Ο Π.Σ.Α.Π βρίσκεται στο πλευρό του ποδοσφαιριστή τα τελευταία 40 χρόνια. Τα διοικητικά μέλη του συνδέσμου, όντας παλαίμαχοι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών καλύτερα από τον καθένα.
Παρά τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, με σύμμαχο την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών (Fifpro), έχουν καταφέρει σπουδαία πράγματα και αποδεικνύουν πως η ποδοσφαιρική κοινότητα βρίσκεται σε καλά χέρια. Ο σύνδεσμος δείχνει καθημερινά και το κοινωνικό του πρόσωπο με πολλές εκδηλώσεις, όπως η καμπάνια που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου για εθελοντική δωρεά μυελού των οστών, σε συνεργασία με τον σύλλογο “Πίστη”.
Εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή τους σε εκστρατείες, πού παίρνουν μέρος σε σχολεία και ακαδημίες καταδικάζοντας φαινόμενα όπως είναι το ντόπινγκ, η βία στα γήπεδα, ο ρατσισμός, κ.α
Ο εκπρόσωπος της Fifpro και ταμίας του Π.Σ.Α.Π, κ. Σταμάτης Συρίγος μιλάει στο Kingsport.gr και την Στέλλα Παγκράτη για την σημαντικότητα του εγγυητικού ταμείου, τις δυσκολίες που διέπουν την λειτουργία της Football League, και καταδικάζει την βία και την διαφθορά που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά, η συνέντευξή του στο Kingsport.gr:
Ποιά ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα των ποδοσφαιριστών που αντιμετώπισε ο Π.Σ.Α.Π;
«Το πρώτο πρόβλημα που εντοπίσαμε ήταν το ασφαλιστικό, είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τον οποιονδήποτε εργαζόμενο. Κατορθώσαμε και κάναμε στα παιδιά ένα εξαιρετικά δυνατό ασφαλιστικό συμβόλαιο, γιατί εντοπίσαμε και είδαμε περιστατικά όπως του Γιάννη Αλεξίου που για να σώσει το παιδί του από μια σοβαρή αρρώστια αναγκάστηκε να φύγει για το εξωτερικό, ενώ εξίσου σοβαρό θέμα στάθηκε και ο θάνατος του Antonio De Nigris. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε για τα μέλη μας ένα δυνατό συμβόλαιο και ασφαλιστική κάλυψη και το καταφέραμε. Μετέπειτα, είχαμε εντοπίσει πρόβλημα ως προς την νομική εκπροσώπηση των παιδιών, με την βοήθεια του δικηγόρου μας του κ. Αλαφραγκή, τα παιδιά μπορούν να παίρνουν τηλέφωνο δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο, είτε για προσφυγή, είτε για ιδιωτικό συμφωνητικό, είτε για οτιδήποτε. Επιπρόσθετα, καλύπτουμε και το παράβολο στην περίπτωση της προσφυγής. Καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το ζήτημα της νομικής κάλυψης, και αυτό είναι κάτι που ελάχιστοι σύνδεσμοι παρέχουν στα μέλη τους. Επίσης, υπήρχε πρόβλημα και στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Θεωρήσαμε ότι είναι σημαντικό να τους παρέχουμε μια καλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση ώστε να έχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις στη ζωή τους μετά το ποδόσφαιρο. Σε συνεργασία με την Fifpro και το Πανεπιστήμιο UCN της Δανίας, έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν sports management σε e-learning μορφή μέσω του online academy.Τα μαθήματα είναι προσαρμοσμένα πάνω στις ανάγκες του κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Φέτος κάναμε ρεκόρ εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, τέσσερα μέλη μας μπήκαν και αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για εμάς, γιατί έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την νοοτροπία και το επίπεδο των παιδιών».
