Τους «τίτλους τέλους» σε μια σπουδαία καριέρα έριξε η Εβίνα Μάλτση.
Η μέχρι πρότινος αρχηγός της Εθνικής ομάδας, τιμήθηκε από τον ΠΣΑΤ, στην 66η τελετή βράβευσης των κορυφαίων στο πλαίσιο της βράβευσής της ανακοίνωσε την απόφαση της να πει αντίο στα παρκέ και σε συλλογικό επίπεδο, καθώς στις 7 Αυγούστου, είχε ανακοινώσει την αποχώρηση της από την Εθνική ομάδα.
«Ευχαριστώ πολύ το ΔΣ του ΠΣΑΤ για την τεράστια τιμή που μου κάνει με τη βράβευση μου, αλλά και για τη δυνατότητα που μου δίνει να βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους. Πόσο μάλλον που εδώ παραλαμβάνω το βραβείο μου από έναν αθλητή, τον Θοδωρή Παπαλουκά, με τόσο τεράστια προσφορά που με ενέπνευσε και αποτέλεσε πρότυπό μου δείχνοντας μου το δρόμο επιβεβαιώνοντας τη πεποίθηση μου: όπου κοιτάς εκεί θα πας. Και μπροστά στο παιδικό μου ίνδαλμα και πρώτο σκόρερ της εθνικής ανδρών, τον Παναγιώτη Γιαννάκη.
Έχει ιδιαίτερη σημασία πως με βραβεύετε για το ήθος μου και την προσφορά μου στον αθλητισμό. O αθλητισμός για μένα σημαίνει ήθος. Ο αθλητισμός διδάσκει αξίες και ιδανικά. Πολύ πριν όμως ο αθλητισμός μπει στη ζωή μου, η οικογένεια μου ήταν αυτή που με γαλούχησε με αυτά τα ιδανικά. Θα ήθελα λοιπόν σ’ αυτό το σημείο να αφιερώσω αυτό το βραβείο στον άνθρωπο που δικαιωματικά του ανήκει. Στον άνθρωπο που με δίδαξε αυτές τις αρχές και με έκανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα: στη μητέρα μου Πασχαλινά που βρίσκεται απόψε εδώ ανάμεσα μας. Μαμά σε ευχαριστώ!
Δράττοντας την ευκαιρία της βράβευσης μου, ανακοινώνω σε αυτήν εδώ την εκδήλωση της γιορτής των κορυφαίων του ΠΣΑΤ, την ολοκλήρωση του κύκλου μου στην ενεργό δράση ΚΑΙ σε συλλογικό επίπεδο. Κάθε φορά που ένας κύκλος ολοκληρώνεται και ένας νέος ξεκινά.
Έτσι, έχοντας υπηρετήσει την εθνική μας ομάδα επί 20 και πλέον χρόνια, έχοντας αγωνιστεί για 13 χρόνια στο εξωτερικό εκπροσωπώντας τη χώρα μας, πέρα από τιμή και υπερηφάνεια αισθάνομαι μια τεράστια ευθύνη και θεωρώ χρέος μου να μεταλαμπαδεύσω στις επόμενες γενιές τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου με σκοπό να δούμε περισσότερους Έλληνες πρωταθλητές και Ελληνίδες πρωταθλήτριες που θα δοξάσουν τη χώρα μας, αλλά κυρίως περισσότερους Έλληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες δημιουργώντας υγιή πρότυπα για την κοινωνία μας.
Ο αθλητισμός είναι παιδεία, είναι πολιτισμός, είναι ήθος και πρέπει να είναι ο πιο υγιής καθρέφτης της κοινωνίας μας
Οφείλουμε όλοι να τον προασπίζουμε!
Σας ευχαριστώ πολύ. Καλές γιορτές και υγεία σε όλους»
Η μεγάλη πορεία της Εβίνας Μάλτση
Η Ευανθία Μάλτση, όπως είναι το βαφτιστικό της όνομα, γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1978 στη Γουμένισσα του Κιλκίς και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 1990 στην τοπική ομάδα, τον ΑΟ Γουμένισσας με τον οποίο αγωνίστηκε στην Α2 κατηγορία. Το 1997 πήρε μεταγραφή για τον Μέγα Αλέξανδρο και έκανε τις πρώτες συμμετοχές της στην Α1, ενώ τον επόμενο χρόνο πήρε μεταγραφή για την ΜΕΝΤ.
