“Εθνική Ελλάδος γεια σου”, 115 χρόνια…

Σαν σήμερα πριν από 115 χρόνια, η Εθνική Ελλάδας κάνει την πρώτη, αν και ανεπίσημη, εμφάνισή της.

Μεσολυμπιάδα 1906, ή αλλιώς «Διεθνείς Αγώνες της πόλεως των Αθηνών». Η ημερομηνία είναι 24 Απριλίου 1906 και η Εθνική Ελλάδας Ποδοσφαίρου, κάνει δειλά-δειλά την πρώτη εμφάνισή της.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, υπήρξε στο πρόγραμμα ένα τουρνουά «παιδιάς ποδοσφαίρου» που ωστόσο ματαιώθηκε καθώς καμία χώρα (ακόμη και η διοργανώτρια) δεν κατέβασε ομάδα.

Δέκα χρόνια αργότερα, δεν συνέβη το ίδιο. Το ποδόσφαιρο εξακολουθούσε να είναι ένα άγνωστο άθλημα στο ευρύ κοινό, αλλά στην Μεσολυμπιάδα εμφανίστηκαν τέσσερις ομάδες. Ήταν η Δανία, η Μικτή Σμύρνης (είχε παίκτες Άγγλους, Γάλλους, Αρμένιους και Έλληνες), η Αθήνα (στην οποία υπήρχε μια στοιχειωδώς οργανωμένη ποδοσφαιρική δράση, χάρη στις προσπάθειες κυρίως του Παναγή Βρυώνη) και η Θεσσαλονίκη (η οποία δεν είχε ακόμη απελευθερωθεί, με παίκτες που αγωνίζονταν στον Όμιλο Φιλομουσών, πρόγονο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης).

Στις 23 Απριλίου 1906, στο Ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου έγινε ο αγώνας Αθήνας-Θεσσαλονίκης ο οποίος έληξε με σκορ 6-0 παρουσία αγνώστου αριθμού θεατών. Διαιτητής ήταν ο Δανός Καρλ Άντερσον, και οι συνθέσεις ήταν:

Ελλάδα (Αθήνα): Παναγής Βρυώνης, Νίκος Δεκαβάλας, Γεώργιος Γεροντάκης, Θεόδωρος Νικολαΐδης, Γεώργιος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Μπότασης, Γεώργιος Μερκούρης, Παναγιώτης Μπότασης, Γρηγόρης Βρυώνης, Κωνσταντίνος Συριώτης, Τάκης Γεωργιάδης

Θεσσαλονίκη: Γ. Βαπόρης, Ν. Πίνδος, Αντ. Τέγκος, Ν. Πεντζίκης, Ι. Κύρου, Γ. Σωτηριάδης, Β. Ζαρκάδης, Δ. Μιχιτσόπουλος, Α. Καραγκιωνίδης, Ι. Σαριδάκης, Τζον Άμποτ.

Η «επίσημη» έναρξη της Εθνικής Ελλάδας, γίνεται την επόμενη μέρα, 24 Απριλίου 1906, αφού η εκπρόσωπος της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας αντιμετώπισε τη Δανία. Οι παίκτες ηττήθηκαν με το βαρύ 9-0 και έτσι έπαιξαν μόνο ο πρώτο ημίχρονο καθώς απογοητευμένοι προτίμησαν να μην εμφανιστούν στο δεύτερο.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν σύμφωνα με κάποιες πηγές ο Σουηδός Ντρέικ, ενώ κατ’ άλλες ο Βασίλης Οικονόμου και ο Τάσος Μερκάκης. Αξιοσημείωτο είναι ότι διέκοπταν συχνά το παιχνίδι για να συμβουλευτούν τους κανονισμούς.

IMG
Η μοναδική φωτογραφία από τον αγώνα της 24ης Απριλίου 1906

Αγωνίστηκαν οι: Παναγής Βρυώνης, Νίκος Δεκαβάλας, Γεώργιος Γεροντάκης, Θεόδωρος Νικολαΐδης (Εθνικού Γ.Σ.), Γεώργιος Καλαφάτης (Πανελληνίου Γ.Σ.), Κωνσταντίνος Μπότασης, Γεώργιος Μερκούρης, Παναγιώτης Μπότασης, Γρηγόρης Βρυώνης, Κωνσταντίνος Συριώτης, Τάκης Γεωργιάδης (Εθνικού Γ.Σ.).

Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία για την Εθνική Ελλάδας Ποδοσφαίρου. Η πραγματικά επίσημη έναρξη της Εθνικής Ελλάδας ωστόσο, ξεκινά φυσικά από το 1924, όταν ιδρύθηκε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ενώ, έως τότε, υπήρξε και η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