Ποιες είναι οι εξελίξεις μετά την αναστολή της αποχής; Ενεργοποιήθηκε το εγγυητικό ταμείο;
«Το εγγυητικό ταμείο υπογράφτηκε σε ένα μνημόνιο κατανόησης που έγινε το 2013 και είναι ένας τεράστιος στόχος για εμάς. Είναι ένα ταμείο αρωγής και βοήθειας από το οποίο θα αποζημιώνονται όλοι οι ποδοσφαιριστές, των οποίων οι ομάδες μετατράπηκαν από επαγγελματικές σε ερασιτεχνικές και ουσιαστικά χάνουν τα παιδιά τα χρήματα τους, γιατί δεν υπάρχει νομική οντότητα όταν γίνονται ερασιτεχνικές οι ομάδες. Από το 2013 μέχρι τώρα προσπαθούσαμε να φτιάξουμε τους κανονισμούς που θα καλύπτουν το εγγυητικό ταμείο και αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, γιατί δεν μπορεί να καθορίσει κανείς ποιός δικαιούται και τι από αυτά τα λεφτά. Ολοκληρώσαμε τους κανονισμούς και την στιγμή που είχαμε φτάσει στο σημείο που έπρεπε να ενεργοποιηθεί το ταμείο παρατηρήσαμε μια στασιμότητα. Στον καταρτισμό τον κανονισμών και στον καταρτισμό ασφαλιστηρίου συμβολαίου είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των Super League, Football League και της Ομοσπονδίας, δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας τίποτα εμείς θέλουμε να τα κάνουμε όλα μαζί για το καλό του ποδοσφαίρου. Το εγγυητικό ταμείο έχει εγκριθεί από όλους τους παράγοντες αλλά δυστυχώς πέσαμε σε μια άτυχη στιγμή καθώς ενημερωθήκαμε για την παραίτηση του κ. Καλογιάννη από την προεδρία της Football League. Πρέπει να περιμένουμε να συσταθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο ώστε να μπορούμε να υπογράψουμε τους κανονισμούς. Αυτό περιμένει και η ΕΠΟ από εμάς για να βάλει την σφραγίδα της, ώστε να αρχίσει η ενεργοποίηση του ταμείου».
Οι δυσάρεστες εξελίξεις είναι που οδήγησαν τον κ. Καλογιάννη στην απόφαση του να αποχωρήσει από την προεδρία, την στιγμή που η Football League τον χρειάζεται;
«Ο κ. Καλογιάννης έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες στιγμές και εποχές, άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια κρατούσε με νύχια και με δόντια την Football League, η οποία είναι μια αδικημένη κατηγορία όσον αφορά τα έσοδα της, είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά της Super League, λόγω της κακής διαχείρισης. Ο κ. Καλογιάννης έχει αποδείξει ότι είναι δυνατός και τα έχει καταφέρει σε όλες τις δύσκολες στιγμές, δεν νομίζω ότι παραιτήθηκε για αυτόν το λόγο, επειδή δυσκολεύουν οι καιροί, κάποιος άλλος λόγος θα υπάρχει που δεν είμαι εγώ ικανός να γνωρίζω».
Η απόφαση του κ. Κοντονή να βάλει «λουκέτο» στη θύρα 13 χαρακτηρίστηκε ως άδικη και επιπόλαια.θεωρείτε πως είναι αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση της βίας;
«Εμείς οι ποδοσφαιριστές είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας.Δυστυχώς δεν είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε ποιά είναι τα μέτρα που θα παρθούν για την καταπολέμηση της.Σε μερικούς απο εμάς μπορεί μια απόφαση να φανεί ότι δεν είναι σωστή αλλά άμα κάτσουμε και συζητήσουμε και μας πεί το σκεπτικό του μπορεί να αναθεωρήσουμε την αρχική άποψη μας και να συμφωνήσουμε μαζί του.Η απόφαση του κ. Κοντονή θα κριθεί απο το αποτέλεσμα».
