλύτερες αποζημιώσεις από την ανδρική ομάδα την τελευταία δεκαετία.

Πρόκειται σαφώς για μια απόφαση σταθμό, η οποία αναμένεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερες και ριζικές αλλαγές στον αθλητισμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