Πριν από 118 χρόνια γεννήθηκε η Τσέλσι.
Σαν σήμερα στις 10 Μαρτίου 1905, στην παμπ Rising Sun (Butcher’s Hook), απέναντι από το Στάμφορντ Μπριτζ ιδρύθηκε η Τσέλσι. Η ιδέα της γέννησης των «μπλέ» άνηκε στην οικογένεια Μιρς, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκε το γήπεδό της, που φέρει την ονομασία «Στάμφορντ Μπριτζ».
Οι Μιρς απευθύνθηκαν αρχικά στην ομάδα της Φούλαμ για να χρησιμοποιήσει το Στάμφορντ Μπριτζ ως έδρα και όταν οι διοικούντες της αρνήθηκαν αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους ομάδα.
Της έδωσαν το όνομα Τσέλσι (Chelsea FC), το όνομα του γειτονικού με το Φούλαμ, πλούσιου προαστίου του Λονδίνου. Ως χρώμα της ομάδας ορίσθηκε το μπλε και το σήμα της ομάδας έδειχνε ένα συνταξιούχο, εξ ου και τα προσωνύμια της ομάδας Μπλε και Συνταξιούχοι, που την ακολουθούν μέχρι σήμερα.
Η Τσέλσι έκανε αισθητή την παρουσία της στο αγγλικό ποδόσφαιρο στις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν τις τύχες της ανέλαβε ο μάνατζερ ο Τεντ Ντρέικ. Έφερε επαναστατικές αλλαγές στην εικόνα της ομάδας, στοχεύοντας στον νεαρόκοσμο της περιοχής (αντικατέστησε τον συνταξιούχο με ένα λιοντάρι στο σήμα της ομάδας) και οδήγησε την Τσέλσι στον πρώτο της τίτλο, το πρωτάθλημα Αγγλίας το 1955.
Η δεκαετία του ’60 ήταν εξίσου επιτυχημένη υπό την καθοδήγηση του Τόμι Ντόχερτυ και του Ντέιβ Σέξτον. Η ομάδα κατέκτησε ένα λιγκ καπ (1965), ένα κύπελλο (1970) και το 1971 ήλθε ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων σε διπλό τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (1-1 και 2-1) στο Στάδιο Καραϊσκάκη.
Η συνέχεια ήταν καταστροφική για τους Λονδρέζους καθώς αντιμετώπισαν το φάσμα της χρεωκοπίας, υποβιβάστηκαν σε μικρότερες κατηγορίες, ενώ έγιναν δακτυλοδεικτούμενοι για τους χούλιγκανς – οπαδούς τους, που ανήκαν σε νεοναζιστικές ομάδες.
Ο σωτήρας της Τσέλσι ήταν ο επιχειρηματίας Κεν Μπέιτς, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αγόρασε την ομάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στη συμβολική τιμή της μιας λίρας και γρήγορα την έφερε στο προσκήνιο, με παίκτες προσωπικότητες, όπως ο Ρούουντ Γκούλιτ και ο Τζιανλούκα Βιάλι, που διατέλεσαν και προπονητές της. Οι τίτλοι ήρθαν γρήγορα: Κύπελλο Αγγλίας (1997 και 2000), Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και Λιγκ Καπ το 1998.
Τον Ιούνιο του 2003 ο Μπέιτς πούλησε την ομάδα στον ρώσο μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς αντί του ποσού – ρεκόρ των 140 εκατομμυρίων λιρών. Η ομάδα απέκτησε νέο παρατσούκλι, Τσέλσκι, εξαιτίας της ρωσικής καταγωγής του νέου ιδιοκτήτη της. Ο Αμπράμοβιτς έριξε πακτωλό χρημάτων στην ομάδα, προσέλαβε προπονητή τον πορτογάλο Ζοζέ Μουρίνιο, με αποτέλεσμα δύο πρωταθλήματα και δύο Λιγκ Καπ, όχι όμως και το Τσάμπιονς Λιγκ, που αποτελούσε τον διακαή πόθο του Αμπράμοβιτς και των οπαδών της.
Ο στόχος επιτεύχθηκε, τελικά, με τον υπηρεσιακό προπονητή Ρομπέρτο Ντι Ματέο στις 19 Μαΐου 2012, όταν η Τσέλσι νίκησε στα πέναλτι με 4-3 την Μπάγερν Μονάχου (κανονικός αγώνας και παράταση 1-1) και κατέκτησε το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της.
Τη βάση των οπαδών της Τσέλσι αποτελούν οι εργατικές περιοχές του Δυτικού Λονδίνου και οι πλούσιοι κάτοικοι του προαστίου Τσέλσι. Οι Μπλε δεν έχουν κάποιο αιώνιο αντίπαλο, όπως συμβαίνει με τους μεγάλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του κόσμου. Η Φούλαμ, με την οποία ανήκουν στην ίδια γειτονιά, έπαιζε για πολλά χρόνια σε μικρότερες κατηγορίες και τα μεταξύ τους παιχνίδια υπήρξαν λίγα για να προλάβει να μυθοποιηθεί η μεταξύ τους κόντρα. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του 2004, οι οπαδοί της Τσέλσι θεωρούν ως τις πιο μισητές ομάδες την Άρσεναλ, την Τότεναμ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Στις 25 Μαΐου του 2022, η κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγορά της Τσέλσι, και στις 30 Μαΐου 2022, η πώληση ολοκληρώθηκε. Με την Τσέλσι να περνά κι επίσημα στον Τοντ Μποέλι έναντι 4,97 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τερματίζοντας άγαρμπα τη 19ετή ιδιοκτησία του συλλόγου από τον Αμπράμοβιτς.
