Τελικός Champions League: Back-to-back ή… “London madness”;

Ώρα… στέψης στη Βουδαπέστη!  Η “γιγαντομαχία” της “Ferenc Puskas Arena” ανάμεσα σε Paris Saint-Germain και Arsenal προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και ο απεσταλμένος του ΑΡΤ, Νίκος Στρατής καταγράφει στο Kingsport.gr τα δεδομένα του μεγάλου τελικού του UEFA Champions League

Το χωρητικότητας 67.000 θέσεων εντυπωσιακό γήπεδο της Ουγγρικής πρωτεύουσας φιλοξενεί τον τρίτο τελικό UEFA μέσα σε διάστημα έξι ετών. Το 2020 η Μπαγερν είχε νικησει 2-1 τη Σεβίλλη για το σουπερ Καπ με την ισπανικη ομάδα να επιστρέφει τρια χρονια αργοτερα στο ιδιο γήπεδο για να (με προπονητή το Μεντιλιμπαρ!) στα πέναλτι το Europa League με αντιπαλο τη Ρομα!

Η Παρι Σεν Ζερμεν που πέρσι στο Μόναχο πανηγύρισε το πρώτο Champions League της ιστορίας της, πάει για το “back to back” στη Βουδαπέστη έχοντας αντίπαλο μια Αρσεναλ (δεν εχει παρει ποτέ πρωταθλητριών/ Champions League) που με τη σειρά τους θέλει να κάνει τη φετινή σεζόν την κορυφαία της ιστορίας της.

Το σύνολο του Μικελ Αρτέτα  (έκτη γεμάτη σεζόν στον πάγκο της ομάδας) πρόσφατα “κλείδωσε” το αγγλικό πρωταθλημα το οποίο είχε να πανηγυρίσει 22 ολόκληρα χρόνια! Τελευταιο  πρωτάθλημα του συλλόγου ήταν το περίφημο αήττητο των “invincibles” του Αρσεν Βενγκέρ το 2003-04.

 

Εκπομπή – ανάλυση του τελικού στο tilesport.tv:

 

Και οι δύο φετινες φιναλιστ έχουν πάρει το πρωτάθλημα στη χώρα τους, το 2020 η προηγουμενη φορά που ειχε συμβεί το αντίστοιχο (Μπάγερν – Παρι Σεν Ζερμεν 1-0)

Αν η Αρσεναλ πάρει το τρόπαιο θα είναι η πρωτη φορά που η Αγγλία θα έχει κατακτήσει και τα τρια ευρωπαϊκά διασυλλογικα κύπελλα την ίδια σεζόν. Μονο η Ιταλία το έχει πετύχει αυτό στο παρελθόν (1990)

Στην παραπανω περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου απο τους “κανονιέρηδες” η Αγγλία θα έχει επτά πρωταθλητριες Ευρωπης (Λιβερπουλ, Μαν.Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Νότιγχαμ Φ, Μαν.Σίτι, Αστον Βιλα) Καμία άλλη χώρα δεν εχει πανω απο τρεις!

Πρώτη φορά που δυο Ισπανοί προπονητές ανα τεθούν αντίπαλοι σε τελικο Champions League. Ο Αρτέτα είναι ο τέταρτος Ισπανος προπονητής που οδηγεί σε τελικό πρωταθλητριών/Champions League ομάδα άλλης χώρας (Ραφα Μπενιτεθ, Γκουαρντιολα, Λ.Ενρικε)

Συμπατριώτες προπονητές που ειναι αντίπαλοι στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στο παρελθόν: 1979 Μπράϊαν Κλαφ – Μπομπ Χάουτον (Αγγλια), 2003 Κάρλο Αντσελοτι – Μαρτσέλο Λίπι (Ιταλια), 2013 Γιουπ Χάινκες – Γιουργκεν Κλοπ (Γερμανια), 2020: Χανζι Φλικ – Τομας Τουχελ (Γερμανια)

Μετά από 55 χρόνια ξανασυναντάμε ζευγάρι τελικού πρωταθλητριών/Champions League με τις δύο φιναλίστ να προέρχονται από Ευρωπαϊκες πρωτεύουσες (1971 Αγιαξ – Παναθηναϊκός η προηγουμενη, έχει ξανασυμβει και τις εξης χρονιες: 1962, 1966, και στις δυο περιπτώσεις παρουσα η Ρεαλ, Μπενφικα και Παρτιζαν Βελιγραδιου αντιστοίχως οι αντίπαλοι)

Πρώτη επίθεση φέτος στη διοργάνωση η Παρι ΣΖ με 44 γκολ, της λείπει μολις ένα για να ισοφαρίσει το απολυτο ρεκορ της Μπαρτσελονα το 1999-2000 (45).

Η Αρσεναλ ειναι η πρώτη ομάδα φέτος στο Champions League  σε “clean sheet” (9). Το σχετικο ρεκορ της διοργάνωσης είναι 10 “clean sheet” σε μια σεζον (Μιλαν 1993-94, Αρσεναλ 2005-06, Ρεαλ 2015-16)

Το Μπαγερν – Παρι ΣΖ 1-0 του 2020 ηταν ο τελευταιος τελικος αναμεσα σε ομαδες που ήταν αμφοτερες πρωταθλητριες στη χωρα τους, τελικά η ΠΣΖ το κατάφερε περσι!  Στην Αγγλία  το έχει κανει δύο φορες η Λιβερπουλ (1977, 1984), αλλες τοσες η Μαν.Γιουνάιτεντ (1999, 2008) και η Μαν.Σιτι (2023)

Το 2018 ο τελευταίος τελικός που σκοραραν και οι δυο φιναλιστ (Ρεαλ – Λιβερπουλ 3-1), το 2016 η τελευταια διαδικασια πεναλτι σε τελικό (Ρεαλ νικήτρια κοντρα στην Ατλετικο Μαδριτης).

Πρόκειται για την όγδοη φορά που συναντιούνται στα κυπελλα Ευρωπης, από δύο νικες η καθε ομαδα και τρεις ισοπαλίες. Σημαντικότερο ραντεβου τους οι δυο νικες της ΠΣΖ στους περσινούς ημιτελικους (1-0, 2-1), η Αρσεναλ είχε χαμογελάσει αντίστοιχα στον ημιτελικό του κυπελλου κυπελλουχων του 1994 (1-1, 1-0). Και στις δύο περιπτώσεις oποιος πέρασε στον τελικό κατεκτησε και το κυπελλο! Είναι τέλος η πρώτη φορά στη διοργάνωση που στον τελικό παίζει μια Γαλλική ομάδα με μία Αγγλική…

Ο “elite” 42χρονος Γερμανός Ντανιελ Ζίμπερτ θα διευθύνει τη μεγάλη αναμέτρηση, ο πρώτος Γερμανός σε τελικό του θεσμού μετά τον Φελιξ Μπριχ (2017, Ρεαλ – Γιουβέντους 4-1). Ενεπλάκη σε τρία φετινά ματς των αποψινών φιναλίστ οι οποίοι δεν δεχτηκαν γκολ! (Μπιλμπάο – Παρί ΣΖ 0-0 League phase, Σπόρτινγκ – Αρσεναλ 0-1 προημιτελικός, Αρσεναλ – Ατλέτικο Μ. 1-0 ημιτελικός).

Δείτε ΕΔΩ το pre game του τελικού με την ανταπόκριση του Νίκου Στρατή απο τη Βουδαπέστη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