Το 2000 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα στην καριέρα της και πήγε στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, με τον οποίο αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα. Τη σεζόν 2003-04 αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με 21,9 πόντους μ.ό.
Το καλοκαίρι του 2004 συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ενώ αμέσως μετά έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα της, αυτό να βγει εκτός συνόρων. Και συγκεκριμένα στην Ισπανία με τη φανέλα της Θέλτα Βίγκο. Αγωνίζεται για μια σεζόν και στη συνέχεια ακολουθεί η Σαραγόσα, για μια ακόμη σεζόν. Το 2006 μετακομίζει στη Γαλλία για λογαριασμό της Μπουρζ, με τη φανέλα της οποίας κατακτά το γαλλικό κύπελλο, ενώ αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ της ομάδας της και δεύτερη στην Ευρωλίγκα.
Το 2007 ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να αγωνιστεί στο WNBA με τους Κονέκτικατ Σαν. Εκεί έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ στους 26 αγώνες που έπαιξε είχε 6 πόντους μ.ο., πέτυχε συνολικά 147 πόντους και είχε 66 ριμπάουντ, 39 ασίστ, 20 κλεψίματα, 2 κοψίματα ενώ αγωνίστηκε σε 3 παιχνίδια στα playoff. Αναμφίβολα καλύτερη στιγμή της ήταν 7 Ιουλίου 2007, στη νίκη απέναντι στις Λος Άντζελες Σπαρκς (νίκη 110-89), όπου πέτυχε 23 πόντους με 5/5 τρίποντα.
Αμέσως μετά, επιστρέφει στην Ισπανία για λογαριασμό της Βαλένθια, με την οποία θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ενώ θα έρθει και η συμμετοχή στο All Star Game της FIBA με τα χρώματα της Ευρώπης. Το καλοκαίρι του 2008 πηγαίνει στην Τσεχία για να αγωνιστεί με την Πράγα 86 στην οποία θα μείνει για 3 σεζόν, ενώ το 2009 με την Εθνική Ομάδα θα κερδίσει τον τίτλο της καλύτερης παίκτριας στο Ευρωμπάσκετ. Τις επόμενες χρονιές, κατακτά 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα Τσεχίας.
Το 2011 πηγαίνει στην Πολωνία για λογαριασμό της Πολκοβίτσε, ενώ τις επόμενες 3 χρονιές θα αγωνιστεί στην Τουρκία, με την Καϊσερί Κάσκι (2012-13), με την οποία φτάνει ως τον τελικό του Eurocup χάνοντας τρόπαιο από την Ντιναμό Μόσχας. Το 2013 αγωνίζεται με την Χόμεντ Αντάκια Μπελέντιγιε. Ωστόσο έναν αγώνα τραυματίστηκε στον ώμο παθαίνοντας ολική ρήξη συνδέσμου και απουσίασε για περίπου δύο μήνες. Η αποχή αυτή της στέρησε και την συμμετοχή της στο Eurobasket εκείνης της χρονιάς. Τη διετία 2014-16 αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μπότας.
Το 2016 μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στα παρκέ ευρωπαϊκών συλλόγων, επιστρέφει στην Ελλάδα υπογράφοντας στον Ολυμπιακό. Στους τους «ερυθρόλευκους» αγωνίζεται για δύο χρονιές αποτελώντας ηγετική φυσιογνωμία και βοηθώντας στην κατάκτηση ισάριθμων νταμπλ, ενώ συμμετέχει και στο Eurocup.
Μετά από απουσία λίγων μηνών, το 2018 υπογράφει στην Ουγγρική ΖΤΕ ΝΚΚ την οποία την οδήγησε στην τρίτη θέση, καθώς στον μικρό τελικό νίκησε την Ούνι Γκιορ στην οποία έπαιζε η Άρτεμις Σπανού. Όπως αποδείχθηκε, η Ουγγαρία έμελε να είναι και ο τελευταίος σταθμός σε αυτήν την σπουδαία καριέρα.