Ο Π.Σ.Α.Π έχει τη λύση για την εξάλειψη της βίας απο τα ελληνικά γήπεδα;
«Έχουμε προτείνει κάποια πράγματα στον κ. Κοντονή καθώς ζήτησε την άποψη μας, και έχουμε καταθέσει ήδη έτοιμες λύσεις. Κατά την άποψη μας, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι νόμοι. Μια χαρά νόμους έχουμε στην Ελλάδα και κανονισμούς πολύ ωραίους έχουμε στην Ομοσπονδία αλλά δεν γίνεται η εφαρμογή τους. Πρέπει να τιμωρούνται αυτοί πού φταίνε, κάμερες υπάρχουν και φαίνονται πολύ καλά τα πρόσωπα. Έχουμε κάνει και κάποιες προτάσεις ώστε να υπάρχει φύλαξη του αγώνα με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ώστε να βρίσκουν όλα αυτά τα πολεμοφόδια που μπαίνουν μέσα στα γήπεδα. Γενικά η λύση είναι η εφαρμογή των νόμων».
Θλιβερό γεγονός για το Ελληνικό ποδόσφαιρο στάθηκε η αποχώρηση του Εργοτέλη απο την Football League, με τον Ολυμπιακό Βόλου να βλέπει επίσης την «έξοδο» του απο την κατηγορία.Υπάρχει λύση;
«Όπως προείπα η Football League είναι μια αδικημένη κατηγορία με ελάχιστα έσοδα και κακή διαχείριση. Πρέπει γενικά να αλλαχτεί η κοσμοθεωρία στο ποδόσφαιρο. Ο Π.Σ.Α.Π πρότεινε στην Football League να μπορούν να εισαχθούν οι β’ ομάδες των μεγάλων ομάδων στην κατηγορία, αυτό θα μπορούσε να διασφαλίσει την καλή λειτουργία της Football League και να συμπληρώσουν ένα ωραίο σύνολο. Οι παράγοντες κοιτάνε το σήμερα και όχι το μέλλον, γι’αυτό και οδήγησα την κατηγορία σε αυτή την κατάσταση. Για αυτές τις ομάδες μια λύση υπάρχει, να δώσουν βάση στις αναπτυξιακές ηλικίες να φτιάξουν τις ακαδημίες τους, ώστε να μπορούν να παράγουν ταλέντα που θα ομορφύνουν το ποδόσφαιρο».
Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει και άλλες ομάδες στην «αυτοκτονία»;
«Νομίζω με τους καινούριους κανονισμούς οι ομάδες πλέον δεσμεύονται και πιέζονται παρά πολύ. Είναι πολύ αυστηρά και τα συστήματα αδειοδότησης, οπότε δεν θα μπορούν να αντέξουν οι ομάδες που δεν έχουν τις δυνατότητες να αντέξουν. Άμεσο παράδειγμα είναι ο Εργοτέλης, όμως υπάρχουν και περσινά παραδείγματα όπως η Νίκη Βόλου, ο Ο.Φ.Η, Ο Πιερικός και ο Πανηλειακός. Νομίζω ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Ευτυχώς δεν υπάρχει κίνδυνος από κάποια ομάδα της Super League, θα τελειώσουν κανονικά το πρωτάθλημα».