Τα Εμβλήματα : Η Τσέλσι έχει χρησιμοποιήσει τέσσερις διαφορετικές βασικές μορφές εμβλημάτων, τα οποία παρουσιάζονταν με μερικές ήσσονος σημασίας αλλαγές στον σχηματισμό τους κατά την περίοδο της χρήσης καθενός από αυτά.
Το 1905, η Τσέλσι εξέδωσε την πρώτη εκδοχή του εμβλήματός της, στο οποίο παρουσιαζόταν η εικόνα ενός συνταξιούχου Τσέλσι, που προφανώς συνέβαλε και στο να δοθεί το ψευδώνυμο «συνταξιούχοι» στην ομάδα. Το σήμα παρέμεινε για τα επόμενα 50 χρόνια, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ στις φανέλες των ποδοσφαιριστών. Ως μέρος του εκσυγχρονισμού από τον Τεντ Ντρέικ, από το 1952 και μετά, το σήμα με τον συνταξιούχο αφαιρέθηκε από το έντυπο πρόγραμμα της αγωνιστικής, προκειμένου να αλλάξει την εικόνα του συλλόγου, ενώ αντικαταστάθηκε προσωρινά από τα αρχικά της ομάδας (C.F.C.) μέχρι να εγκριθεί ένα νέο έμβλημα.
Το 1953, παρουσιάστηκε ένα νέο έμβλημα της ομάδας το οποίο παρουσίαζε ένα όρθιο μπλε λιοντάρι που κοιτά προς τα πίσω και κρατά μια ράβδο. Το σύμβολο αυτό βασίστηκε στο αντίστοιχο έμβλημα της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Τσέλσι. Στο πάνω μέρος υπήρχαν, επίσης, τρία κόκκινα τριαντάφυλλα, για να εκπροσωπήσουν την Αγγλία, και δύο κόκκινες μπάλες ποδοσφαίρου. Αυτό ήταν το πρώτο έμβλημα της ομάδας που έκανε την εμφάνισή του στις φανέλες των παικτών, κάτι που εγκρίθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το συγκεκριμένο έμβλημα παρέμεινε μέχρι το 1986.
Το 1986, με τον Ken Bates ιδιοκτήτη του συλλόγου, το έμβλημα της Τσέλσι άλλαξε και πάλι, ως μέρος μια νέας προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών στην αγορά.
Ο νέος σχεδιασμός περιελάμβανε ένα πιο νατουραλιστικό λιοντάρι (και όχι εραλδικό όπως το προηγούμενο), σε κίτρινο και όχι μπλε χρώμα, που στεκόταν πάνω από τα αρχικά CFC. Το έμβλημα αυτό χρησιμοποιήθηκε για τα επόμενα 19 χρόνια, με ορισμένες τροποποιήσεις όπως η χρήση των διαφορετικών χρωμάτων.
Με νέα ιδιοκτησία, και με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων που πλησίαζαν αλλά και τις απαιτήσεις από τους οπαδούς ένα πιο παραδοσιακό έμβλημα, αποφασίστηκε ότι το έμβλημα πρέπει να αλλάξει και πάλι το 2004. Το νέο έμβλημα υιοθετήθηκε επίσημα με την έναρξη της σεζόν 2005-06 και σηματοδοτούσε την επιστροφή στον παλαιότερο σχεδιασμό του μπλε εραλδικού λέοντα με τη ράβδο. Όπως και σε προηγούμενα εμβλήματα, έχει εμφανιστεί σε διάφορα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του λευκού και του χρυσού.
Την μπλε φανέλα της Τσέλσι έχουν φορέσει σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Μπονέτι, Γκριβς, Γουέμπ, Χάρις, Λε Σο, Χόλινς, Γουίλκινς, Οσγκουντ, Χιουζ, Γουάιζ, Ντι Ματέο, Πετρέσκου, Γκούλιτ, Τζόλα, Βιάλι, Λεμπέφ, Μπαμπαγιάρο, Φλο, Ντεσαγί, Γκούντγιονσεν, Τέρι, Λάμπαρντ, Ντρογκμπά, Μακελελέ, Σεβτσένκο, Μπάλακ, Ρόμπεν και Τσεχ.
Τίτλοι:
UEFA Champions League: 2 (2012, 2021)
First Division/Premier League: 6 (1955, 2005, 2006, 2010, 2015, 2017)
FA Cup: 8 (1970, 1997, 2000, 2007, 2009, 2010, 2012, 2018)
League Cup: 5 (1965, 1998, 2005, 2007, 2015)
UEFA Europa League: 2 (2013, 2019)
UEFA Cup Winners’ Cup: 2 (1971, 1998)
FIFA Club World Cup: 1 (2021)
UEFA Super Cup: 2 (1998, 2021)
Charity/Community Shield: 4( 1955, 2000, 2005, 2009)
Full Members’ Cup: 2 (1986, 1990)