Κεφάλαιο Εθνική Ομάδα
Πέρα από τις επιτυχίες της με τους συλλόγους που αγωνίστηκε, αναμφίβολα ένα τεράστιο κεφάλαιο στη σταδιοδρομία της Εβίνας Μάλτση, είναι η Εθνική ομάδα.
Πρώτος της αγώνας με την Εθνική γυναικών ήταν το φιλικό παιχνίδι που διεξήχθη στην Σκύδρα το 1998. Αγωνίστηκε με τη γαλανόλευκη φανέλα για 20 χρόνια, παόζοντας σε όλους τους μεγάλους αγώνες της.
Υπηρέτησε την γαλανόλευκη για είκοσι χρόνια συμμετέχοντας σε όλους τους μεγάλους αγώνες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ευρωμπάσκετ 2001 στην Γαλλία, Ευρωμπάσκετ 2003 στην Ελλάδα, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 στην Ελλάδα, Ευρωμπάσκετ 2007 στην Ιταλία, Ευρωμπάσκετ 2009 στην Λετονία, Παγκόσμιο 2010 στην Τσεχία, Ευρωμπάσκετ 2011 στην Πολωνία, Ευρωμπάσκετ 2017 στην Τσεχία, Παγκόσμιο 2018 στην Ισπανία. Κορυφαίες συμμετοχές ήταν η κατάκτηση της 4ης θέσης στο Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας το 2017 και συνιστά την καλύτερη θέση της Εθνικής. Σε αυτή την διοργάνωση ήταν πρώτη σκορερ για την Ελλάδα με 16,1 πόντους μ.ο., πρώτη στα ριμπαουντ με 6.6 μ.ο., και πρώτη στις ασιστ με 4.1 μ.ο. ανά παιχνίδι. Πέτυχε συνολικά 113 πόντους και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά. Ακόμη μια μεγάλη συμμετοχή ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 όπου τερμάτισε στην 7η θέση, στο Eurobasket το 2005 στην Τουρκία και την 10η θέση τερματίζοντας στην 9η θέση του πίνακα των σκόρερ με 92 πόντους. Στο Πανευρωπαϊκό της Λετονίας το 2009 η τελική κατάταξη βρήκε την Εθνική στην 5η θέση αλλά τη Μάλτση να παραλαμβάνει το βραβείο της πολυτιμότερης παίκτριας με 22,5 πόντους μ.ό.
Με το Εθνόσημο μέτρησε 214 συμμετοχές και 3215 πόντους, που την καθιστούν πρώτη σκορερ όλων των εποχών.
Η Εβίνα Μάλτση αποτελεί ξεχωριστό μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό μπάσκετ, όχι μόνο για τις αθλητικές της ικανότητες αλλά για το ήθος και τον ζήλο τον οποίο υπέδειξε όλα αυτά τα χρόνια υπηρετώντας και τιμώντας κάθε που φόρεσε. Αφήνει πίσω της σπουδαίο έργο, μία βαριά κληρονομιά.
Οι τίτλοι της:
1 Κύπελλο Γαλλίας (2007, Μπουρζ)
1 πρωτάθλημα Ισπανίας (2008, Βαλένθια)
1 Κύπελλο Ισπανίας (2008 Βαλένθια)
1 Σούπερ Καπ Ισπανίας (2007, βαλένθια)
2 Πρωταθλήματα Τσεχίας (2009, 2011, Πράγα)
2 Κύπελλα Τσεχίας (2010, 2011, Πράγα)
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (2017, 2018, Ολυμπιακός)
2 Κύπελλα Ελλάδας (2017, 2018, Ολυμπιακός)
Επιπλέον, έχει ανακηρυχθεί MVP, πρώτη σκόρερ και πρώτη σε κλεψίματα στο Eurobasket 2009.
Και ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας στα Eurobasket 2009 και 2017.