Ποιά είναι η «μοίρα» των ποδοσφαιριστών σε αυτή την περίπτωση;
«Ουσιαστικά ότι λάθος έχει γίνει διαχειριστικά όλα αυτά τα χρόνια, το πληρώνουν τώρα οι ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η μοίρα του ποδοσφαιριστή. Ο ποδοσφαιριστής πλέον δεν είναι αυτό πού νομίζει το ευρύ κοινό δεν είναι τα 5-10 παιδιά που παίρνουν τα εκατομμύρια και τα χαίρονται. Οι ποδοσφαιριστές του Εργοτέλη, να μην πω άλλες ομάδες δεν θα ήθελα, το 80% και ίσως να λέω και λίγο, έχουν σύμβαση εργασίας τον βασικό μισθό, τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη πιο συγκεκριμένα. Πως μπορεί να ανταπεξέλθει, ένας επαγγελματίας παίκτης με τις αυξημένες ανάγκες που έχει, με 490 ευρώ το μήνα. Και με μια καριέρα η οποία διαρκεί 15 χρόνια. Πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία του κόσμου που νομίζει ότι ο ποδοσφαιριστής είναι αυτός που φαίνεται στην τηλεόραση με τα πολλά λεφτά, τις κοπέλες και τα ακριβά αυτοκίνητα. Το 85% αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα, εγώ αυτό το ποσοστό θα το θεωρούσα ευπαθείς κοινωνική ομάδα. Τα παιδιά του Εργοτέλη είχαν δωρεάν νομική εκπροσώπηση και αυτό είναι μια τεράστια παροχή που δεν υπήρχε παλαιότερα. Δεν θέλω να πω τι άλλο έχουμε κάνει εμείς για τους παίκτες της συγκεκριμένης ομάδας, εκείνοι ξέρουν».
Πώς φαντάζεστε το Ελληνικό ποδόσφαιρο σε 5 χρόνια;
«Πιστεύω θα είναι σε καλύτερη μοίρα. Με τους καινούριους κανονισμούς θα πάψουν να υπάρχουν φαινόμενα Εργοτέλη. Πλέον οι πρόεδροι γνωρίζουν και δεν θα θέλουν οι ομάδες τους να έχουν την ίδια κατάληξη, οπότε θα κάνουν καλύτερη διαχείριση. Με βάση των καινούργιων κανονισμών που συμφωνήσαμε το περασμένο καλοκαίρι με την Super League, Football League και την Ομοσπονδία, οποιαδήποτε ομάδα δηλώνει πτώχευση δεν θα έχει το δικαίωμα να ανέβει αμέσως, θα μπορεί να ανέβει σε δύο χρόνια και λαμβάνοντας υπόψη ότι τον πρώτο χρόνο θα πρέπει να έχει τερματίσει τουλάχιστον στην 4η θέση. Συν ότι θα τους ακολουθεί το 50% του χρέους προς τους ποδοσφαιριστές, προπονητές, γιατρούς κλπ. Οπότε δεν τους συμφέρει, γι αυτό θεωρώ πως θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα στο μέλλον. Και αν ολοκληρωθεί και η σκέψη που πρότεινε ο Π.Σ.Α.Π στην Football League ώστε να υιοθετηθούν οι β’ ομάδες των μεγάλων ομάδων στην β’ εθνική νομίζω ότι θα γίνουν ακόμα καλύτερα τα πράγματα.Είναι ένα μέτρο αντιμετώπισης».
Πως συμβάλει ο σύνδεσμος στην καταπολέμηση της διαφθοράς που μολύνει εδώ και χρόνια το Ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Ο Π.Σ.Α.Π το 2013, ήταν ο πρώτος που διοργάνωσε διημερίδα για την καταπολέμηση των προσυνεννοημένων αγώνων με την συμμετοχή των Super και Football League, της ομοσπονδίας, της πολιτείας και της αστυνομίας. Μάλιστα είχε έρθει και εκπρόσωπος της Fifpro Ο κ. Higgins, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα «don’t fix it».Αυτό το διοργανώσαμε μετά την προτροπή της Fifpro.Τον Ιούνιο του 2013, πήγαμε στην Βουδαπέστη 9 χώρες και εκπαιδευτήκαμε για τους προσυνεννοημένους αγώνες, με την συμμετοχή της Interpol, FIFA και UEFA.Το πρώτο πόρισμα που έβγαλαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν ότι έπρεπε να βρουν ποιος φταίει, ώστε να μπορέσουμε να τον καταπολεμήσουμε. Έτσι, μετά από έρευνες έβγαλαν συμπέρασμα ότι φταίνε οι παράγοντες. Σίγουρα φταίνε οι παράγοντες πρώτοι αλλά και εμείς δεν ήμαστε άμοιροι των ευθυνών μας, καθώς το δεύτερο συμπέρασμα που έβγαλαν αυτοί οι άνθρωποι είναι πως οι ποδοσφαιριστές δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις. Γι’αυτό και εμείς πηγαίνουμε μέσα στα αποδυτήρια, για να εκπαιδεύσουμε και να ενημερώσουμε τα παιδιά. Έχει τις ίδιες επιπτώσεις με το να κλέψεις ένα σουπερ μάρκετ, μπαίνεις φυλακή. Δεύτερον, σταματάς για πάντα αυτό που αγαπάς περισσότερο στη ζωή σου, τρίτο και κυριότερο για μια ζωή δεν θα μπορείς να αντικρίσεις στα μάτια την μάνα σου, τον πατέρα σου, το κοινωνικό σου περιβάλλον γενικότερα. Είδαμε ανθρώπους με χειροπέδες να τους παίρνουν μέσα, όχι όμως ποδοσφαιριστές. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεν αξίζει να μπεις φυλακή για 1000 ευρώ, διότι τα ελάχιστα λεφτά φτάνουν στους ποδοσφαιριστές. Και όσοι τάζουν μια θέση στην Εθνική Ελλάδος ή σε έναν μεγάλο σύλλογο λένε όλοι ψέματα, είναι οι πρώτοι που θα σηκώσουν το δάχτυλο για να σε δείξουν σε περίπτωση που πιαστείς να συμμετάσχεις σε προσυνεννοημένο αγώνα.Η δράση μας συνεχίζεται, ασφαλώς θέλουμε να εξαλειφθεί αυτό και δεν πιστεύουμε ότι θα σταματήσει ποτέ, όμως θέλουμε να το μειώσουμε. Είμαστε ενάντια ακόμη και αν είναι μέλος μας. Σε οποιοδήποτε περιστατικό αν πιαστεί μέλος μας θα διαγραφεί, είμαστε κάθετοι σε αυτό το κομμάτι».
Ποιο ζήτημα απασχολεί την Fifpro αυτή τη περίοδο;
«Πρόσφατα έγινε μια καταγγελία από την Fifpro προς FIFA και UEFA, όσων αφορά τις μεταγραφικές περιόδους. Κάναμε έναν κοινωνικό διάλογο τον Νοέμβριο στις Βρυξέλλες, είναι κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, και παρατηρήσαμε πως υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε άλλους συνδέσμους εσωτερικά. Κάποιες χώρες δεν έχουν στάνταρ συμβόλαια, δηλαδή δεν υπάρχει σύμβαση εργασίας οπότε ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα».
Ποιές συμβουλές θα δίνατε σε έναν αθλητή που ξεκινάει τώρα την καριέρα του στο ποδόσφαιρο;
«Το πρώτο που θα του έλεγα είναι να ακολουθήσει την παράλληλη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, όχι μόνο επειδή ανοίγει άλλη μία πόρτα στη ζωή του αλλά επειδή σε κάνει να νιώθεις ενεργό μέλος στην κοινωνία. Εμείς θέλουμε τα μέλη μας παντού πρωταγωνιστές, να μπορούν να σταθούν σε μια κοινωνική ή πολιτική συζήτηση. Θέλουμε να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν οπουδήποτε. Εάν θέλει να ακολουθήσει αυτό το άθλημα επαγγελματικά, θα πρέπει να το αγαπάει παρά πολύ αυτό που κάνει, γιατί ένας ποδοσφαιριστής περνάει παρά πολλές δυσκολίες, οι λύπες είναι περισσότερες από τις χαρές. Επίσης, θα του πρότεινα να ακούει μόνο τον εαυτό του και να προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερος, είτε αυτό αφορά το ποδόσφαιρο, είτε την εκπαίδευση του, είτε οτιδήποτε. Το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής. Δεν έχω να του πω κάτι άλλο αυτού του παιδιού, το νιώθει ήδη μέσα του»